Ghid imobiliar

Importanța Planului Urbanistic General și ce înseamnă deblocarea sa în 2023

La începutul anului 2023, primarul Bucureștiului Nicușor Dan a anunțat deblocarea Planului Urbanistic General (PUG) pentru o dezvoltare sustenabilă a Capitalei. Lucrurile nu sunt atât de simple precum par la prima vedere. Există deja un Plan Urbanistic General al Bucureștiului, însă acesta datează din anul 2000, revizuirea sa fiind amânată de mai multe ori. 

În contextul dezvoltării accelerate a orașului în ultimele decenii, este de înțeles necesitatea unui nou PUG care să traseze liniile mari pentru o dezvoltare imobiliară sustenabilă. Mai jos, vom discuta despre rolul și motivul apariției conceptului de Plan Urbanistic General al Municipiului București, în ce constă deblocarea contractului de revizuire a PUG-ului, când ar putea fi gata noul PUG, precum și ce planuri de renovare a clădirilor monument istoric există. 

Scurt istoric PUG (Plan Urbanistic General)

Toate clădirile nou construite în capitală trebuie să respecte un Plan Urbanistic General. În prezent, se respectă prevederile unui Plan Urbanistic vechi de 23 de ani, adică din anul 2000 (prin Hotărârea de Guvern nr. 269/2000). În teorie, acesta trebuia revizuit la fiecare 10 ani, lucru care nu s-a întâmplat nici până în prezent, documentul fiind prelungit prin hotărâri ale Consiliului General. 

Ce este PUG-ul si de ce e important

Ce este un PUG? Un Plan Urbanistic General reprezintă o necesitate pentru a obține certificatul de urbanism, un document indispensabil pentru construcții. 

Conform legii, Planul Urbanistic General al Municipiului București trebuie actualizat la maximum 10 ani și trebuie să țină cont de factori geografici, economici, sociali, culturali și care țin de particularitățile locale. Tot teoria ne spune că Planul Urbanistic General poate fi prelungit o singură dată la hotărârea Consiliului Local sau a Consiliului General al Municipiului București, evitându-se depășirea limitei maxime de 5 ani. 

Tot implementarea Planului Urbanistic General al Bucureștiului identifică zone asupra cărora Planurile Urbanistice Zonale sau Planurile Urbanistice Zonale de detaliu nu pot interveni. Astfel, un Plan Urbanistic General al Capitalei cuprinde mai multe reglementări ce țin de:

  • Stabilirea și delimitarea terenului intravilan în raport cu terenul administrativ;
  • Stabilirea modului în care este utilizat terenul intravilan;
  • Zonificarea orașului în raport cu rețeaua de circulație;
  • Delimitarea zonelor care țin de serviciile publice;
  • Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii tehnico-edilitare;
  • Stabilirea de zone protejate și de protecție a siturilor arheologice și monumentelor istorice;
  • Zone cu regim special de protecție prevăzute prin legi specifice;
  • Forme de proprietate și circulația juridică a terenurilor;
  • Condițiile de amplasare și conformare a volumelor construite și amenajate;
  • Zone de risc delimitate și declarate potrivit legii, precum și măsurile necesare pentru prevenirea și atenuarea riscurilor, folosirea terenurilor și realizarea de construcții în astfel de zone;
  • Zone de risc pe fondul unor depozite istorice de deșeuri.

Pe termen mediu și lung, folosirea unui Plan Urbanistic General București ajută la evoluția în perspectivă a zonei, dezvoltarea funcțională și sustenabilă a teritoriului, alinierea la traseele și coridoarele de circulație, delimitarea zonelor de risc. 

👉 Ești în căutarea unui apartament? Pe Storia.ro ai acces la peste 80.000 de oferte de apartamente în întreaga țară cu fotografii detaliate, tururi virtuale și informații utile. 

planul urbanistic general

Anulare 2022 / modificare PUG

În iunie 2022, Tribunalul București a anulat Planul Urbanistic General stabilit în anul 2000 pe motiv că a fost aprobat în mod ilegal. Deși documentul a fost anulat, instanța nu a stabilit și suspendarea sa. Dacă se decide anularea definitivă, autorizațiile de construire se pot oferi pe baza unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Autoritățile prevăd că autorizațiile se pot da pe baza PUZ-urilor aprobate sau nou elaborate. 

Anularea PUG-ului vine cu avantaje și dezavantaje. De exemplu, potrivit PUG-ului vechi, sunt planificate mai multe clădiri înalte în centrul capitalei. Cu excepția clădirilor construite, nu se mai pot începe noi construcții. Pe de altă parte, multe spații verzi își pierd protecția oferită de vechiul Plan Urbanistic General al Bucureștiului. 

Nicuşor Dan anunţă deblocarea contractului de revizuire al Planului Urbanistic General al Capitalei

Noutățile vin la început de an în ceea ce privește definirea unui nou Plan Urbanistic General al Municipiului București. Conform declarațiilor primarului general Nicușor Dan, s-a început elaborarea unui nou Plan Urbanistic, iar prima versiune va fi gata cel târziu la sfârșitul anului 2023. Începând cu 2024, se va începe avizarea sa, urmând ulterior a fi și aprobat. 

