Cartiere

STUDIU STORIA: Top cartiere din Romania din punct de vedere al costului vietii

Cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca a fost desemnat ca fiind cartierul cu cel mai avantajos cost al vietii din Romania, potrivit studiului realizat de Storia.ro si agentia D&D Research.Cercetarea a analizat perceptia pe care romanii o au asupra costului vietii perceput din orasul si cartierul in care locuiesc, raportat la veniturile pe care le obtin.

Topul continua cu Titan (Bucuresti), Gavana 3 (Pitesti), Racadau (Brasov) si Soarelui (Timisoara), cartiere care au fost in topul preferintelor romanilor care au participat la studiu. Ultimele pozitii, cu cel mai dezavantajos cost al vietii perceput, sunt ocupate de zonele Bereasca (Ploiesti), Periferie (Botosani), Calea Caransebesului (Resita), Feneziu (Baia Mare) si 1 Mai (Alexandria).

cartiere-bun

Pentru realizarea clasamentului, participantii studiului Storia.ro au fost invitati sa evalueze orasele si cartierele in care locuiesc din punctul de vedere al costului vietii, pe o scala de la 1 la 5, unde 1 este foarte rau, iar 5 este foarte bine. Doar mentiunile care au primit cel putin 100 de raspunsuri au fost incluse in clasamentul final.

„Costul general al vietii reprezinta perceptia pe care o au oamenii despre cat de scumpa este viata in orasul in care locuiesc. El inglobeaza de regula cheltuielile de zi cu zi, precum cosul de alimente, utilitatile, plata pentru bunurile si serviciile necesare traiului obisnuit. Pe de alta parte, perceptia despre costul general al vietii este influentata si de beneficiile oferite de traiul intr-un anumit oras. Spre exemplu, un cost al vietii care pare la prima vedere mai neavantajos, poate fi perceput de catre oameni ca fiind mai avantajos in conditiile in care acestia simt ca au parte de alte beneficii arondate calitatii vietii. De exemplu, o zona mai scumpa poate fi si in acelasi timp mai sigura, moderna sau mai verde”, explica Vlad Tureanu, Partener si Quantitative Research Director in cadrul D&D Research.

Bucuresti, pe locul 9 in clasament

Peste 15.000 de bucuresteni au desemnat cartierul Titan ca avand cel mai avantajos cost al vietii, urmat de zonele Salajan, Balta Alba, Brancoveanu si Baba Novac. La distante mici se claseaza cartierele Aviatiei, Tineretului, Baneasa si Drumul Taberei, iar la coada clasamentului se gasesc zonele 1 Mai, Vitan, Obor, Ferentari si Lujerului.

Brasovenii considera Racadau, Avantgarden si Noua ca fiind cartierele cu cel mai bun cost al vietii. Pe ultimele trei pozitii se afla Bartolomeu, Calea Bucuresti si Brasovul Vechi.

In Cluj-Napoca, cartierele cu cel mai avantajos cost al vietii sunt Grigorescu, Gheorghieni si Zorilor, iar zonele Marasti, Calea Turzii si Iris ocupa ultimele 3 locuri.

Pentru oradeni, cartierele din fruntea clasamentului sunt Centru Civic, Nufarul si Rogerius, iar cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vietii sunt Calea Clujului, Dacia si Decebal.

In orasul Sibiu, pe primele pozitii se claseaza cartierele Strand, Valea Aurie si Hipodrom 3, la final gasindu-se Lazaret, Vasile Aaron si Turnisor.

Pitestenii au ales Gavana 3, Central si Prudu ca fiind cartierele cu cel mai avantajos cost la vietii, iar Exercitiu, Big-Bascov si Razboieni sunt cele mai neavantajoase.

Pentru Timisoara, cartierele Soarelui, Dacia si Banat sunt in fruntea clasamentului. La polul opus se afla zonele Aradului, Freidorf si Buziasului.

cartiere-2

Despre proiectul „Orase si cartiere din Romania”

Perceptia asupra costului general al vietii este cea de-a doua tema a studiului amplu realizat de Storia.ro si agentia de cercetare D&D Research, „Orasele si cartiere din Romania”, ce se va desfasura pana la finalul anului 2017. Pana in prezent, 125.966 de romani au raspuns chestionarului propus de Storia.ro. Luna de luna, vor fi analizate raspunsurile oferite de romani pe diferite capitole precum accesul la institutiile de sanatate publica, calitatea mediului inconjurator, curatenia si zgomotul din mediul urban, spatiile verzi, sau accesul la institutiile educationale. 

Cauta-ti orasul si cartierul si vezi cat de avantajos este din punct de vedere al costului vietii raportat de localnici

Ultima editare: 16 iunie 2020

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button