Renovări

De ce ar trebui să angajezi un designer interior atunci când vrei să renovezi

Locuința ta are nevoie de o schimbare? În cazul acesta, cel mai bine este să apelezi la un specialist în domeniu, mai exact un designer de interior. Experiența lui te va ajuta să economisești timp și energie. Nu mai este nevoie să cauți personal idei de amenajări interioare, mobilier și decorațiuni. Trebuie doar să ai încredere în cunoștințele specialistului și să îl lași să te ajute. În afară de timp economisit, vei beneficia și de alte avantaje când apelezi la un designer de interior. 

Dacă ți-am stârnit curiozitatea și consideri că angajarea unui designer este exact ce ai nevoie, te invităm să citești în continuare. Vei afla din acest ghid care sunt pașii de urmat pentru a colabora cu un designer de interior, care sunt costurile și alte detalii necesare unei colaborări din care vei avea numai de câștigat. 

designer interior

Ce face un designer de interior? 

Termenul și meseria „designer interior” au început să fie cunoscute publicului larg abia din a doua jumătate a secolului XX. Până atunci, această sarcină aparținea în principal arhitecților ori artizanilor. Deoarece amenajarea unei locuințe devenea din ce în ce mai complexă, s-a luat decizia ca designul interior să fie coordonat și realizat de o persoană specializată. 

În țara noastră, abia în anul 2001 s-a înființat Facultatea de Arhitectură de Interior, așa că domeniul este unul nou și în continuă dezvoltare. Ce face un designer de interior? Acest specialist are competențe extinse, care țin nu doar de latura estetică. Un designer va gestiona întreg proiectul de amenajare, iar printre principalele îndatoriri se numără: 

  • etapizarea proiectului;
  • conceperea planșelor de ambient; 
  • finalizarea planșelor tehnice ale proiectului; 
  • întocmirea listelor de buget; 
  • realizarea comenzilor;
  • supravegherea lucrărilor;
  • coordonarea echipelor. 

➡️ Dacă ai achiziționat un apartament cu două camere și cauți inspirație pentru amenajarea acestuia, astfel încât să știi exact ce să îi ceri designerului de interior, cel mai bine este să intri pe blogul Storia.ro, unde vei găsi idei de amenajare pentru apartamente mici

design interior

Avantajele colaborării cu designeri de interior

Având în vedere responsabilitățile unui designer de interior, ar fi bine să enumerăm și câteva dintre avantajele colaborării cu un astfel de specialist: 

  • dezvoltă întreg conceptul de design (stil, culori, îmbinarea materialelor, preferințele clientului și aspecte practice); 
  • elaborează planurile necesare desfășurării lucrărilor; 
  • poate comanda toate materialele necesare desfășurării lucrărilor, la prețuri foarte bune, ceea ce îți va permite să economisești bani; 
  • îți propune un design personalizat, care să se potrivească în totalitate locuinței și dorințelor tale; 
  • se poate implica personal în desfășurarea lucrărilor, de la prima până la ultima etapă, respectiv retușul final. 
iluminare locuinta

În continuare, îți vom prezenta mai pe larg câteva dintre aceste avantaje, pentru ca tu să te convingi de importanța colaborării cu designeri de interior. 

➡️ Locuința ideală se lasă așteptată? Dacă ești în căutarea unui apartament pe care să îl amenajezi de la zero cu ajutorul unui designer de interior, pe site-ul Storia.ro găsești peste 200.000 de anunțuri din care poți alege. De asemenea, blogul Storia.rp îți stă la dispoziție cu cele mai interesante idei. Aici găsești mereu inspirație pentru a crea atmosfera pe care ți-o dorești în casa ta. 

Economisește bani cu un designer interior 

Poate părea ciudat, dar da, poți economisi sume importante dacă îi încredințezi unui specialist toate sarcinile, chiar dacă vei plăti pentru colaborare. Un designer va ști exact de unde să ia materialele la un preț accesibil, îți va putea recomanda servicii de încredere și te va îndruma către cele mai bune firme cu care a mai colaborat. 

