Proiecte

Ce ar trebui să știi să faci în casă de unul singur

Ajutorul unui specialist în instalații sau al unui electrician este de neprețuit, atunci când ai probleme tehnice. E recomandat să nu încerci să repari singur o defecțiune apărută în apartamentul tău, mai ales dacă este vorba de una la sistemul electric, pentru că accidentele pot apărea oricând. Dar ce te faci când te confrunți cu o problemă în mijlocul nopții, când nu poți suna un meseriaș care să te ajute? Trebuie să înveți să te descurci singur pentru reparațiile ușoare sau medii, ca să eviți o inundație și să poți folosi obiectele de instalație până a doua zi. Ce ar trebui să știi să faci și fără ajutor?

Să desfunzi chiuveta

 

Din diverse motive, cum ar fi apa dură de la robinet, spuma de săpun care se depune foarte ușor pe țevi sau părul care ajunge în chiuvetă după bărbierit pot bloca scurgerea, astfel încât aceasta să rămână blocată și inutilizabilă. Mai mult decât atât, chiuveta poate refula, iar disconfortul la nivel olfactiv poate atinge un nivel neplăcut. Trebuie să fii pregătit pentru situații de acest gen, pentru că ele se pot întâmpla oricui și chiar de mai multe ori într-un an. Dacă nu ai la îndemână prafuri sau soluții speciale care te pot ajuta în câteva minute să dizolvi tot ce blochează țeava de scurgere, trebuie neapărat să ții aproape un desfundător de chiuvete. Prin mișcări repetate, poți curăța o mare parte din instalație, folosind doar mâinile. Poți folosi nestingherit chiuveta până a doua zi, când un instalator îți poate schimba instalația și poate pune în loc un tub de scurgere mai mare, astfel încât tu să nu te mai confrunți cu înfundare chiuvetei. 

 

Să schimbi para dușului

 

Tot din cauza apei dure de la robinetele din România și din cauză că nu toți producătorii de instalații pun accent pe calitate, para dușului, adică partea pe care o ții în mână ca să dirijezi direcția apei, se poate înfunda sau se poate umple de piatră. Nimic nu este mai neplăcut decât să ai o presiune foarte scăzută la apă atunci când faci un duș, așa că e bine să ai mereu o rezervă. Dacă ajungi obosit după o zi grea și tot ce vrei este să-ți aduni gândurile sub un jet cald de apă, asigură-te că vei putea pune în practică această formă de relaxare. Para dușului se schimbă foarte ușor și nu vei avea nevoie de ajutorul nimănui să faci asta, cu atât mai puțin să chemi un instalator. 

 

Să dai cu glet

 

Și nu te gândi că trebuie să înveți să renovezi un întreg apartament. Atunci când te muți dintr-o casă, e normal să o lași așa cum ai găsit-o. Poate că ai lipit ceva pe pereți sau ai dat o gaură ori mai multe, ca să-ți agăți tablourile preferate sau ținta de darts. Nu e nicio nenorocire, însă va trebui să repari pereții, așa că vei cumpăra de la un magazin de construcții glet sau alt material cu care vei umple pereții. Nu are rost să apelezi la un om cu experiență în reamenajări interioare, pentru că te vei descurca de minune de unul singur. Mai ai nevoie de un șpaclu și puțin curaj. Manevra cu care vei putea întinde materialul este aceeași cu care ungi o felie de pâine cu unt.

 

Nu trebuie să intri în panică, multe din defecțiunile din casă le poți remedia de unul singur. Trebuie să-ți faci puțin curaj. Spor la treabă!

Ultima editare: 16 iunie 2020

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button