Design Interior

Idei de cadouri pentru casă nouă

O casă nouă este o bucurie, iar petrecerea sau prima vizită la noii proprietari trebuie onorată cu daruri pe măsură. Și pentru că este mai ușor să alegi cadoul potrivit atunci când ai idei bune, am adunat cele mai inspirate daruri care pot fi oferite celor ce își inaugurează casa.  

  • Criteriile după care alegi darul perfect
  • Idei de cadouri pentru o casă nouă
  • Ce să nu oferi niciodată
  • Superstiții de casă nouă

Criteriile după care alegi darul perfect

O casă nouă este o experiență emoționantă și pentru proprietari, și pentru cei dragi lor, fie că sunt membri ai familiei sau prieteni. Obiceiul darului de casă nouă are rădăcini în vechime și în superstiții care invocau binele și norocul. În Evul Mediu, de cele mai multe ori, construcția unei case noi se termina toamna, în preajma sezonului rece, astfel că vecinii și rudele duceau celor care urmau să treacă prin iarnă lemne de foc, alimente ori animale domestice, pentru ca noua gospodărie să se pună repede pe picioare. 

În zilele noastre, darul pentru o casă nouă trebuie să țină cont de câteva detalii, pentru a găsi cadoul cel mai potrivit, care să fie o bucurie și pentru cei ce-l primesc, și pentru cei care-l dăruiesc. Ce trebuie luat în calcul? 

În primul rând, contează cât de apropiați sunt cei care oferă de cei care își inaugurează casa. Cu cât relațiile sunt mai strânse, cu atât darurile pot fi mai personale. În cazul unor relații mai protocolare, alegerea trebuie să fie mai impersonală și mai generală. 

Un alt element de care se poate ține cont este cel al pasiunilor și hobby-urilor pe care le au proprietarii, dar și eventualele nevoi ale acestora sunt importante. Alte detalii care ne pot ajuta în alegerea darului potrivit: vârsta proaspeților posesori de casă nouă, gusturile și stilul lor de viață, dar și bugetul celui care achiziționează cadoul. 

Deși pare soluția cea mai bună, a întreba care sunt nevoile va strica surpriza, dar dacă este vorba de rude apropiate, un dialog sincer poate fi util tuturor, însă această variantă trebuie abordată cu multă diplomație. În acest caz, este util să ții minte ceea ce este posibil să fi auzit într-o discuție anterioară, astfel încât să știi ce obiect își dorește noul proprietar. Verifică dacă a reușit să-l achiziționeze sau nu, dar fă asta cu foarte multă grijă, pentru a nu strica bucuria sau pentru a nu crea așteptări pe care, în final, să nu le poți onora.

Daruri speciale pot face rudele, mai ales dacă este vorba despre cele pentru prima casa. Un cadou de casă nouă pentru nași sau pentru fini, de la părinți pentru copii sau darurile pentru prietenii apropiați pot să fie mult mai personale, mai intime și, dacă este posibil, mai generoase. În plus, aceștia pot ști cel mai bine care sunt nevoile celor ce s-au mutat într-o casă nouă.

Idei de cadouri pentru o casă nouă

Cadourile potrivite sunt cele practice, utile și care aduc bucurie. Atâta vreme cât alegerea darului se face luând în calcul criteriile despre care vorbeam mai sus, riscul de a greși este redus. Pe de altă parte, o casă nouă are nevoie de foarte multe lucruri, așa că este puțin probabil ca respectivul produs să nu-și găsească utilitatea. 

Cele mai bune alegeri sunt darurile folositoare, electrocasnicele mici, de foarte bună calitate, eventual gadget-uri (mai ales cele care pot să valorifice calitatea sistemelor audio-video din casă), veselă și alte lucruri necesare în bucatarie, dar și obiectele decorative. Cadourile personalizate le pot face rudele sau prietenii foarte apropiați, care știu exact gusturile și necesitățile celor ce s-au mutat într-o casă nouă. 

Trebuie luat în calcul și dacă noua casă este doar a unui bărbat sau a unei femei ori dacă este vorba despre un cuplu, cu sau fără copii. Fiecare situație implică alegeri diferite. 

cum alegi cadoul de casa noua

idei cadou casa noua

lampadare

Cadouri pentru bărbați

Orientează-te către variantele practice. Bărbații sunt încântați de darurile pe care le pot folosi și de lucrurile utile. Alegere inspirate ar putea fi: 

  • gadget-uri;
  • un ceas de perete sofisticat; 
  • electrocasnice pentru bucătărie (cafetieră, espressor); 
  • o pictură modernă; 
  • fotografii de autor; 
  • scule profesionale, dar numai dacă îi place să meșterească; 
  • orice alte produse care să vină în susținerea unui hobby (ustensile și vopseluri, dacă pictează, un trepied, dacă este amator de fotografie, o lunetă, de exemplu);
  • un corp de iluminat – veioză sau lampadar. 

