Totul despre amenajarea balconului mic: idei și sfaturi practice

16 iunie 2020

Publicat de storia

Totul despre amenajarea balconului mic: idei și sfaturi practice

Dacă amenajarea balcoanelor mari oferă posibilitatea de a le putea transforma ușor în adevărate oaze de relaxare, organizarea balcoanelor mici vine cu nenumărate provocări care te obligă să găsești soluții creative pentru a eficientiza fiecare milimetru în parte. Din fericire, cu imaginație și implicare, chiar și un balcon mic poate deveni o adevărată oază de liniște. Iată cum:

Balcon închis vs. balcon deschis – de ce elemente trebuie să ții cont
 Ce stiluri de amenajare se potrivesc unui balcon mic
 Cum alegi mobilierul, lumina și culorile potrivite pentru un balcon mic
 Sfaturi pentru a transforma un balcon mic într-un spațiu de relaxare

Balcon închis vs. balcon deschis – de ce elemente trebuie să ții cont

Amenajare balcon deschis

Pentru că au caracteristici diferite, modul de amenajare a unui balcon mic închis nu va fi același cu cel al unui balcon deschis. În primul rând, în balcoanele deschise, accentul trebuie pus pe calitatea elementelor de mobilier și a gresiei folosite (ideal este să fie de exterior, cu rezistență mare). Stilul de amenajare trebuie ales astfel încât să se țină cont de faptul că, în anotimpurile reci, balconul este expus vântului, temperaturilor scăzute, precipitațiilor, ninsorii. De aceea, mobilierul din lemn netratat cu soluții care să îi ofere rezistență împotriva umezelii nu este indicat pentru balcoanele deschise, însă un stil industrial, în care predomină elementele din metal, este potrivit. De asemenea, pentru a proteja lucrurile depozitate aici, dar și pentru a te putea relaxa pe balcon și în zilele ploioase, se recomandă montarea unei copertine retractabile. 

Amenajare balcon inchis

Balconul închis oferă mai multă libertate în ceea ce privește amenajarea lui. Deși nu este la fel de luminos și aerisit ca primul, acesta poate fi transformat într-o cameră de sine stătătoare sau poate deveni o prelungire a livingului, a bucătăriei sau a dormitorului, dacă este izolat.  Avantajul este că poate fi decorat în orice stil, în funcție de nevoia proprietarului. În continuare, ai câteva idei care să te inspire. 

Ce stiluri de amenajare se potrivesc unui balcon mic

Pentru a crea o imagine unitară și armonioasă, recomandat este să te lași inspirat de un singur stil care să fie potrivit inclusiv cu modul în care este amenajat apartamentul tau.  

Stilul minimalist susține cu tărie deviza „less is more”, ceea ce îl face ideal pentru balcoanele de mici dimensiuni. Regula este să ai un număr limitat de obiecte de mobilier, care se remarcă prin calitate, linii clare, forme geometrice, texturi fine, simpliste. Acest stil se potrivește apartamentelor moderne, contemporane. 

Balcon in stil minimalist

Stilul turcesc este potrivit balcoanelor mici, datorită mobilierului jos, care ocupă puțin spațiu. Ai nevoie de o măsuță cu picioare scurte (poți folosi în locul ei și un cufăr, un dulap jos sau o ladă elegantă, pentru depozitare) și câteva perne de diverse mărimi și forme. Culorile recomandate sunt cele calde, luminoase (arămiu, cafeniu, culoarea piersicii, galben, albastru), care te duc cu gândul la poveştile din „O mie şi una de nopţi”. De asemenea, nu trebuie să lipsească sfeșnicele, lămpile sau narghileaua.

Balcon in stil turcesc

Stil mediteranean – secretul pentru a amenaja balconul într-un astfel de stil constă în culorile și texturile pe care le folosești. Stilul este caracterizat de acea simplitate dată de combinația între elemente albe, imaculate, cu elemente în nuanțe intense de acvamarin, turcoaz sau diverse nuanțe de terracotta. De asemenea, plantele precum leandrul, lavanda, agavele și yucca nu trebuie să lipsească dintr-un balconul decorat în stil mediteranean.

Stil clasic – amenajarea unui balcon în stil clasic implică puțin efort. Accentul este pus pe câteva obiecte, de regulă masa și două canapele confortabile, din lemn lăcuit. Aici ai libertatea să decorezi spațiul cu tot felul de ghivece cu flori, lumânări parfumate, tablouri și perne cu imprimeuri sofisticate în nuanțe de maro, roșu, albastru. 

Balcon in stil clasic

Stilul Hygge – un astfel de balcon trebuie să inspire confort, căldură și stare de bine. Este potrivit mai ales pentru balcoanele închise în care poți așeza o canapea, câteva pături pufoase din lână, ghivece cu flori, lumânări parfumate, perne în nuanțe pastelate și o măsuță pe care să pui agende, reviste, cărți. De aici nu trebuie să lipsească elementele din lemn și ramele foto. 

