Design Interior

Amenajarea locuinței când ai un animal de companie

Animalele de companie sunt o sursă inepuizabilă de dragoste necondiționată. Doar cine nu a experimentat intensitatea unei legături cu un blănos nu știe cât de specială și de benefică poate să fie aceasta, deși, uneori, vine la pachet cu mobile roase sau stricate, bobițe de mâncare împrăștiate, urme, păr și altele. Cu toate că aceste inconveniente sunt un preț mic pentru bucuriile pe care le primești, conviețuirea cu un animal de companie va deveni mult mai confortabilă dacă vei lua în calcul câteva aspecte și soluții de amenajare.

O zonă dedicată 

Probabil din foarte multe puncte de vedere, este cea mai bună soluție, pentru că se poate aplica și atunci când aduci într-un apartament sau o casă, deja amenajată și organizată, un animal de companie, dar și atunci când, în timpul amenajării, iei în calcul și nevoile blănosului. Zona dedicată variază de la un caz la altul. O pisică se va mulțumi cu un loc la geam, ca să poată privi păsările și, eventual, cu un suport pe calorifer, în sezonul rece, iar un cățel, cu un culcuș într-o zonă mai retrasă, în care să stea atunci când sunt musafiri, sau pur și simplu, atunci când este necesară o locație sigură pentru acesta. 

Zonele dedicate pentru animalele de companie sunt opțiunile ideale. Blănosul va învăța repede care este „locul lui”, ceea ce reduce riscul ca acesta să zgârie ori să deterioreze mobilierul sau să producă evenimente neplăcute. 

Un truc bun, care funcționează, este ca locul acesta să fie cât mai asemănător cu decorul din casă, din două motive: se va integra în ambientul general, iar patrupedul îl va accepta mai ușor ca fiind nișa sa personală. 

spatiu dedicat catelului

Podele prietenoase

Poți avea cele mai frumoase podele din lume, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să renunți la parchetul din lemn masiv. Există variante care se întrețin foarte ușor, care sunt extrem de rezistente și care nu se vor deteriora dacă trebuie curățate des, pentru că ai un cățel neascultător, care iubește bălțile și locurile cu noroi, sau o felină cu personalitate, care nu rezistă dorinței de a-și ascuți ghearele pe parchetul superb din living. Alternativele pot fi gresia, parchetul laminat, linoleumul de înaltă calitate sau betonul de interior (despre care trebuie spus că este fantastic și foarte actual). 

Aceste variante de podele fac întreținerea casei foarte ușoară; în plus, sunt alegerea perfectă care va face inutile covoarele mari. În timp ce covorul poate adăposti germeni, se pătează ușor și este o sursă de mirosuri neplăcute, dacă nu este igienizat în mod regulat, lipsa acestuia sau covoarele mici sunt variante mai comode și ușor de curățat. 

Mobilierul perfect

Este foarte posibil ca proprietarii animalelor de companie să încerce să impună reguli, cum ar fi: „cățelul nu are voie pe canapea” sau „pisica nu va intra niciodată în bucătărie”. Foarte repede, aceste norme stricte vor fi uitate complet. Cățelul va sta pe canapea, iar pisica se va urca pe blatul din bucătărie. Partea cea mai frumoasă este că nerespectarea acestor principii nu va deranja pe nimeni, deși blănoșii vor avea acces oriunde în casă. Ceea ce este foarte bine, pentru că locuința ta este și casa lor. Ai, însă, soluții simple la dispoziție. Alege o canapea tapițată cu stofă groasă, în culori închise, perfecte unui interior modern. Cele din piele sau imitație de piele sunt și ele alegeri perfecte. Sunt netede, iar părul animalelor va putea fi curățat simplu și rapid. Evită catifeaua, velurul și alte materiale delicate. Este utilă și o husă de in gros, care poate fi spălată. 

