NewsroomȘtiri

Analiza pieței imobiliare în august 2023 | AGENT EXPERT | Date Storia.ro & OLX Imobiliare

În ultima lună de vară, interesul populației pentru cumpărarea de apartamente și case a fost în creștere comparativ cu luna iulie, concomitent cu o creștere a interesului pentru închiriere pe măsură ce ne apropiem de începerea noului an universitar, potrivit datelor agregate de pe platforma imobiliară Storia.ro și de pe secțiunea de anunțuri imobiliare a portalului OLX. 

Toate datele din acest material au ca punct de referință luna ianuarie 2022, care a fost echivalată cu 100. Datele pentru toate celelalte luni care au urmat sunt raportate la luna ianuarie 2022, astfel că o valoare de 120 reprezintă practic o creștere cu 20% comparativ cu ianuarie 2022. 

Vânzări de apartamente și case

Luna august este dedicată în mod tradițional concediilor, însă în acest an a adus o creștere importantă în ceea ce privește interesul clienților pentru achiziționarea de locuințe, indiferent că vorbim despre apartamente sau case. 

De exemplu, numărul de afișări pentru apartamentele aflate pe piață la vânzare în august 2023 a crescut cu 16,5% comparativ cu luna iulie și este în scădere cu numai 4% comparativ cu august 2022. Evoluția pozitivă din luna precedentă a avut ca efect direct și o atenuare a evoluției generale de pe parcursul acestui an, astfel că în perioada ianuarie – august 2023 s-a înregistrat o scădere cu aproape 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

Evoluția a fost chiar și mai bună în ceea ce privește indicatorul contactărilor directe. Astfel, numărul de contactări directe pentru tranzacțiile cu apartamente a crescut cu 25% în august 2023 comparativ cu iulie 2023 și, în plus, a fost cu 1% mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Chiar și așa, evoluția generală din acest an rămâne una negativă, întrucât numărul de contactări directe a scăzut cu 18% în intervalul ianuarie – august 2023 vs. ianuarie – august 2022

Teoretic, o creștere a interesului ar trebui să genereze o scădere a intervalului de timp în care anunțurile de vânzare de apartamente rămân active pe platforme. Cu toate acestea, durata medie de viață a unui anunț publicat în august 2023 a fost cu 6,5% mai mare decât în iulie 2023 și cu 14% mai mare decât în august 2022, în timp ce pe primele opt luni ale anului valoarea indicatorului a crescut cu 9% comparativ cu ianuarie – august 2022. 

Tendința de creștere de la apartamente este valabilă în mare parte și în cazul caselor. Datele arată o creștere cu 10% a numărului de afișări pentru casele disponibile la vânzare în august 2023 comparativ cu luna precedentă, însă indicatorul este în scădere cu aproximativ 13,5% comparativ cu august 2022. Pentru primele opt luni ale anului se înregistrează o scădere de puțin peste 14% comparativ cu ianuarie – august 2022. 

Indicatorul contactărilor directe a urmat o traiectorie foarte asemănătoare. Astfel, în luna august, numărul de contactări directe pentru tranzacțiile cu case a crescut cu 13% vs. iulie 2023 și a scăzut cu 12% vs. august 2022, în timp ce primele opt luni ale anului arată o scădere de 20% vs. ianuarie – august 2022. 

Închirieri de apartamente și case

Apropierea noului an universitar generează în mod tradițional o creștere temporară pentru piața închirierilor, care în acest an se suprapune și cu creșterea generală acestui segment în contextul scăderii numărului de tranzacții imobiliare. 

Prin urmare, nu este o surpriză majoră că în luna august numărul de afișări pentru apartamentele disponibile la închiriat a crescut cu 16% comparativ cu iulie 2023, chiar dacă indicatorul este în scădere cu 6,5% comparativ cu august 2022. Pentru primele 8 luni ale anului, indicatorul este în scădere cu 4% față de perioada similară din 2022. 

În cazul contactărilor directe se observă o creștere pe linie. Astfel, pentru luna august vorbim despre o creștere cu aproape 31% a contactărilor directe pentru închirierea de apartamente vs. iulie 2023 și cu peste 2,5% față de august 2022, în timp ce pentru primele opt luni ale anului indicatorul este în creștere cu peste 6% față de ianuarie – august 2022. 

Pe de altă parte, la fel ca și în cazul apartamentelor de vânzare, anunțurile de închiriere au avut în general o durată de viață mai mare. Mai exact, în luna august 2023 acestea au fost active cu 3,5% mai mult decât în iulie 2023 și cu 14,5% mai mult decât în august 2022, iar pentru primele opt luni tendința este mai degrabă de stabilizare (-0,4%). 

