Design Interior

Amenajarea unei băi fără faianță – idei inedite

Amenajarea unei băi fără faianță reprezintă una dintre cele mai puternice tendințe în designul interior de câteva sezoane. Clasica faianță, deși face o treabă excelentă în a ține umiditatea la distanță, prezintă și unele dezavantaje, care nu sunt tocmai ușor de trecut cu vederea. 

Vestea bună este că există o multitudine de opțiuni de materiale ce pot fi utilizate pentru placarea pereților din baie. Acestea îți oferă o mai mare flexibilitate când vine vorba de renovare și, de asemenea, îți permit să dai frâu liber imaginației și să realizezi un decor inedit sau să pui în aplicare idei de amenajare pentru băi ce ți-au atras atenția.

Vezi, în continuare, cum poți revitaliza interiorul băii renunțând la pereții placați cu plăci ceramice și care sunt opțiunile alternative de materiale pe care le poți utiliza pentru amenajarea unei băi fără faianță.

  • De ce să optezi pentru amenajarea unei băi fără faianță
     
  • Cu ce putem înlocui faianța din baie

De ce să optezi pentru amenajarea unei băi fără faianță

Plăcile ceramice sunt o alegere clasică pentru pereții din baie. Atât timp cât faianța este aplicată corespunzător, umiditatea este ținută la distanță, motiv pentru care este frecvent utilizată pentru placarea pereților. În mod tradițional, faianța este folosită în zonele din baie unde există umiditate crescută: în jurul căzii, în cabina de duș, în jurul chiuvetei, ca mijloc de impermeabilizare a pereților. Atunci când este prea mult abur în baie sau când pereții se stropesc, faianța nu este afectată. Acest lucru înseamnă că poate fi, de asemenea, mai ușor de curățat.

Însă, deși este cea mai întâlnită opțiune de placare a pereților din băi, faianța prezintă și unele dezavantaje: 

  • costurile: placarea cu faianță poate fi costisitoare, mai ales atunci când dorești să acoperi întreaga suprafață a unui perete sau toată baia;
  • dificultatea înlăturării de pe perete: procesul de demolare este anevoios astfel încât, odată aplicată, faianța rămâne de obicei în baie timp de mulți ani;
  • opțiuni limitate de amenajare: Dacă îți plac acele modele de băi în 2 culori de faianță, s-ar putea să nu ai la dispoziție prea multe opțiuni de plăci care să se potrivească.
baie fara faianta

Așadar, odată aplicată pe pereți, s-ar putea să faci compromisul de a amâna renovarea băii, deși aspectul acesteia poate părea învechit după câțiva ani. În principiu, pentru că înlocuirea faianței este un proces pe care vrei să-l eviți din mai multe motive: 

  • implică praf;
  • generează reziduuri neprietenoase cu mediul;
  • presupune o durată mai mare a lucrărilor de înlăturare a plăcilor.

De asemenea, chitul dintre plăcile de faianță se poate decolora și crăpa în timp, oferind mediul perfect pentru mucegai. Astfel, aspectul băii tale poate părea chiar mai învechit decât este în realitate.

Opțiunile moderne de amenajare a pereților pot fi mai ușor de aplicat și înlăturat. Cu ajutorul unor materiale precum piatra naturală, lemnul, panourile din PVC, tapetul sau vopseaua impermeabilă, poți obține un design original și personalizat al băii.

amenajare baie

Avantajele amenajării unei băi fără faianță

Amenajarea unei băi fără faianță este convenabilă din mai multe motive:

  • trendul în domeniul designului interior: băile moderne nu mai sunt de multe ori placate cu faianță, ci cu materiale inovatoare rezistente la umezeală;
     
  • igiena: un perete fără îmbinări lărgește vizual spațiul și permite o mai bună curățenie; îmbinările au tendința de a acumula murdărie dacă nu sunt curățate frecvent;
     
  • eviți demolările: poți amenaja baia fără a îndepărta vechea faianță, prin lucrări de demolare enervante și costisitoare. Astfel, lucrările de renovare durează mai puțin, iar mediul înconjurător este păstrat mai curat. În plus, riscul de a apărea probleme, precum spargerea țevilor, este minim;
     
  • renovarea este mai ușoară: placarea pereților băii cu materiale moderne și fără a da jos faianța veche optimizează durata renovării; în câteva zile este posibil să te bucuri de o baie nouă;
     
  • retușuri rapide și ușoare: pentru o baie cu faianță, s-ar putea să ai nevoie de câteva plăci de rezervă în cazul în care unele dintre ele se vor deteriora. Însă, uneori se întâmplă ca acele plăci să nu mai fie disponibile pe piață. În cazul unei băi fără faianță, este mai ușor de intervenit pentru retușuri;
     
  • aplicarea ușoară a materialelor: faianța necesită să fie tăiată și apoi aplicată. Acest lucru poate genera inexactități și defecte vizuale ale peretelui.
cum sa amenajezi baia

Cu ce putem înlocui faianța din baie – modele de băi elegante fără faianță

Pentru amenajarea unei băi fără faianță, există o gamă variată de materiale impermeabile cu rol decorativ, care necesită întreținere ușoară și, în plus, contribuie la realizarea unui design modern al încăperii. Iată cu ce putem înlocui faianța din baie:

  • Materiale naturale precum piatra sau lemn;
  • Panouri din PVC;
  • Vopsea rezistentă la umiditate;
  • Tapet pentru baie;
  • Beton arhitectural;
  • Cărămidă.

