Cartiere

Topul celor mai bune cartiere din Iași

Al doilea oraș ca suprafață și număr de locuitori după București, Iașiul a devenit în ultimii ani un veritabil pol de dezvoltare regională. Toate statisticile și studiile plasează Capitala Moldovei între primele cinci orașe în ceea ce privește potențialul și ritmul de dezvoltare economică și socială. Acest fapt influențează pozitiv piața imobiliară, care la rândul ei este stimulată de progresul real al orașului de pe malurile Bahluiului.

Capitala Moldovei, scurtă schiță de portret

Aflat în partea de est a Câmpiei Moldovei, traversat de trei cursuri de apă (râurile Bahlui și Nicolina și pârâul Șorogari), Iașiul este, ca și Roma, așezat pe șapte coline. Cu altitudini care variază de la 40 la 400 de metri, colinele Iașiului (Cetățuia, Galata, Copou, Bucium-Păun, Șorogari, Repedea și Breazu) au împărțit orașul și au delimitat cartiere. În ultimii 30 de ani, evoluția urbană a înghițit localitățile limitrofe, Iașiul dezvoltându-se egal în toate direcțiile.

Cu o populație care a depășit 500.000 de locuitori, fiind orașul care în ultimii ani (conform datelor Institutului Național de Statistică) a atras cel mai mare număr de noi locuitori din alte orașe și din mediul rural, campion absolut la migrația internă pozitivă, Iașiul este un puternic centru universitar și cultural și recuperează accelerat decalajul economic.

Accentul cade pe industria metalurgică, a construcțiilor de mașini, chimie (Antibiotice Iași este cunoscută în toată Europa), echipamente industriale aerospațiale. La acestea se adaugă o industrie textilă cu tradiție și un puternic sector al materialelor de construcții, care susține inclusiv dezvoltarea imobiliară din Iași, din partea de nord a Moldovei și nu numai.

Dar, marele boom economic de care se bucură Iașiul și care se simte din plin în toate celelalte aspecte sociale ale comunității este cel al tehnologiei. Companii mari și foarte mari – Amazon, Continental, Oracle, Xerox, Bentley Systems, BitDefender – au reprezentanțe în oraș și gestionează din Capitala Moldovei businessurile din tot estul Europei. Toate acestea s-au împletit cu dezvoltarea sectorului comercial și cu o ofertă diversificată de petrecere a timpului liber.

Pentru că progresul are mereu și un revers al medaliei, Iașiul este unul dintre cele mai poluate orașe ale României, are reale probleme de trafic și infrastructură, inclusiv o dezvoltare urbanistică uneori lipsită de o strategie unitară.

Evoluția locativă a Iașiului

Alegerea celui mai bun cartier depinde de stilul de viață și de nevoile de zi cu zi ale fiecăruia. Lucrurile sunt însă mai simple dacă se pleacă de la principiile urbanistice moderne care definesc și cuantifică obiectiv standardele de locuire. Este vorba despre indicatori care includ: densitatea populației, structura și dimensiunea locuinței, vecinătățile, accesul la transportul public şi serviciile. Noțiunea de calitate a locuirii cuprinde și infrastructura, calitatea mediului (fizic, social și economic), gradul de poluare fonică, salubritatea și securitatea zonei, precum și calitatea și durabilitatea construcțiilor.

Iașiul este în topul celor mai scumpe cinci orașe din țară, în ceea ce privește prețul pe metrul pătrat construit. Piața imobiliară din Iași este efervescentă, iar după numărul tranzacțiilor imobiliare, orașul celor șapte coline este pe locul patru după București, Cluj-Napoca și Timișoara. Această tendință este efectul ofertei generoase de locuințe noi. În ultimii ani, au fost demarate, sunt deja finalizate ori în curs de predare peste 50 de ansambluri rezidențiale care cuprind garsoniere, studiouri duble, apartamente cu două, trei și patru camere.

O dovadă în plus este și dezvoltarea zonelor în care au fost ridicate cartiere de locuințe individuale, cota de interes pentru acestea fiind la un nivel fără precedent.

Ritmul dezvoltării imobiliare din Iasi a adus beneficii suplimentare potențialilor clienți. În primul rând valoarea metrului pătrat construit a rămas stabilă, tendința de creștere fiind lină și în limitele cursului firesc al prețurilor, iar concurența dintre dezvoltatori a generat avantaje cumpărătorilor – locuri de parcare, supraveghere video a ansamblurilor, finisaje interioare calitative și, la alegere, o compartimentare personalizată.

