Design Exterior

Cum amenajezi grădina din fața blocului – sfaturi și idei

Zonele urbane duc lipsă de spații verzi, iar cele care există merită un plan de îngrijire. Atunci când este contabilizat numărul de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, sunt incluse și zonele verzi din jurul blocurilor, tocmai pentru că acestea sunt în proprietatea primăriilor pe raza cărora se află.

În vecinătatea imediată a construcțiilor supraetajate din ansamblurile rezidențiale, sunt cu atât mai necesare amenajarea și întreținerea acestor oaze de verdeață.

Ce poți planta în grădina din fața blocului

Frecvent, zonele verzi din jurul blocurilor au câteva probleme: lipsa soarelui sau însorirea excesivă, absența posibilității de a fi udate periodic (apa este contorizată în toate apartamentele de la bloc, deci este greu de crezut că vor exista doritori care să suporte costurile), curenții de aer și acumulările mari de apă, în urma reprizelor abundente de ploaie. La toate se adaugă un mediu poluat, specific orașelor.

În ciuda acestor inconveniente, dacă alegi plantele potrivite, orice bucată de pământ poate fi înverzită, cu evidente beneficii pentru oameni și mediu.

Prima opțiune o reprezintă pomii și arborii cu creștere rapidă, capabili să tolereze mediul urban poluat. Printre cele mai bune alegeri se numără salcâmii, platanii, castanii sălbatici și teii. Salcâmii și platanii cresc repede, sunt foarte rezistenți, iar florile lor sunt un beneficiu pentru albine, fluturi și alte insecte. Teii și castanii cresc mai lent, dar sunt preferați în marile orașe pentru parfumul lor, umbra deasă și rezistența deosebită la mediu.

La fel de inspirată poate să fie plantarea puieților de nuc. Umbra lor deasă filtrează intens razele soarelui și scad cu câteva grade temperatura la nivelul solului. În plus, nucile sunt un bonus, iar aerul din jurul lor este intens ionizat.

Frecvent, pe aceste suprafețe de teren pot fi plantați pomi ornamentali care înfloresc spectaculos, cu frunziș colorat și arbuști cu flori. Forsythia (pomul de aur) este ideală pentru aceste grădini urbane, având o creștere rapidă și fiind extrem de viguroasă, decorativă și formând tufe impozante, perfect adaptate la mediu.

Liliacul și mahonia (Mahonia aquifolium) sunt alternative inspirate, de mare efect decorativ. Nu cresc foarte înalte și fac flori frumoase și parfumate. Mahonia are și beneficiul de a avea frunze veșnic verzi, ceea ce dă un plus de farmec grădinilor din jurul blocurilor, în timpul sezonului rece.

Se mai pot adăuga puieții de călin (pomul cu bulgări de zăpadă). Crește spectaculos, foarte repede, fiind, practic, indestructibil, iar după ce trec florile, are un frunziș foarte bogat. O altă alegere bună este iasomia, cu oricare dintre soiurile acesteia. Florile parfumate și aspectul de tufă bogată, cu frunze foarte verzi, o fac potrivită pentru amenajarea acestor spații verzi. 

În zonele însorite, cea mai bună alegere sunt trandafirii, atâta timp cât există cineva care să se ocupe de ei. Aceștia vor crește spectaculos, sunt foarte rezistenți, nu au probleme cu bolile și dăunătorii, dar trebuie tăiați periodic, pentru a stimula înflorirea repetată.

Citește și: Mini-gradini de apartament: spatiu verde la tine acasa

Grădini urbane de zarzavat

Spațiile din jurul blocurilor pot fi dedicate unor mici grădini cu legume și plante aromatice. Deși există ideea că nu ar fi tocmai potrivită o parcelă cu roșii, castraveți, ardei, fasole sau un strat de ceapă printre blocuri, parcelarea zonelor, ameliorarea solului și micile culturi de zarzavaturi nu sunt deloc în contradicție cu peisajul urban. Dimpotrivă, aduc o notă de pitoresc și trebuie considerate o abordare practică.

