Design Interior

Amenajarea unei băi mici: sfaturi utile și trucuri de design

Indiferent dacă ne referim la o baie de serviciu, la baia unui apartament cu două camere sau, pur și simplu, la cea a unei garsoniere, amenajarea acestei încăperi implică suficiente provocări. Dacă o baie de dimensiuni generoase îți conferă relaxarea că poți amplasa orice obiect de mobilier, indiferent de dimensiuni și de funcționalitatea sa, una de mici dimensiuni te va obliga să găsești soluții dintre cele mai creative. Atât timp cât vei acorda importanța cuvenită fiecărei etape, de la alegerea materialelor și până la soluțiile de finisare, rezultatul nu va fi altfel decât încântător. 

Amenajare baie mică: top idei alese în funcție de forma și dimensiunea băii

Amenajarea unei băi mici depinde de mai mulți factori, printre care dimensiunile și forma sa. Vezi mai jos câteva recomandări și idei pentru o amenajare de baie mică. 

Amenajare baie mică 2 mp

Ți se poate părea dificil să amenajezi o baie de 2 mp, însă nu este imposibil. Tot ce ai de făcut este să îți pui imaginația la treabă. O baie, chiar și de mici dimensiuni, trebuie să fie primitoare și complet utilată. Include obiectele sanitare de bază, precum vasul de WC, chiuveta și spațiul de duș; în funcție de forma băii, poți opta pentru o mini-cabină de duș sau pentru scurgere în pardoseală, fără pereți. 

Montează rafturi deasupra vasului de toaletă pentru a pune cele necesare și rezervă o poliță în apropierea dușului pentru șampon și produse de întreținere. Pentru un efect deosebit, pune faianță pe toți pereții cu excepția aceluia dinspre duș; peretele acesta poate fi placat cu mozaic într-o nuanță acvatică (turcoaz, bleu sau bleumarin). 

baie mica

Amenajare baie mică 3 mp

O baie ușor mai mare poate permite instalarea unei cabine de duș. De asemenea, poți opta pentru un dulăpior prevăzut cu oglindă. În funcție de formă, poți alege și corpuri de mobilier pentru o mai bună organizare a produselor de igienă. 

Alege o chiuvetă fără picior pentru a evita aglomerarea acestei încăperi sau pentru o chiuvetă prevăzută cu dulap dedesubt, unde vei putea ține produsele de curățenie. 

baie

Amenajare baie mică 4 mp

O baie de 4 mp este mult mai ușor de amenajat. Poți instala fără probleme o cadă, iar forma sa poate devia de la cea clasică, sau o cabină de duș mai mare. De asemenea, poți merge pe varianta lavoarului pe suport sau pe consolă. 

În unele situații, poți chiar introduce o mașină de spălat. Pentru o atmosferă relaxantă, poți înlocui gresia cu plăci de granit, ardezie, onix sau travertin. Dulapurile, rafturile și caloriferele pentru prosoape vor completa o astfel de baie. 

amenajare baie

Amenajare baie îngustă

Dacă vrei să te ocupi de o amenajare de baie îngustă, este indicat să alegi obiecte sanitare, mai ales vasul de WC, suspendate. Astfel, acestea nu vor ocupa la fel de mult loc, iar baia va fi mai ordonată. 

O altă modalitate de a lărgi vizual o baie este să folosești gresie cu modele geometrice (foarte la modă în ultimii ani). Completează totul cu mobilier modern și funcțional și rafturi care te vor ajuta să ai acces rapid la lucrurile de care ai nevoie. 

amenajare baie mica

Amenajare baie mică cu duș

Cabina de duș simplă sau dușul cu scurgere în pardoseală se potrivesc de minune unui design modern sau minimalist. Persoanele cu un stil de viață activ, cu un program flexibil, care nu pun accent pe ritualuri de relaxare, pot prefera dușul rapid în locul unei băi cu spumă. În plus, cabina de duș este accesoriul potrivit în spațiile restrânse. În funcție de dimensiuni, poți alege o cabină de duș clasică, rotunjită sau chiar fără pereți. 

