Design Interior

Cum să alegi culorile potrivite pentru pereții casei tale

E normal să vrei să te odihnești și să ai un somn cât mai adânc în dormitor, să ai poftă de mâncare în bucătărie sau să te poți relaxa în living. Dacă ești în căutarea inspirației pentru cum ai putea face asta, ține cont de următoarele sugestii în ceea ce privește starea pe care ți-o creează anumite culori. Casa ori apartamentul tau va redeveni locul în care te întorci cu mult drag.

Paleta de culori pentru zugrăveli interioare

Paleta de culori din casă depinde de stilul de amenajare dorit de tine și influențează starea de spirit. Deși poți alege orice culoare pentru pereții din dormitor, living, bucătărie sau baie, unele nuanțe sunt mai potrivite decât altele. Mai jos, sunt câteva culori de top pentru fiecare încăpere a locuinței tale.

Top culori potrivite pentru dormitor

Culorile din dormitor ar trebui alese atât în funcție de preferințe, cât și de atmosfera pe care dorești să o oferi acestei încăperi. În general, în dormitor se folosesc nuanțe relaxante, care oferă o stare propice pentru odihnă. Mai jos, sunt câteva culori potrivite pentru pereții din dormitor.

Crem

Una dintre cele mai potrivite culori pentru dormitor este cremul, o nuanță populară, care transmite confort și căldură.

Tendința luminoasă deschide camera, iar domolirea albului ajută la crearea unui spațiu perfect pentru somn. Mai mult, un dormitor cu pereți crem va mări vizual spațiul. Se potrivește cu pardoseală în nuanțe maro deschis sau închis, însă nu cu lemn de nuc.

Gri deschis

Următoarea culoare pe lista celor mai folosite este griul deschis. Dacă griul închis oferă o atmosferă rece dormitorului, griul deschis este ceva mai optimist și se asortează de minune cu accesorii precum pernele decorative, cuverturile, păturile etc.

Similar cremului, griul deschis este mai apropiat de alb însă fără a fi asociat cu răceala sa aparentă. Poate fi pus și mai bine în valoare, prin folosirea unei pardoseli ce bate în galben.

👉 Te poți inspira din varietatea bogată, oferită de Storia.ro, pentru a vedea cum sunt amenajate alte apartamente. Poți vedea chiar tururi virtuale, pentru a observa cum se integrează anumite culori.

Oliv deschis

Vopsirea pereților într-o nuanță deschisă de oliv oferă un suflu natural dormitorului. Prin integrarea olivului deschis, aduci liniștea naturii în dormitor. Autentică și pământie, această nuanță are un aspect organic.

Se potrivește cu subtonurile roz și cu pardoselile roșu cireș. Culoarea te ajută să te relaxezi seara, înainte de culcare, și îți oferă vitalitate și energie, imediat după trezire.

culoare pereti

Piersică

Pereții în nuanță de piersică, alături de un tavan vopsit negru sau de un covor închis la culoare, vor crea o atmosferă inedită pentru dormitor, fără a încărca vizual.

Dacă vrei ceva cu adevărat îndrăzneț, poți lăsa un perete pentru a-l vopsi într-o nuanță de verde mentă sau albastru pal.

Lila deschis

Nuanțele de pastel se potrivesc foarte bine în dormitor. Oferă calm, confort și liniște, exact stările dorite după o zi obositoare. Nuanța de lila deschis se potrivește cu alb, galben, albastru sau negru.

Poți alege un parchet într-o nuanță de nuc, maro deschis sau chiar negru.

Totuși, ce culori sunt de evitat în dormitor? Ar trebui să lași pentru alte încăperi roșul aprins, galbenul luminos și maroul închis. Aceste nuanțe pot fi folosite ici și colo în dormitor, însă nu pe pereți.

