Design Interior

Amenajare bucatarie mica: idei și sfaturi practice

Nicio altă încăpere a casei nu rivalizează cu bucătăria, din punctul de vedere al polivalenței. La primele ore ale dimineții, familia ia micul dejun și savurează cafeaua în liniște, pentru ca ora cinei să fie una a discuțiilor ce rezumă toate întâmplările de peste zi. 

Pentru că au un rol practic în gospodărie, atât bucătăriile mari, cât și cele mici trebuie să răspundă unor criterii funcționale, dar nici aspectele estetice nu trebuie ignorate în procesul de amenajare. 

Vezi mai jos câteva reguli amenajare bucătărie, stiluri potrivite, imagini bucătării mici, precum și multe alte informații utile. 

Reguli amenajare bucătărie mică

Cea mai importantă misiune în planul de amenajarei bucătărie mică este aceea de a fi funcțională. În general, constructorii nu sunt foarte generoși cu metrii pătrați rezervați bucătăriilor, dar putem compensa prin mobilier și organizarea unor zone de lucru utile. 

De la dispunerea și până la forma lor, corpurile de mobilier ajută la maximizarea spațiul disponibil. Cu puțin ajutor, poți obține rezultate mulțumitoare din punct de vedere estetic, fără să faci vreun compromis în privința spațiilor de depozitare și a celor de lucru.

6 sfaturi de bază în amenajarea unei bucătării mici: 

  1. Alege minimalismul în decor 
  2. Folosește polițe pe care să depozitezi borcane cu mirodenii
  3. Agață ustensilele cele mai uzuale pe suporturi amplasate deasupra blatului
  4. Mergi cu lungimea dulapurilor până la tavan
  5. Atașează buzunare textile și recipiente inteligente pe fețele interioare ale corpurilor de depozitare.
amenajare bucatarie

Stiluri de amenajare bucătărie

Spațiul restrâns nu trebuie să te limiteze într-o bucătărie, iar trucurile de amenajare vin în ajutorul tău. Iată câteva particularități de design bucătărie mică. 

👉 Cauți o casa confortabilă și cochetă? Găsești pe Storia.ro peste 30.000 de anunțuri imobiliare în întreaga țară.

Stilul modern

Bucătăria amenajată modern se caracterizează printr-un mobilier finisat cu muchii și prin folosirea unor materiale ca inoxul, sticla sau piatra. Bucătăriile mici moderne se remarcă prin detaliile stilistice minimaliste și linii drepte, elementele încărcate și ornamentele extravagante nefiind compatibile cu acest stil. 

amenajare bucatarie mica

Stilul clasic

Mobilierul care decorează bucătăria clasică se remarcă prin eleganță. Stilul clasic are la bază mobilierul din lemn masiv și obiecte de decor voluminoase. Printre elementele unei bucătării clasice observăm prezența lemnului, corpuri de iluminat ceramice și pardoseala din materiale naturale, ca marmura sau lemnul.  

Stilul rustic

Indiferent că alegi să mergi pe tradiția românească sau să te inspiri din stilul bavarez, tavanul cu grinzi din lemn este un element distinctiv al stilului rustic. Blatul, din același material, se va potrivi foarte bine cu electrocasnice retro, dar cu funcții cât se poate de moderne. 

Bucararie in stil rustic

Amenajare bucătărie în funcție de formă

Mărimea și forma bucătăriei determină amplasarea mobilierului și schema spațiilor. Deși există variații, majoritatea amenajărilor de bucătărie se bazează pe una dintre următoarele forme. 

Amenajare bucătărie lungă și îngustă

Aparenta lipsă a libertății de mișcare te-ar putea descuraja, dar folosirea corpurilor suspendate ajută la maximizarea spațiului. Un design de bucătărie în formă de L este de obicei cel mai des întâlnit și include spații de lucru pe doi pereți alăturați, perpendicular unul pe celălalt. 

În cazul în care vrei să te bucuri de o masă în doi, poți opta pentru o masă pliabilă la perete, iar pentru o cină în formulă extinsă, o masă extensibilă în living se poate dovedi soluția ideală. 

design bucatarie

Amenajare bucătărie mica în formă de U

Un design modular în formă de U are trei pereți pe care este dispus mobilier și electrocasnice.  Acest tip de bucătărie creează iluzia unui open space, chiar și într-un spațiu mic, datorită podelei aerisite. 

Totodată, mobilierul dispus pe trei pereți oferă uniformitate, este practic și estetic. Astfel, vei avea tot spațiul de depozitare de care ai nevoie și loc pentru o insulă în centrul bucătărie. 

Amenajare bucătărie mică de bloc

Secretul în amenajarea unei bucătării la bloc este ordinea. O variantă poate fi incastrarea electrocasnicelor mari în piesele de mobilier, iar electrocasnicele mici să fie depozitate și scoase la vedere doar în timpul folosirii, pentru a păstra spațiul cât mai liber într-o bucătărie mică. 

