NewsroomȘtiri

Analiza pieței imobiliare în septembrie 2023 | AGENT EXPERT | Date Storia.ro & OLX Imobiliare

După creșterile înregistrate pe parcursul lunii august, prima lună de toamnă calendaristică a adus în general o serie de scăderi ale interesului populației pentru cumpărarea sau închirierea de apartamente și case, potrivit datelor agregate de pe platforma imobiliară Storia.ro și de pe secțiunea de anunțuri imobiliare a portalului OLX. 

Toate datele din acest material au ca punct de referință luna ianuarie 2022, care a fost echivalată cu 100. Datele pentru toate celelalte luni care au urmat sunt raportate la luna ianuarie 2022, astfel că o valoare de 120 reprezintă practic o creștere cu 20% comparativ cu ianuarie 2022. 

Vânzări de apartamente și case

Luna septembrie a venit cu o serie de ajustări în privința interesului pentru achiziționarea de apartamente și case. 

De exemplu, numărul de afișări pentru apartamentele aflate pe piață la vânzare în septembrie 2023 a scăzut cu 3% comparativ cu luna august și cu 6% comparativ cu septembrie 2022. Cifrele sunt însă mai bune decât cele raportate în general în cursul acestui an, în condițiile în care la nivelul primelor nouă luni ale anului se observă o scădere de 13% comparativ cu perioada ianuarie – septembrie a anului trecut. 

Evoluția a fost ușor mai bună în ceea ce privește contactările directe pentru achiziția de apartamente, întrucât în septembrie 2023 numărul acestora a scăzut cu 3% comparativ cu august 2023, însă a crescut cu aproape 2% comparativ cu septembrie 2022. Chiar și așa, evoluția generală din acest an rămâne una negativă, întrucât numărul de contactări directe a scăzut cu 16% în intervalul ianuarie – septembrie 2023 vs. ianuarie – septembrie 2022. 

În acest context, în luna septembrie, durata de viață a anunțurilor pentru apartamente de vânzare a scăzut cu aproape 3% comparativ cu august 2023, însă a crescut cu peste 6% comparativ cu septembrie 2022. La nivelul primelor nouă luni ale anului, anunțurile au rămas active pe platformă cu circa 11,5% mai mult timp decât în perioada similară a anului trecut. 

Tendința de scădere apare într-un ritm ușor mai accelerat și în cazul caselor disponibile la vânzare. Astfel, datele arată o scădere cu 9% a numărului de afișări pentru casele disponibile la vânzare în septembrie 2023 comparativ cu luna precedentă și cu aproape 12% comparativ cu august 2022. Pentru primele nouă luni ale anului se înregistrează o scădere de 14% comparativ cu ianuarie – septembrie 2022. 

Inevitabil, indicatorul pentru contactări directe a avut o evoluție foarte asemănătoare. În luna septembrie, numărul de contactări directe pentru achizițiile de case a scăzut cu 9% comparativ cu august 2023 și cu aproape 6% față de septembrie 2022, în timp ce primele nouă luni ale anului arată o scădere de aproape 19% comparativ cu ianuarie – septembrie 2022. 

Închirieri de apartamente și case

Din perspectiva interesului manifestat de potențialii clienți, segmentul închirierilor de locuințe a avut în general o tendință asemănătoare cu cea de pe segmentul de vânzări. 

Astfel, în cazul apartamentelor disponibile pentru închiriere, luna septembrie a adus o scădere cu 5% a numărului de afișări comparativ cu luna august 2023 și o scădere de aproape 11% comparativ cu septembrie 2022. Totuși, la nivelul primelor nouă luni ale anului scăderea este una semnificativ mai mică, de 5%, comparativ cu ianuarie – septembrie 2022. 

În schimb, la fel ca și în lunile precedente, indicatorul contactărilor directe a avut o evoluție mai bună, semn că potențialii chiriași sunt mai hotărâți să încheie o colaborare. Astfel, pentru luna septembrie numărul de contactări directe a crescut nesemnificativ cu 0,17% comparativ cu august 2023 și a scăzut cu puțin peste 3% comparativ cu luna septembrie 2022. În acest context, la nivelul primelor nouă luni ale anului se observă o creștere cu 5% a numărului de contactări directe comparativ cu ianuarie – septembrie 2022. 

Interesant este că în luna septembrie durata de viață a unui anunț a scăzut puternic cu 23,5% comparativ cu august 2023, un indiciu că proprietarii au găsit chiriași mult mai repede. În schimb, durata de viață a anunțurilor a crescut cu aproape 1% comparativ cu septembrie 2022, iar la nivelul primelor nouă luni ale anului se observă o creștere cu 5%. 