Prezența lor pe pereți dezechilibrează dormitorul și cresc anxietatea, exact contrariul atmosferei relaxante pe care dorești să o creezi.

perete mov

Top culori potrivite pentru living

Livingul este încăperea în care petreci timp alături de familie și prietenii. Astfel, ar trebui să inducă o atmosferă caldă, relaxantă, chiar leneșă. Aici îți vei crea momentele deosebite pe care ți le vei aminti peste ani.

În acest context, nu este surprinzător că nuanța pereților are un impact semnificativ asupra stării de spirit din living. Mai jos, sunt câteva culori care se potrivesc pe pereții din living.  

Verde

Verdele este culoarea armoniei și stimulează reîncărcarea bateriilor. De asemenea, trimite la natură, fiind potrivit pentru living. Dacă nu ai timp pentru a îngriji plantele de apartament, poți obține un efect asemănător, vopsind pereții în verde.

Nuanța oferă prospețime, voie bună și încurajează conversația, fiind o alternativă excelentă la pereții albi.

Gri

Folosirea griului pe pereții din living mărește vizual această cameră. Oferă serenitate și un strop de eleganță, putându-se integra atât în designul modern, cât și în stilul vintage.

Dacă ai tablouri moderne în culori intense, griul poate fi fundalul perfect pentru acestea. Griul oferă un plus de sofisticare în orice cameră, însă este cel mai potrivit în living.

perete gri

Albastru deschis

Albastrul deschis este foarte folosit de multă lume, indiferent de cameră. Nuanța oferă stabilitate, calm și pace, fiind cu atât mai potrivită într-o încăpere în care se adună multă lume.

Există multe nuanțe deschise de albastru care se potrivesc bine cu maro sau crem. Dacă ai pardoselile maro închis, albastrul pereților va ieși mult mai ușor în evidență. În plus, folosirea albastrului oferă un aspect curat și îngrijit, fără a fi plictisitor.

Bej

Bejul este nuanța neutră preferată a unor designeri de interior. Culoarea amintește de aparenta simplitate a materialelor naturale.

Culoarea se potrivește de minune mai ales dacă adopți stilul minimalist. De fapt, este la modă să aduci în living mai multe nuanțe de alb, de la varianta clasică la bej, crem, gri foarte deschis, fildeș etc.

Bejul subtil al pereților poate oferi un aspect atemporal și clasic dacă este combinat cu pardoseli din lemn masiv.

Negru

Negrul nu este o nuanță evidentă pentru living, însă, dacă dispui de spațiu (negrul poate închide o încăpere), va crea un efect deosebit.

De asemenea, prin folosirea negrului poți pune în valoare anumite piese de mobilier, antichități sau accesorii cu valoare sentimentală. Nuanța este cu atât mai indicată dacă ai ferestre mari și lumina naturală pătrunde nestingherită.

perete elegant

Top culori potrivite pentru bucătărie

Nuanțele folosite în bucătărie pot stimula pofta de mâncare și chiar inspira creativitatea culinară. Alegerea nuanțelor ține, precum în alte cazuri, de preferințe și de atmosfera pe care dorești să o creezi.

Alb

Mulți oameni își încep ziua în bucătărie, alături de o cafea fierbinte. Albul oferă energie și inspiră prospețime și curățenie. Pereții albi, combinați cu mobilierul de bucătărie într-o nuanță pământie, te vor ajuta să te „trezești” de la primii pași în această încăpere.

Dacă te joci cu nuanțele colorate pe blat sau pe accesorii, bucătăria va deveni și mai luminoasă și primitoare.

perete bucatarie

Gri

Griul a devenit culoarea preferată în multe locuințe. Se crede că este prea rece, însă, într-o nuanță mai deschisă sau prin combinații cu niște culori calde, oferă un aspect deosebit bucătăriei.

Partea și mai bună este că se îmbină ușor cu aproape orice culoare. Mai mult, poate fi folosită și pentru dulapuri sau blatul de bucătărie.

Pentru un aspect rustic, poți combina griul de pe pereți cu dulapurile în culori maro și câteva detalii de albastru nisipiu.

