Ghid imobiliar

Cum să pregătești un imobil pentru o vizionare virtuală

Vizionarea virtuală a imobilelor este o funcție revoluționară, care permite potențialilor cumpărători sau chiriași să facă un tur online al locuinței, de pe un dispozitiv precum o tabletă, un laptop sau un smartphone, din orice loc în care există o conexiune la internet.  

Această funcție presupune multiple avantaje, atât pentru cumpărător, cât și pentru vânzător, legate, îndeosebi, de economia de timp obținută, de posibilitatea de a prezenta locuința într-un mod obiectiv și de reducerea costurilor generate de deplasarea până la locație. Cu toate că funcția de vizionare virtuală a locuinței poate crește enorm șansele oricărui agent imobiliar de a găsi rapid un cumpărător, este important ca imobilul să fie pregătit corespunzător, înainte de realizarea materialelor foto necesare turului virtual. 

După cum bine știi, din experiența acumulată în activitatea de agent imobiliar, prima impresie este cea mai importantă, și chiar și cel mai mic detaliu poate face diferența între o vânzare sau o închiriere de succes și o tranzacție nereușită. De aceea, în cele ce urmează, îți prezentăm toți pașii care trebuie urmați pentru a pregăti locuința pentru o vizionare virtuală și îți oferim un ghid cu ajutorul căruia vei putea crește semnificativ șansele proprietarului pe care îl reprezinți, de a vinde sau de a găsi rapid un chiriaș pentru imobilul său. 

  • Rearanjarea mobilierului 
  • Eliberarea imobilului de obiecte personale și inestetice
  • Curățenie generală 
  • Folosește-te de lumină 
  • Ține cont și de exterior 
  • Cum se realizează materialul pentru un tur virtual
  • Cum publici un anunț cu opțiunea „Tur Virtual” 

Rearanjarea mobilierului

Atunci când pregătești o locuință pentru un tur virtual, este important să te asiguri că spațiul disponibil este pus cât mai mult în valoare și că întregul imobil arată aerisit și spațios. Fie că proprietarul își dorește să vândă locuința, fie că vrea să găsească un nou chiriaș pentru aceasta, este indicat ca amenajarea să fie realizată cu bun-gust. 

Pentru început, este important ca piesele de mobilier să fie poziționate astfel încât spațiul să pară primitor, iar decorul general să fie unul plăcut. Înainte de realizarea turului virtual, roagă proprietarul să poziționeze simetric mobilierul și să acorde atenție chiar și micilor detalii, precum un scaun mutat din locul său sau un tablou care nu stă drept. În cazul în care sunt piese de mobilier în surplus, acum este cazul să fie mutate, pentru că acestea vor conferi un aspect aglomerat și deloc atractiv locuinței.

Găsești AICI exemple de ⏩ANUNTURI DE VANZARE CU FUNCTIA TUR VIRTUAL

vizionare vizuala imobil

Eliberarea imobilului de obiecte personale și inestetice

Este normal ca obiectele personale să fie prezente într-o proprietate locuită. O pereche de papuci lăsată lângă pat, un cuțit așezat pe masa din bucătărie sau un prosop uitat pe canapeaua din camera de zi sunt doar câteva exemple de obiecte prezente într-un imobil locuit. Totuși, atunci când sunt surprinse în turul virtual, acestea ar putea conferi locuinței un aspect dezordonat și ar putea distrage atenția vizitatorului de la punctele forte ale locuinței, pe care îți dorești să le scoți în evidență. 

De asemenea, anumite decorațiuni, plante sau ornamente prea mari pentru dimensiunile locuinței pot crea iluzia unui spațiu mult mai mic decât cel real și pot descuraja potențialii clienți, așa că scoaterea lor din imobil este recomandată. În cazul în care în imobilul scos la vânzare sau spre închiriere există astfel de obiecte, poți ruga proprietarul să păstreze doar acele decorațiuni mai puțin voluminoase, precum pernuțe, vaze, tablouri mici, covorașe sau ornamente, prin care să fie scoase în evidență toate detaliile care vrei să fie observate de vizitatori. 

cum pregatesti imobilul pentru vizionare virtuala

Curățenie generală 

După ce piesele de mobilier au fost rearanjate și interiorul a fost redecorat, este momentul să te asiguri că locuința este imaculată. De regulă, imaginile pentru tururile virtuale se realizează cu o cameră 8K – 360°, de peste 20 de megapixeli, adică un sistem extrem de performant, care va surprinde toate detaliile, atât pe cele pozitive, cât și pe cele negative. Astfel, pentru a te asigura că toate imaginile panoramice surprinse de cameră vor pune într-o lumină bună casa căreia dorești să-i găsești un nou proprietar sau un nou chiriaș, este necesar să acorzi o atenție sporită curățeniei. 

Astfel, în cazul în care există imperfecțiuni, este necesar să rogi proprietarul să apeleze la o firmă de curățenie sau să-i recomanzi chiar tu una. Vorbește-i despre beneficiile unui tur virtual bine făcut și explică-i că această metodă de promovare a locuinței este una cu adevărat eficientă, care va asigura mult mai rapid o tranzacție reușită.  De asemenea, în cazul în care pereții prezintă pete care nu pot fi eliminate prin curățare, poate fi chiar necesară aplicarea unui nou strat de vopsea pe aceștia, așa că poate fi cazul să recomanzi proprietarului și această operațiune. În cazul în care există mici defecțiuni, precum o placă de gresie deteriorată sau o piesă de mobilier care prezintă mici imperfecțiuni, recomandă proprietarului să le repare, până la realizarea materialului pentru turul virtual. 

