Design Interior

Amenajarea beciului: idei și trucuri de organizare 

În mod tradițional, beciurile erau folosite pentru a depozita alimente sau vinuri, datorită temperaturii scăzute. Astăzi, beciul este acel spațiu întunecat, umed și neprimitor, unde depozităm mobila veche, uneltele sau cutiile cu decorațiuni de Crăciun. Cu toate acestea, beciul are un potențial uriaș, această încăpere putând deveni o cameră de zi pentru relaxarea întregii familii, un home cinema, un birou sau poate chiar o sală de sport. Mai jos ai un ghid complet de care poți ține cont în amenajarea și decorarea unui beci modern. 

  • Care sunt regulile de construcție a unui beci
  • Ce lucrări sunt necesare pentru amenajarea unui beci
  • Idei de amenajare a beciului
  • Cum decorezi beciul
  • Cum să menții beciul organizat

Care sunt regulile de construcție a unui beci

Dacă acum îți construiești casa, este bine să te gândești din timp cum vei folosi spațiul de la subsol. 

Dacă dorești să amenajezi beciul ca spațiu de locuit, cel mai bine este să îl amplasezi spre est, vest sau sud, pentru a putea fi încălzit de razele soarelui (dacă alegi să pui ferestre). Dacă, din contră, dorești să amenajezi o cramă sau un spațiu pentru depozitarea alimentelor, este bine să fie construit spre nord. În lipsa soarelui, beciul va păstra o temperatură redusă tot timpul anului, potrivită pentru vinuri sau alimente. 

Dimensiunile beciului contează în funcție de destinația acestuia. Pentru o cramă, fundația va trebui să aibă o adâncime de cel puțin patru metri. Dacă dorești să amenajezi o cameră de locuit (dormitor, sală de jocuri etc.), înălțimea beciului ar trebui să aibă aproximativ doi metri. 

Tot în momentul construcției, trebuie să stabilești cum se va face accesul. Intrarea în beci se poate face din exteriorul casei; acest lucru este avantajos mai ales dacă vrei să depozitezi în beci lucruri pe care nu dorești să le plimbi prin casă, așa cum sunt bicicletele, schiurile, uneltele de grădinărit sau anvelopele de iarnă. În caz contrar, depozitarea lor în beci cu acces din interior poate aduce în casă murdărie și praf.

A doua opțiune este intrarea în beci din interiorul casei. Acest lucru este practic dacă amenajezi un dormitor, o sală de sport sau o cămară pentru alimente. 

În funcție de solul din zona în care locuiești, fundația pentru subsol se poate săpa manual sau cu un excavator. Totuși, nu este indicată construirea unei case cu beci pe un sol nisipos. 

Ce lucrări sunt necesare pentru amenajarea unui beci

Hidroizolația beciului este, probabil, cel mai important aspect în amenajarea sa. Indiferent de destinație, beciul trebuie etanșat, pentru a nu permite pătrunderea umezelii în interior. Hidroizolația se aplică atât în faza de construcție a beciului, cât și ulterior, prin seturi de hidroizolație (benzi sau colțare). În general, hidroizolația se aplică în două straturi perpendiculare pe un suport pregătit, grosimea finală având cel puțin 2 mm. 

Alegerea adezivilor este un alt pas important. În placarea pardoselii și a pereților, poți alege lianți minerali precum cimentul, în dispersie sau pe bază de rășini reactive. De regulă, se folosesc adezivi pe bază de ciment. Aceștia au o întărire normală, iar pentru beci, poți alege tipuri de ciment cu performanțe superioare (de exemplu, ciment cu aderență sporită); aceste lucruri sunt menționate pe ambalaj. Dacă dorești să pui piatră sau ceramică pe pereți, poți opta pentru adezivi cu alunecare redusă. Ca regulă, în beci sunt de preferat adezivii flexibili. Este esențială folosirea adezivilor corecți, altfel, riști compromiterea placării și căderea plăcilor, crescând costurile. 

