Ghid imobiliar

Comisionul imobiliar – ce reprezintă și cine îl plătește

Dacă ai în plan o tranzacție imobiliară – cumpărare, vânzare sau închiriere, pot trece în sarcina unei agenții imobiliare toată procedura, după ce solicitarea ta este făcută publică. Telefoanele, întrebările, vizitele și toată procedura de intermediere pot fi preluate de profesioniștii din domeniul imobiliar, în baza contractului de intermediere și a comisionului imobiliar.  

  • Serviciile agențiilor imobiliare
  • Ce valoare are comisionul imobiliar
  • Cine plătește comisionul imobiliar
  • Când se plătește comisionul

Serviciile agențiilor imobiliare

Facilitățile pe care o agenție imobiliară le poate oferi clienților sunt complete și complexe. Un agent imobiliar poate reprezenta interesele clientului său și poate face tot ceea ce este necesar, în numele acestuia, din momentul în care există o solicitare în domeniul imobiliar, până când se ajunge la faza legalizării și semnării actelor. Indiferent că este vorba despre a cumpăra, a vinde sau a închiria un spațiu ori o locuință, agentul imobiliar poate să intermedieze relația dintre cel care oferă și cel care caută. 

Serviciile unei agenții imobiliare aduc multiple beneficii. Astfel, un agent imobiliar cunoaște foarte bine piata imobiliara, atât în ceea ce privește prețurile corecte, dar și tendința acestora. Știe exact care sunt caracteristicile fiecărui ansamblu de locuințe și cum trebuie făcută corect și eficient publicitatea imobiliară, are abilitatea și informațiile necesare pentru a identifica, selecta și prezenta clientului său soluțiile potrivite de cumpărare, vânzare sau închiriere. 

Agentul poate organiza vizionarea, fără să afecteze viața de familie sau ritmul cotidian al clientului. Mai mult, agentul imobiliar oferă garanția siguranței demersului solicitat de client, respectarea cadrului legal și evitarea unor ilegalități, pentru că acesta, pe de-o parte, cunoaște legea, iar pe de alta, are capacitatea de a sesiza aspecte care, pentru un nespecialist, rămân ascunse. Agentul oferă permanent consiliere și consultanță clientului pe care îl reprezintă, poate redacta un antecontract, poate asista la negociere și intermediază procesul de semnare al actelor (legalizare). 

Mai simplu spus, agentul imobiliar reprezintă exclusiv interesele clientului său, scopul lui fiind de a găsi soluția ideală pentru acesta. Garanția pentru realizarea acestui obiectiv este reprezentată, pe de o parte, de contractul de intermediere imobiliara, ale cărui prevederi sunt prevăzute expres în lege, dar și de comisionul imobiliar, ce reprezintă plata pentru serviciile oferite clientului de agentul imobiliar. La acestea se adaugă obligația agentului de a avea o relație individuală cu fiecare dintre părțile care apelează la agenția imobiliară. 

Ce valoare are comisionul imobiliar

Comisionul imobiliar este contravaloarea serviciilor oferite de o agenție imobiliară, prin agentul imobiliar. Valoarea acestuia este prevăzută în contractul imobiliar care se întocmește între agenție și client, act ale cărui prevederi sunt reglementate. Astfel, Codul Civil definește clar noțiunea de intermediere, statutul de independent al intermediarului, respectiv al agentului imobiliar, fiind reglementate serviciile imobiliare care pot fi prestate pentru consumatori, respectiv promovare și consultanță în vederea vânzării, cumpărării sau închirierii de imobile, cu scopul precis de a mijloci efectuarea tranzacțiilor. Legea prevede și faptul că un agent imobiliar are dreptul la remunerație, reprezentată prin comisionul imobiliar din partea clientului, numai dacă acțiunea sa se finalizează cu încheierea unei tranzacții, ca urmare a intervenției și intermedierii sale. 

Agentul imobiliar este obligat să informeze clientul cu privire la valoarea comisionului imobiliar perceput, condițiile legale, inclusiv drepturile și obligațiile sale. Agentul trebuie să expună clar clientului, dacă respectivul comision imobiliar este în sumă fixă și are valoare prestabilită sau dacă se va calcula procentual din valoarea contractului de vânzare-cumpărare, intermediat de agent, precum și dacă se plătește integral ori se poate face în tranșe și în ce mod. 

