Orașe

Studiu Storia.ro: Orașele din România cu cel mai bun acces la facilități de recreere

Oradea, Brașov și Miercurea Ciuc au fost desemnate ca fiind orașele cu cel mai bun acces la facilități de recreere, și anume spații verzi, facilități sportive și culturale, conform studiului ”Orașe și Cartiere din România”.

În clasament mai urmează Slobozia, Pitești, Cluj-Napoca, Deva și Târgu Mureș. Ultimele poziții aparțin orașelor Brăila, Focșani, Constanța, Giurgiu, Suceava, Galați, Alexandria și Satu Mare.

La nivel de regiuni istorice, zona București și Ilfov conduce în clasament cu o medie de 58,75% și 41.857 de respondenți. Transilvania, Crișana și Banat urmează în clasament cu medii de 58,67%, 57,39% și repectiv 56,25%. Dobrogea, Moldova și Muntenia ocupă ultimele poziții.

București, pe poziția numărul 7

Cu 4.506 hectare de parcuri și spații verzi, peste 20 de cinematografe și sute de săli de sport, Capitala ocupă poziția a șaptea în clasamentul orașelor cu cel mai bun acces la facilități de recreere.

Peste 40.000 de bucureșteni au votat zonele Tineretului, Nicolae Grigorescu, Titan, Vatra Luminoasă și Balta Albă ca fiind cele care se bucură de cele mai avantajoase facilități de recreere. Floreasca, Aviației și Basarabia completează primele zece locuri. Cartierele evaluate de localnici ca fiind mai puțin avantajoase sunt Militari, Alexandriei, Rahova, Fundeni și Lujerului. Zonele Unirii, Vitan, Timpuri Noi și Cotroceni se regăsesc la mijlocul clasamentului.

Evalueaza-ți și tu cartierul în care locuiești

În Oradea, cartierele fruntașe sunt Ioșia-Nord, Rogerius și Centru Civic. Zonele cele mai neavantajoase sunt Episcopia Bihorului, Centura și Oancea.

Pentru brașoveni, cartierele Noua, Răcădău și Schei le oferă locuitorilor cel mai bun acces la facilități de recreere. La polul opus, se regăsesc Triaj, Florilor și Bartolomeu.

Pentru locuitorii orașului Cluj-Napoca, cartierele cele mai avantajoase sunt Grigorescu, Gheorghieni și Gruia, la coada clasamentului regăsindu-se zone precum Bună Ziua, Someșeni și Dâmbul Rotund.

Timișorenii au desemnat cartierele Soarelui, Complex Studențesc și Bucovina ca fiind cele mai avantajoase din punct de vedere al accesului la facilități de recreere. Aeroport, Buziașului și Bălcescu ocupă ultimele poziții.

Ieșenii au votat Copou, Tomești și Tătărași ca fiind zonele cele mai avantajoase din punct de vedere al facilităților de recreere, în timp ce ultimele poziții sunt ocupate de cartierele Mircea cel Bătrân, Cug și Baza 3.

În orașul Sibiu, cele mai avantajoase cartiere sunt Valea Aurie, Ștrand și Valea Dumbrăvii, iar Hipodrom 4, Vasile Aaron și Hipodrom 1 ocupă ultimele poziții din clasament.

Despre proiectul „Orașe și cartiere din România

Percepția asupra accesului la facilități de recreere în orașele din România este cea de-a șasea temă a studiului amplu realizat de Storia.ro și agenția de cercetare D&D Research, „Orașele și cartiere din România”.
Cercetarea se desfășoară până la finalul anului, românii putând acorda în continuare note orașului și cartierului în care locuiesc prin completarea chestionarului propus de Storia.ro. Până în prezent, 234.155 de români au răspuns studiului lansat de platforma de imobiliare.

Pentru realizarea clasamentului, participanții au fost rugați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar mențiunile care au primit cel puțin 100 de răspunsuri au fost incluse în topul final.

Cercetarea completă poate fi consultată pe blogul platformei imobiliare: blog.storia.ro/orase-cartiere. Rezultatele sunt actualizate lună de lună, în conformitate cu răspunsurile primite.

Ultima editare: 16 iunie 2020

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button