Plante de apartament ușor de îngrijit pentru casa ta

16 iunie 2020

Publicat de storia

Plante de apartament ușor de îngrijit pentru casa ta

Plantele de apartament se numără printre cele mai bune investiții pe care le poți face pentru casa ta. Pe lângă faptul că sunt niște elemente decorative grozave, care chiar transformă spațiul în care sunt așezate, florile contribuie la purificarea aerului din locuință, la înlăturarea substanțelor și a mirosurilor toxice din el, precum și la crearea unei atmosfere de relaxare, cât mai zen.

Altfel spus, plantele de apartament te ajută să ai o casă cât mai frumoasă și primitoare și, în același timp, te ajută să scapi de stres și de tensiuni, să te liniștești, să te simți cât mai bine în propriul tău cuib. Iar partea bună este că multe dintre ele sunt foarte ușor de îngrijit, se dezvoltă de la sine, așa că întreținerea lor nu va implica cine știe ce resurse din partea ta.

Acestea fiind spuse, dacă și tu vrei să te bucuri de un colț de natură la tine acasă, în cele ce urmează te așteaptă o selecție a celor mai rezistente plante de apartament, dar și câteva trucuri pentru îngrijirea lor.

  • Plante de apartament care nu necesită îngrijiri speciale
  • Plante de apartament rezistente la întuneric
  • Plante de apartament care purifică aerul din casă

Plante de apartament care nu necesită îngrijiri speciale

Dacă nu dispui de mult timp, dar vrei, totuși, să ai o micuță grădină la tine în locuință, mergi pe varianta unor plante care cresc singure, fără să te ocupi prea des de ele. Altfel spus, plante „greu de ucis“.

Pana cocoșului (Aspidistra elatior)

Originară din Asia, Pana cocoșului este o plantă care are aspect de tufă, având foarte multe frunze de un verde intens, și care se descurcă de minune atât în grădină, cât și în interior. Deși iubește locurile cu lumină din belșug, aceasta nu ar trebui amplasată direct în bătaia razelor de soare, pentru a se evita arsura frunzelor. În ceea ce privește temperaturile, planta le preferă pe cele moderate: vara, tolerează căldura, însă iarna ar trebui ferită de frig, de spațiile cu mai puțin de 10 grade Celsius.

Pentru a avea o creștere armonioasă, Pana cocoșului are nevoie de o cantitate potrivită de apă, de regulă, o dată pe săptămână pe timpul primăverii și al verii și mai rar în timpul sezonului rece. Nu uita să lași pământul să se usuce complet între udări și să-l controlezi constant, astfel încât să previi putrezirea rădăcinilor din cauza excesului de apă.

Pana cocosului

Monstera (Monstera deliciosa)

O plantă tropicală ce face parte din familia Araceae, Monstera deliciosa este o opțiune numai bună pentru cei care nu se pot ocupa foarte mult de întreținerea florilor de apartament, deoarece este foarte ușor de îngrijit. Aceasta crește foarte frumos dacă este amplasată într-o cameră luminoasă, însă poate să tolereze și spațiile cu mai puțină lumină, chiar dacă acest lucru poate încetini procesul dezvoltării sale. 

De asemenea, ca orice plantă tropicală, Monstera iubește căldura, așa că trebuie protejată de temperaturile mai mici de 10-12 grade Celsius. În lunile de vară, trebuie udată o dată pe săptămână, pe când iarna poți face asta mai rar, cu o cantitate redusă de apă. Înainte de o nouă udare, verifică stratul de pământ de la suprafața ghiveciului și asigură-te că e complet uscat. De asemenea, trebuie să știi că există mai multe specii de Monstera și că toate se remarcă prin forma inedită a frunzelor, însă Monstera deliciosa se numără printre cele mai populare.

Poate fi udată o dată pe săptămână vara și mai rar iarna, cu o cantitate mai mică, de preferat. Așteptați până când suprafața solului este uscată complet pentru a vă asigura că este timpul unei noi udări.

Limba soacrei (Sansevieria Laurentii)

În ciuda numelui său atipic, Limba soacrei este una dintre cele mai frumoase și rezistente plante de apartament. Se poate dezvolta atât la lumină, evitând amplasarea în bătaia directă a soarelui, cât și în spațiile cu mai multă umbră. Primăvara și vara poate fi udată o dată la două săptămâni, în timp ce toamna și iarna o poți uda doar o dată pe lună.

De asemenea, Limba soacrei nu este deloc pretențioasă la condițiile de temperatură și umiditate, adaptându-se foarte ușor mediului în care este poziționată, ceea ce o transformă într-una dintre cele mai bune plante pentru casa ta.

Limba soacrei

ZZ (Zamioculcas Zamiifolia)

Cu siguranță ai văzut-o până acum în diferite sedii și centre comerciale, pentru că ZZ este o plantă perfectă pentru interior. E atât de ușor de îngrijit, încât, uneori, pur și simplu poți uita de ea, pentru că rezistă și se dezvoltă singură în orice condiții. 

Zamioculcas poate fi așezată în lumină indirectă sau în camerele ușor umbrite, evitându-se poziționarea sa în bătaia razelor de soare. Poate fi udată la două săptămâni, chiar mai rar în timpul sezonului rece. Este mai bine să îi pui apă mai des decât mai rar, pentru a preveni uscarea rădăcinilor. De asemenea, înainte de o nouă udare, asigură-te că pământul de la suprafață e complet uscat. Atenție, însă, la locul în care o așezi: ZZ se numără printre plantele toxice pentru animalele de casă, așa că trebuie să ai grijă ca acestea să evite contactul cu ea. 

