Design Interior

Culoarea anului în design interior: idei pentru amenajare

Culoare anului stabilită de Pantone este Very Peri 17-3938. Nuanța îmbină albastrul cu roșu și cu violet și aparține familiei albastre, având subtonuri de roșu și violet. Pantone spune că această nuanță este plină de viață și emană creativitate.

De fapt, Very Peri aduce dinamism și joacă în designul interior și însuflețește spațiul prin combinațiile inedite de culori.

Dacă îți dorești să aduci culoarea anului în locuința ta, citește în continuare. Vei afla despre paletele de culori compatibile cu Very Peri, pereții în nuanțe Very Peri, ce accesorii în această nuanță se potrivesc, precum și alte recomandări pentru integrarea sa în locuință.

Palete de culori

O nuanță mai puțin obișnuită decât predecesoarele (galben iluminant și gri suprem au fost în 2021), Very Peri se integrează destul de ușor, indiferent de stilul de amenajare. Culoarea amintește de florile de liliac sau de un câmp de lavandă. Este ideală mai ales dacă locuința este amenajată în stil mediteranean.

Combinată cu nuanțe luminoase precum portocaliu sau galben, creează o atmosferă plină de vitalitate. Prin combinații cu alb sau crem, aspectul său puternic este ușor temperat. 

Very Peri este perfect pentru a evidenția anumite elemente decorative precum rafturi, alcovuri sau ramele ferestrelor. În aceste cazuri se îmbină foarte bine cu griuri moi precum Wind Chime (14-4002) sau Nimbus Cloud (13-4108), dar și cu neutre calde ca Simply Taupe (16-0906), Twilight Mauve (18-1807) și Midnight Navy (19-4110). Astfel, detaliile în nuanțe de Very Peri vor lumina camera și îi vor da un aspect modern, uneori chiar ultra modern.

În camera copiilor, Very Peri încurajează creativitatea celor mici. Poate fi combinată cu nuanțe calde și proaspete precum Rose Quartz (13-1520) sau Light Lilac (12-2903). Pentru o atmosferă jucăușă folosește o combinație cu Pastel Parchment (11-0603) în locul albului rece.

Dacă îți dorești să înveselești camera, poți combina Very Peri cu o nuanță de galben luminos precum Buttercup (12-0752).

Alături de alte nuanțe, Very Peri poate inspira atmosfera vintage a anilor ’50. Folosește culori naturale precum albastru pastel, Ballad Blue (13-4304), verde crud Greenery (15-0343) și verde țelină-muștar Celery (14-0647).

Ce alte culori sunt potrivite

Pe lângă nuanța Very Peri, Pantone oferă și câteva combinații spectaculoase pe care le poți încerca, indiferent dacă stai la casă sau la apartament.

Prin alegerea unor culori complementare, se stabilește un echilibru între nuanța puternică Very Peri și tonurile calde; de fapt, acestea se sprijină și se consolidează reciproc. Culoarea Very Peri este ușor temperată, iar nuanțele blânde sunt insuflate cu vibrație vizuală și vioiciune.

Pentru o primăvară veșnică, îmbină culoarea Very Peri cu verdele crud din natură, Chai Tea, un maro blând sau Eggshell Blue.

O altă combinație interesantă este cu linia de culori Pantone The Star of the Show. Alături de Very Peri, aceste nuanțe transmit discreție, rafinament și eleganță atemporală. Printre acestea se află nuanțe de antracit, iarbă vulcanică, taupe, nisipiu sau nuc împietrit.

Dacă îți dorești să amenajezi un living sau cameră de joacă și vrei să creezi un spațiu plin de culoare, distracție și spontaneitate, poți îmbina Very Peri cu portocaliu, ice coffee, roz flambat, roz fuchsia sau turmalină.

Combinat cu auriu, o altă culoare la modă în ultimii ani, oferă senzația de regalitate și lux. Pe de altă parte, dacă dorești să reduci din tăria Very Peri, o poți combina cu alb și albastru azuriu.

Evită, totuși, să îl combini cu nuanțe din același registru, precum albastru lagună, albastru grosier, albastru indigo, mov, violet prună sau liliachiu.

culoarea anului in design interior

Pereți

Very Peri este o culoare versatilă, iar datorită bazei albastre poate induce confort și liniște, putând fi folosit în living sau în birou.

Odată ce ai ales culoarea, următorul pas este să te decizi dacă vopsești un singur perete sau pe toți. Uneori, este suficient să vopsești un singur perete în Very Peri pentru a schimba aspectul unei camere. Dacă îți place, poți continua și cu alți pereți, însă trebuie să știi că prea mult Very Peri poate copleși o cameră.

Poți chiar folosi forme pentru a acoperi cercuri sau pătrate de pe pereți în nuanțe de Very Peri, restul spațiului putând fi ocupat de culorile complementare.

Dacă, totuși, alegi să vopsești toți pereții în Very Peri, optează pentru piese de mobilier simple și pentru pardoseală clasică. Decorațiunile ar trebui să fie și ele minime pentru a evita să încarci prea mult camera.

