NewsroomȘtiri

Recapitulare: cele mai importante noutăți imobiliare din MAI 2023

Citește recapitularea celor mai importante 10 știri din domeniul imobiliar publicate în ultima lună și trecute în revistă de echipa Storia.ro și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România, în parteneriat cu jurnalistul Daniel Popescu.

#1 Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru stabilirea dobânzilor la creditele contractate înainte de 1 mai 2019, a avut în luna mai o evoluție ușor descrescătoare. Potrivit datelor oficiale comunicate de Banca Națională a României, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut de la 6,7% în 2 mai la 6,55% în 31 mai. În acest an, cea mai mare valoare a acestui indice a fost de 7,56% și s-a înregistrat în 3 ianuarie, în prima zi bancară a acestui an. Scăderea indicelui ROBOR la 3 luni reprezintă o veste bună pentru toate persoanele care au credite ipotecare obținute înainte de 1 mai 2019, întrucât va genera o scădere ușoară a ratelor bancare. (BNR)

#2 Numărul autorizațiilor de construire eliberate de autoritățile locale pentru clădiri rezidențiale a scăzut cu 26,1% la nivel național în perioada ianuarie – aprilie 2023 comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 10.673 de autorizații de construire. Dintre acestea, în regiunea de dezvoltare București – Ilfov au fost eliberate 1.087 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în scădere cu 42%. (Instititul Național de Statistică)

#3 Guvernul intenționează să prelungească până în 30 iunie 2028 schema de ajutor de stat pe baza căreia primăriile pot subvenționa de la bugetul local operatorii sistemelor centralizate de încălzire. Schema de ajutor de stat permite populației să plătească prețuri mai mici pentru încălzirea în sistem centralizat decât costurile reale de operare a acestor sisteme. Actuala schemă de stat a fost aprobată în 2021 și expiră în 30 iunie 2023. (Profit)

#4 Senatorii au finalizat amendamentele pentru noua lege prin care clienții băncilor de economisire-creditare Raiffeisen Banca pentru Locuințe și BCR Banca pentru Locuințe vor fi exonerați de la obligația de a restitui sumele primite cu titlul de primă de stat pentru contractele încheiate până în 2 februarie 2016. Justiția a stabilit încă din anul 2016 că peste 300.000 de români au încasat ilegal prima de stat în cadrul acestui program, întrucât nu au contractat credite bancare pentru construirea sau îmbunătățirea locuinței, conform normelor legislative ale programului. În lipsa acestei legi, statul ar trebui să recupereze banii de la clienții băncilor. Legea urmează să fie votată în Senat și Camera Deputaților și trebuie ulterior promulgată de președinte pentru a intra în vigoare. (Profit)

#5  Doar 11 municipii reședință de județ și Bucureștiul au publicat pe site-urile proprii listele cu clădirile care sunt încadrate într-o anumită categorie de risc seismic, potrivit unei cercetări realizate de publicațiile G4Media și Info Sud-Est: București, Reșița, Craiova, Alexandria, Constanța, Tulcea, Ploiești, Buzău, Focșani, Galați, Bacău și Piatra Neamț. Alte 14 municipii susțin că dețin o astfel de listă, însă aceasta nu este publică pe site-ul instituției, în timp ce alte 14 municipii susțin că nu au o astfel de listă și, implicit, că nu știu care sunt clădirile vulnerabile la cutremur din localitate. Primăriile din Iași și Sibiu sunt singurele care nu au răspuns solicitărilor pe acest subiect. (G4Media)

#6 41,8% dintre locuințele vândute în România în primele trei luni ale anului 2023 au fost achiziționate printr-un credit ipotecar, în timp ce restul de 58,2% au fost cumpărate din fonduri proprii, fără intermediere bancară, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară SVN România. Proporția diferă însă puternic în funcție de zonă. De exemplu, proporția de achiziții prin credite ipotecare a fost de 49,8% în regiunea București – Ilfov și de 48,4% în județul Cluj, în timp ce în județul Brașov doar 30,5% dintre locuințe au fost achiziționate printr-un intermediar bancar. (Forbes)

#7 Grupul spaniol Hercesa și fondul de investiții Bluehouse au început lucrările la construcția unui complex rezidențial cu 482 de apartamente situat în imediata apropiere a stadionulului Steaua (Ghencea) din București. Primele locuințe urmează să fie finalizate în ultimele luni ale anului 2024. Zona respectivă este în continuă dezvoltare imobiliară în ultima perioadă, întrucât aici și-au făcut apariția complexurile rezidențiale Moghioroș Park Residence și Residence 158 și un magazin Dedeman. În plus, accesul la noul complex urmează să fie îmbunătățit prin lărgirea la două benzi pe sens a bulevardelor Ghencea și Prelungirea Ghencea. (Profit)

#8 Dezvoltatorul imobiliar Ecovillas Company a început construcția a 18 case în cartierul Pipera din Voluntari, pe strada Drumul Negru 48, în cadrul unui complex numit Epique Home. Casele vor fi echipate cu pompe de căldură și sistem de răcire pasiv în fiecare cameră și vor avea o înălțime de circa 3 metri, pentru a beneficia de mai multă lumină naturală. Fiecare casă are 4 camere și 3 băi și o suprafață totală de 158 de metri pătrați, iar prețurile încep de la 317.000 euro + TVA. (Wall-Street)

#9 Dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital are în prezent în construcție sau dezvoltare circa 13.000 de locuințe în Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca și Ploieşti și așteaptă autorizațiile de construire pentru proiecte situate în București (sectorul 4, zona IMGB) și Timișoara. În total, dezvoltatorul vrea să aloce investiții de aproape două miliarde de lei până în 2029 pentru proiecte rezidențiale, de birouri și de retail. (Ziarul Financiar)

#10 Primăria Capitalei solicită Primăriei Sectorul 2 revocarea a 397 de autorizații de construite și desființare care au fost emise în perioada noiembrie 2022 – mai 2023, întrucât consideră că acestea au fost emise ilegal în contextul în care au fost eliberate pe baza documentației de urbanism PUZ Sector 2. PUZ Sector 2 a fost suspendat în instanță în februarie 2022, însă dezvoltatorul imobiliar NEPI Rockcastle a obținut ulterior în februarie 2023 încetarea suspendării acestui document. (Profit)

Vezi și recapitularea știrilor din luna anterioară, aici. Urmărește blogul Storia.ro pentru a vedea în mod recurent cele mai importante știri imobiliare.

Daniel Popescu

Daniel este jurnalist freelancer. Scrie pentru diverse publicații despre industria auto și tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător și produce un newsletter săptămânal despre piața imobiliară. În timpul liber îi place să călătorească și să meargă la evenimente sportive.
Back to top button