Dacă baia este de 3-4 mp, folosirea unei cabine de duș îți permite să te bucuri de spațiul aerisit și chiar să optezi pentru alte accesorii de atmosferă:: plante, oglinzi cu forme geometrice, un covoraș cu motive amuzante. 

baie cu dus

Amenajare baie mică cu o cadă

Pentru a instala o cadă, ai nevoie de cel puțin 3-4 mp. Îți oferă ocazia de a te bucura de confort sporit, cada putând fi folosită pentru a te relaxa după o zi încărcată. Dacă baia are dimensiuni micuțe, este indicat să optezi pentru o amenajare minimalistă. Astfel, vei integra cada ușor fără a reduce din funcționalitatea băii. 

Dacă dispui de cel puțin 4-5 mp, pe lângă baie și obiectele sanitare, poți introduce mașina de spălat, un dulap pentru produsele de îngrijire și curățenie. 

baie cu cada

Amenajare baie mică fără faianță

În ultimii ani, tot mai mulți oameni caută alternativă la baia, considerată demodată de unii, îmbrăcată doar în faianță. Vrei să amenajezi băi fără faianță? Ai la dispoziție mai multe opțiuni:

  • Vopseaua lavabilă – cea mai accesibilă din punct de vedere financiar. Poți chiar opta pentru o variantă rezistentă la mucegai. Caută o vopsea lavabilă pe ambalajul căreia este precizat „potrivit pentru zone umede”/„potrivit pentru băi”. Pe lângă culoare, poți alege și finisajul de la mat la lucios și ultralucios. Se aplică foarte ușor.
  • Tapet – există variante special create pentru baie. Totuși, trebuie să te asiguri că pereții sunt perfect drepți înainte de aplicare. De asemenea, pentru o fixare corectă, este necesar să apelezi la specialiști pentru montajul tapetului. Vine într-o gamă variată de modele, culori și texturi, oferindu-ți posibilitatea de a crea un spațiu deosebit.
  • Microciment – are o nuanță apropiată cimentului. Se potrivește în băile amenajate în stil modern, contemporan sau minimalist, putând fi folosit chiar și pe pardoseală. Se poate aplica pe faianța existentă. Vine într-o gamă restrânsă de culori și are costuri ridicate.
baie fara faianta

Amenajare baie îngustă și lungă

Poți obține băi mici și cochete, chiar dacă spațiul este ceva mai problematic. Mai întâi, alege gresia și faianța pentru un aspect uniform, deschis și primitor. Pentru un look minimalist, optează pentru nuanțe de gri sau crem. 

Poți mări vizual baia împărțind-o în două zone. Acest lucru îl poți realiza destul de simplu prin optarea pentru plăci și/sau zidărie diferite pentru fiecare zonă. De exemplu, poți alege gresie și faianță în anumite nuanțe (bleumarin, verde sau turcoaz) în zona căzii/cabinei de duș; restul băii poate fi în culori discrete de alb, gri, galben pai etc. Efectul va fi unul deosebit, iar baia va părea mult mai mare. 

bai emoderna

Amenajare baie de serviciu

Dacă te gândești la o amenajare de baie de 1 mp, nu trebuie să îți faci multe griji. Ți-am pregătit câteva idei practice. Spațiul limitat face acest spațiu ideal pentru baia de serviciu. Amenajarea va fi una minimalistă. Pe lângă vasul de toaletă și chiuvetă, poți integra și un mic dulap pentru produse de curățenie. 

În ceea ce privește culorile, depinde de tine. Poți opta pentru nuanțe de alb și negru, crem, gri sau chiar culori puternice (galben sau portocaliu).

baie ingusta

Amenajare baie cu o cadă și duș

Existența unei băi cu duș și cadă reprezintă dorința multor oameni care doresc să se bucure atât de rapiditatea unui duș, cât și de relaxarea oferită de timpul petrecut în cada plină cu apă și spumă. O astfel de soluție necesită ceva mai mult spațiu, minimum 3-4 mp, și o bună planificare. 

