Știri

Ghidul unei tranzacții fericite pe Storia.ro

Dacă ești în căutarea unui loc pe care să îl numești „acasă” sau pur și simplu te interesează să afli care mai este valoarea chiriilor caselor, e bine să știi că pe Storia.ro vei găsi mereu cele mai fresh anunțuri imobiliare din orașul tău. Indiferent dacă te interesează un apartament sau o casă, aici vei da peste oferte foarte bune, atât de la proprietari, cât și de la agenții imobiliare. Dacă nu știi cum să ajungi cât mai aproape de locuința pe care o cauți, găsești aici un tutorial despre pașii pe care să îi urmezi de la pagina de start a site-ului și până la anunțurile care se apropie cel mai mult de idealul tău. 

E important, după ce ajungi la anunțurile dorite, să tratezi cu atenție pașii care urmează, pentru ca tranzacția finală să fie una lipsită de riscuri. Închirierea sau cumpărarea unei locuințe reprezintă un pas serios în viața ta, de aceea te invităm să afli mai multe despre cum anume te poți muta cât mai curând în deplină siguranță.

  1. Anunț versus realitate
    . Dacă ai aflat de la persoana care a postat anunțul imobiliar că locuința pe care urmează să o vizionezi are anumite facilități, asigură-te că le regăsești și în realitate. Desigur, un anunț nu poate fi lipsit de cuvinte care atrag mai mulți cumpărători, dar trebuie să observi dacă te vei putea bucura de toate detaliile promise. Cu alte cuvinte, vezi dacă în descrieri nu au fost folosite, cumva, prea multe cuvinte optimiste, când, de fapt, situația este alta. Dacă ai întrebări concrete, le poți adresa la prima vizionare atât proprietarului imobilului, cât și agentului care îți prezintă oferta.
  2. Acte înainte de toate
    Înainte să bați palma cu cel care îți face prezentarea locuinței, fii precaut și cere părerea unui notar autorizat în legătură cu actele de proprietate ale acestuia. E foarte important să pășești cu dreptul în acest drum nou pe care ți l-ai ales și ar fi păcat să afli, după ce ai dat banii, că apartamentul sau casa pentru care tocmai ai plătit o sumă frumoasă, este implicată într-un litigiu sau face parte dintr-o proprietate expusă unui partaj, ori că apare ca bun într-un contract de moștenire. De asemenea, trebuie să te interesezi dacă cel care îți face turul locuinței este cu adevărat proprietarul acesteia, ca să nu afli prea târziu că ai luat o casă subînchiriată. E bine să ceri avizul unui notar pe care îl alegi după bunul plac, nu în urma recomandărilor făcute de agentul imobiliar sau de proprietar, pentru ca răspunsul acestuia să fie unul de încredere, imparțial. Proprietarul ar trebui să aducă cu el și actele de cadastru, intabulare și certificatul energetic. Tot în acest punct trebuie să verifici și dacă apartamentul sau casa pe care vrei să o achiziționezi sau să o iei în chirie are toate taxele plătite sau dacă are datorii la instituțiile publice sau la asociația de proprietari din care face parte, ca să nu te trezești cu o executare silită a proprietății.
  3. NU trimite bani în avans
    Trebuie să îți iei toate măsurile de securitate, mai ales atunci când vina vorba de bani. Dacă ți se cere un avans pe care să îl trimiți până să vezi proprietatea, ar fi de preferat să refuzi acest lucru. Dacă ești interesat să vizionezi o casă sau un apartament, iar pentru aceasta trebuie să achiți o taxă impusă de agentul imobiliar, alege să o achiți chiar înainte să intri în locuință, nicidecum online sau printr-o tranzacție anterior deplasării tale acolo.
  4. Cu comision sau fără?
    Dacă ai cerut ajutorul unei agenții imobiliare care s-a angajat să-ți găsească o locuință de vânzare sau de închiriat cât mai aproape de idealul tău, citește cu atenție toate condițiile contractului sau acordul semnat. Trebuie să găsești specificațiile clare în legătură cu comisioanele practicate pe care să ți le însușești, iar dacă sesizezi informații neclare sau detalii ambigue, cere să-ți fie clarificate înainte să îți dai acordul printr-o semnătură. Altfel, e posibil să fii nevoit să plătești comisioane nejustificate.

Atunci când îți cauți o casă sau un apartament în care să te muți, fii foarte atent la orice pas și cere ajutorul unui prieten cu experiență, dacă ești la prima ta închiriere sau cumpărare de locuință.

Ultima editare: 16 iunie 2020
Back to top button