Ghid imobiliar

Motive să cumperi casă de vacanță la munte

Motivele care te pot determina să cumperi o casă de vacanță într-o zonă de munte sau de deal sunt numeroase. Vei avea un loc unde să-ți poți petrece zilele libere, vacanțele, amenajat și organizat după bunul plac.

Acestea pot să fie câteva dintre avantajele unei case de vacanță la munte, dar nu sunt singurele. 

Casa de vacanță este o investiție

Investițiile aduc beneficii, iar o casă de vacanță poate aduce profit, în timp. Pe de o parte, este locul unde costurile unei vacanțe, indiferent de lungimea ei, vor fi mai mici. Pe de altă parte, poate aduce beneficii prin închiriere sau, la un moment dat, prin vânzare.

Costurile evadărilor din oraș vor fi mereu mai reduse, atunci când destinația este propria casă de vacanță. Valorificarea investiției prin vânzarea proprietății va fi cu adevărat eficientă și poate varia în funcție de poziția casei, de facilități și de starea generală a acesteia. 

O casă de vacanță bine întreținută, cu acces la facilitățile necesare unui trai confortabil, chiar și sezonier, este o proprietate valoroasă, care își păstrează cota în timp. La fel de mult contează și locul unde este amplasată, dar și accesul facil la infrastructura rutieră. 

Cu toate acestea, este important de luat în calcul că liniștea și lipsa aglomerației, vecinătatea naturii sunt avantaje importante, care pot adăuga valoare. 

Un loc de refugiu oricând la dispoziție

Știm cu toții experiența dură a carantinei. Obligația de a sta în casă a determinat o schimbare radicală a interesului public pentru locuințe, iar casele individuale, care ofereau beneficiul unei grădini, au devenit un deziderat. 

Casa de vacanță este locul unde te poți retrage departe de agitația urbană, fiind chiar un refugiu, în sensul cel mai poetic al termenului. 

Casa de vacanță care oferă un minim de utilități (apă curentă, electricitate, eventual acces la internet de calitate) poate fi nu doar un loc pentru petrecerea timpului liber, ci și spațiu de lucru, de recuperare sau o alternativă la locuința urbană. 

Siguranță și intimitate

Unul dintre lucrurile care dau valoare unei case de vacanță vine din locul în care este amplasată. Dacă luăm în calcul cele mai căutate zone de către cei care au achiziționat o casă de vacanță la munte sau de cei care sunt în căutarea unui astfel de loc, preferate sunt zonele limitrofe ale orașelor turistice și zonele rurale. Aceste areale oferă siguranță, liniște și intimitate. 

Sunt căutate locuințele individuale care au curte cu o suprafață medie și, obligatoriu, acces la electricitate și apă curentă. Celelalte facilități, cum ar fi conexiunea la rețeaua de gaze, termoficarea sau canalizarea sunt și ele luate în calcul, dar fără să condiționeze cumpărarea unei case de vacanță. Rețeaua de gaze poate fi suplinită cu o centrală pe lemne sau cu una electrică, iar canalizarea, cu o fosă septică.

Costuri de întreținere mici

Unul dintre aspectele de luat în calcul de către cei care sunt interesați de achiziția unei case sezoniere la munte îl reprezintă costurile de întreținere. Pentru o casă individuală aflată în proprietate trebuie avută în vedere și valoarea impozitelor (în acord cu politicile publice locale) – aceasta este mică sau modică, mai ales dacă se evită centrul stațiunilor turistice din zona de munte. 

La acestea se adaugă cheltuielile curente, în perioada în care locuința de vacanță este utilizată, și se referă, în principal, la electricitate și apă curentă. Se pot adăuga o factură la gaze, dacă locuința este racordată, și o alta pentru canalizare. 

În absența acestor două utilități, cheltuielile se vor redirecționa către o formă alternativă de combustibil pentru încălzire (lemne, peleți), către o centrală electrică sau spre soluții alternative (panouri solare, pompă de căldură). Costurile pentru întreținerea fosei septice sunt reduse, iar igienizarea acesteia este necesară la intervale mari de timp. 

5 zone montane în care merită să îți cumperi o casă de vacanță

Relieful echilibrat al României îți permite să optezi pentru o casă de vacanță la munte, nu foarte departe de reședința principală, indiferent unde locuiești. Vei găsi zone montane sau submontane de un pitoresc unic în toate regiunile istorice. Cu toate acestea, există cinci zone extrem de atractive. 

  1. Zona Bicaz – masivul Ceahlău

Dominat de masivul Ceahlău, zona Bicaz din judetul Neamt este în topul zonelor montane căutate pentru locuințe de vacanță. Aerul curat, liniștea, clima blândă și iernile spectaculoase, bogate în zăpadă, fac din această regiune una preferată mai ales de către cei care iubesc sporturile de iarnă. 

Indiferent dacă sunt în zona limitrofă a orașelor Piatra Neamț, Târgu Neamț sau Bicaz ori în zona rurală (Tarcău, Pipirig, Hangu, Poiana Teiului și altele), crestele semețe ale masivelor Sânișoara, Goșman, Tarcău și Ceahlău vor fi accesibile ușor. 

  1. Valea Prahovei și Brașov

Căutată și foarte specială, Valea Prahovei și tot judetul Brasov sunt locații excelente pentru o casă de vacanță la munte. Unul dintre avantaje zonei Brașov constă în căile de acces din toate cele trei mari regiuni istorice. 