Pentru un beci în stil rustic, poți opta pentru materiale precum lemnul și piatra naturală. Acestea pot fi completate, pe partea decorativă, de plante și țesături din fibre naturale. Deoarece există un risc ca umezeala să fie ceva mai mare decât în restul casei, este indicat să folosești lemn și piatră tratate, pentru ca aceste materiale să aibă viață lungă. În beci, lemnul se poate folosi pentru placarea pereților, mobilier sau pentru a crea diverse ornamente. 

În ceea ce privește piatra, aceasta poate fi folosită pentru pardoseli sau pereți. Poți alege piatră naturală decorativă, piatră de râu sau piatră ardezie. Pentru un aspect elegant, poți opta pentru câteva detalii din marmură. Culorile recomandate sunt alb, gri sau crem, care măresc ușor spațiul, fără a da o atmosferă mohorâtă. 

Lumina este un alt lucru care trebuie luat în considerare. Construirea de la zero a beciului îți permite mai multă flexibilitate, deoarece poți gândi din start existența unor ferestre pentru a facilita pătrunderea luminii naturale. De asemenea, trebuie avută în vedere și amplasarea corpurilor de iluminat. În funcție de destinația beciului, iluminatul poate fi discret, dacă amenajezi un living sau un home cinema, generos, dacă amenajezi un atelier, și local, în cazul unui birou. 

idei de amenajarea beciului

Idei de amenajare a beciului

Existența unui beci te face norocosul posesor al unui spațiu în plus pe care îl poți amenaja așa cum îți dorești. Gândește-te care sunt nevoile familiei și alege cea mai bună variantă de amenajare. Ți-am pregătit mai jos câteva idei de amenajare a beciului.

Cramă

Dacă dorești să începi o colecție de vinuri, crama poate fi o opțiune pentru amenajarea beciului. O astfel de încăpere poate fi realizată în stil rustic sau elegant, privirea căzând imediat pe rafturile pentru sticlele de vin.

Pentru a crea acea atmosferă autentică, poți include, pe lângă rafturi și suporturi de sticle, butoaie, grinzi din lemn sau un candelabru vechi, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Pardoseala poate fi din piatră, iar pentru pereți, poți opta tot pentru piatră sau pentru cărămidă ori lemn tratat împotriva umezelii și fungilor. 

În amenajarea unei crame moderne, ai ceva mai multă libertate. Poți vopsi pereții în alb, iar sticlele le poți pune la loc de cinste, unde vor fi luminate de spoturi încastrate în tavan. Pentru a accentua anumite zone, poți instala becuri cu intensități diferite ale luminii.

Pe lângă locul pentru depozitarea sticlelor, rezervă și o zonă de relaxare, unde poți sta la un pahar cu prietenii sau unde poți organiza o degustare. În acest sens, poți alege o canapea cu fotolii sau doar o masă și câteva scaune.

amenajare beci

Bar

Dacă ești pasionat de băuturi, în general, și nu doar de vinuri, poți amenaja un bar. Lemnul este recomandat în amenajare, iar pereții îi poți acoperi cu lambriuri. Pe peretele din spatele barului poți amplasa băuturile pe rafturi suspendate. Pentru a crea impresia de spațiu, poți pune o oglindă pe unul dintre pereți. 

Dacă bugetul îți permite, poți crea inclusiv o zonă de relaxare și voie bună. Poți instala o masă de biliard sau un board de darts pe unul dintre pereți, pentru a crea acea atmosferă de bar. Pentru un plus de originalitate, poți gândi un nume pentru beciul tău transformat în bar. 

Cămară

Transformarea beciului în cămară de alimente va reduce din timpul petrecut la cumpărături. Aici poți depozita alimente neperisabile, condimente, băuturi, sticle de ulei, făină, paste etc. Poți opta pentru rafturi simple și înalte sau pentru piese de mobilier suspendate. Pentru un plus de eleganță, poți construi rafturile direct în perete.

