Design Interior

Amenajarea unei locuințe open space. Idei și soluții

Amenajarea open space a devenit o tendință arhitecturală dominantă în construcțiile rezidențiale, mai ales după 1990. Mai mult, este o abordare des folosită inclusiv pentru proiectele de renovare a locuințelor mai vechi, unde obiectivul este acela de a alătura mai multe zone, inițial separate (mai ales bucătăria, zona de luat masa și camera de zi), într-un spațiu comun.

  • Ce este un open space și ce avantaje aduce
  • Abordare polivalentă
  • Elemente de stil
  • Delimitarea spațiului și trucuri de amenajare
  • Bucătăria într-un open space
  • Dezavantajele unui spațiu deschis

Ce este un open space și ce avantaje aduce 

Ca definiție, open space este zona în care două sau mai multe spații comune au fost unite prin eliminarea pereților despărțitori. Tehnic, astfel de amenajări au fost posibile ca urmare a soluțiilor contemporane folosite în construcții, grinzile fiind cele care au preluat greutatea tavanului, în locul pereților despărțitori. 

O casă amenajată pe principiul open space poate avea o amprentă la sol mai mică decât una compartimentată, cu pereți despărțitori, dar, cu toate acestea, spațiul util interior este mai mare, ceea ce reprezintă un avantaj major pentru casele urbane. Marele beneficiu pe care îl are o amenajare open space este acela că transformă un spațiu mic într-unul încăpător, degajat, aerisit și mult mai luminos. O astfel de soluție tehnică se pretează la fel de bine și în cazul apartamentelor, dar și al locuințelor individuale, întrucât se potrivește mult mai bine cu stilul de viață al omului modern, foarte activ și, implicit, mult mai practic. Designul open space susține comunicarea și multitasking-ul, ca elemente ce definesc viața cotidiană. 

Un alt atu cert al spațiilor de locuit deschise este că acestea oferă oportunități de amenajare funcțională mai numeroase și mai variate decât în cazul celor compartimentate, încurajează realizarea unor zone distincte și permit combinații ce oferă soluții pentru toate nevoile membrilor familiei. Spațiul deschis este unul în care fiecare membru al familiei își găsește locul. 

Alte avantaje ale planurilor deschise: 

  • flux de trafic mai bun, fără uși, care să se deschidă și să se închidă, și fără pereți, care să împiedice traficul – oamenii se pot deplasa fără obstacole; 
  • o familie care locuiește într-un open space va avea un grad de socializare îmbunătățit; 
  • fără pereți interiori, este folosită mai eficient lumina naturală; 
  • planul deschis este plăcut, funcțional și foarte apreciat, iar asta crește valoarea imobiliară a casei/apartamentului; 
  • copiii pot fi supravegheați cu ușurință; 
  • mobilierul devine mai ușor de configurat;
  • spațiile devin multifuncționale, având rol de cameră pentru toată familia, zonă de recreere, birou sau spațiu de joacă, în funcție de nevoile momentului.

locuinta open space

Abordare polivalentă

Unul din marile câștiguri pe care le aduce o amenajare open space este aceea a utilizării foarte eficiente a spațiului, raportat la necesitățile familiei, în general, și a fiecărui membru, în special. Dar eficiența depinde, în mare măsură, de zonele care alcătuiesc spațiul deschis: 

  1. Cea mai populară combinație este cea dintre camera de zi și bucătărie, la care se adaugă și locul de luat masa în familie. Spațiul poate primi și alte utilități. Zona de luat masa poate să fie, în funcție de necesități, biroul de acasă ori locul unde copiii își fac temele sau se joacă. 
  2. O altă soluție, practicată mai ales în apartamentele de bloc mici, prin recompartimentare, este asocierea dintre zona de dormit și camera de zi. Soluția este utilă mai ales în cazul familiilor tinere, fără copii. 
  3. Zona deschisă poate fi utilă și în cazul camerelor cu glasvand (uși franțuzești, duble, din sticlă clară, care se deschid concomitent). Delimitarea ocazională a spațiului, în funcție de necesități, cu uși de sticlă, este o soluție intermediară, care adaptează locul la nevoile de moment. 
  4. Există și o variantă extremă, un open space care cuprinde un etaj întreg. Este utilă pentru casele individuale, cu tavanul foarte înalt, pentru a echilibra spațiul, dar există și apartamente care abordează o astfel de soluție arhitecturală. 
  5. Nimic nu impune reguli atunci când vine vorba de un spațiu deschis, atât timp cât proiectarea și amenajarea acestuia sunt în acord cu nevoile familiei. 

Polivalența spațiilor vine din amplitudinea spațiului, dar mai ales din amenajare, care trebuie să fie, la rândul ei, unitară. Culoarea generală a pereților, podelele și detaliile ferestrelor trebuie să fie similare în tot spațiul deschis, pentru a susține unitatea. Nu este deloc recomandată ideea de a folosi modele diferite de podele sau pereți colorați diferit. Diferențierea zonelor se face prin amenajarea în contraste și prin alternarea culorilor și a materialelor. 