Obiecte statement

O altă idee de a aduce nuanța Very Peri în casa ta fără a face prea multe schimbări este să mizezi pe un obiect statement. Acesta poate fi măsuța de cafea, o canapea, scaunele, tăblia patului sau chiar cada din baie.

Opțiunile sunt nelimitate, tot ce mai ai de făcut este să alegi un obiect cu personalitate pentru a-l vopsi în culoarea anului, Very Peri.

culoare mobilier

Accesorii

Accesorii precum covorul, un poster pe perete, un tablou, o lumânare parfumată, o vază, o pernă decorativă etc. pot fi în nuanțe de Very Peri.

Ca și în alte cazuri, decorațiunile ar trebui să se integreze fără probleme în stilul camerei și chiar să îl completeze. O vază sau o pernă în culoarea Very Peri se va potrivi mai bine cu mobilier în nuanțe clasice și/sau alături de o canapea albă sau crem.

cum integrezi culoarea in locuinta ta

Cum integrezi culoarea anului în locuința ta

Very Peri este o culoare deopotrivă liniștitoare și plină de viață, putând fi folosită, în diverse combinații, în orice încăpere din casă.

Evită să adopți lookul Very Peri în întreaga locuință ci, mai degrabă, folosește discret această nuanță. Prea mult mov poate fi prea mult. Mai jos sunt câteva sugestii pentru a integra culoarea anului în locuința ta.

Un perete în living

Un perete colorat în Very Peri va atrage atenția și va schimba imediat aspectul livingului. Nuanța este strălucitoare, însă nu obositoare. Prin comparație, prea mulți pereți pot întuneca sufrageria.

Pentru un aspect uniform, vopsește un perete din living și montează câteva accesorii în aceeași nuanță în cameră.

tapet in dormitor

Tapet în dormitor

Culoarea Very Peri este perfectă pentru a oferi un plus de confort în dormitor. Poți îmbrăca toți pereții, mai ales dacă ai găsit o nuanță mai blândă de Very Peri. În caz contrar, poți alege să acoperi peretele din spatele patului sau un alt perete care are porțiuni inegale; astfel, tapetul va avea rol estetic și practic.

De asemenea, poți aplica tapet, după preferințe, și pe dulap sau bibliotecă.

Un scaun

Un scaun în nuanțe Very Peri este ușor de integrat în casă fără a încărca atmosfera. De asemenea, dacă vopsirea pereților implică mult timp și efort, alegerea unui scaun în culoarea Very Peri îți permite să schimbi aspectul camerei și să aduci un strop de culoare fără prea mult efort.

Dacă ai un birou acasă, poți alege să folosești un scaun cu rotile în nuanța Very Peri. De asemenea, se potrivește fără probleme și în bucătărie sau living, animând peste tot atmosfera.

culoare pereti

Un perete în bucătărie

Dacă alegi să vopsești un perete din bucătărie în culoarea Very Peri, vei transforma o cameră aparent banală în care gătești într-o zonă care te încarcă de energie. Poți aplica și storuri în aceeași culoare.

culoare bucatarie

O față de masă

Dacă îți plac decorațiunile și accesoriile, poți alege să schimbi aspectul livingului sau al bucătăriei optând pentru o față de masă în nuanțe de Very Peri.

Mai mult, o poți asorta cu prosoapele de bucătărie, eventual și mănușile pentru cuptor. O altă idee este să schimbi husa la scaune cu una în tendințe, în aceeași culoare Very Peri.

Lenjerie de pat Very Peri

Schimbarea lenjeriei de pat este o altă variantă accesibilă de a transforma atmosfera din cameră fără a trebui să vopsești pereții. Alegând această variantă, vei aduce o notă de culoare dormitorului tău.

O alternativă este alegerea unei pături în culoarea Very Peri, o cuvertură, fețe de pernă, pled sau covor.

Un buchet de flori

Chiar fără a schimba vopseaua de pe pereți sau lenjeria de pat, poți aduce un suflu nou în cameră alegând un buchet de flori în nuanțe de albastru-violet. Florile înveselesc mereu orice încăpere din casă, oferă miros plăcut și aduc un plus de culoare.

culoare decoratiuni

Gresia din baie

Baia este o încăpere destul de neglijată de multă lume. Este locul în care mergi la toaletă, unde faci duș și unde te speli pe dinți. Totuși, aspectul acestei încăperi îți influențează starea de spirit.

Poți transforma baia într-un loc deosebit schimbând culoarea principalelor componente: gresie, mobilier sau bazin. Pentru a schimba rapid aspectul băii, poți vopsi gresia în culoarea Very Peri. Această schimbare va aduce confort și te va energiza, în același timp.

Dacă eziți să schimbi culoarea gresiei sau a pereților sau stai în chirie, poți să alegi o perdea de duș în nuanța Very Peri. Chiar și o schimbare atât de mică va avea un efect neașteptat.

culoare baie

Culoarea anului este Very Peri. După o perioadă încărcată în gri și galben, una rece, una caldă (culorile anului trecut), a venit timpul pentru confort, optimism, energie și bună dispoziție. Integrează această culoarea în locuința ta pentru un efect deosebit și revigorant.  

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button