NewsroomȘtiriUncategorized

Analiza pieței imobiliare, pe baza datelor Storia.ro și OLX Imobiliare | Raport Aprilie

Datele agregate de pe platforma imobiliară Storia.ro și de pe secțiunea de anunțuri imobiliare a portalului OLX arată un interes în ușoară scădere în aprilie 2023 comparativ cu aprilie 2022 pentru cumpararea de locuințe, concomitent cu o creștere a interesului pentru închiriere.  

Toate datele din acest material au ca punct de referință luna ianuarie 2022, care a fost echivalată cu 100. Datele pentru toate celelalte luni care au urmat sunt raportate la luna ianuarie 2022, astfel că o valoare de 120 reprezintă practic o creștere cu 20% comparativ cu ianuarie 2022. 

Vânzări de apartamente și case

Interesul pentru apartamentele și casele disponibile la vânzare este în ușoară scădere. De exemplu, în aprilie 2023 numărul de afișări pentru anunțurile de vânzare de apartamente a scăzut cu 11,5% comparativ cu valoarea înregistrată în aprilie 2022. 

Între timp, contactările directe înregistrate în aprilie 2023 au scăzut într-un ritm ușor mai alert, cu 18,3% comparativ cu aprilie 2022, semn că unele persoane fizice studiază în continuare piața imobiliară, însă sunt mai reticente să facă acum pasul decisiv spre achiziție.

Tendința este asemănătoare și în cazul caselor, chiar un pic mai pronunțată, lucru firesc în contextul în care casele au în general preturi mai mari decât apartamentele și sunt primele afectate în cazul unei perioade incerte. Astfel, numărul de vizualizări de anunțuri pentru case a scăzut cu 14,3% în aprilie 2023 comparativ cu aprilie 2022. 

În schimb, spre deosebire de apartamente, numărul de contactări a scăzut mai puțin decât numărul de vizualizări, cu numai 10% în aprilie 2023 comparativ cu aprilie 2022. Este practic un semnal că unele persoane hotărâte să se mute la casă continuă să sondeze piața în mod direct pentru identificarea unei oportunități de achiziție. 

Închirieri de apartamente și case

Situația este complet diferită pe segmentul de închirieri. Datele agregate de Storia.ro și OLX Imobiliare indică o creștere a numărului de vizualizări pentru anunțurile de închiriere de apartamente cu 3% în aprilie 2023 comparativ cu aprilie 2022. Pentru aceeași perioadă, numărul de contactări pentru apartamentele de închiriat a crescut chiar mai mult, cu 13.3%. 

În acelaşi interval, închirierea de case a stârnit de asemenea un interes în creștere, cel puțin în ceea ce privește vizualizarea de anunțuri, cu 4,8%. 

În schimb, numărul de contactări efective a înregistrat o ușoară scădere la nivel anual, însă aceasta este mai degrabă nesemnificativă, de 1,2%. Cu alte cuvinte, se observă un interes în creştere pentru ínchirierea de case, astfel că este de aşteptat ca şi numărul de contactări directe să fie pe un trend crescător în perioada următoare.

În ciuda acestor evoluții, intervalul de timp în care un anunț a fost activ pe platforma Storia.ro sau în secțiunea de Imobiliare de pe OLX a rămas constant în aprilie 2023 comparativ cu aprilie 2022, cu evoluții nesemnificative: +0,5% în cazul apartamentelor de vânzare, respectiv +0,7% în cazul apartamentelor oferite spre închiriere.

Interesul pentru terenuri, trend asemănător cu locuințele

În cazul terenurilor, tendința remarcată este foarte asemănătoare cu cea pentru apartamente și case. Astfel, indicele care reflectă vizualizările de anunțuri pentru terenuri a înregistrat o scădere ușoară de 5,7% în intervalul aprilie 2002 – aprilie 2023.

La rândul său, indicele pentru contactări a scăzut cu 2,2% în același interval de timp.  

Spații comerciale: interes în creștere

Chiar dacă piața imobiliară în ansamblu cunoaște o scădere a interesului pentru vânzare-cumpărare, segmentul de spații comerciale, în care sunt incluse și spațiile de birouri și halele de depozitare, traversează o perioadă mai bună. 

De exemplu, vizualizările anunțurilor de vânzare de spații comerciale aproape că s-a dublat în 12 luni după o creştere cu 79,3% în aprilie 2023 comparativ cu 60,8 în aprilie 2022. Aceeași tendință se remarcă și în cazul contactărilor, întrucât acestea au crescut cu 34,3% pe parcursul ultimelor 12 luni.

Conform așteptărilor, această tendință se păstrează și în cazul închirierilor de spații comerciale. Numărul de vizualizări pentru anunțuri a crescut în acest caz cu 12,3% pe parcursul ultimelor 12 luni, iar în cazul contactărilor cu 8,9% în același interval de timp.

Concluzii

Datele agregate la nivelul platformelor Storia.ro și OLX Imobiliare demonstrează practic că noul context economic, dominat de inflație ridicată și creșterea dobânzilor pentru credite, a determinat o scădere a interesului pentru achiziționarea de apartamente, concomitent cu o creștere a interesului pe segmentul de închiriere. Este de așteptat ca interesul pentru chirii să se mențină ridicat, ceea ce va duce la o creștere a prețurilor, iar interesul pentru vânzări să revină la un nivel ridicat în următoarea perioadă, pe măsură ce inflația va scădea, iar dobânzile la credite vor reveni pe un trend descendent. 

În același timp, așa cum era de așteptat, segmentul caselor reacționează mai puțin la astfel de schimbări economice, în contextul în care casele se adresează clienților cu venituri mai mari și sunt pretabile în special pentru vânzare-cumpărare și mai puțin pentru închiriere. 

Pe de altă parte, faptul că intervalul de timp în care anunțurile rămân active pe platforme este mai mult sau mai puțin același ca în urmă cu 12 luni sugerează că proprietarii de locuințe găsesc în continuare la fel de ușor clienți fie că vor să vândă sau să închirieze locuințele. Cu alte cuvinte, chiar dacă interesul pentru achizițiile de locuințe este în scădere, aceasta este compensată de creșterea interesului pentru închiriere și, cel puțin la prima vedere, proprietarii s-au adaptat la noile cerințe ale pieței. 

Daniel Popescu

Daniel este jurnalist freelancer. Scrie pentru diverse publicații despre industria auto și tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător și produce un newsletter săptămânal despre piața imobiliară. În timpul liber îi place să călătorească și să meargă la evenimente sportive.
Back to top button