Vezi AICI oferta noastră de APARTAMENTE NOI

elemente de stil intr-o locuinta open space

Elemente de stil

Stilul unei amenajări open space este foarte important. Beneficiul de a avea mai mult spațiu, prin eliminarea pereților despărțitori, nu înseamnă în niciun caz că locul trebuie aglomerat, ba dimpotrivă. O amenajare inspirată, care să fie și estetică, și funcțională, obligă la respectarea  conceptului de libertate și organizare, indus de spațiu. În consecință, este recomandat să renunți la piesele de mobilier masive, clasice. Nici stilul boho, cu foarte multe decorațiuni și elemente cu rol exclusiv vizual nu este o alegere potrivită. 

Cele mai inspirate opțiuni de amenajare sunt: 

  • stilul minimalist, cu varianta lui nordică (stilul scandinav), axat pe confort și eficiență; 
  • cel modern, clasic, în forma cea mai simplă; 
  • stilul industrial, potrivit mai ales în casele individuale, cu tavan înalt și, eventual, scară interioară. 

Secretul unei amenajări cu adevărat reușite este: mobilierul simplu, cu un minim de elemente, în linii cât mai suple și clare, cu detalii puține. Trebuie aleasă în principal mobilă multifuncțională (canapele extensibile, mese pliante, eventual piese de mobilier pe roți), console și dulapuri joase, combinate cu corpuri suspendate. 

În ceea ce privește zona de bucătărie, aceasta trebuie să fie extrem de practică, având electrocasnice încorporabile, o hotă de mare putere, eventual o insulă, dacă spațiul permite. 

Un alt detaliu este lumina naturală, așa că, în măsura în care este posibil, renunță la draperii și perdele. Pot fi înlocuite cu jaluzele romane sau orice tip de rolete, care să ofere, la nevoie, intimitate spațiului, dar care să includă ferestrele (indiferent de dimensiunea lor) ca parte esențială în amenajarea interioară. 

Prin excelență, un open space este o casă modernă, astfel că amenajarea trebuie să fie modernă. Personalizarea locului trebuie să vină din detaliile de decor și culoare. Din punct de vedere cromatic, primele alegeri trebuie să fie tonurile calde, ca notă generală, iar accentele de culoare să unească spațiul, menținând aspectul aerisit al încăperilor deschise.

Amplasarea mobilierului trebuie realizată în așa fel încât zonele din open space să fie clar delimitate în: 

  • spațiul de conversație și relaxare (canapea, fotolii, TV);  
  • zona pentru luat masa și lucru (masă/birou); 
  • zona pentru pregătit mâncarea (bucătărie); 
  • zona de dormitor (izolată și retrasă, în cazul în care aceasta este inclusă în spațiul deschis). 

Este esențial ca între toate acestea să existe suficient loc pentru a se putea circula.

bucatarie si living open space

Delimitarea spațiului și trucuri de amenajare

Un open space trebuie să fie coerent și unitar, dar, în egală măsură, compartimentat, iar zonele de interes să fie clar delimitate și perfect organizate funcțional. 

  1. Covoarele sunt esențiale într-o amenajare deschisă, pentru că sunt detaliul care compartimentează fiecare zonă, oferă limite, fără a compromite spațiul din punct de vedere vizual. Mai mult, covoarele pot să fie identice pentru fiecare zonă (camera de zi, zona de luat masa sau cea de lucru) sau diferite, dar într-o paletă cromatică unitară. Ideal este să fie simple, dar suficient de mari pentru a crea iluzia camerelor. 
  2. Simetria este un truc excelent pentru amenajarea unui spațiu deschis. Aceasta echilibrează spațiul mai ales când vine vorba despre piesele mari: canapele, fotolii, inclusiv zona de luat masa. Zonelor simetrice li se pot adăuga detalii individuale (biroul, colțul de lectură).
  3. Culoarea este esențială. Într-un spațiu mare, deschis, este important să alegi culorile într-un alt stil decât pentru o cameră închisă. Strategia cea mai bună este alegerea a două culori în nuanțe diferite, care să fie cromatica de bază și care să se regăsească în fiecare zonă din spațiul deschis. Include alte două sau trei culori de accent și adaugă-le în fiecare spațiu individual, sub formă de țesături, covoare și accesorii. Culorile de accent ajută la împărțirea camerei, în timp ce paleta globală, de preferat neutră, va oferi zonei deschise un sentiment de coeziune. Nu trebuie ezitat în ceea ce privește nuanțele de accent, pentru că un open space, dacă nu are suficientă culoare, va părea gol și neprietenos. 
  4. Lumina naturală este parte esențială din decor, dar la fel de importante sunt și sursele de lumină artificială. Dacă ziua, lumina naturală oferă unitate spațiului, seara și noaptea, sursele de lumină artificială vor contribui la împărțirea planurilor. Zona bucătăriei trebuie să beneficieze de lumină intensă, care poate fi completată și de surse ambientale, pentru momentele în care încăperea nu este folosită. Un lampadar înalt sau un candelabru este perfect pentru zona de luat masa, iar lămpile de podea și veiozele sunt necesare pentru zona de relaxare.
  5. Un spațiu complet deschis poate fi apăsător, așa că, dacă este nevoie de o oarecare intimitate pentru unele zone, se pot crea bariere. Ideale sunt rafturile deschise și consolele. Primele sunt o modalitate excelentă de a bloca o zonă, cum ar fi bucătăria, de exemplu, pentru că acestea lasă lumina să treacă. O consolă va face același lucru, separând „camera de zi” de locul de luat masa. 