De regulă, detaliile despre comision sunt furnizate de agenția imobiliară, aceasta stabilind valoarea comisionului și modul de plată. De cele mai multe ori, agențiile imobiliare aleg plata unui comision imobiliar în valoare procentuală din suma de vânzare (sau cumpărare) a unui imobil și stabilesc o sumă fixă pentru contractele de închiriere, proporțională cu valoarea chiriei. 

Cel mai des, valoarea comisioanelor variază între unu și patru la sută din valoarea tranzacției. Comisioanele fixe sunt preferate de agenți la tranzacțiile imobiliare cu valoare mai mică și pot fi de la 1000 la 5000 de lei. În cazul tranzacțiilor prin închiriere, valoarea chiriei lunare, percepute de proprietar, este stabilită ca valoare a comisionului, indiferent dacă o va plăti proprietarul sau chiriașul. La semnarea contractului de intermediere, valoarea comisionului poate fi negociată între cele două părți, iar suma pe care o reprezintă comisioanele imobiliare poate varia, în funcție de evoluția pieței imobiliare. 

cine plateste comisionul imobiliar

Cine plătește comisionul imobiliar

Acest aspect este, la rândul lui, reglementat prin lege. Contractul de intermediere și comisionul imobiliar sunt reglementate prin dispoziții ale Codului Civil, în articolele 2.096-2.102, prin Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor și prin Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din angajamentele încheiate între profesioniști și consumatori. Pe de altă parte, legea lasă libertatea agențiilor imobiliare de a stabili cine plătește comisionul și care sunt taxele și este perfect normal să fie așa, pentru a încuraja concurența și piața liberă. În plus, statul impozitează comisioanele agenției, iar în anumite condiții, și tranzacția imobiliară intermediată de către aceasta. 

Comisionul imobiliar va fi plătit de cel care apelează la serviciile agenției imobiliare. Valoarea comisionului și modul de plată se stabilesc la semnarea contractului cu agenția imobiliară. 

Fiecare agenție imobiliară are propriul sistem de plăți. Comisionul poate fi în sumă fixă (până la o anume valoare a tranzacției), procentual (din suma tranzacției imobiliare sau pentru ceea ce depășește o anume valoare) sau negociabil. Comisionul poate fi calculat și în funcție de serviciile oferite de agenție fiecărui client în parte (acesta poate solicita o reprezentare exclusivă). 

De regulă, proprietarul interesat să vândă sau să închirieze este cel care plătește comisionul imobiliar, la fel cum, în cazul în care un potențial cumpărător solicită serviciile agenției, acesta va fi cel ce va achita acest comision. Nu este greșit și nici ilegal ca ambele părți implicate într-o tranzactie imobiliara să achite comision imobiliar, fie pentru aceeași agenție imobiliară, fie pentru agenții diferite, dacă fiecare a apelat la serviciile unei astfel de firme de intermediere. 

Când se plătește comisionul

Ca normă general valabilă, indiferent de tipul serviciului prestat de agenția imobiliară, comisionul va fi achitat de client numai în momentul în care este finalizată tranzacția dorită, indiferent cât timp trece din momentul semnării contractului de intermediere și până la acest moment.

Prevederile legale în vigoare protejează agentul imobiliar, astfel că el trebuie să fie informat de client dacă acesta ajunge, pe cont propriu, după încheierea contractului cu agenția imobiliară, la încheierea unui contract. În cazul în care nu se procedează în acest mod, agentul imobiliar beneficiază de dreptul de a cere o dublare a comisionului stabilit inițial.

Totodată, trebuie spus că valoarea comisionului nu se poate modifica după semnarea contractului de intermediere, iar agenția nu poate solicita de la client niciun fel de alte taxe sau comisioane, indiferent de timpul care trece până la finalizarea tranzacției. 

Comisionul imobiliar este, pentru client, garanția unei tranzacții legale și de succes. Pentru agent, comisionul reprezintă obligația de a întreprinde toate demersurile legale, așa cum sunt ele prevăzute în lege și în contractul dintre părți, pentru a încheia un acord imobiliar corect. 

  

 

Ultima editare: 02 martie 2021
Back to top button