Profesioniști

Contract de exclusivitate pentru vânzarea unui imobil: ce trebuie să știi

Atunci când îți dorești să scoți la vânzare o proprietate, poți să apelezi la o agenție imobiliară pentru a facilita procesul de tranzacționare. Descoperă în cele ce urmează cum te poate ajuta Storia.ro în procesul de tranzacționare a unui imobil, ce înseamnă un contract de intermediere cu exclusivitate și care sunt avantajele sale.

Ce este contractul de intermediere cu exclusivitate

Contractul de intermediere cu exclusivitate este un document care se încheie între client și o singură agenție imobiliară. Acesta presupune acordarea exclusivă de către client a dreptului de reprezentare unei agenții imobiliare. Este bine de știut că un contract de intermediere cu exclusivitate se poate încheia cu o agenție imobiliară atât în cazul unei vânzări a imobilului, cât și în cazul unei închirieri.

👉 Înainte de a afla mai multe detalii despre contractul de intermediere cu exclusivitate, te invităm să descoperi cadrul legal, prevederile și beneficiile unui contract de intermediere imobiliara: ce drepturi are fiecare parte | Storia RO.

Avantajele unui contract de intermediere cu exclusivitate

contract de exclusivitate

Atunci când decizi să închei un contract de exclusivitate, fie pentru vânzarea unui imobil, fie pentru închirierea lui, beneficiezi de o serie de avantaje. Iată câteva dintre cele mai importante:

  • Atât clientul, cât și agenția imobiliară au exclusivitate. Asta înseamnă că în cazul în care îți dorești să vinzi un apartament și închei un contract de intermediere cu o agenție imobiliară, aceasta este obligată să prezinte într-un mod prioritar imobilul tău potențialilor clienți, iar tu, în calitate de proprietar, îți asumi colaborarea cu o singură agenție imobiliară.
  • Agenția va implementa un plan de promovare pentru imobilul tău, alocând resurse suplimentare și expunând-o vizibil în fața potențialilor clienți și prioritizând-o în rândul clienților interesați de o astfel de proprietate.
  • Dacă proprietatea pe care dorești să o vinzi sau să o închiriezi nu este locuită, îi poți oferi agentului imobiliar cheile proprietății, iar acesta va putea să organizeze mai ușor vizitele cu potențialii cumpărători/ chiriași.
  • Economisești timpul pe care l-ai fi petrecut în situația în care te-ai fi ocupat singur de acest proces.
  • Există posibilitatea de a vinde imobilul la un preț mult mai avantajos deoarece un broker imobiliar cu experiență știe să negocieze, astfel încât tranzacția să fie una profitabilă pentru toate părțile implicate în proces.
  • Agențiile imobiliare cu vechime și experiență în domeniu au acces la mai multe surse de clienți calificați, gata oricând să cumpere, astfel că proprietatea ta poate fi vândută într-un timp foarte scurt.

În timp ce vânzarea sau închirierea unor imobile necesită timp, bani și energie din partea proprietarilor, prin intermediul unui contract de exclusivitate, agenția imobiliară cu care decizi să colaborezi preia aceste sarcini și se ocupă de cele necesare în locul tău, pentru o vânzare cât mai rapidă a imobilului, la un preț avantajos. 

👉 Dacă totuși îți dorești să te ocupi de unul singur de vânzarea sau închirierea apartamentului tău, poți posta un anunț pe storia.ro, o platformă online complexă, specializată în vânzări și închirieri imobiliare și pregătită să satisfacă cele mai exigente cerințe.

Când merită să închei un contract de intermediere cu exclusivitate

Un contract de intermediere cu exclusivitate este mereu o soluție bună la care poți să apelezi atunci când îți dorești să vinzi sau să închiriezi un apartament. Cu toate acestea, iată, concret, în ce situații merită să închei un contract de intermediere cu exclusivitate cu o agenție imobiliară:

  • Atunci când nu ai timp liber la dispoziție și nu îți dorești să depui efortul necesar în procesul de vânzare sau închiriere a imobilului de unul singur.
  • Atunci când îți dorești să vinzi/ închiriezi imobilul într-un timp cât mai scurt.
  • Atunci când îți dorești să obții cel mai bun preț posibil.
  • Atunci când ai scos pe piață de ceva timp imobilul și nu ai avut succes în vânzarea sau închirierea lui.
  • Atunci când îți dorești un consultant profesionist care să te sfătuiască și care să se ocupe de acest proces pentru tine.

👉 Descoperă mai multe avantaje ale colaborarii cu o agentie imobiliara!

Contract de exclusivitate: model

Contractul de intermediere cu exclusivitate nu este unul foarte stufos, însă ar trebui totuși să acorzi importanță unor aspecte și să te asiguri că sunt incluse toate informațiile necesare înaintea semnării contractului. Iată ce ar trebui să conțină:

Partea întâi a contractului cuprinde:

  • informații de identificare ale părților contractante, adică ale tale și ale agenției imobiliare cu care colaborezi;
  • durata contractului, cu mențiunea că „orice modificare a prezentului contract se face numai prin act adițional scris și semnat de ambele părți”.

A doua parte a contractului cuprinde:

  • drepturile și obligațiile părților;
  • prețul contractului care constă într-un anumit comision pe care beneficiarul va trebui să-l plătească agenției imobiliare. Acesta se stabilește de comun acord înaintea semnării contractului și se calculează ca procent din valoarea totală a tranzacției;
  • modalitatea de plată a comisionului.

A treia parte a contractului cuprinde:

  • clauze de confidențialitate;
  • răspunderea contractuală în cazul nerespectării contractului a uneia dintre părți;
  • clauze speciale în care este menționată acordarea de exclusivitate agenției imobiliare;
  • litigii.

A patra parte a contractului cuprinde:

  • dispoziții finale care ar trebui să includă fraza „Prezentul contract a fost încheiat în 2 exemplare originale în limba română, azi XX.YY.ZZZ, câte un exemplar pentru fiecare parte.”

Cum te poate ajuta Storia.ro să vinzi sau să închiriezi un apartament

contract de intermediere

Storia.ro este platforma online cu cele mai multe anunțuri imobiliare din România, peste 200.000, publicate de agenții, dezvoltatori și proprietari.

Ca persoană fizică, dacă îți dorești să încerci să vinzi imobilul pe cont propriu înainte de a apela la un contract de exclusivitate, trebuie să îți creezi cont pe platforma Storia.ro pentru a putea posta anunțul de vânzare a imobilului tău. Odată ce anunțul este postat, pentru a te putea bucura de o vizibilitate mai bună în rândul utilizatorilor interesați de achiziția unui apartament, poți să îți promovezi anunțul cu plată. Prețul pentru promovarea unui anunț începe de la 8,20 euro, iar cel pentru reactualizarea anunțului pornește de la 0,89 euro.

👉 Descoperă ce este promovarea TOP pe storia.ro și cum te poate ajuta să îți vinzi într-un timp scurt imobilul!

Vânzarea sau închirierea unui apartament este un proces care îți poate da bătăi de cap dacă nu ești măcar puțin familiar cu domeniul imobiliarelor. Fie că îți dorești să închei un contract de intermediere cu exclusivitate, fie alegi să profiți de platformele online pe care poți plasa anunțuri imobiliare și astfel să te ocupi singur de acest proces, imobilul tău cu siguranță își va găsi un nou proprietar!

Back to top button