Ce spectacole poți urmări online gratuit în plină pandemie de COVID-19

16 iunie 2020

Publicat de storia

Ce spectacole poți urmări online gratuit în plină pandemie de COVID-19

Îți lipsesc spectacolele de operă, de teatru sau concertele live, și abia aștepți să treacă pandemia provocată de noul tip de coronavirus, SARS-CoV-2, ca să poți ieși din nou în lume. Până atunci, însă, mai ai de așteptat. Toate marile instituții culturale și-au închis, temporar, porțile, iar ție oricum ți se recomandă să păstrezi distanța socială, pentru că este unul dintre modurile eficiente de a lupta împotriva răspândirii virusului. 

În ciuda faptul că participarea fizică la astfel de evenimente nu mai este posibilă, momentan, viața ta culturală poate fi destul de interesantă, din confortul apartamentului tău, pentru că mediul online îți oferă varianta de a urmări producții de excepție, unele dintre ele premiere. Ai la dispoziție spectacole pentru toate gusturile, chiar și pentru copii. 

Ce spectacole de teatru poți urmări online

Te îmbraci frumos, te aranjezi și te așezi comod pe canapeaua din sufrageria locuinței tale. Stingi lumina sau tragi draperia și dai play. Este modul tău prin care te poți detașa un pic de veștile nu tocmai bune, legate de COVID-19, și care te bombardează în fiecare zi. Creezi atmosfera potrivită în propria casa și mergi, de exemplu, la teatru în mediul virtual. Și nu îți imagina că nu ai ce vedea. 

Printre teatrele care și-au deschis porțile online, se numără, de pildă, Teatrul Național din Cluj-Napoca. Spectacolele încep la orele 19:00 și poți consulta programul zilnic, pe site-ul oficial al instituției. Este important să faci acest lucru, pentru că pot să apară schimbări, din motive lesne de înțeles în contextul dat. Un alt exemplu în acest sens este Teatrul Andrei Mureșanu, din Sfântu Gheorghe, care îți pune la dispoziție o piesă pe zi. „Însemnările unui necunoscut” este unul dintre spectacolele online de la Teatrul Bulandra. Și pentru că tot am amintit de un teatru bucureștean, și alte instituții de profil din Capitală au adoptat același sistem de a transmite pe Facebook, Instagram sau YouTube, producții din arhivă. Te poți bucura de astfel de experiențe la Teatrul Odeon, Nottara, Teatrul Mic sau la Teatrul de Comedie. 

Dincolo de producțiile din plan intern, nu uita de marile teatre ale lumii. De exemplu, în fiecare joi, de la orele 21:00, Teatrul Național din Marea Britanie difuzează o piesă în premieră, pe canalul de YouTube. De asemenea, platforma https://www.broadwayhd.com/ te invită la un tur al spectacolelor de pe celebrul Broadway. Chiar dacă va trebui să îți faci abonament, la un moment dat, poți viziona gratuit orice producție dorești, timp de 7 zile. 

Ce evenimente de operă și concerte poți viziona online

Concerte online

În contextul pandemiei generate de COVID-19, unul dintre lucrurile cele mai importante este să te adaptezi la noile condiții de munca la domiciliu, dacă ai această posibilitate, de a socializa și de a avea în continuare sentimentul de apartenență la comunitate. Operele online fac parte și ele din peisajul cultural pe care ți-l poți construi din confortul propriei sufragerii. Opera Națională Română îți oferă spectacole gratuite, în serile de operă, și la fel procedează și alte instituții similare de la noi din țară. Poți vedea programul pe site-urile oficiale ale acestora. 

Dacă până acum ai visat să vezi pe viu una dintre producțiile grandioase de la celebra Metropolitan Opera din New York și nu ai avut cum să-ți împlinești visul, acum ai șansa de a participa online la astfel de spectacole. Pe site-ul oficial găsești livestreaming-urile, până pe 9 mai, când stagiunea, anulată din cauza COVID-19, s-ar fi încheiat oricum. O altă variantă de a urmări puneri în scenă memorabile ale operelor celebre este site-ul Royal Opera House, unde vei afla toate informațiile de care ai nevoie pentru a vedea gratuit spectacolele pe care le dorești. Totodată, nu uita nici de platforma OperaVision.eu, care este un proiect susținut de Uniunea Europeană, și care adună o multitudine de reprezentații din întreaga lume. 

Nici concertele simfonice nu sunt de neluat în seamă, dacă îți fac plăcere. Festivalul Enescu online sau livestreaming-urile de pe canalul oficial de YouTube al London Symphony Orchestra sunt doar două exemple în acest sens. 

Ce spectacole pentru copii sunt disponibile online

Stai acasă și la fel și copiii pe care nu mai știi cum să-i liniștești, dat fiind faptul că, pentru protecția lor, este mai bine să respecte distanța socială. Mediul virtual, însă, îți dă posibilitatea să le oferi și lor ceea ce își doresc. De exemplu, Teatrul Ion Creangă, Coquette, Țăndărică sau Opera Comică pentru copii pun la dispoziția publicului larg spectacole online, în această perioadă. Tot ce trebuie să faci este să verifici frecvent paginile oficiale ale acestor instituții ca să vezi care este programul și dacă au apărut modificări. 

Mai poți intra și pe pagina de Facebook a Delfinariului din Constanța. Este posibil ca în weekend-uri să găsești acolo transmisii live ale spectacolelor, așa cum s-a mai întâmplat de la închiderea Delfinariului, în contextul COVID-19. 

Ce spectacole de balet poți urmări online

Balet online

Dacă ești pasionat de balet, perspectiva virtuală este variată și din acest punct de vedere. La Opera Națională Română, poți vedea online, gratuit, un spectacol pe săptămână, inclusiv reprezentații de balet, cum ar fi „Spărgătorul de Nuci”. Apoi, poți face o călătorie online până în Rusia, unde pe canalul de Youtube al Balshoi Theatre vei găsi producții încântătoare. Și dacă nu ești neapărat un fan al baletului rusesc, atunci poți alege varianta Royal Opera House, cu „The Metamorphosis”, din 2013 sau „The Winter’s Tale”, din 2014, care vor fi difuzate în următoarea perioadă. 

Totodată, nu uita că mai ai la dispoziție platforma online https://www.marquee.tv/, unde poți urmări, gratuit, reprezentații din toată lumea, timp de 30 de zile. Totul, din confortul sufrageriei sau al mansardei tale, adică de acolo de unde te simți în siguranță și te relaxezi cel mai bine. 

Chiar dacă pandemia de coronavirus te obligă să păstrezi distanța socială pentru a te proteja pe tine și pe cei din jur, accesul la evenimentele culturale care îți sunt atât de dragi este mai ușor ca oricând. Cele mai multe instituții culturale s-au adaptat noilor condiții, astfel că tu poți urmări împreună cu familia o varietate de spectacole, unele chiar premiere. Mai mult decât atât, ai acum ocazia să vezi producții de excepție de care, poate, altcumva, nu ai fi avut șansa să te bucuri. Depinde doar de tine ce alegi să faci cu timpul tău liber, în această perioadă. 

Sursa foto: Shutterstock

Ultima editare: 16 iunie 2020

Dă share în social media