Zamioculcas

Plante de apartament rezistente la întuneric

Chiar dacă nu dispui de foarte multă lumină naturală la tine acasă, asta nu înseamnă că nu poți avea un mic colț verde în propria locuință. Alege câteva plante rezistente la întuneric și te vei bucura de cea mai frumoasă grădină de apartament.

Maranta (Maranta leuconera)

Cunoscută drept planta care se roagă, datorită frunzelor care se rulează în interior, Maranta preferă spațiile cu umbră ori semiumbră. Evită, pe cât posibil, amplasarea ei în bătaia directă a soarelui, pentru a preveni uscarea și arderea frunzelor.

În ceea ce privește udarea plantei, pe timp de vară este recomandat să o uzi mai des, de două ori pe săptămână, asigurându-te că pământul rămâne umed în permanență. Iarna, în funcție de nivelul umidității din casă, o poți uda mai rar, dar verifică de fiecare dată pământul cu degetele pentru a nu se usca de tot. 

Maranta

Planta întunericului (Aglaonema)

La fel ca Monstera, și Aglaonema sau Planta Întunericului face parte din familia Araceae. Aceasta se dezvoltă cel mai bine în locurile întunecate, motiv pentru care poate fi amplasată inclusiv în holuri sau bai

Pentru că este o plantă tropicală, originară din Asia, Aglaonema are nevoie de multă căldură pentru a crește cum trebuie, așa că ar trebui să îi asiguri o temperatură de minimum 15 grade Celsius chiar și pe timp de iarnă. În ceea ce privește udarea ei, aceasta are nevoie de o cantitate moderată de apă, o dată sau de două pe săptămână. Iarna, frecvența udării poate fi redusă, dar este recomandat să nu lași pământul să se usuce complet. 

Aglaonema

Calatea (Calathea)

O plantă decorativă foarte frumoasă, cu un model deosebit al frunzelor, Calatea se numără printre speciile care preferă încăperile cu umbră sau semi-umbră. 

Supranumită și planta păun, Calatea este originară din zonele subtropicale din America Centrală și America de Sud, motiv pentru care trebuie ferită de frig și ținută la căldură, la temperaturi de 18-25 de grade Celsius. Pe timp de vară, este indicat să o uzi de două ori pe săptămână, asigurându-te că pământul ei rămâne reavăn (o condiție ce trebuie respectată inclusiv iarna). 

Calatea

Plante de apartament care purifică aerul din casă

Dacă vrei să te bucuri de un aer mai curat, cu mai puține particule de praf și substanțe toxice, alege câteva plante care oferă astfel de beneficii.

Epipremnum (Epipremnum Aureum)

Indiferent care sunt denumirile sub care o găsești (i se mai spune și Iedera diavolului, Pothos aureus sau Scindapsus), un lucru este cert: Epipremnumul se numără printre cele mai frumoase plante agățătoare pe care le poți avea acasă. În plus, joacă un rol important în creșterea calității aerului din interior.

Planta preferă zonele luminoase, însă trebuie ferită de razele directe ale soarelui. Este recomandat să fie udată o dată sau de două ori pe săptămână și să se păstreze constantă umiditatea solului. Face parte din categoria plantelor toxice pentru animalele de casă, motiv pentru care ar trebui poziționată într-un loc în care acestea nu pot ajunge la ea. 

Epipremnum

Ficusul de cauciuc (Ficus elastica)

O plantă ornamentală spectaculoasă, care poate ajunge chiar și până la doi metri, Ficusul de cauciuc joacă un rol important în purificarea aerului din casă, eliberând o cantitate semnificativă de oxigen.

Acesta preferă spațiile cu multă lumină, dar nu trebuie așezat în bătaia directă a soarelui. Planta are nevoie de apă cu regularitate, însă trebuie să ai grijă ca, între două udări, pământul să fie uscat complet. În plus, pe timp de vară, este indicat să pulverizezi apă pe frunzele sale, pentru a menține un nivel optim al umidității.

Ficus

Aloe vera (Aloe barbadensis)

O suculentă extrem de apreciată și utilizată în medicină și cosmetică, Aloe vera este o plantă care ajută la eliminarea substanțelor toxice (cum este formaldehida, un compus chimic care se găsește în compoziția multor produse de curățenie și de igienă personală) ale aerului din casă.

De asemenea, este foarte ușor de îngrijit. Are nevoie de un spațiu luminos și de o cantitate moderată de apă, oferită în mod constant, după ce stratul de pământ de la suprafață s-a uscat complet. Fiind o plantă suculentă, poate rezista și fără apă o vreme. De asemenea, trebuie evitată umiditatea în exces, deoarece acest lucru poate duce la putrezirea rădăcinilor și la distrugerea plantei. 

Aloe vera

În concluzie, a venit momentul să alegi câteva plante pentru mica ta grădină de apartament și să te apuci de treabă. După cum ai văzut în cele de mai sus, îngrijirea lor nu este foarte complicată, așa că vei putea să te bucuri de ele pe termen lung!

Foto: Shutterstock

 

Ultima editare: 16 iunie 2020

Dă share în social media