Pe segmentul caselor disponibile la închiriere, luna septembrie a adus o scădere a interesului cu 3,5% comparativ cu august 2023, însă pe de altă parte numărul de afișări pentru anunțuri a crescut cu 14% comparativ cu septembrie 2022. În acest context, la nivelul primelor nouă luni ale anului se observă o creștere cu 5,5% a numărului de afișări comparativ cu perioada similară din 2022. 

În cazul contactărilor directe pentru închirierea de case, septembrie 2023 a însemnat o scădere cu 15% comparativ cu august 2023 și, în același timp, o creștere cu 16% față de septembrie 2022. La nivelul primelor nouă luni ale anului, tendința este de creștere: +4% vs. ianuarie – septembrie 2022. 

Vânzări de terenuri

Segmentul terenurilor disponibile la vânzare a adus scăderi aproape pe linie. În luna septembrie, numărul de afișări pentru anunțuri a scăzut cu 8,5% față de august 2023 și cu aproape 7% comparativ cu septembrie 2022, în timp ce la nivelul primelor nouă luni ale anului se observă o scădere cu 9% față de ianuarie – septembrie 2022. 

În cazul contactărilor directe există și o veste bună. În timp ce numărul de contactări directe a scăzut cu aproape 8% față de august 2023, indicatorul este în creștere cu 5% comparativ cu septembrie 2022. Astfel, la nivelul primelor nouă luni, contactările directe au scăzut cu circa 7,5% față de perioada similară a anului trecut. 

Vânzări și închirieri de spații comerciale

Evoluția vânzărilor de spații comerciale, hale și birouri se bazează doar pe datele de pe platforma Storia.ro, fără datele din această categorie de pe secțiunea de anunțuri imobiliare a portalului OLX. 

Pe acest segment, piața este în general în scădere. Astfel, în septembrie, numărul de pagini vizualizate a scăzut cu 2% vs. august 2023 și cu circa 4,5% comparativ cu septembrie 2022, însă la nivelul primelor nouă luni există o creștere cu aproape 7% comparativ cu primele nouă luni ale anului trecut. 

Pe segmentul contactărilor directe, septembrie 2023 a însemnat o scădere cu aproape 10% comparativ cu august 2023 și cu peste 5,5% comparativ cu septembrie 2022. La nivelul primelor nouă luni ale anului se remarcă o scădere cu aproape 5% a contactărilor directe față de ianuarie – septembrie 2022. 

Pe zona de închirieri de spații comerciale, hale și birouri datele sunt agregate de pe platforma Storia.ro și de pe secțiunea de anunțuri imobiliare a portalului OLX, iar în acest caz tendința generală este una pozitivă. Astfel, în cazul paginilor vizualizate, în septembrie 2023 se observă o creștere cu 5% față de august 2023 și cu aproape 2% comparativ cu august 2022, în timp ce la nivelul primelor nouă luni ale anului vorbim despre o creștere de peste 11%. 

Contactările pentru închirierea de spații comerciale respectă în mare parte același scenariu. Astfel, vorbim despre o creștere cu 8% în septembrie 2023 vs. august 2023 și cu 11% comparativ cu septembrie 2022. De asemenea, primele nouă luni ale anului au adus o creștere cu 11% pe acest segment comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

În ansamblu, pentru toate categoriile de anunțuri menționate în această analiză, numărul total de pagini vizualizate a scăzut cu 9% în luna septembrie comparativ cu luna august, în timp ce numărul de contactări a scăzut cu 10%. 

Pe de altă parte, în intervalul iulie – septembrie 2023 numărul de pagini vizualizate a fost în creștere cu 5,6%, iar numărul de contactări directe a înregistrat o creștere cu 36% comparativ cu intervalul aprilie – iunie 2023. În același timp, comparativ cu primul trimestru al anului, intervalul iulie – septembrie 2023 a avut cu 1% mai puține afișări și cu 32% mai multe contactări directe. 

Concluzii

Interesul clienților pentru vânzările și închirierile de apartamente și case a revenit în general pe un trend de scădere în luna septembrie comparativ cu august. 

Pe de altă parte, este de remarcat că scăderile înregistrate în primele nouă luni ale anului comparativ cu ianuarie – septembrie 2022 sunt în general mai mici decât cele raportate strict pentru luna septembrie. 

Daniel Popescu

Daniel este jurnalist freelancer. Scrie pentru diverse publicații despre industria auto și tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător și produce un newsletter săptămânal despre piața imobiliară. În timpul liber îi place să călătorească și să meargă la evenimente sportive.
Back to top button