Design InteriorGhid amenajare

Amenajarea unei băi mici: sfaturi utile și trucuri de design

Indiferent dacă ne referim la o baie de serviciu, la baia unui apartament cu două camere sau, pur și simplu la cea a unei garsoniere, amenajarea acestei încăperi implică suficiente provocări. Dacă o baie de dimensiuni generoase îți conferă relaxarea că poți amplasa orice obiect de mobilier, indiferent de dimensiuni și de funcționalitatea sa, una de mici dimensiuni te va obliga să găsești soluții dintre cele mai creative. Atât timp cât vei acorda importanța cuvenită fiecărei etape, de la alegerea materialelor și până la soluțiile de finisare, rezultatul nu va fi altfel decât încântător. 

Cum să amenajezi o baie mică

Ce sfaturi te ajută să utilizezi spațiul cât mai inteligent
În ce mod obții senzația de spațiu

Cum să amenajezi o baie mică

În ciuda dimensiunilor prohibitive, această baie nu va fi cu mult mai puțin confortabilă decât una obișnuită. În acest scop, trebuie să aplici mici trucuri în materie de amenajare în apartament, pentru ca spațiul restrictiv să nu devină de-a dreptul o piedică. Nu în ultimul rând, soluțiile alese în mod inspirat te ajută să obții un aspect deopotrivă util și estetic. 

Gresia și faianța: conform percepției generale, gresia trebuie să aibă o culoare mai închisă față de cea a faianței sau a mozaicului, dar nu te teme să încalci această regulă. O podea albă, în care să plasezi câteva plăci colorate, în formă de pătrat sau dreptunghi, poate face o impresie plăcută. 

Vasul de WC și lavoarul: vei avea un important avantaj estetic dacă vei alege o chiuvetă cu picior înalt, iar vasul de WC suspendat îți va ușura enorm treaba atunci când vei aspira sau curăța pardoseala. 

Cada sau cabina de duș: în mod natural, cabina de duș este cea mai bună alegere pentru baia ta, dar poți alege o soluție neconvențională, de maximizare a spațiului, sub forma pereților placați cu material rezistent la apă.

Mobilierul: etajerele vor salva centimetri importanți din spațiul băii tale, iar dacă le vei combina cu dulapurile suspendate și cu spațiile de depozitare de sub cadă, nu îți va veni să crezi la ce rezultat ai ajuns. 

Oglinda și accesoriile: forma și dimensiunile oglinzii depind și de amplasarea lavoarului, nu doar de preferințele personale. Nu ezita să amplasezi o priză și o sursă de lumină caldă în imediata proximitate a oglinzii, pentru momentele de îngrijire de la prima oră a zilei.  

Cum sa amenajezi o baie mica

Ce sfaturi te ajută să utilizezi spațiul cât mai inteligent

În procesul de amenajare a unei case noi, este important să ții cont de nevoile tale reale. Un uscător de păr amplasat pe perete poate fi interesant, dar te-ar putea încurca într-o baie de mici dimensiuni. O cadă ar putea părea un lux binemeritat, dar oare o vei folosi atât de des încât să merite spațiul pe care l-ai ocupa cu un obiect atât de masiv? Deciziile trebuie cântărite bine și nu toate rețetele ți se potrivesc. Cu toate acestea, poți ține cont de anumite ponturi utile:

  • folosește, pe cât posibil, mobilier de colț;
  • amplasează pe ușa încăperii un organizator cu buzunare textile sau cu coșulețe din plastic;
  • completeaza lustra din baie cu spoturi grupate în jurul oglinzii, pentru a compensa lipsa ferestrei;
  • înglobează mașina de spălat într-un dulap înalt până în tavan;
  • dacă spațiul nu permite o oglindă de perete, alege un dulăpior cu oglinzi pe uși. 

Baie mica amenajare

În ce mod obții senzația de spațiu

Metrii pătrați nu trebuie să fie o limită în calea stării tale de bine. Te poți simți în largul tău și într-o baie de mici dimensiuni, mai ales dacă faci unele alegeri care să dea impresia că spațiul de care dispui este mai generos decât în realitate:

  • montează o ușă și un toc de culoare deschisă;
  • alege plăci de gresie și de faianță de mici dimensiuni;
  • optează pentru o cabină de duș fără ramă;
  • vopsește un perete în dungi verticale;
  • amplasează o oglindă pe întreaga suprafață a peretelui pe care este montat lavoarul.

Odată ce vei ajunge la capăt cu amenajarea, te vei simți excelent în baia ta. Cu sfaturile de mai sus, totul va merge ca pe roate, iar tu vei avea inspirația pe care o căutai. 

 

Ultima editare: 16 iunie 2020
Back to top button