NewsroomȘtiri

Recapitulare: cele mai importante noutăți imobiliare din IUNIE 2023

Citește recapitularea celor mai importante 10 știri din domeniul imobiliar publicate în ultima lună și trecute în revistă de echipa Storia.ro și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România.

#1 Valoarea indicelui IRCC a scăzut la 1 iulie de la 5,98% la 5,94%, potrivit datelor oficiale publicate de Banca Națională a României (BNR). Scăderea este de numai 0,04 puncte procentuale și simbolizează practic o stabilitate a ratelor la creditelor ipotecare cel puțin pentru următoarele 3 luni. Aceasta este prima scădere a indicelui IRCC după seria de creșteri consecutive din ultimele 18 luni.

#2 Parlamentul intenționează să modifice legislația cu privire la Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic. În prezent, dacă locuințele cu risc seismic sunt consolidate integral cu bani de la stat, proprietarii nu le pot vinde timp de 25 de ani. Un proiect de lege depus la Camera Deputaților prevede ca acest termen să fie redus la numai 5 ani. Parlamentarii au propus această modificare sub pretextul că proprietarii care locuiesc în clădiri cu risc seismic refuză reabilitarea din fonduri de la stat din cauza perioadei lungi de timp în care nu pot vinde locuințele.

În plus, proiectul de lege prevede că proprietarii de locuințe cu risc seismic Rs 1 și Rs 2 au posibilitatea de a obține credite bancare garantate de stat pentru reabilitarea seismică, în cazul în care nu obțin fonduri de stat pentru consolidare. 

#3 Un proiect de lege depus la Senat prevede creșterea sumei asigurate pentru asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor (asigurarea obligatorie PAD) de la 100.000 de lei la 130.000 de lei. Proiectul vine ca reacție la o altă lege adoptată în luna aprilie 2023 prin care prețul asigurării obligatorii PAD va crește de la 100 de lei la 130 de lei începând din 11 noiembrie 2023. Cu alte cuvinte, noul proiect are rolul să păstreze același raport între prețul asigurării și suma asigurată. Potrivit celor mai recente date, la sfârșitul lunii mai 2023 erau asigurate prin PAD doar 1,96 milioane de locuințe, echivalentul a circa 20% din numărul total de locuințe eligibile, în ciuda faptului că asigurarea PAD este obligatorie. 

#4 În primele trei luni ale anului 2023 au fost date în folosință la nivel național 15.329 de locuințe, în scădere cu 3,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate de Instititul Național de Statistică (INS). Datele oficiale arată însă o dinamică diametral opusă între mediul urban și mediul rural. Astfel, în mediul urban au fost livrate 9.429 de locuințe, în creștere cu 2,8%, în timp ce mediul rural a înregistrat o scădere de peste 12%, la 5.900 de locuințe. De asemenea, datele INS arată că în regiunea de dezvoltare București-Ilfov au fost livrate 4.666 de locuințe, în scădere cu 15,9%, însă INS nu publică datele defalcate pe București și, respectiv, Ilfov.

#5 Volumul lucrărilor de construcții a crescut în România cu 12,1% în perioada ianuarie – aprilie 2023 comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit celor mai recente date furnizate de Instititul Național de Statistică (INS). Datele arată creșteri pe toate cele trei elemente de structură, cu 30.9% pentru lucrările de reparații capitale, cu 13,2% pentru lucrările de construcții noi și cu 2,8% pentru lucrările de întreținere și reparații curente. În schimb, pe obiecte de construcții, INS a raportat o creștere de 1,8% pentru clădirile rezidențiale și de 29,6% pentru construcțiile inginerești, cu o scădere de 0,8% pentru clădirile nerezidențiale.

#6 Primăria Capitalei a consultat opinia publică cu privire la elaborarea noului Plan Urbanistic General (PUG) al Bucureștiului, prin prezentarea generală a proiectului. Acesta include, printre altele, modificări la cartiere și introducerea arondismentelor în locul sectoarelor, reabilitarea zonei centrale, restructurarea sau regenerarea urbană a zonelor industriale, dar și dezvoltarea unui aeroport în partea de sud a orașului. PUG-ul se întocmește la nivel de municipiu, oraș și comună și reglementează dezvoltarea omogenă a zonelor de interes public, iar acesta este esențial pentru ca dezvoltatorii imobiliari să cunoască regulile pe care trebuie să le respecte în construcții. 

Cel mai devreme, documentația pentru punerea în aplicare a noului PUG pentru București va fi realizată începând de anul viitor.

#7 Autoritățile locale din Cluj-Napoca au anunțat că nu vor mai emite autorizații de construire pentru clădirile rezidențiale care nu au inclus în proiect și instalarea de stații de încărcare pentru mașini electrice. Cluj-Napoca a devenit astfel primul oraș din România care anunță public această decizie, deși o ordonanță de urgență adoptată încă din martie 2023 prevede că noile proiecte rezidențiale trebuie să aibă o stație de încărcare la fiecare cinci locuri de parcare.

Legislația a fost modificată la solicitarea Comisiei Europene, ca parte a programului de finanțare PNRR.

#8 Ordinul Arhitecților din România a criticat în termeni duri proiectul de lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor (CATUC) aflat la Camera Deputaților. Printre altele, o serie de amendamente depuse la proiecte prevăd că blocurile construite ilegal vor putea intra în legalitate, iar construcțiile se vor putea realiza și pe spațiile verzi din domeniul public sau privat. Votul de la Camera Deputaților a fost amânat pentru toamna acestui an în urma presiunii publice. 

#9  Parlamentul a amânat de asemenea pentru toamnă și votul decisiv din Camera Deputaților pentru modificarea Legii spațiilor verzi. La fel ca și în cazul CATUC, modificările vizează posibilitatea ca proprietarii de spații verzi obținute prin retrocedare să poată construi clădiri. În cazul în care legea va fi adoptată, vor fi afectate sute de hectare de teren din parcuri precum Titan, Plumbuita, Circului, Tineretului, Brâncuși sau Grozăvești, la care se adaugă spații verzi între blocurile din cartiere precum Floreasca, Militari sau Titan.

#10 Compania Analog Construcții pregătește construcția unui ansamblu imobiliar pe un teren cu o suprafață de circa 14.000 de metri pătrați situat pe Șoseaua București – Ploiești 107, lângă Pădurea Băneasa. Noul ansamblu va avea două blocuri de 5 și, respectiv, 6 etaje cu o suprafat totală desfășurată de 42.000 de metri pătrați, suficient pentru peste 400 de apartamente.

Pentru a vedea în mod recurent articolul recapitulativ al ultimei luni, urmărește blogul Storia.ro.

Daniel Popescu

Daniel este jurnalist freelancer. Scrie pentru diverse publicații despre industria auto și tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător și produce un newsletter săptămânal despre piața imobiliară. În timpul liber îi place să călătorească și să meargă la evenimente sportive.
Back to top button