Casă de designer: Vis la cheie acasă la Cristina Joia

26 august 2022

Publicat de storia

Casă de designer: Vis la cheie acasă la Cristina Joia

Storia.ro te invită în casele celebrităților tale preferate, cu interviuri exclusive, fotografii și tururi de casă. Astăzi vizităm locuința Cristinei Joia.

Pe Cristina Joia o îndrăgim din emisiunea Visuri la cheie, un show emoționant de televiziune difuzat de PRO TV, ce aniversează toamna aceasta cea de a 9-a ediție. Alături de echipa de arhitecți și de prezentatorul Dragoș Bucur, Cristina aduce frumusețe și confort în casele în viețile oamenilor.

Cristina schimbă fundamental într-un timp foarte scurt casele familiilor la care ajunge cu caravana Visuri la cheie. Dar cât timp a durat proiectul casei ei? Urmează-ne și descoperă etapele și rezultatele unui proiect de renovare și amenajare din care nu a lipsit nimic. 

Plimbări de seară în cartierul Armenesc 

În cel mai nou episod Story of a Home povestim despre cum a ales Cristina apartamentul din cartierul Armenesc și ce argumente au stat la baza alegerilor ulterioare, cum a decurs proiectul de renovare și amenajare, care a fost experiența personală în colaborarea cu meseriașii și ce le recomandă viitorilor proprietari sau chiriași, care intenționează o mutare în 2022. 

Poziționarea centrală vine cu cel puțin două avantaje. Unul de natură practică, respectiv libertatea de mișcare și eficientizarea timpului petrecut pe drum. Și, bineînțeles, avantajul estetic. Cristina spune că îi plac plimbările de seară printre casele cu arhitectura lor suspendată în timp și în aerul boem care le înconjoară. 

❤️ Acum de cumpărat pe Storia.ro ▸ Vilă din 1940 în Cartierul Armenesc. Vitralii, parchet stratificat, curte generoasă de 1600 mp, 7 camere pe 3 niveluri și o suprafață de 400 mp pe fiecare nivel. 

Plan versus realitate, cu bune și cu rele

Proiectul de amenajare a venit la pachet cu o renovare neprevăzută. Pentru că spațiul nu acomoda nevoile proprietarei, interiorul a fost restructurat prin demolarea unui perete și extinderea băii și a dressingului. Spațiul nou creat a deschis perspective noi de depozitare și acces simplificat în încăperi.

Teoretic, am cumpărat un apartament care aștepta doar finisajele. Practic, am refăcut tot. 

Avantajul unei amenajări ce s-a extins pe parcursul a 7 luni este câștigul de timp și spațiu mental pentru alegeri inspirate, mărturisește Cristina. Nefiind presată să facă alegeri și achiziții rapide, a avut răgaz să gândească și să implementeze proiectul de amenajare în ritmul său.

Provocarea cea mai mare? Nu a fost mereu prezentă pe șantier în perioada lucrărilor și  deciziile nu au fost executate de meseriași de fiecare dată în acord cu ce a comunicat de la distanță. De aici și întârzierile neprevăzute. 

Principii de design de la un designer

În această amenajare, Cristina a îmbinat stiluri de design cu stilul personal. Rezultatul este un design modern, marcat prin mobilier în linii simple și contemporane, îmbinat cu accentele industriale din obiectele de iluminat și influențe vintage, expuse prin tablourile pictate chiar de ea și prin lucrările de artă. Cele din urmă sunt comori găsite la târgurile de antichități. 

Cromatica este dominantă de gri și accentele de negru, alb și stejarul cald prezent în riflaj și uși. 

Colțul de biniște din atelierul de desen 

O încăpere din locuință este dedicată în totalitate relaxării și momentelor creative. Aici Cristina ascultă muzică și pictează, având locul ei de liniște și de regăsire.

Acasă ne obligă să fim noi. Casa trebuie să spună o poveste despre tine. Este foarte important ca sufletul tău să fie prezent în casă. 

La prima vizionare prin ochii unui designer

Întrebată care este primul lucru la care se uită atunci când intră într-o casă, Cristina a lăsat obiectele materiale la finalul listei. 

Când intru într-o casă observ energia pe care o are locul. După aceea, încep să observ proporțiile, cromatica, raportul între plin-gol. Mă uit după accesorii, mici obiecte de decor, pentru că astea spun ceva despre cel care stă acolo, mai mult decât mobila. 

