Design InteriorGhid amenajare

Amenajarea unei bucătării de mici dimensiuni: ponturi utile

Nicio altă încăpere a casei nu rivalizează cu bucătăria, din punctul de vedere al polivalenței. La primele ore ale dimineții, familia ia micul dejun și savurează cafeaua în liniște, pentru ca ora cinei să fie una a discuțiilor ce rezumă toate întâmplările de peste zi. Datorită rolului lor util, atât bucătăriile mari, cât și cele mici trebuie să răspundă unei serii întregi de criterii funcționale, dar nici aspectele estetice nu trebuie ignorate în procesul de amenajare. 

Ce sfaturi trebuie să urmezi pentru amenajarea unei bucătării mici
 Ce stiluri de amenajare poți aborda
 Cum amenajezi bucătăria în funcție de formă
 Ce culori și materiale sunt potrivite pentru o bucătărie mică
 Ce materiale alegem pentru blatul dintr-o bucătărie mică
 Ce tip de pardoseală folosim

 

Ce sfaturi trebuie să urmezi pentru amenajarea unei bucătării mici

Cea mai importantă misiune a acestei încăperi este aceea de a oferi în permanență un caracter practic, iar amenajarea unei bucătării mici necesită soluții inteligente. În general, constructorii nu sunt foarte generoși cu metrii pătrați rezervați bucătăriilor, dar putem compensa acest aspect prin felul în care configurăm mobila. De la dispunerea și până la forma lor, corpurile de mobilier ne ajută să maximizăm spațiul disponibil. În funcție de inspirația de moment, poți obține rezultate mulțumitoare din punct de vedere estetic, fără să faci vreun compromis în privința ergonomiei. Dacă vrei să te simți în largul tău, iată câteva ponturi numai bune de urmat: 

  • alege minimalismul, sub formă de decorațiuni potrivite unei bucătării mici;
  • folosește polițe pe care să depozitezi borcanele cu mirodenii;
  • agață ustensilele cele mai uzuale pe suporturi amplasate deasupra blatului;
  • prelungește lungimea dulapurilor până la tavan;
  • atașează buzunare textile pe fețele interioare ale corpurilor de depozitare.

Ce stiluri de amenajare poți aborda

Dimensiunea bucătăriei nu trebuie să reprezinte un impediment atunci când vorbim despre exprimarea personalității. Elementele de decor cât mai potrivite pentru fiecare casă în parte te pot ajuta să obții un rezultat cu adevărat satisfăcător. 

Stilul modern

Bucătăria amenajată în acest fel se caracterizează printr-un mobilier finisat cu muchii și prin folosirea unor materiale ca inoxul, sticla sau piatra. Detaliile stilistice încărcate și ornamentele extravagante nu sunt compatibile cu acest stil. 

Stilul clasic

Mobilierul care decorează bucătăria clasică are rolul primar de a încânta privirea, aspectul practic picând pe locul doi. Lemnul deschis la culoare, corpurile ceramice de iluminat și pardoseala din materiale naturale, ca marmura sau lemnul, completează peisajul. 

Stilul rustic

Indiferent că alegi să mergi pe tradiția românească sau să te inspiri din stilul bavarez, tavanul cu grinzi din lemn nu trebuie să lipsească. Blatul, din același material, se va potrivi foarte bine cu electrocasnicele retro, dar cu funcții cât se poate de moderne. 

 

Bucararie in stil rustic

 

Cum amenajezi bucătăria în funcție de formă

Mai presus de preferințe, dispunerea acestei încăperi în ansamblul locuinței va determina aspectul ei. Nu există riscul de a nu găsi soluțiile potrivite, câtă vreme te concentrezi la nevoile reale. 

Bucătărie lungă și îngustă

Aparenta lipsă a libertății de mișcare te-ar putea descuraja, dar folosirea corpurilor suspendate în forma literei „L” reprezintă o idee deopotrivă aspectuoasă și practică, din punctul de vedere al maximizării spațiului. În cazul în care vrei să te bucuri de o masă în doi, poți opta pentru o masă pliabilă, iar pentru o cină în formulă extinsă, o masă extensibilă se poate dovedi soluția ideală. 

