Design Interior

Cum amenajezi locuința în stil mediteranean

O casă amenajată în stil mediteranean ne duce cu gândul la zile de vacanță însorite, la plaje aurii sau la culoarea mării. Adăugând mici detalii din stilul mediteranean în propria locuință vei conferi autenticitate și vei aduce vacanța mai aproape de viața de zi cu zi.

Amenajarea în stil mediteranean implică spații luminoase, utilizarea materialelor naturale, dar și culori vivide, care să amintească de conexiunea puternică cu natura. Inspirația acestui stil vine din designul încăperilor grecești, italiene sau spaniole, aflate în regiunile din nordul Mării Mediterane. 

Deși fiecare dintre aceste stiluri are elementele sale caracteristice, ideea unei case în stil mediteranean este aceeași: o explozie de nuanțe asemănătoare mării sau culorii citricelor, texturi din materiale naturale, lemn masiv și un decor imperfect.

De ce să-ți amenajezi casa în stil mediteranean?

În general, acest stil de amenajare este ales pentru a crea o atmosferă veselă și pentru a oferi unicitate spațiului. Totodată, nuanțele neutre specifice pereților și mobilierului conferă luminozitate și creează impresia de spații mari, aerisite.

Acest stil mediteranean poate fi combinat cu un stil modern, îmbinând elemente specifice tradiției grecești, italienești sau spaniole cu un design actual, în funcție de necesitățile spațiului sau de preferințele personale. Accentul de stil mediteranean nu va face decât să-ți transforme locuința într-una asemănătoare cu o casă de vacanță, la care te vei reîntoarce cu bucurie în fiecare zi. 

Ba mai mult, o astfel de amenajare este extrem de potrivită pentru sezonul cald. Dacă la încheierea verii vei dori să schimbi atmosfera, poți utiliza elemente de decor care vor fi cu ușurință înlocuite de cele care vestesc anotimpurile răcoroase.

Cum să-ți amenajezi casa în stil mediteranean?

După cum aminteam mai sus, elementele specifice acestui stil sunt cele inspirate din natură: lemn, piatră sau metal, mozaic, oglinzi și alte obiecte tradiționale, țesături, covoare din materiale naturale, precum iuta sau bumbacul, dar și mobilierul în culori deschise, din lemn masiv.

O amenajare în stil mediteranean se bazează pe extrem de multă luminozitate acordată încăperilor. Astfel, dacă dorești să adopți un astfel de design, asigură-te că pătrunde suficientă lumină în camerele locuinței tale și străduiește-te, pe cât posibil, să creezi optic impresia de luminozitate.

Culorile utilizate pentru amenajarea casei în stil mediteranean

Culoarea alb este opțiunea ideală pentru pereți, indiferent de camera pe care dorești să o amenajezi. Dacă intenționezi să adaugi, totuși, un plus de culoare, poți alege un albastru deschis, în acord cu nuanța mării pentru unul dintre pereți. Beneficiul major al albului este redarea senzației de încăpere extrem de spațioasă, permițând alegerea unor culori mai puternice pentru restul elementelor decorative din casă.

Totodată, culorile calde, precum bej, galben, maro sau cărămiziu sunt potrivite pentru amenajarea în stil mediteranean, fiind nuanțe care se regăsesc în elementele naturale specifice zonei. Pe de altă parte, culorile reci, în nuanțe de albastru, verde sau turcoaz, sunt și ele specifice unui decor inspirat din casele mediteraneene.

Mobilierul folosit în decorarea casei în stil mediteranean

Mobilierul utilizat în locuințele caracteristice zonelor de la Marea Mediterană este, în general, din lemn masiv, în nuanțe neutre și cu un aspect vintage, mai ales dacă încăperea pe care trebuie să o mobilezi este una destul de neîncăpătoare. 

Culorile deschise, precum alb sau bej, sunt potrivite în special pieselor de mobilier mari, precum mobila din dormitor sau cea din bucătărie. De asemenea, pentru corpurile de mobilier mici, se pot adopta nuanțe de albastru sau verde, cu un puternic impact asupra designului.

Mobilierul cu detalii sculptate este o altă alegere inspirată de stilul mediteranean. În general, condiția de bază este ca amenajarea să exprime un stil relaxat și minimalist, redând o atmosferă caldă și prietenoasă.