O variantă bună este cabina de duș pe colț și o cadă mai mică sau încorporarea celor două într-o singură piesă sanitară. De asemenea, folosirea unor paravane cu pereți pliabili pentru cadă pot crea iluzia că ai și cadă, și cabină de duș. 

baie

Amenajare baie mică în funcție de loc

Amenajarea băii poate fi diferită și în funcție de locul în care se află, existând particularități pentru baia de apartament și baia la casă. 

Amenajări băi mici de bloc

Baia de apartament are o structură exactă impusă de planul clădirii pentru acces facil la sistemul de alimentare cu apă și la canalizare. Cu alte cuvinte, este prestabilit locul în care vor fi așezate obiectele sanitare. Astfel, modelele de băi de apartament variază mai ales în funcție de materialele alese pentru pardoseală/pereți (gresie, parchet, ciment etc), culori, texturi și accesorii (dulapuri, polițe etc). 

Amenajarea unei băi de acest fel se realizează ținând cont de stilul de amenajare al întregii locuințe pentru o imagine de ansamblu uniformă. 

👉 Ești în căutarea unui apartament? Pe storia.ro ai acces la peste 80.000 de anunțuri care pot fi filtrate în funcție de locație, preț și suprafață!

Amenajări băi mici la casă

Dacă deții terenul și plănuiești să construiești o casă sau vrei să cumperi o casă, ai la dispoziție mai multă flexibilitate legată de poziționarea și amenajarea băii. Chiar și băile mici la casă sunt ceva mai mari decât cele de apartament. 

Spațiul în plus poate fi folosit pentru introducerea mașinii de spălat, pentru o cadă generoasă cu hidromasaj, câteva plante și mobilier pentru o mai bună organizare. 

👉 Cauți casa visurilor tale? Alegerea perfectă poate fi la un click distanță, pe storia.ro. Aici vei găsi peste 30.000 de anunțuri în întreaga țară.

Amenajare baie mică: idei amenajare baie în funcție de stil

Odată ce ai stabilit stilul de amenajare al băii, poate chiar dorești să urmezi amenajarea locuinței, decorarea va fi mult mai ușoară. Vezi mai jos modele de băi mici în funcție de stilul de amenajare. 

Amenajare baie mică în stil modern

Băile în stil modern sunt preferate mai ales de tineri, însă nu numai. Oferă un grad ridicat de confort și au un aspect aerisit. Mobila are linii simple și beneficiază de spații generoase de depozitare. 

O baie modernă mică are un design contemporan marcat de forme geometrice care îmbină aspectul funcțional al acestei încăperi cu estetica marcată de culori, forme și mici decorațiuni (de exemplu, covorul, perdeaua de duș, setul de savoniere sau prosoapele asortate). Într-un design de baie mică modernă, obiectele sanitare sunt realizate din materiale lucioase, mai ales marmură sau sticlă. De asemenea, unul dintre atributele unei băi de lux moderne sunt robineții metalici, din inox sau mate negre. 

idei amenajare

Amenajare baie mică în stil clasic

Amenajarea unei băi clasice se remarcă prin eleganță, funcționalitate și elemente de decor neutre care oferă atmosferă. Chiar și o baie mică poate fi amenajată în stil clasic. În acest sens, poți opta pentru piese de mobilier lucrate cu migală din materiale de calitate și oglinzi de mari dimensiuni. 

Obiectele de iluminat sunt realizate preponderent din sticlă, iar accesoriile sanitare au aspect masiv și impunător. Pardoseala are un aspect luxos, chiar dacă nu este realizată mereu din marmură. 

baie in stil clasic

Amenajare baie mică în stil minimalist

Stilul minimalist se pliază de minune pe băile mici. În plus, este indicat și pentru persoanele care își doresc un spațiu funcțional, simplu și fără prea multe decorațiuni. O baie mică în stil minimalist va include culori neutre precum alb, negru sau combinații între ele, mobilier cu linii simple, corpuri de iluminat suspendate, care par integrate în decor, spațiu aerisit și bine luminat. 