O organizare eficientă a spațiului este vitală pentru a găsi tot ce ai nevoie într-un timp cât mai scurt. În acest sens, poți rezerva anumite rafturi doar unor categorii de produse sau poți pune etichete mari, ușor de văzut.

crama

Spațiu de lucru

Pentru a mai elibera garajul, îți poți amenaja un mic spațiu de lucru în beci. Bineînțeles că vei avea nevoie de mai multe rafturi, pentru depozitarea uneltelor, și de o masă de lucru. 

De asemenea, poate fi de folos un panou suspendat pentru organizarea uneltelor. Iluminatul trebuie făcut prin becuri și corpuri de iluminat cu lumină rece. La masa de lucru, poți monta o lampă puternică sau câteva LED-uri fix deasupra spațiului de lucru. Nu uita nici de prize. Alege cel puțin 2-3 prize și câteva prelungitoare de calitate, pentru a putea folosi uneltele în deplină siguranță. 

Sală de fitness

Beciul poate fi ideal pentru a-ți amenaja o sală de fitness. Unul dintre pereți îl poți acoperi cu oglindă, iar lumina trebuie să fie albă și puternică; poți monta câteva spoturi pe tavan. Pentru menținerea unei temperaturi optime, vei avea nevoie de o instalație de climatizare sau de un aparat de aer condiționat. Finisajele pardoselii pot fi realizate din parchet laminat, pentru un plus de confort.

În funcție de activitățile preferate, vei avea de investit în saltele, mingi de fitness sau/și aparate masive pentru alergat, ridicat greutăți etc.

sala de fitness in beci

Cameră de jocuri

Camera de jocuri poate fi pentru întreaga familie, de la mic la mare, poate chiar și pentru prieteni. Vei avea nevoie de un televizor mare, o consolă de jocuri, un sistem de sunet bine pus la punct și o gamă largă de jocuri. Nu uita de prize, dar și de priza specială pentru cablul la internet; wifi-ul poate avea întreruperi în beci, astfel că va fi necesară o conexiune clasică.

Mai apoi, vei avea nevoie de câteva rafturi, pentru a depozita colecția de jocuri, și de o canapea confortabilă. Dacă spațiul îți permite, poți amenaja și o masă de ping-pong, fussball sau billard. La acestea se adaugă board games, care te vor face să petreci ore în șir în camera de jocuri. 

camera de jocuri

Birou

Dacă lucrezi de acasă sau, pur și simplu, vrei să îți petreci o parte a timpului liber într-un proiect la care te gândești de ceva timp, poți amenaja un birou în beci. Îți va oferi un colț liniștit, departe de agitația din casă. Alege, mai întâi, obiectele esențiale: biroul și scaunul de birou, piesele de mobilier cu rafturi și sertare pentru dosare, hârtii, markere, agrafe, cărți de vizită etc. Nu uita de corpurile de iluminat. Acestea trebuie să ofere lumină albă, prielnică productivității.

Pentru pauzele de lucru, poți amenaja un colț de relaxare, cu o fotoliu sau canapea și o măsuță de cafea.

Cameră de zi

Cum ar arăta camera de zi în beci? Sigur va fi spațioasă și va crea un plus de confort față de livingul de la casă. Poți folosi parchet sau gresie mată în culori calde. 

Pentru a crea o atmosferă primitoare, poți adăuga un covor în fața canapelei, o măsuță de cafea și câteva fotolii. Alegerea dimensiunii televizorului trebuie făcută în funcție de mărimea încăperii. Acest living generos poate deveni camera în care petreceți timp în familie sau alături de prieteni. Nu uita de accesorii: optează pentru fotografii și/sau tablouri, câteva plante naturale sau de plastic și o lustră cu un model neobișnuit. 

beci transformat in camera de zi

Spălătorie + uscătorie

Pentru a mai elibera din spațiul din casă, poți lăsa beciul pentru spălătorie și uscătorie. Pe lângă mașina de spălat, poți adăuga coșuri de rufe, pentru a sorta hainele în funcție de culoare sau material. 