Balcon in stilul hugges

Cum alegi mobilierul, lumina și culorile potrivite pentru un balcon mic

Dacă te afli printre norocoșii care dețin un balcon, fie el și mic, nu te limita la câteva ghivece de flori, ci poți profita de câteva trucuri pentru a eficientiza fiecare centimetru. Iată, în continuare câteva idei:

 • Un balcon mic nu are nevoie de prea multă mobilă – este suficient să-i pui fie o masă de cafea și doua scaune, fie niște fotolii confortabile sau un birou mic și practic (dacă intenționezi să lucrezi în acest spațiu); 
 • Alege mobilier ergonomic, scaune, mese, canapele pliante pe care le poți strânge ușor când ai nevoie de spațiu; 
 • Pentru balconul închis, poți alege un mobilier făcut pe comandă, care să răspundă așteptărilor tale, mai ales dacă ai nevoie de un spațiu de depozitare pentru alimente pe timp de iarnă ori dacă vrei să transformi balconul într-un mic birou sau o bucătărie de vară;

Mobilier balcon mic

 • În locul clasicelor scaune, poți folosi perne decorative sau cutii de depozitare cu dublă utilizare; 
 • Folosește inteligent spațiul, chiar și cel de care dispui în colțurile balconului, montând aici mese triunghiulare, colțare, ghivece cu flori; 
 • Improvizeaza etajere și rafturi care pot fi montate pe perete;

Cum alegi mobilierul pentru balcon

 • Folosește spațiul pe care îl oferă pereții balconului pentru crea o zonă verde, utilizează pereții ca suport vertical pentru flori. Îi poți decora cu tablouri din mușchi și licheni sau folosind ghivece cu plante aeriene. 

Cum alegi culorile 

În primul rând, menține o notă minimalistă, evitând materialele cu imprimeuri și texturi care încarcă. În plus, în cazul balcoanelor închise, este recomandat să urmezi aceeași schemă cromatică din interiorul locuinței. Alege cel mult trei culori care pot da efectul dorit. De exemplu, dacă vrei să creezi un colț relaxant, demn de plajele mediteraneene, combinația de alb, albastru intens, gri sau cafeniul specific nuanței nisipului sunt alegerile potrivite. Dacă vrei să obții o atmosferă energizantă, folosește culorile calde: galben, culoarea piersicii, verde. Stabilește mai întâi cum ți-ar plăcea să petreci timpul aici și cum ți-ai dori să te simți, apoi studiază care sunt culorile potrivite pentru așteptările tale. Iată câteva fotografii care să te inspire: 

Iluminare balcon

Cum alegi sistemul de iluminare ideal pentru balconul mic

Dacă balconul este deschis și spațiul de aici nu este foarte generos, sunt recomandate aplicele de perete pentru exterior cu IP ridicat (IP – norma de protecție Ingress Protection care reprezintă rezistență la pătrunderea corpurilor străine și a lichidelor). Un balon deschis poate fi afectat de ploaie, ninsoare, vânt și este esenţial să folosești sisteme de iluminat pentru exterior de minim IP44. De asemenea, poți folosi și instalații luminoase sau lanțuri solare montate pe balustradă, dacă vrei să dai viață unei atmosfere plăcute și confortabile.

Sfaturi pentru a transforma un balcon mic într-un spațiu de relaxare

Balcon spatiu de relaxare

În final, am pregătit câteva sfaturi pe care le poți pune în aplicare, dacă dorești să transformi balconul în oaza ta de liniște. Aici poți să îți petreci timpul și să te relaxezi, citind o carte, ascultând muzică, savurând cina, seara, după o zi obositoare de muncă. 

 • Dacă vrei să ai acel sentiment de a fi în vacanță de fiecare dată când petreci timp pe balcon, poți instala un hamac în locul canapelei clasice; 
 • Folosește perdele – efectul este garantat: vei crea o atmosfera intimă în care îți va face plăcere să-ți petreci timpul; 
 • Decorează-l cu plante și flori – balconul nu trebuie sa fie zona „moartă” din casa ta, din contră. Este legătura ta cu exteriorul, așa că transformă-l într-un spațiu verde, care să te încarce de energie; 
 • Fii creativ cu decorațiunile – nu trebuie să investești foarte mulți bani în decorarea balconului. Poți foarte bine să-ți creezi o canapea din paleți, pe care să-i acoperi cu o saltea și cu perne speciale pentru meditație. În loc de dulap, poți folosi o scară veche sau niște rafturi de perete pe care să depozitezi ce ai nevoie. De asemenea, dacă ești pasionat de meditații și tehnici de relaxare, poți pune pe unul dintre pereți un material decorativ de 210 x 150 cm pe care sunt desenate mandale în culorile tale preferate.

Accesorii balcon

Puţini sunt cei care se pot lăuda cu spaţii generoase atunci când vine vorba despre balconul apartamentului. Însă, cu efort, implicare și punând în practică sfaturile din acest articol, oricine reușește să transforme un spaţiu mic într-o adevărată oază de relaxare. 

 

 

Ultima editare: 16 iunie 2020

Dă share în social media