Cățeii rod, iar pisicile au o veritabilă manie cu ascuțitul ghearelor, fiind imposibil de dezvățat. Primul material care le cade pradă este lemnul, așa că acesta trebuie să reziste „atacurilor”. Alege piese de mobilier cu finisaje dure, laminate sau din metal, care își păstrează aspectul și fac față cu succes oricăror agresiuni.  

animal de companie in casa

Un loc confortabil

Și animalele de companie au simțul proprietății, mai ales când este vorba despre locul confortabil, de dormit. Merită să investești într-un culcuș destinat lor. La fel de bine îl poți face din pături vechi sau dintr-o canadiană pe care nu o mai porți. Secretul este ca acestea să poată fi ușor curățate din când în când, așa că îmbracă-le în huse detașabile, din materiale moi. Locul confortabil trebuie amplasat acolo unde blănosul, cățel sau pisică, se simte cel mai bine. Și-l va însuși și, după ce va descoperi că este „al lui”, va renunța să mai doarmă în pat, alături de tine. 

Un loc confortabil dedicat este o modalitate excelentă de a-i face pe prietenii tăi blănoși să se simtă în siguranță, fiind util în stabilirea regulilor. Ia în calcul și soluțiile integrate în decorul din casă, cum ar fi un otoman sau un loc de dormit ascuns pe rafturile din bibliotecă – varianta încântătoare pentru pisici. 

Colțul cu mâncare și apă

Dacă în cazul câinilor, se poate stabili un program de masă regulat, în restul timpului, aceștia având nevoie doar de un bol cu apă, pentru pisici, lucrurile sunt mai complicate. Felinele au o altă personalitate și sunt mulțumite dacă au la dispoziție, în orice moment din zi și din noapte, posibilitatea de a ronțăi ceva. 

Deși bucătăria nu este cel mai indicat loc, majoritatea proprietarilor de animale de companie aleg acest spațiu din casa pentru a lăsa boabe și apă la dispozița blănosului (câine sau pisică). Pentru a limita neajunsurile, poți crea un loc special. Folosește castroane proporționale cu nevoia prietenului necuvântător. Un suport care să-l ridice, astfel încât să poată mânca sau bea apă comod, va reduce stropii și mizeria. Un covoraș aderent va marca locul și va contribui la păstrarea curățeniei. 

O soluție foarte practică poate fi aceea de a amplasa bolurile patrupedului într-un sertar. Acesta poate fi deschis la ora de masă, dar va rămâne ascuns în restul timpului. 

mobila rezistenta pentru animale de companie

Funcțiile integrate

Sistemele complexe cu loc de dormit, loc de joacă și zonă pentru bobițe sunt foarte practice și decorative. Realizate din materiale compatibile cu amenajările interioare, acestea pot fi amplasate în orice loc din casă. Variantele pe verticală sunt perfecte pentru pisici, iar pentru cățeii de talie mică, sunt potrivite combinațiile pe orizontală. 

Avantajul acestora este că pot fi ușor personalizate, sunt confortabile pentru animalul de companie și contribuie la educarea acestuia. 

Un mediu sigur

Este important să evaluezi și să ferești prietenul necuvântător de potențialele pericole din casă: cabluri, prize, produse de curățat și alte obiecte toxice. Aceasta este, totodată, o bună soluție și pentru aspectul general al casei tale: vei ascunde cablurile și vei face din casă un loc sigur.  Este util să nu păstrezi în casă plante care i-ar putea face rău. Unele plante de interior, extrem de spectaculoase și foarte rezistente, sunt inofensive pentru câini și pisici. La fel de important este ca blănoșii să nu aibă acces la alimente, medicamente, loțiuni sau orice alte substanțe care i-ar putea pune în pericol. 

Toate acestea reprezintă, în același timp, motive pentru ca locuința ta să fie mai ordonată și mai organizată. 

Un animal de companie în casă are nevoie de foarte puțin pentru a fi fericit. În schimb, va aduce dragoste necondiționată, multe momente amuzante, mai puțin stres și un motiv în plus pentru a te bucura că ajungi acasă.

Ultima editare: 31 martie 2021

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button