Bucătărie pe balcon

Această soluție este preferată de proprietarii din București și din țară care vor să elibereze spațiul destinat inițial bucătăriei. Deși necesită o documentație legală de mare complexitate, odată ce vei duce la bun sfârșit formalitățile legale și amenajările, vei avea parte de o bucătărie luminoasă și bine aerisită.

Bucătărie open space

Dacă tocmai te pregătești să amenajezi bucătăria dintr-o garsonieră, soluția open space îți va conferi versatilitate și un acces foarte ușor din restul casei. Mobilierul acestei bucătării va trebui să fie asemănănător esteticii din restul casei, iar montarea unei hote cât mai performante este obligatorie.

 

Bucatarie open space

Ce culori și materiale sunt potrivite pentru o bucătărie mică

O încăpere mică va fi mereu avantajată de alegerea unor culori cât mai deschise, așa că poți merge cu încredere pe varianta clasică de nuanțe pale de galben, ocru sau oranj. Albul este de-a dreptul nemuritor, așa că o combinație dintre această non-culoare și elementele contrastante de roșu aprins pentru perdele, lustra sau fețele de masă poate fi cea câștigătoare în cazul casei tale. Pentru mobilă, ai la dispoziție tonurile de gri, ivory și crem, dar poți alege și nuanța naturală a lemnului lăcuit. 

Ce materiale alegem pentru blatul dintr-o bucătărie mică

Blatul este piesa centrală a bucătăriei. Pe de-o parte, front de lucru, pe de alta, piesă de decor ce dă soliditate întregului ansamblu, blatul trebuie să fie rezistent la șocuri și la zgârieturi. 

Blatul din granit

Aceasta va fi opțiunea obligatorie în cazul unui interior elegant, iar execuția lui este una foarte meticuloasă. Stâlpii de susținere trebuie să fie foarte rezistenți, iar planeitatea plăcii și decupajele realizate în ea trebuie să fie foarte precise. La final, canturile blatului vor fi finisate cu polizorul unghiular cu disc abraziv. 

Blatul din lemn

Dacă ai ales să îți decorezi bucătăria în stil rustic, blatul din stejar este o cerință obligatorie. Lemnul de stejar, finisat bine și lăcuit în mai multe straturi, poate fi folosit integral. Această soluție îți va conferi o foarte bună rezistență la uzură, dar și o toleranță foarte bună la temperatura ridicată a recipientelor abia luate de pe ochiul aragazului.  

Blatul din marmură

Un apartament modern, decorat într-un stil eclectic, nu este complet fără o bucătărie utilată corespunzător. Blatul de marmură este unul foarte durabil, dar pretențios, din cauza vulnerabilității în fața lichidelor și a substanțelor care pătează. Porii lui trebuie sigilați cu ajutorul unui lac special, care prelungește viața marmurei. 

 

Bucatarie mica

 

Ce tip de pardoseală folosim

Când vine vorba despre succesul unui design unitar, orice element contează pentru ca ansamblul să fie unul cu adevărat reușit. Într-o bucătărie frumoasă și utilă, pardoseala nu trebuie lăsată la voia întâmplării. 

Gresia: elegante, atunci când sunt lucioase, sau mai ușor de curățat, dacă sunt mate, plăcile ceramice dau o notă de eleganță unui spațiu precum bucătăria. Alege gresie de mari dimensiuni și vei atenua efectul vizual al unei încăperi de mici dimensiuni. 

Parchet: având în vedere destinația unei bucătării, vei avea nevoie de un parchet cu o grosime de peste 10 mm. Expusă unui mediu în care abundă aburii și lichidele cu acțiune persistentă, pardoseala din parchet trebuie să răspundă unor cerințe calitative aparte. 

Linoleum: în ciuda prejudecăților, acest material revine în bucătăriile mici și nu numai. Durabil și disponibil într-o mare varietate de modele, linoleumul este o soluție convenabilă ca preț și prietenoasă cu mediul.

 Bucătăria nu este doar o altă încăpere a casei, iar importanța ei în viața familiei îți solicită din plin atât creativitatea, cât și spiritul practic. Dacă vei pune în aplicare idei cât mai inspirate, vei obține un rezultat de-a dreptul încântător. 

Credit foto: Shutterstock

 

Ultima editare: 16 iunie 2020
Back to top button