Galben

Galbenul în bucătărie este precum o rază de soare, care luminează orice încăpere. În plus, galbenul stimulează apetitul și, în același timp, oferă bucurie și calm celor care trec pragul încăperii.

Folosit în bucătării micuțe, galbenul poate mări vizual această cameră și o poate face mai luminoasă. Mai mult, se potrivește perfect cu albul și griul.

perete galben

Verde

Verdele poate fi folosit cu succes și în bucătărie. Ai la dispoziție o gamă mare de verde, de la verde mentă la verde măr, verde crud etc. Dacă ești dispus să îți asumi câteva riscuri în bucătărie, poți încerca să folosești verde smarald.

Doar un singur perete în această nuanță poate energiza orice bucătărie. Verdele poate fi combinat cu accente albe sau de lemn. Dacă, totuși, nu dorești să vopsești pereții verzi, îi poți lăsa într-o nuanță neutră și să folosești culoarea pe dulapuri, insulă sau chiar pe pardoseală.

perete verde

Roz deschis (prăfos sau pastel)

Rozul își poate face loc în bucătărie, mai ales dacă este combinat cu maro sau culori neutre. Rezultatul final este o cameră luminoasă, deschisă și plină de energie pozitivă.

Începe vopsind un perete, pentru a vedea cum se integrează cu piesele de mobilier, blatul și accesoriile bucătăriei.

👉 Nu uita că pe site-ul Storia.ro găsești mereu idei pentru a-ți transforma casa în locuința visurilor tale. Urmărește anunțurile din categoria case de vanzare, pentru a descoperi culori, idei care să te inspire și modele de amenajare. Sigur vei găsi ceva pe gustul tău.

Top culori potrivite pentru baie

Baia este unul dintre spațiile foarte personale din locuință. Alegerea culorilor pentru baie depinde de modul în care folosești baia.

De exemplu, faci băi lungi cu lumânări parfumate, muzică în surdină sau poate o carte bună? Probabil că îți vei dori nuanțe care să facă din baia ta un mini spa. Sau poate că ai nevoie de un loc potrivit pentru diminețile pe fugă. În funcție de răspunsuri, vei ști ce fel de atmosferă dorești să creezi în baie. Mai jos, sunt câteva culori potrivite pentru baie.

Taupe

Taupe este o culoare potrivită pentru baie. Termenul franțuzesc se traduce prin „cârtiță”, iar culoarea se aseamănă cu blana acestui animal. Este un maro-gri care poate fi adaptat atât stilului clasic, cât și celui modern.

Există mai multe variații de taupe. O variantă mai apropiată de maro oferă tonuri pământii și induce stabilitate. Prin comparație, o nuanță mai apropiată de gri se potrivește mai bine într-o baie amenajată modern. Culoarea poate fi nuanțată de câteva detalii violet.

perete baie

Gri deschis

Folosirea griului deschis pe pereți scoate în evidență faianța și/sau gresia ori granitul, atenuându-i din răceală. Pentru a reduce și mai mult acest efect, îl poți combina cu elemente din lemn sau imitație din lemn (de exemplu, mobilierul pentru baie).

Culoarea poate veni sub forma prosoapelor sau a perdelei de duș. În ceea ce privește nuanțele puternice, griul se combină ușor cu aproape orice culoare, de la roz deschis la portocaliu.

Alb

O baie în alb este o baie atemporală. Deși pereții albi pot părea banali, aspectul este unul uniform și sofisticat.

Pentru un aspect modern, poți vopsi pereții în texturi diferite, iar gresia clasică poate fi înlocuită cu una în forme geometrice. Dacă și obiectele sanitare sunt albe, poți aduce o pată de culoare prin gresie. Aici poți interveni prin culori mai puternice, precum galbenul, verdele sau roșul.

perete alb

Albastru deschis

Alege o nuanță apropiată de albastrul cerului. Aceasta te va ajuta să te relaxezi și să visezi cu ochii deschiși. De asemenea, folosirea unui albastru cerulean induce senzația că te afli într-un spa.