Într-o astfel de baie, modelele de băi cu cabină de duș zidită se potrivesc, deoarece au linii simple și se integrează ușor în decor. 

baie minimalista

Amenajare baie mica: sfaturi utile pentru utilizarea inteligentă a spațiului

În procesul de amenajare a unei case noi, este important să ții cont de nevoile tale reale. Un uscător de păr amplasat pe perete poate fi interesant, dar te-ar putea încurca într-o baie de mici dimensiuni. O cadă ar putea părea un lux binemeritat, dar oare o vei folosi atât de des, încât să merite spațiul pe care l-ai ocupa cu un obiect atât de masiv? Deciziile trebuie cântărite bine și nu toate rețetele ți se potrivesc. Cu toate acestea, poți ține cont de anumite ponturi utile:

  • folosește, pe cât posibil, mobilier de colț;
  • amplasează pe ușa încăperii un organizator cu buzunare textile sau cu coșulețe din plastic;
  • completează lustra din baie cu spoturi grupate în jurul oglinzii pentru a compensa lipsa ferestrei;
  • înglobează mașina de spălat într-un dulap înalt până în tavan;
  • dacă spațiul nu permite o oglindă de perete, alege un dulăpior cu oglinzi pe uși. 
organizare baie

Culori baie mică

Într-o baie mică poți folosi o gamă variată de culori în funcție de efectul pe care dorești să îl creezi. Mai jos sunt câteva culori propuse pentru o baie mică:

  • Culori închise – oferă un aer sofisticat, elegant și luxos. Pot îngusta vizual spațiul, însă, combinate cu nuanțe deschise de alb și gri, pot contura o baie clasică sau minimalistă. Pereții deschiși vor mări vizual baia, iar pardoseala închisă la culoare va oferi profunzime.
  • Albul – este alegerea cea mai folosită pentru baie. Mărește vizual încăperea, reflectă lumina și oferă confort și armonie. Un avantaj major este că poate fi combinată cu orice culoare, inclusiv cu negru, pentru modelele de băi în 2 culori.
  • Albastrul – de la albastru azuriu la bleumarin și turcoaz, se potrivește foarte bine în baie deoarece trimite la acvatic.
  • Verdele – oferă prospețimea naturii în baie. Varianta închisă la culoare inspiră eleganță și poate fi folosită în stilul clasic în timp ce variantele deschise pot completa baia în stil modern.
  • Maro și crem – măresc vizual spațiul și induc o stare de relaxare și confort datorită aceste combinații pământii.
  • Griul – este potrivit pentru băile moderne sau minimaliste. Induce o energie pozitivă și se combină ușor cu nuanțele calde.
faianta baie

Ce faianță se poartă în baie în 2022 și în 2023

Se mai poartă faianța în toată baia? Răspunsul este „da”, însă faianța și gresia ar trebui adaptate la stilul de amenajare dorit. Vezi mai jos câteva modele de gresie și de faianță pentru o baie mică ce se poartă în 2022 și în 2023:

  • Faianță cu model vertical în stil mozaic metro – se folosește de peste 100 de ani, însă încă din 2022 a început să apară tot mai mult în băi. Oferă un aspect estetic plăcut și mărește vizual băile mici.
  • Faianță cu model geometric – tendința a început să fie tot mai pregnantă în 2022 și se va prelungi și în 2023. Romburi, hexagoane, triunghiuri, toate pot fi integrate chiar și în băile mici. Completează perfect baia în stil modern.
  • Faianță și/sau gresie decorată – sunt acele plăci care formează un model. Pot fi integrate ușor în băile mici unde joacă și rol de element decorativ.
  • Faianță cu aspect de lemn – oferă căldură și confort băii. Deoarece lemnul nu este cel mai bun material pentru baie, faianța și gresia, care imită lemnul, pot fi folosite în baie.
  • Faianță în tonuri pământii – maro, roșu închis, galben-portocaliu sau muștar sunt printre tendințele anului 2023. 
tipuri de bai