Zonele cu legume pot fi combinate cu cele în care se află arbuști sau pomi, iar cea mai bună soluție o reprezintă amenajarea de straturi. În acest fel, spațiul destinat legumelor este perfect delimitat și se poate încadra în restul amenajării. Straturile ideale sunt cele ridicate (înălțate), realizate din scânduri sau piatră, pentru un aspect îngrijit. Chiar dacă solul este sărac în nutrienți, paturile îngrădite pot fi umplute cu un sol hrănitor, împiedicând dezvoltarea buruienilor.

 

Ce spune legea

Spațiul verde din jurul blocurilor nu este proprietatea asociației, chiar dacă toți cei care locuiesc în imobilul respectiv sunt proprietari. Suprafața de teren din jurul blocurilor are statut de „spațiu verde” și aparține primăriei. Terenul aflat în proprietatea locuitorilor unui imobil este doar cel pe care se află clădirea, la care se adaugă un brâu, cu lățimea de maximum 80 de centimetri, de cele mai multe ori, betonat, aflat în exteriorul clădirii și fiind considerat parte din structura construcției.

Legea Administrației Publice, cea a Asociațiilor de Proprietari și unele prevederi din Legea Spațiilor Verzi, precum și hotărârile specifice ale Consiliului Local din fiecare unitate teritorial administrativă, stabilesc cine trebuie să îngrijească spațiile verzi din jurul blocurilor.

 

Plecând de la ideea că fiecare metru pătrat de teren este extrem de valoros, amenajarea spațiilor verzi din jurul blocurilor nu poate fi decât benefică. O zonă verde, amenajată în jurul blocului, crește valoarea locuințelor și o poate duce spre zona unei case de poveste.

Este util de adăugat că pe aceste suprafețe nu se pot amenaja niciun fel de construcții, nici măcar provizorii, indiferent cât de ușoare sunt materialele folosite.

Vezi categoria noastră de ANSAMBLURI REZIDENTIALE

Câteva sfaturi în plus

Un astfel de spațiu verde trebuie adaptat la condiții diferite de cele dintr-o grădină clasică. Așadar, trebuie luate în calcul condițiile de mediu (cât de însorită este zona, cât de mare este suprafața respectivă de teren), dar și factorul uman (cine îngrijește grădina și cât timp poate aloca acestei activități).

Pomii trebuie plantați la limita zonei verzi, pentru ca rădăcinile lor să nu afecteze fundația clădirilor, dar la distanță de cel puțin un metru de alei și trotuare, pentru a nu produce denivelări.

Arbuștii se pot planta în zona de mijloc a spațiului verde, iar tufele de trandafiri, în locurile cele mai însorite. Trandafirii cățărători sunt extrem de prolifici, iar pentru a le stimula înflorirea, pot fi ajutați să se cațere pe ziduri sau se pot folosi pergole.

Solul poate fi protejat de buruieni cu mulci sau pietriș mărunt, care lasă apa de ploaie să se scurgă în sol. Se recomandă evitarea florilor anuale, a celor care au nevoie de îngrijire și a soiurilor delicate.

Amplasarea de mobilier de grădină în astfel de grădini amenajate la baza blocurilor este o idee bună. În felul acesta, poate fi încurajată socializarea între locatari, fiind și una dintre garanțiile că spațiul verde va fi bine întreținut. Pentru a face acest lucru, este necesar acordul tuturor locatarilor și, eventual, o contribuție comună, pentru achiziționarea acestora.

Citește și: Plante de apartament usor de ingrijit pentru casa ta

Grădinăritul ca ocupație, indiferent că este vorba despre plante și arbuști ori zarzavaturi, este considerat una dintre cele mai utile activități pentru starea generală de sănătate fizică și psihică. În plus, aduce excepționale beneficii pentru mediu și pentru comunitate.  

Ultima editare: 15 septembrie 2021

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button