Noul Plan Urbanistic General va fi realizat prin colaborarea dintre autorități, Primăria Capitalei și Ministerul Dezvoltării și Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”. Primarul Nicușor Dan a semnat un act adițional pentru deblocarea contractului de revizuire a Planului Urbanistic General al Capitalei. 

Pe termen lung, se dorește o dezvoltare imobiliară sustenabilă, fără blocuri între case, blocaje în trafic și cu mai multe spații verzi, precum și construirea de școli și grădinițe în cartierele în care acestea lipsesc. 

👉 Căutarea unei case necesită efort și timp. Intră pe Storia.ro pentru a alege casa care ți se potrivește, având acces la peste 30.000 de oferte!

Când ar putea fi gata noul PUG și aprobarea sa

În anul 2013, Primăria Capitalei a semnat un consorțiu condus de Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” în vederea revizuirii Planului Urbanistic General. Execuția s-a blocat în anul 2014, fiind implicată inclusiv Curtea de Conturi. 

La finalul lui 2022 s-a semnat un act adițional în vederea actualizării PUG-ului. Proiectul a debutat în ianuarie 2023 și iar autoritățile doresc finalizarea sa până cel târziu în decembrie 2023. În mod ideal, în primele luni din 2024 documentația va merge la avizare, după care va putea fi implementat. Scopul final este o dezvoltare imobiliară sustenabilă. 

În absența noului Plan Urbanistic General, noile construcții respectă Planurile Urbanistice Coordonatoare întocmite de primăriile de sector. Aceste documentații au fost aprobate între 2018 și 2020, dar au prezentat câteva probleme semnificative, inclusiv betonarea a sute de hectare de spații verzi și construcții neîngrădite. În cazul sectoarelor 3, 5 și 6 aceste planuri zonale au fost anulate, iar pentru sectoarele 2 și 4 încă există procese în derulare. 

👉 Vrei să ai acces rapid la peste 200.000 de anunțuri imobiliare de case, apartamente și terenuri? Instalează aplicația Storia, gratuit din App Store și Google Play. Desenează pe hartă zona preferată, filtrează anunțurile după cele mai noi postări și contactează rapid vânzătorul.

pug bucuresti

Planul de renovare a clădirilor monument istoric și imobile rezidențiale

Tot la începutul anului, primarul Nicușor Dan a anunțat un plan de renovare a clădirilor monument istoric și imobile rezidențiale ca parte a Programului Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat, derulat prin colaborarea dintre Primăria Capitalei și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. 

Până în prezent, există 24 de cereri de finanțare, având o valoare de aproximativ 620 de milioane de lei. Pe această listă intră:

  • Casa Șuțu (Lahovary) – Calea Griviței nr. 7, sectorul 1;
  • Pinacoteca – str. Lipscani nr. 18-20, sector 3; 
  • Curtea Meșteșugarilor – Str. Covaci nr. 13, sector 3;
  • Teatrul L.S. Bulandra – B-dul Schitu Măgureanu nr. 1, sector 5.

La aceste clădiri-monument, se adaugă construcțiile cu risc seismic ridicat precum:

  • Calea Victoriei nr. 101, sector 1; 
  • Str. Amzei nr. 15/D.I. Mendeleev nr. 17, Sector 1; 
  • B-dul Dacia nr. 53, sector 1; 
  • Bd. Ghe. Magheru nr. 27, sector 1; 
  • Șipotul Fântânilor nr. 5, sector 1; 
  • Calea Victoriei nr. 95, sector 1; 
  • Dionisie Lupu nr. 55, sector 1; 
  • B-dul Carol I nr. 63, sector 2; 
  • Batiștei nr. 5, sector 2; 
  • Speranței nr. 24, sector 2; 
  • Piața Pache Protopopescu nr. 11, sector 2;
  • Str. Franceză nr. 9, sector 3; 
  • Str. Franceză nr. 52/ Halelor nr. 1, sector 3; 
  • Str. Blănari nr. 11, sector 3; 
  • Str. Doamnei nr. 3, sector 3; 
  • Str. Sf. Vineri nr. 5, sector 3;
  • Str. Domnița Anastasia nr. 5, sector 5; 
  • B-dul Schitu Măgureanu nr. 3, sector 5; 
  • Șoseaua Panduri nr. 36, sector 5; 
  • Al. Beldiman nr. 1, sector 5.

Este important de știut că este vorba despre finanțare 100%, iar Ministerul nu solicită finanțare de la locatari, autoritățile locale sau centrale. 

Deblocarea contractului de revizuire a Planului Urbanistic General a Capitalei reprezintă un pas înainte spre o dezvoltare durabilă și sustenabilă, pentru mai multe spații verzi și o diminuare a traficului.

Back to top button