Design Interior

Alegerea ferestrelor potrivite pentru casa ta

Ferestrele sunt o investitie importanta, astfel incat atunci cand le alegi trebuie sa te asiguri ca se potrivesc perfect casei si nevoilor tale. Asadar, inainte de a face o asemenea investitie, ai grija sa-ti faci documentarea optima si sa tii cont de stilul, calitatea, eficienta energetica si de rentabilitatea investitiei.

In zilele noastre, la moda sunt ferestrele termoizolante (asa-numitele „termopane”) din PVC sau aluminiu, dar, daca esti adeptul unui stil mai clasic, poti opta oricand pentru tamplaria din lemn.

Alegerea culorii va depinde foarte mult de intreg stilul casei. Albul este cel mai des intalnit, dar culorile inchise sau negrul reprezinta alternative moderne si mai sofisticate, ce pot schimba complet aspectul casei tale.

Stiluri de ferestre

Daca vorbim despre stilurile de ferestre, exista cateva lucruri la care trebuie sa te gandesti. Stilurile diferite servesc unor scopuri diferite. Ia in considerare necesitatile ce tin de lumina si de ventilatie, precum si de arhitectura generala si de design-ul interior al casei tale. Poti alege din diferite tipuri de ferestre:

Fereastra clasica este cea care are deschidere laterala (cu balamale in stanga sau dreapta). Este usor de intretinut, poate fi curatata usor, asigura aerisirea optima a spatiului, precum si vizibilitate si luminozitate. Fereastra oscio-batanta seamana cu cea clasica, insa are in plus un sistem de basculare amplasat in partea inferioara a ferestrei, care permite rabatarea acesteia in partea de sus. Fata de fereastra clasica, are avantajul ca poate fi lasata intredeschisa, pentru o aerisire indelungata. Acestea sunt, insa, mai putin rezistente fata de ferestrele clasice.

Fereastra suflanta se rabateaza spre exterior datorita sistemului pe orizontala, situat in partea de sus a tamplariei. Principalul avantaj al acesteia este ca, atunci cand este deschisa, nu incomodeaza trecerea prin zona si poate asigura o aerisire permanenta, fara a permite surgerilor de pe acoperis sa patrunda in camera. Este, insa, dificil de curatat si intretinut.

Fereastra pivotanta are un sistem de rabatare bazat pe un ax pozitionat la mijlocul ei. Geamul se roteste, cu tot cu cadru, pana la 90 de grade in jurul axului, putand fi curatat usor si avand o luminozitate sporita. Dezavantajul acestora este ca nu poti privi afara cand fereastra este deschisa, iar trecerea prin zona este incomodata. Fereastra basculanta are un sistem de rabatare tot cu articulare mediana, ca la cea pivotanta, doar ca axul de articulare se afla pe orizontala ferestrei, avand aceleasi avantaje si dezavantaje.

Fereastra culisanta este dotata cu o fanta care permite ca o jumatate din fereastra sa se deschida prin alunecare, pana atinge capatul celalat. Acestea pot avea un geam fix, sau pe ambele mobile, insa, indiferent de acest aspect, curatarea geamurilor pe exterior este foarte dificila. Avantajele sunt, insa, mai numeroase: nu incomodeaza trecerea pe langa geam, permit o vizibilitate si o luminozitate buna, spatiul poate fi aerisit rapid.

Pe langa acestea, mai exista si alte tipuri de ferestre, mai rar utilizate, specifice preponderent locuintelor unifamiliale si din categoria premium, precum ferestre bovindou (au rol ornamental si capacitatea de a mari suprafata utila a camerei, oferind mai multa lumina), ferestre fronton (ideale pentru casele cu terasa acoperita), luminatoare (specifice luminarii mansardelor), ferestre lucarna (amplasate in partea superioara a camerei, imediat sub acoperis) si vitralii (colorate cu diferite modele, care dau un plus de stil locuintei).

Valoarea R versus Valoare U

Ferestrele reprezinta cel mai subtire punct intre interiorul si exteriorul casei tale, deci trebuie sa te asiguri ca produsele pentru care optezi sunt de buna calitate, pentru a-ti proteja cum trebuie casa si a economisi cheltuielile la intretinere. Sunt o multime de aspecte tehnice ce tin de eficienta energetica si pierderea de caldura, care pot suna ca niste limbi straine, dar cel mai mult vei auzi despre valorile R si U.

Ce sunt ele? Valoarea R masoara rezistenta unei ferestre la fluxul de caldura. Cu cat valoarea R este mai mare, cu atat fereastra este mai eficienta.

Valoarea U masoara capacitatea ferestrei de a retine caldura in interiorul incaperii. Astfel, cu cat valoarea U este mai mica, cu atat fereastra este mai eficienta.

In functie de mediul climatic al zonei unde locuiesti, alege-ti fereastra potrivita avand permanent in minte acesti termeni.

Ferestrele si rentabilitatea lor

Cand faci o achizitie pentru casa, adica o investitie pe termen lung, trebuie sa tii cont inclusiv de rentabilitatea acesteia. Cu toate ca pot fi costisitoare, ferestrele pot avea un impact enorm asupra valorii globale si a stilului casei tale. Daca optezi pentru ferestre ieftine, pregateste-te de cheltuieli ulterioare. Daca ferestrele nu sunt eficiente energetic, poti avea probleme legate de protectia la razele UV vara sau cu frigul, pe timpul iernii.

In concluzie, inainte de a face o asemenea achizitie, documenteaza-te tinand cont de toate aspectele enumerate aici, construieste-ti un buget realist si alege ferestrele cu atentie.

Ultima editare: 10 martie 2021

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button