NewsroomȘtiri

Recapitulare: noutățile imobiliare din septembrie 2023

Citește recapitularea celor mai importante 10 știri din domeniul imobiliar publicate în ultima lună și trecute în revistă de echipa Storia.ro și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România. Pentru a vedea în mod recurent articolul recapitulativ al ultimei luni, urmărește blogul Storia.ro.

#1 Prețurile locuințelor din România au scăzut cu 0,78% în perioada aprilie-iunie 2023 comparativ cu perioada ianuarie-martie 2023, însă au crescut cu 1,35% comparativ cu perioada aprilie-iunie 2022, potrivit unui raport publicat de Eurostat. Evoluția este inversă comparativ cu media înregistrată la nivelul Uniunii Europene, întrucât în cele 27 de state membre prețurile au crescut cu 0,3% comparativ cu perioada ianuarie-martie 2023 și au scăzut cu 1,1% față de aprilie-iunie 2022. (Eurostat)

#2 În primele șase luni ale anului au fost date în folosință 32.077 de locuințe la nivel național, în scădere cu 1.5% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate în luna septembrie de Institutul Național de Statistică (INS). În regiunea București – Ilfov s-au livrat 9.979 de locuințe, cu 5,4% mai puține decât în primele șase luni ale anului precedent, în timp ce 62,8% din numărul total de locuințe livrate la nivel național se află în mediul urban. (INS)

#3 Volumul lucrărilor de construcții a crescut în primele șapte luni ale anului cu 12,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele publicate de Instititul Național de Statistică (INS). Creșterea a fost determinată de construcțiile inginerești (+33,6%), în contextul în care volumul lucrărilor pentru clădiri rezidențiale a înregistrat o scădere de 6,4%. În funcție de elementele de structură, creșterile volumului de lucrări au fost de 10,5% pentru construcții noi, 33,5% pentru reparații capitale și 10,4% pentru lucrări de întreținere și reparații curente. (INS)

#4 Numărul autorizațiilor de construire emise în luna august 2023 a crescut cu 1,9% comparativ cu iulie 2023, însă este în scădere cu 23% comparativ cu august 2022, la un total de 3.115 de autorizații, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Astfel, la nivelul primelor 8 luni ale anului, au fost emise la nivel național 23.311 autorizații de construire, cu aproape 24% mai puține decât în perioada similară a anului trecut. (INS)

#5 Marii dezvoltatori imobiliari consideră că lipsa de predictibilitate cu privire la măsurile fiscale generează dezechilibre majore pe piața imobiliară, potrivit reprezentanților organizației Bucharest Real Estate Club (BREC). De asemenea, dezvoltatorii avertizează că întârzierea cu care sunt deblocate Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) de sector și cu care se adoptă Planul Urbanistic General (PUG) vor avea ca efect o scădere a accesibilității pieței imobiliare din București, în contextul în care cererea își va reveni, în timp ce ofertă va scădea. (Bursa Construcțiilor)

#6 Grupul imobiliar Iulius a semnat un contract pentru dezvoltarea unei proiect de regenerare urbană pe un teren de 38 de hectare situat în apropiere de Gara Constanța. Proiectul va avea clădiri de birouri, o grădina botanică, un parc cu funcțiuni de relaxare, sport și entertainment și va include restaurante, bistrouri, cafenele și un nou concept de retail. Dacă va fi pus în practică, proiectul are potențialul de a schimba radical zona gării din Constanța și de a crește astfel atractivitatea imobiliară. (Economedia)

#7 Dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital a anunțat că 120 de locuințe finalizate în complexurile Marmura Residence și Avalon Estate din București au fost rezervate pentru a fi închiriate, în urma unei contribuții financiare din partea unor investitori instituționali. Prețurile de închiriere pentru aceste locuințe încep de la 450 de euro fără TVA. Decizia dezvoltatorului semnalizează un interes în creștere din partea investitorilor instituționali pentru a cumpăra locuințe cu scopul de a le închiria, pe fondul scăderii numărului de tranzacții imobiliare și a creșterii interesului populației pentru închiriere, parțial ca urmare a menținerii dobânzilor la credite ipotecare la un nivel ridicat. (Forbes)

#8 Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat după ce firma de instalații electrice Dhelectric System SRL din Oradea a dat în judecată Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru nerespectarea procedurii de publicare a listei cu instalatorii validați pentru montarea sistemelor de panouri fotovoltaice. Dhelectric System SRL nu a fost acceptată pe lista instalatorilor pentru că nu a depus la timp un document suplimentar cerut de AFM și a câștigat procesul pentru că AFM nu a anunțat compania prin mail că trebuie să depună acest document, ci doar pe platforma online dedicată instalatorilor, acolo unde nu există niciun fel de notificări. (Profit)

#9 O propunere legislativă depusă la Parlament prevede posibilitatea ca prosumatorii să aibă libertatea să doneze surplusul de energie electrică generată de panourile fotovoltaice către alți consumatori. Furnizorii de energie electrică susțin că această reglementare ar putea fi pusă în practică doar dacă prosumatorii ar decide cui donează energia electrică pe o perioadă mai lungă de timp, cum ar fi un an, pentru a evita un dezechilibru al sistemului național de energie electrică. (Hotnews)

#10 Riscul apariției unei bule imobiliare la nivel global este în scădere comparativ cu anul trecut, potrivit ediției din acest an a studiului UBS Global Real Estate Bubble Index, realizat de banca elvețiană UBS pentru 25 de orașe din întreaga lume. Studiul a scos în evidență că prețul mediu din aceste orașe a scăzut cu 5% între iunie 2022 și iunie 2023. Astfel, Zurich și Tokyo sunt singurele orașe dintre cele 25 care au rămas în categoria “risc de bulă”, în timp ce dintre orașele europene Frankfurt, Munchen și Amsterdam au fost “retrogradate” la categoria “supraevaluat”, iar Madrid a coborât în categoria “destul de bine evaluat”. (UBS)

Analiza a fost realizată de Storia.ro – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „AGENT EXPERT” pentru profesioniști – agenți imobiliari și dezvoltatori. Pentru a vedea în mod recurent articolul recapitulativ al ultimei luni, urmărește blogul Storia.ro.

Daniel Popescu

Daniel este jurnalist freelancer. Scrie pentru diverse publicații despre industria auto și tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător și produce un newsletter săptămânal despre piața imobiliară. În timpul liber îi place să călătorească și să meargă la evenimente sportive.
Back to top button