Design Interior

Cum te poate ajuta un designer de interior, atunci când vrei să renovezi casa

Renovarea locuinței este, în general, un proces consumator de timp, energie și resurse financiare. Fie că vrei să dai un nou look căminului tău, fie că dorești sa vinzi casa sau apartamentul și vrei să arate impecabil, efortul este, uneori, copleșitor, dacă decizi să faci totul pe cont propriu. Prin urmare, un specialist în domeniu poate veni în ajutor.

Experiența și priceperea unui designer de interior te poate scuti de multe neplăceri. Citește în continuare cum te poate ajuta în renovarea căminului tău.

De ce e important să apelezi la un designer de interior

Renovarea casei o dată la 5 sau 10-15 ani nu este un moft, ci o necesitate, în condițiile în care, pe de-o parte, este nevoie de o igienizare în profunzime a întregii locuințe, iar pe de alta, schimbarea mobilierului ori a culorii pereților aduce un aer proaspăt, care contribuie la îmbunătățirea stării de spirit. De altfel, studiile au demonstrat că revenim cu plăcere în casa noastră, tocmai pentru că ne regăsim în fiecare lucru care ne înconjoară și în stilul de amenajare.

Cum procesul de renovare nu este simplu deloc, îți trebuie luni de pregătire, ca să prospectezi piața și să faci achiziții rentabile și potrivite nevoilor tale și, nu în ultimul rând, ai nevoie de viziune, pentru ca noul look să fie unul reușit. Iată de ce un ajutor de nădejde este un designer de interior, care să-ți fie alături pentru a-ți îndeplini până și cele mai îndrăznețe visuri, în materie de amenajare.

Concret, un designer de interior este ca un arhitect, care lucrează în felul următor:

●       face mai întâi un plan solid, rentabil și realizabil pentru renovarea locuinței;

●       te consiliază în ceea ce privește cele mai bune materiale de construcție sau în alegerea pieselor de mobilier și a decorațiunilor;

●       îți dă variante creative pentru a-ți renova casa cu stil.

Prin urmare, experiența lui te scutește de mult timp irosit prin magazine sau în fața calculatorului, în căutarea unor idei de design, sau cu metrul în mână, încercând să afli dacă șifonierul pe care ai pus ochii în show-room s-ar potrivi ca dimensiune în dormitor, de exemplu. Tot ce trebuie să faci este să ai încredere în cunoștințele sale și să îl lași să te ajute.

Cum te poate ajuta un designer de interior să-ți renovezi casa

Indiferent că deții o casă cu terasă și grădină în mediul rural sau într-unul dintre ansamblurile rezidentiale dintr-un oraș, renovarea locuinței este un proiect care se poate întinde pe mai multe luni. Cu cât ești mai nehotărât și nu știi foarte bine cum să-ți gestionezi resursele financiare, el se poate prelungi, creându-ți un disconfort. Un designer de interior te poate ajuta, astfel încât redecorarea casei să nu fie un calvar pentru familie. Este și motivul pentru care te invităm să descoperi care sunt modurile concrete în care te poate ajuta un profesionist.

Eviți cheltuielile inutile

Când vine vorba despre renovarea locuinței, unul dintre cele mai importante aspecte este cel legat de bugetul alocat. La prima vedere poate să pară inoportun și chiar costisitor să angajezi un specialist, însă, dacă ai să pui lucrurile în balanță, ai să constați că nu e chiar așa. Dimpotrivă, un designer căruia îi încredințezi toate sarcinile va ști exact de unde să ia materialele la cel mai accesibil preț, îți poate recomanda cele mai de încredere servicii și te va îndruma către cele mai bune firme, cu care, cel mai probabil, a mai colaborat de-a lungul timpului și care și-au dovedit seriozitatea și profesionalismul.

Astfel, vei evita cheltuielile inutile sau exagerate. De pildă, nu vei da greș în alegerea celui mai potrivit mobilier, atât din punctul de vedere al materialelor din care este realizat, al aspectului vizual (să creezi armonie cu toate celelalte elemente de decor din locuință), cât și al utilității lui pentru fiecare cameră.

