Design Interior

Care sunt culorile anului 2020 și cum le integrezi în designul interior al casei tale

De mai bine de zece ani, viitorul are culoare. Așa cum știm, la final de an, specialiștii, designerii sau instituțiile din domeniu stabilesc care sunt tendințele cromatice pentru anul care urmează. Dacă în modă, culoarea reprezentativă pentru 2020 este albastrul clasic, fiind aleasă de Pantone Color Institute, la capitolul designului interior, specialiștii de la Colour Futures, din cadrul companiei Akzo Nobel, au numit „Zori Liniștite” sau „Tranquil Dawn” ca fiind culoarea specifică anului 2020. Este o nuanță de gri-albastru cu tente verzui, care amintește de culorile cerului dimineața și care se potrivește nu doar pentru pereții casei, ci și în obiectele de mobilier.  

Povestea din spatele culorii anului 2020

 Povestea din spatele culorii anului 2020

Nu te gândi că aceste culori ale anului sunt alese pur întâmplător, ci sunt numite pe baza unor statistici ce analizează nevoile și tendințele oamenilor din anul respectiv. Dacă te întrebi care este povestea din spatele nuanței „Zori Liniștite”, ei bine, ea își dorește să reflecte dorința actuală a oamenilor de a găsi liniștea în cadrul familiei și în atmosfera de acasa. Mai exact, vorbește despre patru tendințe sau teme prezente tot mai mult în viețile noastre: 

Grija față de ceilalți 

Era digitală și mediul online în care pare să se desfășoare o mare parte din viața modernă ne determină să ne reîndreptăm atenția către propriile emoții, către oamenii importanți cu care putem clădi relații dincolo de interfața telefonului mobil, a laptopului sau a tabletei. Această nevoie poate transforma inclusiv atmosfera din locuința proprie. Atenția la detalii, simplitatea, siguranța, căldura și blândețea sunt elementele care definesc conceptele viitoare și stilurile designului interior promovat în 2020. Iată în continuare un exemplu de amenajare în care nuanța anului este discret prezentă prin obiecte decorative și de mobilier. 

Cum integrezi culorile anului 2020

Nevoia de joc și joacă 

Pe lângă grija față de ceilalți, se pare că oamenii au nevoie și de momente vesele, conturate prin joc și joacă. Bucuria, energia bună sunt ingredientele pentru a crea un an 2020 împlinit. În designul interior, acest lucru poate fi tradus în culori calde, combinate cu nuanța Tranquil Dawn, pentru a crea o atmosferă jovială, tonică și plină de viață, ca în exemplul următor. 

Nuanta specifica anului 2020

Nevoia de a fi creativi 

Prin intermediul designului interior, îți poți pune creativitatea la treabă, iar prin nuanța specifică anului 2020, poți să conturezi o atmosferă în care cei dragi abia așteaptă să revină. Anul acesta, ai posibilitatea de a combina nuanțele de roz, albastru-închis, mov, verde cu Zori Liniștite, fie pentru a redecora pereții casei, fie pentru a înlocui mobila veche, în cazul în care îți propui pentru 2020 o reamenajare a locuinței. 

Cum combini culorile

Nevoia de a da sens vieții

Ritmul rapid, specific perioadei în care trăim, ne dă puțin răgaz să înțelegem și să asimilăm lucrurile cu adevărat importante. Uneori, graba de a termina task-urile la timp și respectarea termenelor limită vin și cu riscul de a fi superficiali. De aceea, atenția la detalii și nevoia de a da sens lucrurilor simple din viața noastră încep să ne preocupe tot mai mult, iar asta se va vedea și la capitolul design interior. 

Culorile vedeta ale anului 2020

Cu ce culori poți combina nuanța Zori Liniștite

culoarea zori linistite

Fiind inspirată din natură, culoarea Zori Liniștite poate fi asortată cu nuanțe din aceeași arie. De exemplu, scorțișoara, cojile de portocală, șofranul, nuanțele pe care le observăm pe cer atunci când răsare soarele, pot fi elemente care aduc inspirație persoanelor care vor să își decoreze apartamentul folosind nuanțele anului 2020. Astfel, pe listă se înscriu următoarele culori:

  • Roz – Coral Pink este culoarea care te va ajuta să dai o atmosferă veselă, dar și o versiune soft, echilibrată;  
  • Violet – Grape Compote poate completa excelent aspectul ușor neutru al culorii Zori Liniștite; 
  • Nuanțele de verde – Biscay Green, Chive se potrivesc excelent pentru obiectele decorative ale unui living perfect;
  • Nuanțele de roșu-portocaliu: culorile precum Saffron, Orange Peel, Sunlight sau Cinnamon Stick, în combinație cu Tranquil Dawn pot crea un contrast plăcut, care cu greu poate trece neobservat și neadmirat;
  • Albastru-închis – Classic Blue, Mosaic Blue și nuanțele de albastru se potrivesc mai ales pentru obiectele decorative sau de mobilier dintr-un dormitor cu pereți Tranquil Dawn.

Cum integrezi culorile anului 2020 în designul interior al casei tale

Avantajul culorii Tranquil Dawn este că se potrivește multor stiluri de design interior care sunt de interes în această perioadă. Stilul minimalist, modern, industrial, retro și stilul Shabby Chic îmbrățișează cu încredere această culoare, așa că un prim mod în care poți integra nuanța Zori Liniștite în locuința ta este să te orientezi către ideile de amenajare interioară de actualitate. În renumitul stil danez Hygge vei întâlni culoarea anului 2020 în multe dintre elementele specifice:  perne moi, pături călduroase, lumânări parfumate, covorașe, tablouri.

De asemenea, Tranquil Dawn se poate folosi pentru a vopsi pereții unei bucătării open space, deschisă către living în stil minimalist. O putem regăsi și într-un parchet gri, pus fie în camera de zi, fie în dormitor, decorat cu motive scandinave. 

Folosirea obiectelor decorative din lemn și metal poate fi un alt mod în care integrezi vedeta anului 2020 în designul casei tale. 

Așadar, dacă dorești să îți decorezi locuința în nuanțele anului 2020, nu uita că unul dintre rolurile Tranquil Dawn este acela de a tempera culorile mai îndrăznețe, vii, intense, cum sunt roșu, portocaliu, albastru, violet. De aceea, culoarea va rămâne mult timp în tendințe și poate fi combinată cu vedetele anilor viitori. 

Ultima editare: 16 iunie 2020

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button