În cadrul proiectelor de amenajări băi, poți combina mai multe tipuri de finisaje în designul băii și astfel poți obține o soluție unică. 

Descoperă pe Storia.ro sfaturi utile și idei pentru renovarea și decorarea locuinței. De asemenea, poți găsi soluții de amenajare ce se pliază nevoilor tale, pentru a-ți transforma baia într-un spațiu modern și primitor.

Amenajarea unei băi fără faianță – panouri impermeabile

Progresele realizate în ultimii ani în ceea ce privește designul și calitatea panourilor impermeabile au contribuit la transformarea acestora într-o alternativă elegantă și modernă la faianță.

Pe lângă faptul că sunt rezistente și durabile, panourile pentru baie oferă avantaje semnificative în cadrul procesului de amenajare a băii:

  • Complet impermeabile;
  • Nu necesită chit – instalare mai simplă și mai rapidă decât cea a plăcilor de faianță;
  • Disponibile într-o varietate de culori și modele – pot imita aspectul și textura materialelor naturale, cum ar fi piatra, marmura sau lemnul;
  • Pot fi montate pe aproape orice suprafață – lemn, beton și chiar deasupra plăcilor de faianță existente;
  • Montaj rapid – panourile se montează mult mai ușor decât plăcile de faianță. Pereții placați sunt gata de utilizare în 24 de ore, un mare avantaj dacă locuința dispune de o singură baie;
  • Ușor de montat – panourile pentru baie sunt prevăzute cu sisteme ingenioase de aplicare și prindere;
  • Corectează imperfecțiunile pereților – panourile pentru baie au avantajul de a corecta și imperfecțiunile minore ale pereților. 

Fixate corespunzător pe pereții din băi, sunt extrem de durabile și ușor de întreținut.

Astfel de panouri pot fi amplasate și peste plăcile de faianță. Așa că, dacă ești în căutarea unei locuințe și îți faci griji că renovarea va dura prea mult, poți transforma o baie obișnuită într-una spectaculoasă, fără a înlătura faianța de pe pereți.

Dacă ești în căutarea unei case, pe Storia.ro găsești peste 200.000 de anunțuri imobiliare și ai acces la cele mai atractive oferte, care să răspundă cerințelor tale.

Vopsea pentru baie în loc de faianță 

Amenajarea pereților utilizând vopsea pentru baie în loc de faianță reprezintă o opțiune avantajoasă datorită libertății de creativitate. Poți alege dintr-o paletă vastă de culori pe care le poți combina pentru a obține nuanța dorită. Este important, însă, să alegi o vopsea calitativă rezistentă la umiditate.

Cel mai bun tip de vopsea pentru băi este cea satinată, semilucioasă sau lucioasă, cu un aditiv rezistent la mucegai.

În general, este recomandat să eviți vopseaua mată pentru baie, deoarece este predispusă la mucegai în condiții de umiditate ridicată. De asemenea, aceasta nu este la fel de ușor de curățat, o caracteristică importantă pentru pereții din baie.

Nu uita să cureți și să amorsezi pereții înainte de a aplica acea vopsea decorativă pentru baie pe care ai ales-o. Astfel, te asiguri că vei obține cele mai bune rezultate.

Vopseaua rezistentă la umiditate poate fi aplicată peste faianța existentă sau direct pe tencuială, dacă baia pe vrei să o renovezi nu are pereți placați cu faianță. Astfel, va fi și mai ușor să aplici vopseaua pe pereți. Dacă urmează să achiziționezi o locuință abia construită, discută cu dezvoltatorul despre opțiunile de placare a pereților din baie.

Pe Storia.ro, una dintre cele mai mari platforme de imobiliare din România specializate în vânzări și închirieri imobiliare, poți găsi apartamentul ideal, fie că ești în căutarea unei locuințe noi, fie a unui imobil pe care să îl renovezi după preferințe.

Iată câteva modele de băi amenajate cu vopsea decorativă baie:

faianta baie
baie mica
tapet baie
beton arhitectural

Amenajări băi fără faianță – placare pereți cu beton arhitectural

Betonul arhitectural reprezintă o opțiune interesantă, modernă și extrem de apreciată în rândul designerilor de interior pentru amenajarea unei băi fără faianță. Betonul arhitectural este disponibil, printre altele, sub formă de plăci speciale. Este un material rezistent la umiditate, mucegai și acțiunea corozivă a detergenților. 

