Proiecte

Mobila recondiționată: ce presupune acest proces

Fie că dorești să îți protejezi economiile, fie că deții o piesă de mobilier veche, ce are o valoare sentimentală importantă pentru tine, recondiționarea mobilierului poate fi o soluție eficientă pentru a adăuga creativitate designului casei tale. Descoperă în acest articol cum poți recondiționa mobilierul vechi.

7 etape de recondiționare mobilă lemn

mobila reconditionata

O mobilă veche recondiționată poate fi o piesă principală de atracție în designul casei tale, dacă parcurgi pașii necesari pentru o recondiționare eficientă. Iată care sunt aceștia:

  1. Aplică un spray decapant

Un prim pas pentru o mobilă recondiționată din lemn îl reprezintă curățarea ei și pregătirea pentru un nou finisaj. Pentru a îndepărta finisajul vechi, aplică un spray decapant. Este ușor de folosit și nu se varsă. 

Stropește decapantul uniform, pe întreaga suprafață pe care dorești să o cureți, și lasă-l să acționeze 5-10 minute. Vei vedea, apoi, cum finisajul vechi începe să se ridice de pe lemn.

  1. Elimină vechiul finisaj

În cel de-al doilea pas pe care trebuie să îl parcurgi pentru a avea o mobilă recondiționată,  poți să utilizezi un instrument de răzuit, pentru a elimina finisajul vechi. Acoperă lama cu o cârpă de unică folosință, pentru a curăța zonele zgâriate. 

Este posibil să fie nevoie să aplici din nou decapant și să răzuiești de mai multe ori, pentru a elimina în întregime finisajul vechi de pe o mobilă recondiționată.

  1. Curăță cu diluant

După ce ai înlăturat finisajul vechi și suprafața este uscată, șterge-o cu diluant, folosind o cârpă curată, pentru a îndepărta orice resturi de pe o mobilă recondiționată. Lasă lemnul să se usuce complet, înainte de a trece la șlefuire.

  1. Șlefuiește mobila recondiționată

Pentru a elimina și cele mai mici urme de finisare de pe o mobilă recondiționată, utilizează o mașină de șlefuit sau un șmirghel cu granulație medie (de până la 150), până când lemnul rămâne curat. 

Apoi, folosește un șmirghel fin (cu o granulație de peste 200), până când toată mobila recondiționată este uniformă. Nu uită să ștergi întreaga suprafață cu o cârpă, pentru a îndepărta praful rezultat de la șlefuire.

  1. Aplică vopsea

Aplicarea vopselei pe o mobilă recondiționată este mai ușoară, dacă foloseșți un tampon de lână. Înmoaie tamponul în vopsea și folosește mișcări egale, în sensul fibrei lemnului. 

Repetă procesul, dar asigură-te că vopseaua se usucă în mod complet între straturi, astfel încât să-ți poți da seama ce aspect va avea mobila recondiționată, înainte de a decide dacă vrei să adaugi un nou strat. 

Opțiunile pentru colorare sunt nelimitate, atunci când vine vorba de o mobilă recondiționată. 

Fie că alegi culori pastelate pentru un stil hygge, fie că preferi culorile neutre sau pe cele puternice, vei da o viață nouă unei piese de mobilier vechi. 

Nu uită ca, după aplicarea vopselei, să îndepărtezi excesul de vopsea. Pentru a face acest lucru, poți utiliza o cârpă curată, pentru a șterge suprafață cu grijă.

  1. Aplică un lac transparent pentru protecție

Odată ce ultimul strat de vopsea este total uscat, aplică un strat de lac transparent, pe bază de ulei, pentru a proteja mobila recondiționată. Un spray este mai ușor de folosit și oferă o acoperire excelentă. 

Pulverizează după liniile naturale pe care le are mobila recondiționată. Aplică în două straturi și folosește între ele o hârtie de șlefuit fină, după ce primul strat este complet uscat. 

Această tehnică va netezi orice imperfecțiune și va oferi un finisaj profesionist pentru orice mobilă recondiționată.

  1. Lasă piesa să se usuce

După acoperire, lasă mobila recondiționată să se usuce complet, într-o zonă caldă, uscată și bine ventilată, timp de 24 de ore înainte de utilizare.

👉Descoperă mai multe idei despre cum amenajezi casa cu mobila din lemn!

Sfaturi de recondiționare mobilă furniruită

Mobilă furniruită poate fi afectată, în timp, de umiditatea prelungită sau de diverse lovituri care duc la apariția următoarelor defecte, pentru care este necesară o recondiționare mobilă furniruită:

  • umflarea furnirului;
  • desprinderea furnirului de pe muchii;
  • crăparea și ruperea furnirului.

Iată remediile pentru fiecare dintre ele:

Umflarea furnirului

Dacă umflătură este foarte mică, poți să o remediezi cu ajutorul căldurii. Concret, poți călca suprafața cu fierul de călcat. Astfel, adezivul se înmoaie, iar furnirul se lipește din nou. Nu uita să pui înainte o hârtie cerată pe suprafața care trebuie călcată și să nu încălzești la maximul fierul de călcat. 

