Design Interior

Sfaturi pentru amenajarea unei locuințe închiriate

Când locuiești într-un spațiu închiriat, fie apartament, fie garsonieră, nu poți face chiar orice modificare îți trece prin minte. Lucrurile sunt mai complicate atunci când vrei să zugrăvești pereții într-o anumită nuanță sau să schimbi mobilierul după bunul plac. Totuși, există câteva trucuri la care poți apela dacă vrei să pui o amprentă asupra casei și să te bucuri de un confort maxim.

Acordă atenție detaliilor 

Chiar și cea mai anostă bucătărie poate prinde viață atunci când știi să o decorezi cu elemente bine armonizate cu restul spațiului. O vază în care pui câteva flori voluminoase cum sunt bujorii, crizantemele, nuferii sau hortensiile, așezată pe pervaz, lângă fereastră, poate înfrumuseța decorul. Poți organiza un spațiu în care să pui borcănele transparente cu tot felul de condimente în diverse culori. Draperiile pot schimba total vibe-ul unei bucatarii simple, la fel și micile accesorii pe care le găsim aici: suportul pentru cești, cuțite, vase. 

Cumpără obiecte pe care le poți lua cu tine dacă te muți

Unul dintre motivele pentru care decorăm prea puțin locuințele închiriate este că nu vrem să investim în obiecte care vor rămâne acolo. Așa că, atunci când îți cumperi lucruri pentru casă, este bine să te gândești ce vei face cu ele dacă te muți. În cazul în care vrei să pleci într-o locuință nouă, se vor aduna destule bagaje și e bine ca lucrurile cumpărate pe parcurs să ocupe puțin spațiu, eventual să se poată plia sau să le poți organiza ușor, altfel vei fi tentat să renunți la ele. 

Vezi AICI oferta noastră de APARTAMENTE DE INCHIRIAT 

De exemplu, în loc să cumperi un dulap voluminos pentru haine, poți alege un stander pentru umerașe – o variantă practică de a-ți depozita hainele pe care vrei să le ai mereu la îndemână. Ocupă puțin spațiu și îți oferă posibilitatea de a avea ținutele la vedere, ordonate după culori, de exemplu, așa că îl poți folosi chiar și ca element de decor pentru un dormitor amenajat în stil creativ. 

Alege colajele în locul tablourilor clasice

Cum decorezi o locuinta inchiriata

Faptul că unii proprietari nu ar permite să pui un fototapet pe peretele din hol sau să umpli dormitorul cu poze lipite direct pe „zugrăveală” nu înseamnă că ar trebui să ne lipsim de astfel de elemente de decor. Mai ales dacă te numeri printre persoanele pasionate de fotografie, poți recurge la colajele foto făcute în stil DIY (Do it Yourself). Folosind o sfoară pe care să o întinzi pe unul dintre pereți, fie în dormitor, deasupra patului, fie în sufragerie sau în spațiul în care lucrezi, agață pe ea, cu niște cârlige mici, din lemn, fotografii din excursiile tale sau cu alte momente care îți sunt dragi. La fel poți folosi un panou din plută, pe care să pui atât poze, cât și citate, texte care să te inspire și să te facă să te simți bine de fiecare dată când îl privești. 

Renunță la covoare, dacă spațiul este mic 

Majoritatea garsonierelor sunt gândite astfel încât mobilierul să fie așezat pe laturi, aproape de pereți, centrul lor rămânând liber. Ideal este să lași acest spațiu cât mai aerisit, fără să îl încarci cu diferite covoare, mai ales că, de regulă, la nivelul pardoselii există o fragmentare care delimitează gresia din bucătărie de restul parchetului. 

Vezi AICI oferta noastră de GARSONIERE DE INCHIRIAT 

Creează-ți spațiul pentru relaxare

acorda atentie detaliilor in apartamentul pe care il decorezi

Oricât de aglomerată ar fi locuința ta de mobilierul proprietarului, cu puțină creativitate poți reamenaja totul, astfel încât să te simți ca acasă la tine și nu la altcineva. Așa că, dacă obiectele voluminoase, grele, nu pot fi mutate, observă cum poți așeza mesele, scaunele, biroul, etajerele, farfuriile și toate obiectele din bucătărie, astfel încât să te simți în mediul tău. De exemplu, cu ajutorul unor scaune confortabile și al unei măsuțe din lemn, puse pe balcon, îți poți crea un spațiu în care să savurezi cafeaua sau ceaiul în diminețile de weekend, poți lucra, citi și te poți relaxa de fiecare dată când simți nevoia. Găsește și alte astfel de idei care îți permit să organizezi un spațiu „zen”, folosind obiecte mici de mobilier: saltele pentru meditație, canapele din paleți de lemn sau lăzi vechi recondiționate pe care să le folosești atât pentru depozitare, cât și în locul măsuței pentru cafea. 

Știi vorba aceea: „omul sfințește locul”. Cu puțină imaginație și câteva trucuri simple, poți transforma orice spațiu închiriat în „acasă”.

Ultima editare: 05 august 2020

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button