Renovare baie mică

Renovarea unei băi mici poate da multe bătăi de cap. Iată câteva recomandări pentru băi mici amenajate:

  • Fii creativ cu spațiile de depozitare – cuierul pentru prosoape, caloriferele, rafturile și piesele de mobilier ocupă spațiu. Alege acele accesorii care sunt esențiale în baie pentru a te bucura de confort, funcționalitate și spațiu aerisit.
  • Agață suporturi și rafturi pe perete pentru a economisi spațiul ocupat de dulapuri.
  • Ia în calcul o chiuvetă sau vas de toaletă suspendate, fără picior – te ajută să creezi spațiu liber pe pardoseală și, astfel, ai o baie aerisită. Pentru interioare băi mici, chiuveta sau vasul de toaletă suspendate reprezintă modalități practice de a face rost de spațiu.
  • Adaptează stilul de amenajare al băii la stilul restului locuinței.
  • Dacă spațiul nu îți permite o cabină de duș, instalează un duș cu scurgere în pardoseală.

👉Ai ajuns la partea de finisaje a locuinței? Citește și articolul Finisajele interioare: sfaturi și idei ca să afli trucurile noastre pentru a obține o baie cu rol funcțional și estetic. 

Organizare baie mică

Doar pentru că baia este mică, asta nu înseamnă că trebuie să fie înghesuită și aglomerată. Iată câteva recomandări pentru organizare baie mică:

  • Profită de înălțime – maximizează spațiul mic prin crearea de spațiu pe verticală. Poți monta rafturi pe verticală deasupra toaletei până la tavan, deasupra căzii, pe peretele opus chiuvetei sau chiar pe ușă.
  • Sortează lucrurile din baie pe categorii – separă pe categorii săpunurile, prosoapele, șampoanele, produsele de îngrijire și produsele de curățenie. Astfel, vei ști unde se află fiecare și vei petrece mai puțin timp pentru a găsi balsamul de păr.
  • Folosește-te de spațiul din zona chiuvetei – deasupra chiuvetei poți monta un dulăpior cu oglindă pentru produse precum perie de păr, pastă și periuță de dinți etc. Sub chiuvetă poți depozita produsele de curățenie.
  • Organizează spațiul de pe chiuvetă – poate că aici depozitezi săpunul solid și/sau lichid. Curăță suprafețele și lasă doar produsele pe care le folosești. Apa de gură și ața dentară pot sta în dulăpior lângă pasta de dinți.
  • Menține un decor simplu – șterge periodic becurile pentru ca baia să fie mereu luminoasă. Dacă spațiul îți permite, poți pune o plantă iubitoare de umiditate. Culoarea poate veni prin perdeaua de duș, covorul de baie sau prosoape. Acest sfat te va ajuta și dacă vrei să schimbi rapid aspectul băii. Alege o culoare diferită pentru un refresh.
renovare baie

În ce mod obții senzația de spațiu?

Metrii pătrați nu trebuie să fie o limită în calea stării tale de bine. Te poți simți în largul tău și într-o baie de mici dimensiuni, mai ales dacă faci unele alegeri care să dea impresia că spațiul de care dispui este mai generos decât în realitate:

  • montează o ușă și un toc de culoare deschisă;
  • alege plăci de gresie și de faianță de mici dimensiuni;
  • optează pentru o cabină de duș fără ramă;
  • vopsește un perete în dungi verticale;
  • amplasează o oglindă pe întreaga suprafață a peretelui pe care este montat lavoarul.

Odată ce vei ajunge la capăt cu amenajarea, te vei simți excelent în baia ta. Cu sfaturile de mai sus, totul va merge ca pe roate, iar tu vei avea inspirația pe care o căutai. 

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button