Poți chiar instala pe unul dintre pereți o masă de călcat, pentru a fi desfăcută doar atunci când ai nevoie de ea. După ce ai călcat cămăși, rochii sau alte textile sensibile, o poți plia din nou pe perete, pentru a nu ocupa loc. 

Home cinema

Ești mare amator de filme și ți-ar plăcea să creezi experiența cinema-ului la tine acasă. În funcție de preferințe, poți alege un ecran plat de mari dimensiuni sau chiar un proiector, pentru a vedea filmele preferate. Pentru un plus de confort, alege fotolii puf sau o canapea generoasă. Nu am uitat nici de gustări: poți instala și un aparat de făcut popcorn și ești gata de vizionare. Beciul poate deveni un home cinema veritabil, în care îți vei dori să petreci cât mai mult timp. 

home cinema

Cum decorezi beciul

Decorarea beciului depinde de scopul său, dar și de propriile preferințe. Lasă-te inspirat din ideile de mai jos pentru a personaliza beciul:

  • Folosește culori neutre și introdu o nuanță puternică pentru efect – poți alege nuanțe precum alb, gri sau crem pentru pereți, rafturi, canapea și masă. Culoarea o poți introduce prin accesorii, cuverturi, perne decorative, covoare sau vaze cu flori;
  • Mergi pe modelul open-space, pentru a te bucura de aerisirea oferită de un spațiu generos, amenajat cu gust. Pentru a separa beciul în mai multe zone, te poți folosi de covoare, lumini sau paravane colorate;
  • Acordă atenția necesară iluminatului – ferestrele, dacă există, sunt deseori mult mai mici față de alte camere ale casei. Lumina va face încăperea să pară mai mare, iar prezența mai multor spoturi va combate, într-o anumită măsură, lipsa ferestrelor. Pentru a reflecta lumina, așază mai multe oglinzi în locuri strategice din cameră;
  • Pentru un efect wow, vopsește grinzile de pe tavanul beciului într-o culoare puternică. Chiar dacă nu ai investit prea mult în încăpere, această schimbare va modifica aspectul beciului. Pe aceeași idee, dacă nu dorești să investești în decorațiuni sau dacă preferi stilul minimalist, poți vopsi podeaua fie într-o culoare simplă, mată, fie într-un model (linii geometrice, flori etc.);
  • Folosește culorile, materialele și texturile din restul casei – astfel, beciul, indiferent de destinația sa, va apărea ca o extensie naturală a casei;
  • Ascunde colțurile inestetice prin ghivece cu plante adaptate la condițiile din beci (lipsa luminii naturale).

Cum să menții beciul organizat

Menținerea beciului organizat nu ia mult timp, dacă iei în calcul câteva aspecte ușor de implementat:

  • Fă un inventar al obiectelor din beci – adună în mijlocul încăperii toate lucrurile uitate sau nefolosite care ocupă spațiu inutil;
  • Sortează, donează, reciclează – sortează lucrurile găsite și păstrează-le doar pe acelea pe care le-ai folosit în ultimele trei luni (cu excepția obiectelor sezoniere). Obiectele nefolosite, dar încă în stare bună, le poți vinde sau dona, iar celelalte pot fi aruncate;
  • Organizează în mod inteligent – odată ce ai scăpat de lucrurile pe care nu le folosești, urmează etapa finală: organizarea. Le poți aranja pe culori, pe arii de utilizare sau în ordine alfabetică. O altă opțiune ceva mai rapidă este să le sortezi și să le depozitezi în cutii etichetate, astfel că vei ști unde se află fiecare lucru. Aceste cutii le poți depozita pe rafturile puse pe perete. Mascând zona de depozitare cu o perdea colorată, vei avea restul beciului la dispoziție pentru a-l amenaja așa cum îți dorești. 

Beciul casei este o încăpere cu mult potențial pe care multă lume îl lasă în praf și întuneric. Ai la dispoziție numeroase posibilități de amenajare. Totul depinde de preferințele și nevoile tale. Succes!

Ultima editare: 21 decembrie 2020

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button