Citește și: Amenajarea livingului: tot ce trebuie sa stii despre alegerea covorului

cum aranjezi piesele de mobilier pentru o vizionare virtuala

Folosește-te de lumină 

Cu toate că rearanjarea obiectelor din casă și curățenia sunt detalii importante, care vor oferi locuinței un aspect potrivit pentru un tur virtual de succes, cele mai bune rezultate pot fi obținute atunci când lumina este folosită într-un mod corespunzător. Lumina transformă locuința într-un loc primitor, amplifică spațiul și accentuează toate nuanțele cromatice din interior.  

Pentru a te bucura de aceste beneficii, este recomandat să deschizi toate draperiile și perdelele, astfel încât să permiți luminii naturale să pătrundă în locuință și să descoperi ora la care proprietatea scoasă la vânzare sau spre închiriere beneficiază cel mai mult de razele soarelui, pentru a realiza atunci materialul pentru turul virtual. Totuși, în cazul în care locuința nu stă foarte bine la capitolul lumină naturală sau nu ai posibilitatea de a realiza materialul video la o oră la care lumina solară este optimă, te poți folosi cu succes de lumina artificială. 

Cu ajutorul unor corpuri de iluminat, plasate strategic în întreaga locuință și, cu precădere, în dreptul detaliilor pe care îți dorești să le scoți în evidență, vei reuși să obții același decor primitor luminos și spațios. Încearcă să folosești corpuri de iluminat cu un design plăcut și optează pentru lumina caldă, în pofida celei reci. 

Ține cont și de exterior 

Atunci când ai o casă pe care trebuie să o vinzi sau să o închiriezi, aspectul exteriorului este aproape la fel de important precum cel al interiorului. Majoritatea persoanelor aflate în căutarea unei case sunt interesate de libertatea pe care un astfel de imobil o oferă și de posibilitatea de a petrece timp în aer liber. Astfel, dacă vrei să scoți spre vânzare sau spre închiriere o casă care dispune de curte, este necesar să incluzi și acest element în turul virtual și să rogi proprietarul să pregătească întreaga zonă pentru momentul în care vor fi făcute fotografiile panoramice. 

Pregătirea trebuie să înceapă prin adunarea oricăror unelte, jucării sau alte obiecte personale uitate pe spațiul verde sau pe aleea de la intrare, să continue cu tunsul gazonului și cu spălarea tuturor suprafețelor betonate, pentru a nu exista urme de noroi sau de ulei de mașină. În cazul în care există și un garaj, este indicat ca toate obiectele din acesta să fie aranjate, astfel încât să fie aerisit și bine organizat. Dacă locuința dispune și de piscină, asigură-te că aceasta este curățată și, preferabil, umplută cu apă, pentru un impact vizual puternic. 

cum se realizeaza materialul pentru un tur virtual

Cum se realizează materialul pentru un tur virtual

După cum menționam anterior, materialele pentru turul virtual sunt efectuate de profesioniști, cu o cameră foto performantă, care va realiza o captură panoramică, la 360°, întregului spațiu interior și exterior și care va permite vizitatorului să descopere întreaga locuință, întocmai ca în cazul unei vizionări fizice. Cu toate că procesul de realizare a materialului foto nu este foarte complicat și nici consumator de timp, aparatul cu care se realizează este unul foarte costisitor, iar surprinderea optimă a cadrelor, astfel încât niciun centimetru să nu rămână descoperit, presupune o atenție sporită. Astfel, pentru rezultate optime, este recomandat ca materialele pentru turul virtual să fie realizate de către un profesionist care dispune de o cameră specială. 

Totuși, în cazul în care nu îți dorești să lucrezi cu un specialist, ai posibilitatea de a captura imaginile pentru turul virtual și de unul singur. În prezent, există foarte multe aplicații dedicate, cu ajutorul cărora poți face turul virtual al locuinței tale prin intermediul smartphone-ului sau al tabletei. Totuși, calitatea foto nu va fi la fel de bună și pot fi necesare mai multe încercări, până vei reuși să surprinzi întreaga locuință exact așa cum îți dorești. 

cum publici un anunt cu optiunea tur virtual

Cum publici un anunț cu opțiunea „Tur Virtual” 

Adăugarea unui anunț de vânzare sau de închiriere cu funcția „Tur Virtual” pe Storia.ro este foarte simplă. Iată cum poți face acest lucru: 

  • Accesează contul tău Storia și dă click pe „Adauga Anunt”; 
  • Alege dacă vrei să vinzi sau să închiriezi proprietatea și selectează categoria din care imobilul face parte; 
  • Completează descrierea, adaugă filtrele și toate detaliile care consideri că merită menționate;
  • Adaugă câteva fotografii ale locuinței, realizate cu o cameră foto, în paralel cu materialele pentru turul virtual; 
  • În dreptul secțiunii „Tur Virtual”, adaugă link-ul către turul virtual al locuinței pe care ai scos-o spre vânzare sau spre închiriere, care a fost încărcat în prealabil pe o platformă dedicată, și apasă pe butonul „Continuă”;
  • Alege una dintre opțiunile de activare disponibile sau optează pentru o promovare suplimentară, apoi, anunțul tău va fi publicat. 

Un anunț de vânzare care include opțiunea de tur virtual va fi mult mai îndrăgit decât unul care conține doar fotografii, iar posibilitatea de a vizita online imobilul crește semnificativ șansele unei tranzacții reușite. Recomandă proprietarului să investească timp pentru a pregăti corespunzător casa și realizează un tur virtual impresionant.

Ultima editare: 21 ianuarie 2021
Back to top button