În situația în care umflătura este mai mare, poți să tai cu un cuțit fin pe toată lungimea zonei afectate și să introduci cu grijă adeziv prin crăpătură. Apoi, presează furnirul la loc, având grijă să potrivești marginile tăiate. 

Șterge bine surplusul de adeziv și poziționează o hârtie cerată deaspura, peste care să așezi o greutate pe care să o lași în acel loc până a doua zi.

Desprinderea furnirului de pe muchii

Dacă furnirul este doar dezlipit, curăță bine vechiul adeziv cu o racletă, șterge cu o cârpă curată și aplică un adeziv nou. Poziționează o greutate pe această suprafață timp de câteva ore, pentru a asigura o presiune suficientă care să lipească din nou furnirul pe muchii.

Crăparea și ruperea furnirului

Dacă furnirul este crăpat și rupt, atunci bucățile lipsă trebuie înlocuite cu un furnir de grosime cel puțin egală cu cea a furnirului existent. Tot ceea ce trebuie să faci este să îndepărtezi adezivul vechi, să tai cu ajutorul unui cutter furnirul desprins și să lipești noile bucăți de furnir în zonele afectate.

Pentru un plus de personalitate, odată ce ai reparat defectele piesei de mobilier, poți să îi schimbi culoarea, folosind o vopsea care aderă fără probleme. Nu uita să aplici și un primer înainte de vopsea, pentru a te asigura că vopseaua va rezista timp îndelungat pe suprafața mobilei. Dacă îți dorești să fii și mai creativ, poți desena pe suprafața mobilei diverse forme geometrice sau modele, cu ajutorul unei vopsele acrilice de diferite culori.

3 etape de recondiționare mobilă lăcuită

reconditionare mobila

Pentru procesul de recondiționare mobilă lăcuită, ai nevoie de o mașină de șlefuit, hârtie de șlefuit cu granulație mare și hârtie fină, pentru a șlefui între straturile de lac aplicate. Totodată, vei avea nevoie și de pensule sau trafalet, cârpe din bumbac, grund și lac pentru noul finisaj.

  1. Îndepărtează vechiul strat de lac sau vopsea

Pentru un efort cât mai mic, poți să folosești o mașină de șlefuit, pe care să montezi o hârtie abrazivă pentru șlefuirea lemnului. După ce șlefuiești toată suprafața, îndepărtează praful cu ajutorul unei cârpe de bumbac și verifică, ulterior, suprafața cu mâna, pentru a te asigura că nu are asperități.

  1. Aplică grundul

Cel de-al doilea pas pentru o recondiționare mobilă lăcuită constă în aplicarea grundului, cu ajutorul unei pensule sau al unui trafalet. După aplicarea primului strat, lasă-l să se usuce și apoi șlefuiește ușor, cu o hârtie abrazivă fină. Nu uita să ștergi suprafață de praf cu ajutorul unei cârpe de bumbac.

  1. Aplică stratul de lac

Procesul de aplicare a lacului este precum cel de aplicare a grundului, astfel că poți folosi o pensulă sau un trafalet, în funcție de dimensiunea piesei de mobilier. Dacă îți dorești un aspect mai plăcut și o întreținere mai bună, după ce ai aplicat stratul de lac, poți să adaugi și unul de ceară. Vei obține un luciu mătăsos, iar finisajul va fi unul rezistent.

Alte idei de transformare mobilă veche

mobila veche

Există mai multe metode prin care poți să transformi o mobilă veche, astfel încât să te poți bucura de ea mult timp de acum încolo. Iată câteva dintre ele:

  • aplică autocolant pentru mobilă. Această metodă de transformare mobilă veche este potrivită în special pentru mobilierul de mari dimensiuni, precum dulapurile înalte de dormitor sau cele folosite pentru depozitare. 

Procesul de aplicare a unui autocolant presupune folosirea unui lipici rezistent și este foarte simplu: odată ce ai ales modelul de autocolant favorit, că să îl poți monta, trebuie să desfaci treptat folia, aplicând lipici și îndreptând treptat zonele, astfel încât suprafața să rămână fără denivelări.

  • folosește tehnica transferului de imagine. Aceasta este folosită pentru personalizarea obiectelor de mobilier, pe care poți imprima tot felul de imagini care te inspiră sau care se potrivesc cu personalitatea și designul casei tale.
  • lipește decupaje de țesătură. Pentru această metodă de transformare mobilă veche, este necesar să folosești țesături de calitate, fără defecte, pe care să le decupezi în formă dorită. Tot ceea ce trebuie să faci pentru restaurarea mobilierului vechi este să lipești decupajele pe suprafața dorită, cu ajutorul unui adeziv de calitate, rezistent în timp.

O piesă veche de mobilier are propria personalitate, însă, din cauza trecerii timpului, poate suferi un anumit nivel de deteriorare, lucru care presupune o restaurare atentă, dacă vrei să folosești în continuare acea piesă de mobilier.

Folosește-te de sfaturile prezentate în acest articol și recondiționează piesele de mobilier dorite, fără prea mult efort și fără să faci greseli pe care e bine sa le eviti atunci cand iti redecorezi casa. 

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button