Dacă ești în căutarea unui apartament de vânzare, ai în vedere ferestrele cât mai mari. Lumina naturală creează senzația de spațialitate și ajută cu aerisirea rapidă, mai ales dacă spațiul disponibil nu permite montarea unei hote.

Pe scurt, amenajarea optimă a unei bucătării mici de bloc este posibilă dacă îți folosești imaginația și te concentrezi asupra aspectelor cheie pentru deschidere, lumină, spații funcționale. 

amenajare bucatarie mica de bloc

Amenajare bucătărie pe balcon

Această soluție este preferată de proprietarii care vor să elibereze spațiul destinat inițial bucătăriei. Deși necesită o documentație complexă, odată ce vei duce la bun sfârșit formalitățile legale și amenajările, vei avea parte de o bucătărie luminoasă și bine aerisită.

Amenajare bucătărie open space

Dacă ai în plan amenajarea unei bucătării într-o garsonieră, ia în calcul varianta open space. Mobilierul trebuie integrat esteticii din living, iar montarea unei hote cât mai performante este obligatorie într-un spațiu comun. 

amenajare bucatarie open space

Amenajare bucătărie mică pătrată

Dacă bucătăria are formă pătrată, amenajarea se poate realiza printr-o insulă situată central sau o masă pusă în mijlocul încăperii. Așa, vei avea acces ușor la dulapuri și rafturi, iar bucătăria va fi aerisită.

Foarte importantă în amenajare este regula triunghiului în bucătărie. Cele 3 elemente de bază – chiuveta, cuptorul și frigiderul – sunt adesea denumite „triunghiul bucătăriei” și este cel mai important aspect când plănuim designul, indiferent de forma bucătăriei. Dintre cele trei, chiuveta este cea mai folosită și trebuie să fie aproape atât de cuptor, cât și de frigider, așa că este necesară o planificare atentă pentru a asigura accesul fără obstacole.

amenajare bucatarie ingusta

Amenajare bucătărie mică și îngustă

Amenajarea unei bucătării mici și înguste necesită puțină creativitate, răbdare și organizare. Pe lista de idei amenajare bucătărie mică și îngustă se află încorporarea electrocasnicelor mari în mobilier. 

De asemenea, poți monta mobilierul pe verticală, pentru a evita aglomerarea încăperii. 

Bucatarie open space

Amenajare bucătărie cu chiuvetă la geam

Deseori, spațiul de sub fereastră rămâne nefolosit. Dacă alegi să pui chiuveta sub fereastră, vei elibera suprafață utilă, un lux într-o bucătărie mică. Spațiul rămas liber poate fi ocupat de electrocasnice sau o zonă aerisită pentru luat masa. 

bucatarie mica

Culori și materiale potrivite pentru o bucătărie mică

Cromatica ajută și ea. Optează pentru alb, crem sau galben deschis pentru a mări vizual bucătăria. În funcție de preferințe și de stilul de amenajare, poți alege să vopsești pereții în dungi orizontale sau un perete de contrast care să adâncească încăperea. 

O încăpere mică va fi mereu avantajată de alegerea unor culori cât mai deschise, așa că poți merge cu încredere pe varianta clasică de nuanțe pale de galben, ocru sau oranj. Iar albul este de-a dreptul nemuritor.

O combinație dintre această non-culoare și elementele contrastante de portocaliu, galben, verde pentru perdele, lustră sau fețele de masă pot anima spațiul. Cât despre mobilă, ține cont că este costisitoare mobilarea bucătăriei, așadar alege nuanțe naturale, care nu se demodează. 

👉 Amenajarea unei bucătării mici la bloc este o provocare chiar și pentru designerii de interior. Descoperă pe Storia.ro cum sa amenajezi un apartament de 2 camere și care sunt secretele amenajării bucătăriei mici de apartament. 

Materiale blat bucătărie mică

Blatul este piesa centrală a bucătăriei. Pe de-o parte, front de lucru, pe de alta, piesă de decor ce dă soliditate întregului ansamblu, blatul trebuie să fie rezistent la șocuri și la zgârieturi. 

Blatul din granit

Aceasta va fi opțiunea preferată în amenajare bucătărie mică elegantă, dar execuția lui este destul de meticuloasă. Stâlpii de susținere trebuie să fie foarte rezistenți, iar planeitatea plăcii și decupajele realizate în ea trebuie să fie foarte precise. La final, canturile blatului vor fi finisate cu polizorul unghiular cu disc abraziv. 

Blatul din lemn

Dacă ai ales să îți decorezi bucătăria în stil rustic, blatul din stejar nu se demodează niciodată. Lemnul de stejar, finisat bine și lăcuit în mai multe straturi, poate fi folosit integral în amenajare bucătărie mică rustică. Această soluție este rezistență la uzură și are toleranță termică bună.  

