Știri

Analiză Storia.ro: Cum au evoluat prețurile chiriilor în luna februarie

  • Creșteri medii de 3% în Sibiu, Brașov, Arad și Oradea față de ianuarie
  • Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la apartamentele cu două camere
  • Stagnări în Iași și Constanța
  • În sectorul 5 din capitală se înregistrează scăderi moderate

3 martie 2023

Interesul pentru chirii se menține constant și în luna februarie, românii vizualizând cu 7% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare față de aceeași perioadă a anului trecut și realizând cu 30% mai multe contactări, conform celor mai recente date de pe Storia.ro – platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri. Față de luna ianuarie, numărul de pagini vizualizate în februarie e cu 6% mai mic, iar cel al contactărilor cu 10% mai scăzut, ceea ce e de așteptat într-o lună mai scurtă. Durata de timp în care anunțurile de închiriere au rămas active a fost cu 28% mai mică față de luna ianuarie și cu 8% în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, fapt care confirmă efervescența pieței. În ceea ce privește prețurile medii, analiza cuprinde cele mai mari 10 orașe din țară și evidențiază faptul că prețurile rămân relativ constante față de luna ianuarie, cele mai mari majorări ale chiriilor înregistrându-se la apartamentele cu două camere. În capitală se păstrează tendința la nivel de țară, observându-se doar creșteri moderate ale prețurilor.

Cum au evoluat prețurile chiriilor din capitală în luna februarie, conform datelor Storia.ro

În luna februarie au existat creșteri moderate ale prețurilor chiriilor din capitală, cele mai mari majorări înregistrându-se în sectorul 2, de 5%. Singurul sector în care s-au înregistrat mici scăderi este sectorul 5 (-1%). Așadar, prețurile medii pentru închirierea unei garsoniere s-au încadrat între 260 de euro (în sectorul 5) și 370 de euro (în sectorul 1). Apartamentele cu două camere au avut prețuri medii cuprinse între 410 euro (sectoarele 4 și 6) și 600 de euro (sectorul 1), iar cele de trei camere au avut prețuri medii cuprinse între 499 euro (în sectorul 6) și 890 de euro (sectorul 1). În categoria apartamentelor de patru camere, prețurile medii s-au încadrat între 500 de euro (sectorul 6) și 1925 de euro (sectorul 1). Față de aceeași perioadă a anului trecut, în februarie chiriile din capitală au un preț mediu mai ridicat cu 17%.

Cum au evoluat chiriile în alte orașe mari din țară

În țară, în luna februarie, prețurile chiriilor s-au menținut constante, comparativ cu luna ianuarie. Cele mai mari scăderi ale chiriilor au fost observate în cazul apartamentelor de trei camere din Constanța, unde prețul solicitat este cu 7% mai mic, și în Cluj-Napoca în cazul garsonierelor, unde acesta a scăzut cu 3%. În același timp, cele mai mari creșteri de la o lună la alta s-au înregistrat în Arad, la apartamentele cu două camere (9%), în Sibiu la garsoniere, unde există majorări de 8%, și în Brașov și Oradea la apartamentele cu două camere, unde creșterea prețului mediu este de 7%.

CLUJ-NAPOCA

În Cluj-Napoca chiriile medii au scăzut cu 1% față de luna trecută, prețurile menținându-se relativ constante de la o lună la alta.

BRAȘOV

Comparativ cu luna trecută, în Brașov s-au înregistrat creșteri medii de 3%, cele mai mari majorări de prețuri (7%) înregistrându-se la apartamentele cu două camere.

CONSTANȚA

Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în cazul apartamentelor cu două camere (5%), în timp ce prețul mediu al chiriilor la apartamentele cu trei camere a scăzut cu 7%.

TIMIȘOARA

În Timișoara se observă o creștere a prețului mediu al chiriilor cu 2%, față de luna anterioară, cea mai semnificativă majorare înregistrându-se la garsoniere (5%).

IAȘI

Prețul mediu al chiriilor a stagnat în Iași comparativ cu luna trecută în toate categoriile de apartamente. Dacă ne uităm la aceeași perioadă a anului trecut, chiriile din Iași au crescut, în medie, cu 18%.

SIBIU

Deși prețul mediu al chiriilor la apartamentele cu o cameră scăzuse în luna ianuarie, în februarie s-au observat creșteri în această categorie, de 8%. În același timp, chiriile medii la apartamentele cu două și trei camere au stagnat.

ORADEA

În Oradea, în cazul apartamentelor cu două camere prețul solicitat a crescut cu 7%, al garsonierelor – cu 2%, iar prețul de închiriere al apartamentelor de trei camere a rămas constant.

CRAIOVA

În Craiova s-au înregistrat creșteri medii moderate, de 2%, cele mai mari creșteri ale prețului mediu înregistrându-se la apartamentele de două camere (6%).

ARAD

Și în Arad creșterile prețurilor chiriilor au fost moderate, de 3%, cele mai mari creșteri ale prețului mediu înregistrându-se tot la apartamentele cu două camere (9%).

Analiza a fost realizată de Storia.ro – platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii imobiliare corecte, în cunoștință de cauză.

***

Despre Storia.ro

Storia.ro e platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri din piață, putând fi accesată atât de pe desktop, cât și prin aplicațiile de iOS și Android. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniștilor pentru a identifica cea mai bună soluție de creditare. Storia.ro își propune să îi ajute pe români în găsirea acelei case pe care o pot transforma în acasă. Repede, ușor, informat, prin intermediul unei platforme complexe, ce răspunde tuturor cerințelor din piață și simplifică, totodată, procesul de căutare. În 2022, Storia.ro a lansat T.R.A.I. Index, o inițiativă ce vine în întâmpinarea unor nevoi încă neacoperite ale românilor în găsirea unei locuințe: standardul de viață, dincolo de cei 4 pereți ai casei. T.R.A.I preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, varietatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.

Back to top button