Interesant este că o creștere pe linie are loc și în cazul caselor disponibile pentru închiriere.  În acest caz vorbim despre o lună august 2023 în care numărul de pagini vizualizate pentru închirieri de case a crescut cu 3,5% vs. iulie 2023 și cu 10% vs. august 2022, în timp ce pentru primele opt luni ale anului creșterea este 4,5% vs. ianuarie-august 2022. 

Numărul contactărilor din august a cunoscut o creștere ușor mai pronunțată, de 4% comparativ cu luna iulie a acestui an și de 11% vs. august 2022. În schimb, la nivelul primelor opt luni ale anului, creșterea este de aproape 3%. 

Vânzări de terenuri

Pe segmentul terenurilor disponibile la vânzare se observă de asemenea o creștere pronunțată în luna august comparativ cu luna iulie, de 14% pentru numărul de vizualizări și de aproape 20% pentru numărul total de contactări. 

În schimb, la celelalte două capitole segmentul a înregistrat scăderi. Astfel, comparativ cu august 2022, pentru luna august 2023 se remarcă o scădere cu 7% în cazul numărului de vizualizări și cu 3% pentru numărul de contactări directe. Prin urmare, tendința este una de scădere și în cazul perioadei ianuarie – august 2023 vs. ianuarie – august 2022, și anume o scădere de circa 9% atât pentru numărul de vizualizări, cât și pentru numărul de contactări directe. 

Vânzări și închirieri de spații comerciale

Evoluția vânzărilor de spații comerciale, hale și birouri se bazează doar pe datele de pe platforma Storia.ro, fără datele din această categorie de pe secțiunea de anunțuri imobiliare a portalului OLX. 

Pe acest segment, piața este în general în creștere ușoară. De exemplu, în luna august, numărul de pagini vizualizate a crescut cu 1% vs. iulie 2023 și cu aproape 7% comparativ cu august 2022, în timp ce la nivelul primelor opt luni creșterea este de peste 8% vs. ianuarie – august 2022

Între timp, contactările directe pentru vânzarea de spații comerciale au crescut în august cu 30,5% comparativ cu iulie 2023 și cu aproape 6,5% comparativ cu luna august a anului trecut. Aceste date pot reprezenta un semnal cu privire la creșterea interesului pentru spații comerciale în perspectiva sezonului de toamnă. Totuși, pentru primele opt luni ale anului, numărul de contactări directe a scăzut cu circa 4,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Pe zona de închirieri de spații comerciale, hale și birouri datele sunt agregate de pe platforma Storia.ro și de pe secțiunea de anunțuri imobiliare a portalului OLX, iar în acest caz tendința generală este una pozitivă. Astfel, în august 2023 se observă o creștere de 9% vs. iulie 2023 și de peste 6% vs. august 2022 în cazul paginilor vizualizate, în timp ce la nivelul primelor opt luni ale anului vorbim despre o creștere de peste 12%. 

Contactările pentru închirierea de spații comerciale respectă în mare parte același scenariu, cu o creștere de 7% în august 2023 vs. iulie 2023 și de aproape 9,5% comparativ cu august 2022. De asemenea, primele opt luni ale anului au adus o creștere de 7% pe acest segment. 

Toate categoriile

În ansamblu, numărul total de pagini vizualizate pentru toate categoriile a crescut în luna august cu 7,8% comparativ cu luna iulie, în timp ce numărul total de contactări a înregistrat o creștere de 25% în același interval de timp. 

Concluzii

Interesul clienților pentru vânzările de apartamente și case este în continuare în scădere în acest an comparativ cu anul trecut, însă lunile de vară au adus o serie de creșteri care au îmbunătățit perspectivele pentru ultima parte a anului calendaristic. 

Acest lucru este și mai evident pe segmentul închirierilor, acolo unde scăderea generală la nivelul întregului an este mai puțin pronunțată, în contextul în care o parte dintre cei care doresc să cumpere locuințe s-au îndreptat spre chirie pe fondul creșterilor dobânzilor din prima parta a anului. 

Analiza a fost realizată de Storia.ro – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „AGENT EXPERT” pentru profesioniști – agenți imobiliari și dezvoltatori. Pentru a vedea în mod recurent articolul recapitulativ al ultimei luni, urmărește blogul Storia.ro.

Daniel Popescu

Daniel este jurnalist freelancer. Scrie pentru diverse publicații despre industria auto și tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător și produce un newsletter săptămânal despre piața imobiliară. În timpul liber îi place să călătorească și să meargă la evenimente sportive.
Back to top button