Blatul din marmură

Un apartament modern, decorat într-un stil eclectic, nu este complet fără o bucătărie amenajată corespunzător. Blatul de marmură este foarte durabil, dar pretențios, din cauza vulnerabilității în fața lichidelor și a substanțelor care pătează. Porii lui trebuie sigilați cu ajutorul unui lac special, care prelungește viața marmurei. 

👉 Ești în căutarea unui apartament? Descoperă pe Storia.ro mii de oferte de apartamente și lasă-te inspirat în amenajare pe blogul Storia.ro. 

mobilier bucatarie mica

Mobilare bucătărie mică

Pe lângă oglinzi, care măresc vizual orice încăpere, mobila într-o bucătărie mică ar trebui aleasă cu grijă. De exemplu, piesele de mobilier cu finisaj lucios reflectă lumina și creează senzația unui spațiul mult mai mare.

Din aceeași poveste, poți opta pentru faianță lucioasă, în nuanțe de alb sau crem. În cazul unei bucătării cu geam la mijloc, este indicat să optezi pentru un set de dulapuri multifuncționale pentru mai multă unitate. 

În cazul în care ai o bucătărie mică și îngustă, poți opta pentru un colțar la comandă. Acesta va servi drept loc de luat masa, iar bancheta va putea fi folosită și ca spațiu de depozitare. 

👉 Ești în pană de idei în amenajarea bucătăriei și a locuinței? Citește articolul Idei pentru amenajarea unui apartament cu 3 camere!

O soluție este eliminarea mesei din bucătărie. Multe proiecte de amenajare sunt constrânse de prezența mesei și a scaunelor. De aceea, dacă dispui de o bucătărie foarte mică, poți amenaja o zonă de dining în living. 

Pardoseală bucătărie mică

Într-o bucătărie frumoasă și utilă, pardoseala nu trebuie lăsată la voia întâmplării. Ea contribuie la imaginea de ansamblu. 

  • Gresia: elegante, atunci când sunt lucioase, sau mai ușor de curățat, dacă sunt mate, plăcile ceramice dau o notă de eleganță unui spațiu precum bucătăria. Alege gresie de mari dimensiuni și vei atenua efectul vizual al unei încăperi de mici dimensiuni;
  • Parchet: având în vedere destinația unei bucătării, vei avea nevoie de un parchet cu o grosime de peste 10 mm. Expusă unui mediu în care abundă aburii și lichidele cu acțiune persistentă, pardoseala din parchet trebuie să fie de calitate ca să se conserve în timp;
  • Linoleum: în ciuda prejudecăților, acest material revine în bucătăriile mici și nu numai. Durabil și disponibil într-o mare varietate de modele, linoleumul este o soluție convenabilă ca preț și ușor de întreținut;

Organizare bucătărie mică

Organizarea în bucătărie este esențială pentru plăcerea timpului petrecut aici și pentru rezultatul preparatelor.

Vezi mai jos câteva recomandări pentru a mai bună organizare a unei bucătării mici:

  • Creează zone specifice – când te ocupi de amenajare bucătărie mică este indicat să îți faci un plan al încăperii. De exemplu, rafturile din zona chiuvetei pot fi folosite pentru produse de curățenie, prosoape de bucătărie sau pentru coșul de gunoi. Zona din jurul aragazului poate fi folosită pentru tigăi, oale și alte accesorii de gătit. Dacă dispui de o debara, o poți folosi pentru a depozita ingredientele uscate. În caz contrar, vor avea nevoie de un compartiment dedicat în bucătărie. Pe lângă o mai bună organizare a spațiului mic, crearea de zone specifice îți vine în ajutor și atunci când gătești deoarece vei ști unde se află fiecare lucru de care ai nevoie;
  • Menține blatul de gătit curat și organizat – evită să depozitezi alte lucruri decât cele absolut necesare pe blatul de bucătărie. În amenajare bucătărie mică, un spațiu ordonat este un spațiu aerisit. Ca regulă generală, lasă pe blat doar electrocasnicele pe care le folosești zilnic. O idee bună este să alegi un dulap sub blatul de bucătărie unde să depozitezi produsele folosite ceva mai rar (mixer, toaster etc);
  • Grupează condimentele împreună, eventual aproape de aragaz sau de blatul de bucătărie;
  • Organizează bucătăria pe verticală – în amenajare bucătărie mică poți opta pentru dulapuri până în tavan, rafturi înalte și chiar sertare pentru o mai bună organizare;
  • Folosește-te de uși – poți folosi un raft suspendat pentru condimente, mai multe tipuri de ulei și alte ingrediente folosite zilnic.
organizare bucatarie

Bucătăria nu este doar o altă încăpere a casei, iar importanța ei în viața familiei îți solicită din plin atât creativitatea, cât și spiritul practic. Dacă vei pune în aplicare idei cât mai inspirate, vei obține un rezultat de-a dreptul încântător. 

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button