Elemente de decor specifice unui stil mediteranean

Dacă recomandarea unei cromatici neutre se aplică pereților sau mobilierului de mari dimensiuni, pentru elementele decorative lucrurile stau diferit. Acestea pot fi viu colorate, în nuanțe de albastru, verde, roșu sau galben. 

Dacă achiziționezi o locuinta gata finisată, amenajarea în stil mediteranean se poate baza pe utilizarea unor elemente de decor care să confere casei un accent mediteranean. 

Canapeaua și fotoliile de culoare albastră vor crea un puternic impact vizual, amintind de nuanța mării. Acest decor poate fi completat de alegerea unui covor din material textil, a unor draperii subțiri care să permită luminii naturale să pătrundă, a pernelor în culori vii sau a oglinzilor cu rame subțiri și delicate.

Elementele din fier forjat sunt, de asemenea, specifice acestui stil, putând fi integrate cu ușurință în structura balustradelor, a corpurilor de iluminat sau a paturilor. 

Bucătărie în stil mediteranean

În bucătărie se pot aplica aceleași principii: utilizarea unor nuanțe neutre din punct de vedere cromatic, atât pentru pereți, cât și pentru mobilierul de mari dimensiuni. Aceasta poate fi decorată cu obiecte tradiționale, sfoară sau lemn. 

O față de masă în culori vii, cu nuanțe de albastru, va fi pata de culoare din încăpere. Pentru servirea mesei, poți achiziționa diferite farfurii și boluri decorative care să-ți amintească de influențele mediteraneene. Totodată, în bucătărie poți utiliza un covor de iută sau bumbac, o măsuță de cafea tradițională, din lemn masiv, sau un balansoar care va completa perfect atmosfera relaxantă.

Stil mediteranean: design specific în funcție de regiuni

Fiecare dintre țările aflate la malul Mediteranei a adus designului elemente specifice, influențate de factori culturali.

O amenajare în stil mediteranean grecesc va include, din punct de vedere cromatic, alb din abundență, dar și nuanțe de albastru. Ușile și ferestrele arcuite, dar și pardoseala placată cu piatră sunt elemente specifice Greciei.

Decorul mediteranean cu influențe italienești este recunoscut pentru tavanul cu grinzi de lemn, elemente din fier forjat, mozaicuri tradiționale sau mobilier cu un design arcuit. În general, plăcile ceramice din pardoseală au nuanțe de teracotă, iar oalele din argilă constituie un element important de decor.

Regiunile de la Marea Mediterană ale Spaniei sunt renumite pentru culorile puternice de roșu, portocaliu sau auriu, dar și pentru mobilierul sofisticat și voluminos, cu sculpturi și linii arcuite. Dalele mozaicate și elementele din fier forjat fac și ele parte din estetica spațiului iberic.

Plantele specifice decorului în stil mediteranean sunt plante exotice, precum lămâiul sau portocalul pitic, iar ghivecele de teracotă vor întregi tabloul unei locuințe de la malul Mediteranei. Ornamentele florale, fie ele naturale sau artificiale, vor da vitalitate spațiului, transformându-l într-o oază de autenticitate.

Amenajarea unei locuinte în stil mediteranean nu implică sume mari de bani, mai ales dacă intenția noastră este aceea de a aduce câteva accente mediteraneene locuinței. Multe dintre elementele decorative pot fi create hand-made, utilizând sfoară, pietre sau lemn, flori uscate sau scoici. Acest stil se bazează pe apropierea față de natură, ca sursă constantă de inspirație.

Stilul mediteranean este asociat, pe bună dreptate, cu zilele frumoase de vacanță, cu măiestria unor încăperi imaculate, dar și cu autenticitatea spațiilor în note de albastru sau galben, verde sau cărămiziu. Atmosfera pe care un astfel de decor o creează este aceea a simplității. Din punct de vedere cromatic, acest stil este extrem de permisiv, înglobând culori dintre cele mai diverse. Totodată, stilul mediteranean poate fi combinat cu un stil modern sau ultramodern, dar și cu influențe de minimalism.

Sursa foto: Shutterstock

Ultima editare: 14 martie 2022

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button