Săcele, Râșnov, Zărnești, Vama Buzăului, Zizin și Bran sau alte sate mici de munte sunt localități unde o casă de vacanță reprezintă o veritabilă investiție, dar și o oportunitate pentru timp de calitate, petrecut în una dintre cele mai frumoase zone de munte. 

Oriunde ar fi amplasată casa de vacanță, vei avea posibilitatea de a ajunge rapid și ușor, în orice anotimp, pe traseele din masivele Iezer-Păpușa, Piatra Craiului, Leaota și Bucegi. Merită spus că aici sunt și unele dintre cele mai frumoase pârtii de schi din România. 

  1. Făgăraș – Argeș și Sibiu

De o parte și de alta a masivului Făgăraș, probabil una dintre cele mai frumoase și mai impunătoare zone montane din România, orice localitate aflată pe o rază de 50-80 de km este un loc perfect pentru o casă de vacanță. Mai mult, există posibilitatea de a te așeza pe oricare dintre versanți. La sud, în localitățile din judetul Arges, la nord, în cele din judetul Sibiu. 

Toată zona masivului Făgăraș și Cozia se află printre cele cu un potențial turistic uriaș, insuficient pus în valoare, dar care poate reprezenta o investiție importantă, în condițiile în care lucrările de infrastructură din zonă progresează rapid (n.a. – este vorba despre A1 Pitești – Curtea de Argeș și Curtea de Argeș – Sibiu – Boița), iar cota zonei va crește.  

  1. Județul Vâlcea și vecinătățile 

Cap compas poate fi oricare dintre localitățile adiacente orașelor Ramnicu Valcea, Târgu Jiu, Petroșani ori, pe partea de nord a Carpaților Meridional, Hunedoara. Dacă ești în căutarea unui loc unic, care să ți se lipească de suflet și care să fie un veritabil loc de vacanță, în orice anotimp, caută case de vânzare în aceste zone. Frumusețea locurilor este egalată doar de liniște și accesibilitate. 

În aceste regiuni (dar nu doar aici), ai și varianta achiziției de terenuri, unde îți poți ridica, după propriile planuri și dorințe, o casă de vacanță. 

Masivele muntoase din vecinătate (Căpățâna, Latorița, Lotru, Cindirel, Parâng, Șurean și Retezat) sunt perle ale Meridionalilor. 

  1. Munții Apuseni

Printre cele mai căutate zone turistice din România, Apusenii și Parcul Național Apuseni pot oferi posibilitatea de a cumpăra case de vacanță. Oferta este generoasă, iar amplasamentele, foarte diverse. 

Aflată într-un areal cu o dezvoltare economică accelerată, o casă de vacanță în această regiune nu este doar un loc de relaxare, ci și o investiție care se amortizează repede, mai ales dacă o vei oferi spre închiriere, în perioadele în care nu o folosești. 

Nu omite nici localitățile aflate în judetele Salaj și Bihor, de la poalele masivului Piatra Craiului, sau zona Șimleul Silvaniei. O căutare atentă îți poate oferi surprize excepționale, raportate la confort și costuri. 

  • Dacă ești în căutarea unor case de vanzare, care să fie locuințe de vacanță la munte, pe site-ul Storia,=.ro găsești peste 200.000 de anunțuri imobiliare și ai acces la cele mai atractive oferte, care să răspundă cerințelor tale. 

Sursă de venit

Casa de vacanță poate să fie o importantă sursă de veni. Amenajată corespunzător, cu dotări minime, locuința poate fi închiriată, atunci când planurile pentru concediu ale familiei au ca destinație alte zone turistice. Este simplu să oferi casa spre închiriere, utilizând site-urile turistice consacrate sau agenții locali. 

Ai putea lua în calcul și varianta inversă: să locuiești pentru perioade mai lungi de timp în casa de vacanță și să oferi spre închiriere locuința ta principală. Este o modalitate practicată frecvent, mai ales dacă locuiești într-un oraș unde sunt organizate festivaluri, evenimente de amploare sau dacă este o zonă cu potențial turistic. Este genul de strategie locativă din care toți cei implicați au de câștigat. 

Amenajarea casei de vacanță – idei practice

O casă de vacanță poate fi amenajată spectaculos și opulent, dar aceasta este o soluție complicată și costisitoare. Mult mai practică este o amenajare simplă, care să fie ușor de întreținut și care să nu impună investiții mari. 

Mult mai important este confortul pe care o casă de vacanță îl oferă, astfel că va trebui acordată atenție mai ales băii, spațiilor de dormit și zonei de bucătărie. O casă de vacanță trebuie să ofere toate utilitățile necesare, astfel că o baie bine dotată, o amenajare cât mai confortabilă pentru zona de dormit și toate cele necesare pentru a pregăti mâncare și a păstra alimente și  provizii de bază sunt prioritare. 

În orice zonă de munte sau de deal ar fi amplasată casa de vacanță, vei găsi producători locali care-ți vor putea furniza piesele esențiale de mobilier. Soluția unei amenajări minimaliste, cu tente rustice, este ideală. 

Acordă atenție maximă surselor de încălzire. O sobă de teracotă sau un șemineu reprezintă soluții care vor pune în valoare casa, oferindu-i personalitate și, mai ales, căldura necesară. 

Poți avea parte de toate aceste avantaje, având o casă de vacanță într-o zonă de deal sau de munte, doar dacă vei alege un loc care să corespundă perfect așteptărilor tale. Secretul este să cauți cu atenție, să compari și să iei mereu în calcul toate avantajele și dezavantajele, sincer și obiectiv. La final, vei găsi locul perfect! 

Back to top button