NewsroomȘtiri

Proiect de lege final publicat – măsurile fiscale care s-ar aplica în piața imobiliară

UPDATE: Marți, 26 septembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege legat de măsurile fiscale care s-ar aplica în piața imobiliară. Parlamentarii din opoziţie nu au reuşit să strângă semnăturile pentru a depune moțiune de cenzură în timp util, termenul expirând în noaptea de joi, 28 septembrie. Reprezentanții unui partid pregătesc o contestaţie la Curtea Constituţională, în speranţa că vor anula sau măcar vor întârzia implementarea pachetului de reformă fiscală.

Ministerul Finanțelor a publicat în această săptămână proiectul de lege cu ample modificări de natură fiscală, la mai bine de o lună de la apariția în presă a primului draft pe acest subiect. La fel ca aproape orice alt domeniu economic, și piața imobiliară va fi afectată de schimbările fiscale, însă există și o veste bună: proiectul prevede două schimbări negative pentru piața imobiliară, comparativ cu cele patru din draftul inițial.

Jurnalistul Daniel Popescu trece în revistă în newsletterul Patru Pereți în ce constau măsurile adoptate și cum afectează fiecare jucător. Citește materialul integral aici. Mai jos găsești pe scurt modificările principale:

#1 TVA-ul pentru achiziționarea unei locuințe noi cu o suprafață de cel mult 120 de metri pătrați și un preț de cel mult 600.000 de lei fără TVA va crește de la 5% la 9% începând din 1 ianuarie 2024. La fel ca și până acum, această cotă redusă de TVA comparativ cu cota standard de 19% se aplică doar celor care sunt la prima achiziție a unei locuințe.

Proiectul de lege prevede un caz punctual în care cumpărătorul va plăti în continuare cota redusă de TVA de 5%, dacă îndeplinește două condiții cumulative: A) dacă în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023 a semnat un contract pentru plata unui avans pentru achiziționarea unei locuințe eligibile pentru cota redusă de TVA și B) dacă în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024, dezvoltatorul imobiliar predă locuința și cumpărătorul achiță integral valoarea locuinței.

#2 Se introduce un impozit special pentru persoanele fizice care dețin în proprietate sau coproprietate locuințe a căror valoare impozabilă cumulata depășește 2,5 milioane de lei, adică echivalentul a circa 500.000 de euro. Impozitul special este de 0,3% și se aplică diferenței dintre valoarea cumulată a imobilelor deținute și plafonul de 2.500.000 lei.

PRECIZĂRI:

În primul draft pentru acest proiect de lege, pe care l-am detaliat aici, erau incluse alte două măsuri importante care ar fi afectat piața imobiliară în mod negativ. Astfel, au fost eliminate prevederile despre:

  • introducerea unui impozit de 5% pentru dezvoltatorii imobiliari din prețul de vânzare al unei locuințe din care se scade valoarea de 600.000 lei fără TVA (aproximativ 120.000 de euro fără TVA);
  • creșterea impozitului pentru tranzacțiile imobiliare realizate de persoanele fizice de la 1% la 3% pentru locuințele care au fost deținute pentru o perioadă mai mare de 3 ani și, respectiv, de la 3% la 5% pentru locuințele care au fost deținute pentru o perioadă de cel mult 3 ani.

Citește mai mult despre aceste noutăți fiscale aici.

Back to top button