Toate aceste lucruri îți vor permite să economisești sume importante, având în vedere că uneori, din grabă sau din neatenție, poți avea tendința de a cumpăra materiale și alte bunuri la prețuri mari. 

mobila pentru interior

O firmă design interior îți va salva timp prețios  

Timpul este una dintre cele mai prețioase resurse pentru oameni și, din păcate, timpul liber este din ce în ce mai puțin. Apelând la cel mai bun designer de interior din România, vei scăpa de timp pierdut în trafic și de căutări fără rezultatul dorit. Un designer de interior va ști exact de unde să cumpere tot ceea ce este nevoie pentru ca locuința ta să arate așa cum ai visat. Astfel, te poți bucura de mai mult timp alături de cei dragi sau implicându-te în activitățile tale preferate. 

studio de design interior

Un designer de interior pune în practică ideile tale 

De departe avantajul ce te va determina să apelezi la serviciile unui designer de interior este faptul că va intui dorințele tale, pe care poate nu știai să le exprimi. Astfel, un specialist va transforma gândurile și nevoile tale și chiar îți va propune idei pe baza a ceea ce va observa că îți place. Un specialist în design interior vine cu propria viziune artistică în ceea ce privește rezultatul final al amenajării, astfel încât totul să fie într-un perfect echilibru. Aduce cu el ochiul format în atâta timp, iar asta îl va ajuta să ia decizii rapide atunci când ia contact cu spațiul pe care tu vrei să-l renovezi. Va reuși să spună o poveste, combinând mai multe materiale și forme, astfel încât aspectul camerelor pe care și-a pus amprenta să fie unul echilibrat. 

Spre exemplu, un aspect important, mai ales când vine vorba despre locuințe mici și de design apartament, este depozitarea. Un designer de interior va analiza foarte bine spațiul disponibil, obiceiurile tale și ale celorlalte persoane ce vor locui cu tine, dacă este cazul. În funcție de acestea, se va stabili ce fel de mobilă se potrivește și cum pot fi organizate spații de depozitare astfel încât aspectul locuinței să rămână aerisit și primitor.  

Când poți apela la un studio design interior? 

Serviciile unui studio design interior sunt utile în patru cazuri, așa cum îți vom prezenta în cele ce urmează. 

  1. Când ai achiziționat o casă la roșu: dacă locuința ta este la roșu, adică pereții nu sunt tencuiți, nu există finisaje, instalații electrice sau geamuri, poți să te bucuri de flexibilitate și de libertate. Astfel, ideile tale sunt mult mai ușor de pus în practică, deoarece pot fi realizate schimbări fără prea mult deranj. 
  2. Când ai achiziționat o casă la gri: în acest stadiu, un designer de interior îți poate propune idei în ceea ce privește alegerea finisajelor (parchet, gresie, faianță, uși, vopsea și altele). De asemenea, te va sfătui și cum să mobilezi întreaga locuință. 
  3. Când ai achiziționat o casă la cheie: în această situație, vei avea nevoie de sfaturile unui designer de interior pentru a mobila, utila și decora locuința.
  4. Când dorești o renovare: dacă ai o locuință ce necesită renovare sau reamenajare, un designer de interior îți va face propuneri ideale, stabilind împreună cu tine dispunerea mobilierului și decorațiunilor, dar și stilul acestora. 
cum sa amenajezi casa

➡️ Casa visurilor tale poate deveni realitate. Pe site-ul Storia.ro, găsești peste 200.000 de anunțuri, inclusiv de case de vanzare dintre care poți alege și pe care le poți amenaja alături de un designer de interior. Pe blogul Storia.ro, vei găsi informații despre cum poți alege casa potrivită ție. 

Cât costă un designer de interior? 

Având în vedere toate avantajele colaborării cu un designer de interior, probabil te întrebi  cât costă un designer de interior. Este bine de știut că prețul total depinde de mulți factori, printre care: 

  • stadiul locuinței (dacă este o casă la roșu va necesita mai multă muncă decât una ce are nevoie doar de reamenajare); 
  • orele petrecute pe șantier;
  • dacă există anumite provocări legate de construcție; 
  • stilul abordat;
  • dificultatea modificărilor pe care le dorești, mai exact complexitatea proiectului; 
  • serviciile oferite de către un designer de interior (spre exemplu, randările presupun uneori câteva zile de muncă). 
amenajare interioara

Fiecare designer de interior are propria metodă de tarifare. Unii calculează tariful în funcție de orele de muncă necesare fiecărui proiect, pe când la alții contează mai mult suprafața locuinței. Mai există și posibilitatea de a tarifa serviciile conform unui procent din suma preconizată a investiției. 

În ceea ce privește calculul în funcție de suprafață, în anul 2022, prețurile pornesc de la 15-20 euro+tva/mp, ceea ce înseamnă că pentru un apartament cu 60 mp, vei plăti minimum 900 euro+tva. Bineînțeles, prețurile diferă în funcție de fiecare designer de interior sau firmă design interior. 

Așadar, dacă îți dorești o locuință care să se simtă ca „acasă și dacă vrei să economisești timp și bani cu decorarea acesteia, apelează cu încredere la un designer de interior. 

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button