ProfesioniștiWebinar

Răspunsuri la întrebările agenților despre legea agentului imobiliar

Noua propunere legislativă pentru reglementarea activității de intermediere imobiliară a fost tema celei mai recente ediții a webinarului Real Estate. Real Talk, realizat de Storia.ro în parteneriat cu Business Magazin și difuzat luni, 27 februarie 2023. Invitatul a fost David Grigorescu, reprezentant al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR), una dintre organizațiile care au contribuit la propunere – alături de Asociația Brokerilor Imobiliari (ABI) și de Comunitatea Elitelor în Imobiliare din România (CEIR). David Grigorescu este de asemenea și proprietarul agenției imobiliare Zoom City Imobiliare. Pentru că subiectul este unul complex și nu am vrut să lăsăm întrebări neadresate, am revenit cu completări în scris la comentariile pe care nu am apucat să le abordam într-o oră de webinar. Te invităm să vezi mai jos întrebările și răspunsurile și să citești și sumarul webinarului aici.

Q: Drafturile de contracte deja existente în agenții se pot păstra în forma actuală sau vor trebui adaugate alte clauze?

David Grigorescu: Propunerea legislativă prevede în mod expres conținutul minim al contractului de intermediere, prin urmare va fi nevoie de reviziurea contractelor existente pentru a fi în acord cu legea în forma în care va fi votată. Recomandarea mea este ca, după intrarea legii în vigoare și după aprobarea normelor de funcționare, drafturile de contracte existente să fie revizuite pentru a vă asigura ca respectă toate prevederile legii.

Q: Ce costuri implică înscrierea în RENII?

David Grigorescu: Stabilirea taxelor pentru înscrierea RENII vor fi în atribuția autorității care va gestiona registrul electronic. Acestea vor fi stabilite dupa adoptarea legii și după elaborarea normelor de aplicare. În acest moment nu cunoaștem aceste costuri, foarte probabil ca acestea să fie similare cu cele ale altor profesii liberale reglementate prin legi similare.

Q: Care este vechimea pe care trebuie să o aibă un agent imobiliar la intrarea în vigoare a legii pentru a nu i se mai cere parcurgerea cursului?

David Grigorescu: Parlamentul va decide dacă va impune o vechime minimă, însa Asociațiile implicate în consultări (ABI, APAIR și CEIR) au propus ca profesioniștii care pot demonstra că activau ca agenți imobiliari cu contract de muncă, contract de colaborare PFA – SRL, SRL – SRL, deținătorii de PFA, manageri și/sau administratori ai unui SRL, toate acestea cu CAEN principal de agenție imobiliară, să poată să se înscrie în RENII fără absolvirea cursului, cu respectarea celorlalte prevederi de înscriere în RENII. Aceasta propunere are la baza practica din cazul altor proiecte legislative pentru profesii liberare.

Q: Va aduce această lege recunoașterea intermediarilor imobiliari printre beneficiarii accesului gratuit la datele ANCPI?

David Grigorescu: Nu s-au discutat astfel de aspecte.

Q: Contractul de intermediere încheiat între intermediar și beneficiarul serviciilor sale va avea forță executorie?

David Grigorescu: Ca și alte contracte de prestari servicii, acestea nu vor avea titlu executoriu. Din cunoștințele mele, pentru ca un contract sa fie executoriu, acesta este necesar să fie autentic.

Q: Există cursuri care pot fi echivalate, în situația în care cineva a participat în trecut la diverse programe de formare?

David Grigorescu: Asociațiile au propus să poată fi echivalate cursurile de agent imobiliar autorizate ANC și recunoscute de Ministerul Educației.

Q: Există vreo prevedere în proiectul de lege referitoare la agenții imobiliari care au activat în Romania în ultimii 25 de ani și care s-au supus anterior OG3/2000?

David Grigorescu:  Nu știu sigur dacă înțeleg întrebarea. În proiectul legislativ nu au un tratament special agenții imobiliari care activează de 15, 20 sau 25 de ani. Proiectul legislativ tratează egal agenții imobiliari.

Q: De ce un agent cu experiență dovedită trebuie să facă aceleași cursuri ca un agent la început de drum?

David Grigorescu: Asociațiile implicate în procesul legislativ (ABI, APAIR și CEIR) au propus ca profesioniștii care pot demonstra că activau ca agenți imobiliari cu contract de muncă, contract de colaborare PFA – SRL, SRL – SRL, deținătorii de PFA, manageri și/sau administratori ai unui SRL, toate acestea cu CAEN principal de agenție imobiliară, să poată să se înscrie în RENII fără absolvirea cursului, cu respectarea celorlalte prevederi de înscriere în RENII. Această propunere are la bază practica din cazul altor proiecte legislative pentru profesii liberare.

Q: Dacă o companie de real estate este înființată și functionează, trebuie să o ia de la capăt cu aprobările necesare?

David Grigorescu: O companie de real estate înființată și funcțională nu ar trebui să o ia de la capat cu aprobările necesare deja efectuate. În plus, față de procedurile îndeplinite până la intrarea legii în vigoare, va fi necear să urmeze procedurile de înscriere în RENAI și celelalte prevederi noi ce vor fi menționate în lege.

Q: Cum sunt impactate de noua lege departamentele de vânzari interne ale dezvoltatorilor?

David Grigorescu: În opinia mea, nu vor fi impactați dezvoltatorii cu echipe proprii de vânzari dacă proiectul legislativ este votat în forma actuală, deoarece acești dezvoltatori își vând propriile bunuri, nu oferă altor persoane fizice sau juridice servicii de consultanță în vederea vânzărilor de bunuri imobiliare. Este o diferență între o agenție imobiliară care oferă servicii vânzătorilor și un departament intern de vânzări ale unui dezvoltator care își vinde bunurile proprii. Din punctul meu de vedere, dezvoltatorii vor avea ca și astăzi opțiunea de a angaja o agenție imobiliară pentru servicii profesionionale sau de a-și vinde direct bunurile proprii.

Webinarul a fost realizat de Storia.ro în parteneriat cu Business Magazin și face parte din seria Real Estate. Real Talk.

Back to top button