bucatarie open space

Alte câteva trucuri utile:

  • dacă este posibil, amenajează spațiul deschis pe două planuri cu înălțimi diferite. Soluția este utilă mai ales în camerele înalte; 
  • folosește elemente mari de decor pentru pereți; 
  • un perete colorat diferit, contrastant, va echilibra spațiul și va contribui la delimitarea zonelor, iar pentru această soluție, este util inclusiv tapetul (o variantă bună este cel care imită caramida); 
  • covoarele trebuie să fie în contrast cu nuanța podelelor, iar cele viu colorate sunt ideale într-o amenajare sobră, minimalistă și invers, un decor viu colorat, vesel, are nevoie de covoare palide; 
  • nu organiza piesele de mobilier lângă pereți, ci perpendicular pe aceștia; inclusiv un corp de bibliotecă ar putea fi folosit pentru a delimita o zonă de alta; 
  • folosește piese de mobilier variate, dar cu stil unitar (alege două canapele de culori diferite și fotolii cu aceeași tapiserie, dar modele diferite, de exemplu): 
  • culoarea tapiseriilor (canapele, fotolii, scaune) trebuie să fie diferită de cea a podelelor și a pereților; 
  • un spațiu deschis are nevoie de puncte de interes care să atragă privirea, să capteze atenția și, poziționate cu atenție, vor contribui subtil la delimitarea spațiului. 

Vezi categoria noastră de  ▶️  CASE NOI

avantajele open space

Bucătăria într-un open space

Este una din zonele care are nevoie de o atenție specială, astfel că amenajarea unei bucatarii 

într-o zonă cu living open space trebuie abordată cu atenție maximă la detalii. 

Deși sunt într-un spațiu comun, bucătăria trebuie bine delimitată de restul amenajării. Separarea se face prin culoare, alte materiale pentru podele sau un alt stil. Este esențial ca tot ceea ce cuprinde efectiv bucătăria deschisă să aibă un aspect unitar, dar și mai important este ca atunci când stai pe canapea, în zona de living din open space, să nu ai sentimentul că stai într-o bucătărie foarte mare. 

Fluiditatea zonei este și ea foarte importantă. Așadar, zona de gătit trebuie să fie perfect organizată, frigiderul, blatul de lucru, chiuveta și aragazul/plita/cuptorul să fie așezate în cea mai eficientă configurație, iar din bucătărie la locul de luat masa să se ajungă ușor, fără niciun fel de obstacol. 

Folosește lumina pentru a ascunde sau a pune în evidență bucătăria. Spoturile poziționate inteligent pot crea o perdea de lumină, care, în anumite momente, ar putea să ascundă zona de gătit. 

dezavantajele unui spatiu deschis

Dezavantajele unui spațiu deschis

Un open space are certe beneficii, dar și câteva dezavantaje pe care trebuie să le iei în calcul la o astfel de amenajare.

Poate cel mai mare dezavantaj, într-o astfel de locuință, este circulația liberă a aerului, care înseamnă că mirosul de mâncare se împrăștie în toată casa. Ai de ales între a nu mai face niciodată cartofi prăjiți și chifteluțe sau un sistem de ventilație eficient (hotă puternică, filtru de aer, eventual aer condiționat). 

Un alt dezavantaj este cel legat de temperatura generală. Vara, există riscul să fie prea cald, iar iarna va fi greu de încălzit. Soluțiile de ventilație sunt și de data aceasta necesare, dar la acestea se adaugă copertinele pentru ferestre, o bună izolare a pereților exteriori și, dacă este posibil, sisteme cât mai eficiente pentru încălzire și răcire. Cert este că, pentru un open space, costurile pentru încălzire sunt mai mari decât pentru un spațiu compartimentat. 

Dacă într-un spațiu delimitat, ai închis ușa și dezordinea a dispărut, în cazul zonelor deschise, ordinea este esențială.  

O amenajare open space reprezintă un stil de viață. Un concept de acest gen permite oamenilor să stea împreună, dar să facă lucruri diferite. Într-un timp agitat, în care familia, viața personală și munca se împletesc continuu, spațiul deschis este soluția pentru a le combina cu succes, fără a face  compromisuri.

Ultima editare: 28 septembrie 2020

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button