Confruntată cu neajunsuri de structură pe care orice locuință le are, Cristina face apel la creativitate. Un panou riflat poate masca și înfrumuseța o zonă de trecere. Iar un perete anost se poate transforma într-o expoziție de artă printr-un mozaic nonconformist, așa cum ne arată exemplul din propriul living, realizat din resturi de ceramică.

Cât despre obiecte de decor care schimbă aspectul și energia la interior, măsuța de cafea, noptierele și cutiile de bijuterii au fost nominalizate în topul accesorilor preferate.  

1 greșeală frecventă și 4 trucuri pentru casele românilor 

În timp ce își amintește că în perioada comunistă românii nu aveau diversitate în design, observă că în zilele noastre fac alegeri inspirate, însă adesea într-un amestec de stiluri. Tendința aceasta conturează un ansamblul lipsit de echilibru estetic. 

Casa trebuie să te conțină. Să te îmbrățișeze. Să fie despre tine. 

Și 4 trucuri bune de integrat în amenajare:

 1. Creează lumină prin cromatică deschisă
 2. Evită aglomerarea prin depozitare verticală
 3. Deschide spațiul prin suprafețe vitrate 
 4. Execută mobilier în aceeași culoare ca pereții

Buget limitat, priorități clare

În situația unui buget fix sau limitat, Cristina nu recomandă să facem rabat de la materiale și de la calitatea execuției. Finisajele, placările ceramice, ușile și parchetul trebuie să fie de calitate, la fel și manopera și partea de execuție. Meseriașii și constructorul joacă un rol esențial în această etapă. Iar accesoriile de decor pot fi integrate ulterior.

Recomandări pentru cei care plănuiesc să se mute în 2022

Cristina recomandă în primul rând răbdare…

… în procesul căutării, este important să ținem cont că poziționarea locuinței dictează timpul petrecut acasă sau timpul pierdut pe drum. 

… în procesul selecției, este important să punem în balanță ce oferă zona și ce potențial are apartamentul. 

… într-o chirie, recomandă personalizarea spațiului prin vopsirea unui perete de accent, graffiti, desen sau colaj din materiale la alegere. 

… în amenajare, recomandă documentare, filtrare și ordonare a informațiilor pentru o alegere simplă și coerentă. 

… în relația cu designerul de interior, recomandă comunicare și deschidere pentru o bună colaborare. 

E ceva foarte intim să îți proiecte cineva casa. Și atunci trebuie sa găsiți un limbaj comun. 

❤️ Acum de închiriat pe Storia.ro ▸Apartament 2 camere - Izvor - Piata Constitutiei. Construcție finalizată după 1992, centrală termică, design modern și o terasă panoramică cu priveliște deosebită asupra Bucureștiului.

Descoperă casele și celorlalte vedete pe care le-am vizitat! 

 • Cum trăiește comediantul Dan Badea într-o casă cu piscină din București?
 • Cum arată casa funcțională a gimnastei Diana Bulimar?
 • O casă inspirată de Wes Anderson? Hai în vizită la Sînziana Sooper!
 • Câte pisici are actorul Paul Ipate și cum și-au pus lăbuțele pe stilul de amenajare?
 • Cum se vede orașul din casa cu panoramă a Alexiei Eram?
 • Știai că Dana Rogoz locuiește într-o casă restaurată, chiar în inima Bucureștiului?
 • De ce sunt purceluși de jucărie acasă la Zarug?
 • Cum a echilibrat Andra Udrea producția pentru podcast în studioul de acasă?
 • Cum arată colțul faimei în casa lui Mihai Petre și a Elwirei?
 • Cum arată o amenajare ce îmbină viziunea unui arhitect și creativitatea prezentatoarei Diana Bart

Urmărește ▸ Story of a Home | Sezonul 3

Pentru sfaturi de design interior, psihologie, rețete delicioase de împărțit cu familia și prietenii, muzică pentru ambianță liniștită, sfaturi de îngrijire a plantelor, tehnici de organizare și, nu în ultimul rând, poezie pentru suflet, răsfoiește ▸ Cărticica de biniște - ghidul fericirii acasă.

Lasă aplicația Storia.ro să te conducă acasă. 

📲 ▸App Store

📲 ▸Google Play

Nu suntem încă prieteni? Te așteptăm! Follow ▸ Facebook ​ ▸ InstagramTik TokLinkedIn

Ultima editare: 08 septembrie 2022

Dă share în social media