Evită să-i oferi unui bărbat singur produse care s-ar potrivi unei femei, de exemplu, elemente decorative cu aer feminin.

rame pentru fotografii

Cadouri pentru femei

Mai romantice și mai atente la detaliile decorului din casă, cadourile potrivite pentru casa noua a unei femei sunt:

  • decorațiuni pentru casă, dar alese cu mare atenție, astfel încât să fie potrivite cu stilul și gusturile celei căreia îi sunt destinate; 
  • rame foto clasice sau digitale, pentru o persoană mai tânără; 
  • electrocasnice, dar alese cu mare atenție, pentru a nu oferi ceva ce există deja; 
  • lenjerii de pat fine;
  • perne decorative; 

plante in ghiveci

mic mobilier

statuete de bronz

  • plante in ghiveci – alese cu atenție;
  • picturi în acuarele, desene în creion, originale și de o dimensiune potrivită; 
  • piese de mobilier mic, din categoria celor care se potrivesc perfect, oriunde, în orice decor.

Alegerile trebuie să țină cont de personalitatea și stilul beneficiarei. O femeie independentă, de carieră, va aprecia un alt gen de daruri, spre deosebire de o persoană care își dorește o familie. 

lenjerii de pat

sfesnice

Cadouri pentru cupluri și familii

În acest caz, lucrurile par mai simple, pentru că paleta de opțiuni se lărgește, dar nu trebuie omis faptul că darurile trebuie să fie, într-o oarecare măsură, spre bucuria amândurora: 

  • lenjerii de pat (alege unele uni, în culori neutre, de foarte bună calitate) și prosoape de baie;
  • un set de pahare de cristal; 
  • un serviciu de masă, de cel puțin patru persoane; 
  • corpuri de iluminat (dar neapărat două, dacă este vorba despre veioze); 
  • tablouri; 
  • orice poate susține pasiunile de timp liber ale celor doi (o hartă veche, dacă sunt amatori de călătorie, de exemplu); 
  • electrocasnice mici de bună calitate (cu o cercetare înainte, pentru ca darul să fie cu adevărat util – espressor, cuptor cu microunde);
  • decorațiuni mici de bronz, porțelan (sfeșnice, bibelouri stilizate, statuete, obiecte decorative handmade); 
  • rame foto, vaze elegante, eventual unicat, decorațiuni pentru perete;
  • accesorii practice pentru grădină sau terasă (lămpi solare, un sistem de supraveghere video sau un hamac ori scaune pentru grădină);
  • accesorii pentru bucătărie (un set pentru mirodenii, ales astfel încât să se poată integra în orice stil de amenajare). 

lampi de gradina

Este recomandat ca darurile să-i vizeze și pe copii. Orice cadou care îi va implica pe toți membrii familiei este mai mult decât binevenit. Ideale sunt jocurile de societate și mai puțin cele care presupun dispozitive electronice. 

Ce să nu oferi niciodată

Variantele de daruri potrivite sunt nenumărate. Există și câteva alegeri care, însă, nu sunt recomandate. Este vorba despre produsele de îngrijire personală, nepotrivite într-un astfel de context, animalele de companie, din motive evidente, și obiectele religioase. Acestea din urmă intră în categoria darurilor personale, care pot fi făcute doar de cei foarte apropiați. 

superstitii de casa noua

Superstiții de casă nouă

Unii oameni sunt superstițioși, așa că este bine să știi care sunt cele mai comune superstiții legate de casă, în general, și de o casă nouă, în special, astfel încât să eviți darurile din această categorie. 

Daruri pe care superstițioșii nu le vor agrea: 

  • cuțitele și obiectele care taie, pentru că sunt semne de conflict;
  • orice obiect care poate fi folosit la curățenie, pentru că e semn de alungare a norocului din casă; 
  • obiectele de grădinărit și mai ales ustensilele pentru săpat, care sunt considerate de mulți ca semn de ghinion. 

În replică, există daruri care aduc noroc într-o casă nouă. Astfel, dacă noii proprietari sunt superstițioși, poți completa darul pentru casa nouă aducându-le sare, cărbuni, un braț de lemne, un mănunchi de busuioc sau chiar un ghiveci cu busuioc verde, dar și clopoței de vânt sau buchete de lavandă. Toate sunt semne de spor și noroc pentru casa cea nouă și pentru cei care locuiesc în ea. 

Petrecerea de casă nouă în sine este un semn de spor și noroc, pentru că se consideră că toți cei chemați la inaugurare aduc energie pozitivă și se bucură alături de proprietari de realizarea lor. 

Ultima editare: 05 august 2020

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button