Alegi stilul de amenajare interioară potrivit pentru casa ta

Un specialist în amenajări interioare vine cu propria viziune artistică, în ceea ce privește aranjarea obiectelor dintr-o cameră, astfel încât totul să fie într-un echilibru perfect. Are un ochi format în ani de experiență și știe să ia decizii rapide, atunci când ia contact cu spațiul tău. Dincolo de sfaturile utile pe care ți le va da, el îți va spune o poveste, combinând materiale și forme, astfel încât aspectul camerelor să devină unul armonios, în perfectă conexiune cu starea ta generală de spirit.

Nu ezita să porți un dialog deschis cu el, despre pasiunile tale. Poate paleta de culori pe care o va alege va avea legătură cu unul dintre hobby-urile tale ori poate va ști să îmbine toate obiectele dintr-o încăpere, în raport cu meseria pe care o practici.

Totodată, aspirațiile tale și ale celor dragi sunt prioritare, iar designerul va ține cont de ele. De pildă, renovarea locuintei cand ai un animal de companie este o provocare cu atât mai dificilă, pentru că trebuie să iei în calcul nu doar nevoile tale, ci și pe ale prietenului tău patruped. Un profesionist în amenajări interioare va ști să creeze un mediu adecvat și pentru câinele, pisica sau hamsterul tău.

Apoi, dacă vrei să-ți asiguri un plus de confort și dorești să instalezi un sistem de incalzire prin pardoseala, designerul îți poate recomanda cele mai bune firme specializate în acest domeniu și te va ajuta să alegi cea mai bună soluție pentru amenajarea podelei, cum ar fi un parchet din lemn (care să nu fie din fag sau arțar, de exemplu, pentru că aceste esențe sunt sensibile la schimbările de temperatură și își vor modifica aspectul și dimensiunile în timp), laminatul instalat în șapă sau beton ori pardoseala LVT.

Crești valoarea locuinței tale

Îți poți dori să renovezi casa ori apartamentul și pentru a-l vinde la un preț cât mai bun. Valoarea unei locuințe este dată nu numai de locul în care este amplasată, ci și de dotările pe care le are, de la sistemul de iluminat inteligent și echipamentele de securitate până la felul în care este amenajată. Un designer de interior îți poate face toate recomandările de care ai nevoie, astfel încât să faci investiții smart și eficiente. Toate aceste aspecte vor crește valoarea casei și vei putea negocia un preț corect.

Citește și Cum sa pregatesti un imobil pentru o vizionare virtuala

Câștigi timp pentru tine și cei dragi

În condițiile în care stresul este din ce în ce mai prezent în viețile noastre, nu e vreme de pierdut în trafic, de la un magazin la altul, în căutarea ideilor sau a pieselor de mobilier. Un designer va ști exact unde să te trimită pentru ceea ce ai nevoie, astfel încât să nu te simți presat în perioada renovării casei sau a apartamentului. În plus, tot procesul de redecorare va dura mai puțin, pentru că fiecare mișcare va fi foarte bine calculată. Te poți bucura, astfel, de mai mult timp pentru tine.

Ai garanția că renovarea este realizată de profesioniști

La sfârșitul procesului de renovare, îți dorești, cu siguranță, ca lucrările să fie atât de bine realizate, încât să nu mai fie nevoie de retușuri sau, mai rău, de refacerea lor. În momentul în care alegi un designer de interior, acesta lucrează cu o echipă de profesioniști care și-au demonstrat seriozitatea și aptitudinile de-a lungul timpului. Odată încheiată redecorarea casei, poți menține legătura cu aceștia, astfel încât ori de câte ori vei avea nevoie de ceva, să ai la cine apela cu încredere.

Fii deschis la idei și lasă-te pe mâna unui specialist, atunci când refaci aspectul casei tale. Nu uita că pe blogul Storia găsești mereu idei pentru amenajări interioare și sfaturi pentru designul interior.

Ultima editare: 13 iulie 2021

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button