În ultimii ani, betonul arhitectural se regăsește în tot mai multe modele de băi elegante. O astfel de opțiune de placare funcționează foarte bine în băile industriale și minimaliste. În astfel de modele de băi gri sau băi bej minimaliste, betonul arhitectural oferă o notă modernă și formală spațiului.

Totodată, în cadrul unui proiect de amenajare a unei băi fără faianță, poți opta pentru placarea cu microciment. Acesta este un material compozit foarte maleabil, utilizat pentru decorarea spațiilor interioare. Poate fi întins într-un strat subțire, și este potrivit pentru pereți, tavane, podele și aproape orice suprafață din locuință. 

Vezi mai jos câteva modele de baie cu beton arhitectural:

baie moderna
baie in stil industrial
baie monocromatica
materiale naturale

Microcimentul este impermeabil în mod natural și rezistent la impact. Un alt avantaj al acestui material este că îl poți aplica direct peste faianța existentă, ceea ce îl face mult mai ușor de folosit decât alte materiale. Pur și simplu întinzi amestecul pe pereți și îl lași să se usuce înainte de a folosi baia. Astfel, poți  crea un design nou, diferit de băile tradiționale.

Amenajare baie fără faianță – placarea cu materiale naturale

Piatra naturală înlocuiește perfect faianța tradițională. Este rezistentă la temperaturi ridicate, la umiditate, aburi și agenți de curățare. 

Piatra naturală poate fi achiziționată sub formă de plăci de diferite dimensiuni sau ca plăci uniforme, care pot acoperi o parte semnificativă a peretelui, de exemplu, o cabină de duș sau zona din jurul chiuvetei. O astfel de soluție va funcționa bine în cadrul unui proiect de amenajare baie fără faianță în stil mediteranean.

Un alt material natural, lemnul, poate fi utilizat pentru a amenaja pereții din baie. Acesta oferă căldură băii și reprezintă o alternativă la materialele reci utilizate de obicei pentru amenajarea băilor.

Lemnul poate fi folosit atât pentru accesoriile de baie, cât și pentru elemente mai mari, cum ar fi masca din jurul căzii sau chiar pereții. Cel mai important lucru este să alegi lemnul potrivit pentru baie, rezistent la umiditate și la schimbările de temperatură. Speciile de arbori exotici funcționează cel mai bine în acest caz: tec, cedru, ș.a. Aceștia au cea mai mare rezistență la umiditate, astfel încât pot fi amplasați în apropierea chiuvetei, a căzii sau a dușului.

Un strat de vopsea pe bază de ulei sau un strat de lac poate ajuta la impermeabilizarea panourilor din lemn înainte de a le instala în duș sau de-a lungul pereților băii. 

Iată câteva idei de amenajări de băi mici cu lemn:

vopsea pentru baie
placare cu caramida
baie mare
baie placata cu lemn

Amenajarea unei băi fără faianță – placarea cu cărămida

Cărămida a devenit din ce în ce mai populară în amenajarea livingurilor și dormitoarelor moderne. În ultimii ani, acest material este din ce în ce mai utilizat și în baie. 

Dacă ești îngrijorat că va atrage umiditatea, aplică un strat de vopsea impermeabilă peste cărămidă. Astfel, o poți vopsi în culoarea preferată. Baia cu cărămidă este recomandată în special celor ce agreează stilul modern, scandinav, retro, industrial și rustic.

Iată câteva modele de băi moderne cu duș placate cu cărămidă: 

tapet rezistent la umiditate
baie alba
de ce sa amenajezi baia

Amenajarea unei băi fără faianță – aplicare tapet rezistent la umiditate

Una dintre cele mai ușoare și mai ieftine modalități pentru renovarea unei băi fără faianță este aplicarea tapetului. Acest material este potrivit atunci când dorești să creezi un decor specific, de exemplu, o baie cu detalii rustice sau romantice sau atunci când pur și simplu nu dorești să treci prin tot procesul de placare a pereților cu faianță. 

Deși, la prima vedere, tapetul nu pare a fi un înlocuitor potrivit pentru faianță, opțiunile moderne de tapet pot fi utilizate în siguranță pentru amenajări băi mici de bloc și pot face diferența la capitolul decor.

Dacă ești îngrijorat de umiditatea din baie, există modele de tapet impermeabil și rezistent la umiditate. Asigură-te doar că te documentezi înainte de a cumpăra un produs, pentru a avea garanția că acesta este potrivit pentru baie.

microciment

Totodată, dacă îți dorești imagini sau un peisaj pe pereții din baie, tapetul rezistent la umiditate este o alegere potrivită. Acesta poate fi înlocuit cu ușurință în cazul în care vrei să schimbi decorul după ceva timp.

În concluzie, soluțiile moderne din microciment, PVC sau vopsele speciale reprezintă alegeri convenabile pentru amenajarea unei băi fără faianță, deoarece sunt rezistente la umiditate și uzură, de lungă durată și ușor de curățat.

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button