Cele mai căutate cartiere rezidențiale

Stabilirea unui top al celor mai bune cartiere este mereu subiectivă, pentru că depinde în mod esențial de cerințele și condițiile de evoluție ale pieței imobiliare.

Un top al celor mai bune cartiere ale Iașiului pleacă de la nevoia și interesul pentru locuințe noi, care se păstrează la un nivel ridicat. Trebuie luate în calcul și aspectele particulare ale Iașiului – centru universitar și un hub IT, care îl fac o zonă foarte bună pentru investiții imobiliare rentabile, la care se adaugă nevoile specifice fiecărui individ.

Cartierul Copou

Situat în partea de nord a Iașiului, cartierul Copou este unul dintre cele mai pitorești. Sunt numeroase zone verzi, inclusiv celebrul parc Copou, Grădina Botanică „Anastasie Fătu” și Parcul Expoziției. Cele mai multe oferte și cereri de cumpărare și închiriere sunt în ansamblurile rezidențiale noi, fie că este vorba despre case individuale sau apartamente în blocuri. Copoul stă foarte bine și la capitolul infrastructură și are o generoasă ofertă de magazine alimentare și restaurante.

Un alt plus al cartierului este gradul ridicat de siguranță, precum și numărul mare de grădinițe, școli și licee care se află în zonă, la care se adaugă și trei institute de învățământ superior.

Pitorescul cartierului vine și din strategia de urbanism adoptată, clădiri vechi, de importanță istorică sau cu arhitectură reprezentativă sunt puse în valoare și îmbogățesc imaginea de ansamblu.

Tătărași Nord

Cartierul este un fel de Băneasa a Iașiului. Tătărași este unul dintre cele mai dorite zone pentru cei care caută să cumpere sau să închirieze locuințe în Iași. Unul dintre motivele principale este că oferta din Tatarasi Nord este foarte generoasă și acoperă toate necesitățile, atât în ceea ce privește prețul, cât și raportat la suprafața locuibilă. În plus, este foarte aproape de Aeroportul Internațional Iași

Ca urmare a dezvoltării din ultima perioadă, investitorii imobiliari fiind atrași de această parte a Iașiului, zona este în plină expansiune urbanistică. Cele mai căutate sunt apartamentele din blocurile noi, atât pentru confortul pe care-l oferă, pentru suprafața generoasă a apartamentelor, dar și pentru prețul bun pe care îl au locuințele oferite spre închiriere.

Cartierele Nicolina 1 și 2

Numele vine de la râul care străbate partea de sud a Iașiului. Cartierul Nicolina a intrat în ultimii ani într-un amplu proces de regenerare urbană. Strategia a dat roade în multe alte orașe din Europa și din România și constă în restituirea către locuitori a zonelor industriale dezafectate. Blocurile muncitorești construite înainte de 1990 sunt completate cu siluetele celor noi. Beneficiul principal este apropierea de centru, în condițiile unei zone de locuit care oferă toate facilitățile necesare.

În prezent Nicolina este în plină dezvoltare, aici locuind deja peste 50.000 de ieșeni. Una dintre cele mai plăcute caracteristici ale cartierului sunt construcțiile realizate în terase, structura terenului și pantele line ale colinelor oferind această posibilitate, folosită de arhitecți și constructori.

Păcurari

Situat în nord-vestul orașului, Pacurari include zonele anexe Canta, Capăt Păcurari, Popas Păcurari, Rediu și Valea Lupului și este unul dintre cartierele cu cele mai confortabile locuințe. Caracteristicile noilor ansambluri care au fost finalizate sau sunt în fază de construcție sunt organizarea și optimizarea urbanistică, cu străzile largi (artera centrală are șase benzi de circulație, câte trei pe fiecare sens), parcările generoase, spațiile verzi și locuri de joacă pentru copii rezidenți ai zonei, precum și vecinătatea unor zone de agrement tradiționale ale Iașiului, modernizate în ultimii ani.

Un alt element specific zonei îl reprezintă oferta generoasă de centre comerciale și legăturile rutiere foarte bune care duc în Copou și în centrul orașului.

Harta cartierelor din Iași

În harta de mai jos poți vedea așezarea celor mai bune cartiere din frumosul Iași.

Iașiul este un oraș viu, care evoluează spectaculos și are un important potențial de dezvoltare. Cea mai bună dovadă este că numărul celor care aleg să se stabilească aici este în continuă creștere, Iașiul fiind orașul cu cel mai mare spor demografic pe segmentul populației active, din România. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Ultima editare: 23 noiembrie 2021

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button