NewsroomȘtiri

Noutățile de pe piața imobiliară din România în octombrie 2023

Citește recapitularea celor mai importante 10 știri din domeniul imobiliar publicate în ultima lună și trecute în revistă de echipa Storia și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România. Pentru a vedea în mod recurent articolul recapitulativ al ultimei luni, urmărește blogul Storia.

#1 În 11 noiembrie 2023 intră în vigoare noua lege a asigurărilor obligatorii de locuințe (PAD). Una dintre noutăți este că prețul poliței va fi exprimat în lei și va crește cu 30% de la circa 100 lei în prezent la 130 lei, însă despăgubirea maximă va rămâne la pragul actual de 100.000 lei. De asemenea, orice modificare în cartea funciară, de exemplu la schimbarea proprietarului, va fi condiționată de existența unei asigurări PAD. Pe de altă parte, asigurarea va putea fi încheiată pe mai mulți ani, iar proprietarii de locuințe situate în clădiri expertizate cu clasa de Risc seismic I (Rs1) vor putea încheia polițe facultative pentru locuințe. (Legea publicată în Monitorul Oficial, Patru Pereți)

#2 Circa 40% dintre români susțin că vor încheia asigurarea obligatorie a locuinței și asigurarea facultativă a locuinței în cursul anului 2024, potrivit unui studiu sociologic realizat de IRES la solicitarea Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Totuși, în prezent, doar 20% dintre locuințele din România sunt asigurate prin polița obligatorie. Același studiu arată că, în cazul asigurărilor facultative pentru locuințe, cele mai multe dosare de daună despăgubite în 2022 au fost pentru avarii accidentale la instalațiile de apă de conductă (51%), furtuni (11%), inundații ca fenomen natural (9%), prejudicii produse altor locuințe (5%) și incendii (5%). (Economedia, Economedia)

#3 Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), utilizat de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele acordate după 1 mai 2019, a crescut ușor începând din 1 octombrie la 5,96%, comparativ cu valoarea de 5,94% valabilă în intervalul 1 iulie – 30 septembrie 2023. Noua valoare a indicelui IRCC va fi valabilă până în 31 decembrie. Între timp, valoarea indicelui ROBOR la 3 luni, utilizată pentru creditele acordate înainte de 1 mai 2019, a început luna noiembrie cu o valoare de 6,34%, în scădere ușoară de la valoarea de 6,4% înregistrată la începutul lunii octombrie. (IRCC, ROBOR)

#4 În luna septembrie au fost eliberate în total la nivel național 3.083 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în scădere cu 20,5% comparativ cu luna septembrie a anului trecut. Între timp, suprafața utilă autorizată în mediul rezidențial a fost de 626.659 metri pătrați utili, în scădere cu 44,7% comparativ cu septembrie 2022. (Institutul Național de Statistică). 

#5 Volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 19,4% în luna septembrie comparativ cu septembrie 2022, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. În funcție de tipul proiectelor, datele arată o creștere puternică a lucrărilor la construcții inginerești (+40,9%), concomitent cu o creștere cu 7,7% la clădirile nerezidențiale și o scădere cu 8,7% în cazul clădirilor rezidențiale. De asemenea, în funcție de amploarea lucrărilor, au existat creșteri pe toate segmentele: +6% pentru reparații capitale, +26,8% la construcții noi și +5,5% la reparații curente. (Institutul Național de Statistică)

#6 Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) va începe anul viitor lucrările de consolidare pentru aproximativ 15 clădiri din București încadrate în clasa de risc seismic I. Teoretic, pe durata lucrărilor de consolidare, locatarii vor fi mutați în locuințe de necesitate, însă în prezent fondul de 240 de apartamente deținut de Primărie este ocupat în proporție de 90%. Prin urmare, pentru locatarii afectați de lucrări, Primăria va închiria locuințe de pe piața liberă, la fel cum a procedat și în acest an pentru locuitorii dintr-un imobil de pe strada Boteanu. (Agerpres)

#7 Noul Plan Urbanistic General (PUG) pentru București va oferi mai multă predictibilitate pentru piața imobiliară, întrucât pentru mai mult de jumătate dintre terenuri se va stabili clar ce anume se poate construi, fără să mai fie nevoie de Planuri Urbanistice Zonale, potrivit lui Tiberiu Florescu, șeful de proiect pentru noul PUG al Capitalei. Acesta afirmă că vor putea fi construite clădiri înalte doar acolo unde infrastructura permite acest lucru. În cel mai optimist scenariu, noul PUG va fi aprobat până la sfârșitul anului 2024. (Hotnews)

#8 Un proiect de lege adoptat de Senat prevede că proprietarii de imobile clasate ca monumente istorice vor avea un termen de un an pentru a efectua lucrări de construcții în cazul în care autoritățile locale constată că acestea sunt în pericol de prăbușire. Pentru astfel de cazuri, lucrările vor putea fi efectuate și cu acordul proprietarilor care dețin minim 50% din suprafața totală construită, iar autorizarea va fi primită în regim de urgență. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat și de Camera Deputaților. (Profit)

#9 Piața imobiliară și sectorul de construcții din România au atras împreună investiții străine directe de circa 1,2 miliarde de euro în anul 2022, echivalentul a 17,2% din investițiile străine directe totale realizate în România, potrivit unei analize realizată de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox pe baza datelor furnizate de Banca Națională a României (BNR). Ponderi mai mari au avut doar industria prelucrătoare (39% din investițiile străine directe) și comerțul (17,7%), astfel că piața imobiliară și a construcțiilor reprezintă al treilea cel mai mare receptor de capital străin din România. (Economica)

#10 În București există în prezent 1.579 de hectare de teren care sunt deținute de investitori privați și pe care în trecut au existat diverse platforme industriale, iar acestea ar putea atrage investiții totale de 40 de miliarde de euro în următorii 20-30 de ani pentru proiecte de regenerare urbană, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară iO Partners. Cele mai multe terenuri în această situație se află în Sectorul 3 (390 de hectare), urmate de terenurile din Sectorul 4 (320 de hectare) și Sectorul 6 (300 de hectare). (Real Estate Magazine)

Analiza a fost realizată de Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „AGENT EXPERT” pentru profesioniști – agenți imobiliari și dezvoltatori. Pentru a vedea în mod recurent articolul recapitulativ al ultimei luni, urmărește blogul Storia.

Daniel Popescu

Daniel este jurnalist freelancer. Scrie pentru diverse publicații despre industria auto și tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător și produce un newsletter săptămânal despre piața imobiliară. În timpul liber îi place să călătorească și să meargă la evenimente sportive.
Back to top button