Se potrivește cu faianța și/sau gresia albe, amintind de cerul albastru, înconjurat de nori. Pentru o atmosferă mai liniștită, poți combina pereții albastru deschis cu gri.

perete albastru

Verde deschis

Amenajarea băii cu verde deschis îți dă senzația că ai adus natura în casă. Verdele deschis calmează și înseninează orice încăpere.

Combinat cu nuanțe pământii, precum maroul, taupe sau nisipiul, întărește ideea de natură în baie. Pentru a accentua senzația de natură, poți folosi și verde salvie, verde marin, verde mentă sau verde jad.

perete verde

Combinații de culori pentru pereți

Poți folosi pentru pereții tăi și combinații de culori. Acestea vor crea un efect deosebit, fără a încărca prea mult. Mai jos, sunt câteva combinații interesante de culori pentru pereți:

  • Indigo și alb – reprezintă o combinație fericită pentru dormitor. O nuanță mai caldă decât albastrul, indigoul oferă confort, în combinație cu albul. Poți alege un perete indigo și restul, albi sau pereți albi și tavanul indigo. Este de evitat să vopsești toți pereții în alb, deoarece ar încărca vizual orice cameră;

👉 Urmărește anunțurile din categoria de APARTAMENTE de pe Storia.ro și lasă-te inspirat de modelele de locuințe cu pereții albi, existente pe site.

  • Maro deschis și verde stins – această combinație aduce senzația de natură în locuință și mărește vizual camera. Această combinație de culori este potrivită atât pentru living, cât și pentru dormitor;
  • Verde lime și roz – reprezintă o combinație îndrăzneață, care, în ciuda aparențelor, funcționează foarte bine. Combinația oferă energie și bună dispoziție, fiind indicată mai ales pentru living;
  • Mai multe nuanțe de verde – înconjoară-te de simbolul creșterii și al regenerării. Mai mult verde poate însemna un design inedit. Combină 2-3 nuanțe de verde, pentru o atmosferă relaxantă și plină de energie;
  • Nuanțe pământii în combinații cu pastel – astfel, poți crea o primăvară sau vară eternă, la tine în casă. În funcție de nuanțele folosite, poți combina alb prăfos sau gri deschis cu pastel, în dormitor, roz zmeură și galben lămâie, în bucătărie, maro deschis în combinații cu oranj pastel, în living;
  • Indigo și maro – dacă folosești doar indigo, poți crea o atmosferă cam rece. O poți încălzi, folosind nuanțe de maro și chiar puțin maro-portocaliu;
  • Caisă și albastru acvatic deschis – această combinație scoate din anonimat orice bucătărie sau zonă de dining. Combină-le cu mobilă modernă, în nuanțe neutre, și câteva accesorii și ai terminat de amenajat bucătăria;
  • Albastru marin cu negru – tavanul negru în combinație cu pereți albastru marin și faianță albă sau tot albastră creează o atmosferă de vacanță. Dacă alegi pereți texturați, baia va părea mai mare. Negrul se mai poate regăsi în piesele sanitare, pentru un plus de eleganță;
  • Verde smarald cu alb și gri – folosite ca accent, oferă vitalitate în living, în timp ce, pe suprafețe mai mari, poate încânta în baie, unde creează senzația de calm și pace. Pentru o atmosferă aerisită, combină verdele, albul și griul cu gresie/faianță albe, elemente sanitare și piese de mobilier minimaliste.

Bucură-te de multitudinea de opțiuni pe care le ai la dispoziție, atunci când îți renovezi locuința, și alege culorile preferate, în funcție de sugestiile de mai sus. Pentru idei îndrăznețe, poți combina paletele de culori cu graffiti sau poți opta pentru modelul uni. Oricum ar fi, simte-te ca ACASĂ!

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button