Ghid amenajareProiecte

Învinge căldura verii cu aparatul de aer condiționat potrivit casei tale

A trăi într-un mediu confortabil, poate însemna totul. Când vremea se încălzește, iar temperaturile ating extreme, gândurile noastre ar trebui să se îndrepte spre relaxare nicidecum griji. Petrecând mult timp acasă, ai nevoie de un spațiu răcoros, fără umiditate. Aparatele de aer condiționat pot fi o alternativă ieftină și eficientă din punct de vedere energetic pentru răcirea uneia sau a două camere.

Dar cum faci să te bucuri de temperaturi ideale în oaza ta de acasă, fără costuri nejustificate, dar în același timp să nu contribui și tu negativ la schimbările climatice? Dacă ești gata să învingi căldura, nu ești singur. 

Înainte de a alege primul sistem de aer condiționat pe care îl vezi, există o serie de lucruri pe care trebuie să le iei în considerare. Trebuie să te asiguri că profiți la maximum de noul tău AC și că acesta este potrivit casei tale.

aparat de aer conditionat

Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra un sistem AC?

  1. Camera în care vei monta aparatul și puterea sistemului AC.

Dacă alegi un aparat de aer condiționat prea mic pentru o cameră, nu vei simți o diferență mare de temperatură. Dacă aparatul tău de aer condiționat este prea mare pentru cameră, vei irosi multă energie, deoarece sistemul tău va porni și se va opri în mod constant pentru a încerca să-ți regleze temperatura. Atât unitățile subdimensionate, cât și cele supradimensionate provoacă o distribuție neuniformă a aerului și costuri mai mari de energie și reparații. 

Ține cont că pentru a răci un metru pătrat al unei camere de 2,5 m înălțime sunt necesar 4-500 BTU (British Thermal Units), așadar putem spune că un AC de 9.000 BTU e suficient pentru încăperi sub 25 mp. Pentru încăperi mai mari, ar trebui să iei în considerare puteri de 12.000 sau 18.000 BTU.

  1. Clasa energetică sau eficiența energetică a aparatului AC

Având în vedere că AC-ul este considerat unul dintre marii consumatori ai unei gospodării, e cu atât mai important ca alegerea ta să fie bine chibzuită. Pentru acest lucru, verifică Clasa energetică a echipamentului. Orientează-te spre aparate clasa A+++, A++, A+ sau A, în cel mai rău caz. Există diferiți indicatori care determină clasa, precum COP, EER, SCOP, dar cel mai important este SEER, care este un coefient calculat pe tot sezonul de răcire. 

  1. Funcțiile auxiliare ale sistemului AC

Branduri ca Gree, Ariston, Yamato, Fujitsu sunt recunoscute global drept producători de echipamente AC cu o clasă energetică de top, dar și pentru că au inclus în aparatele lor tehnologii prietenoase cu mediul și cu portofelul.

De exemplu, viteza ar trebui să fie reglabilă. Astfel, controlezi cât de mult aer curat este distribuit în cameră. Dacă o cameră este mai plină de mobilier și temperatura se încinge, o viteză mai mare va răci camera mult mai rapid. În plus, poți alege un AC mai silențios pentru utilizarea pe timp de noapte.

Noua tehnologie Inverter asigură un consum redus de electricitate, cu minimum 30% față de un AC de generație veche. Vei economisi și mai mulți bani la facturi activând opțiunea de economisire a energiei la unele modele, iar cu funcția temporizator poți seta programe de răcire-încălzire pentru ora când ajungi acasă. Chiar dacă sunt mai scumpe, zicem că merită diferența mai ales în zilele mai răcoroase de toamnă, primăvară când poți cu ajutorul AC-ului să ridici gradele la interior, fără a porni centrala termică.

Filtrele de aer au o importanță enormă când vine vorba de calitatea aerului recirculat. Există aparate cu filtru stratificat care oprește eficient polenul și praful, absoarbe acarienii și elimină mirosurile nedorite din aer.

Mai are sens să pomenim că noile generații pot chiar încălzi camerele și la temperaturi exterioare de -25°C?

Controlul de la distanță, nu doar prin telecomandă, cât din aplicații de pe telefonul mobil, nu sporesc decât controlul și confortul.

  1. Alte servicii la pachet

Pentru lipsa grijilor pe care o menționam la început, considerăm importante în decizia alegerii unui sistem de aer condiționat și serviciile pe care un vânzător sau instalator autorizat ți le pune la dispoziție. Sistemele AC sunt echipamente care ca orice alt consumator de energie, necesită o întreținere periodică. Așadar, de ce să nu optezi pentru o extindere a garanției sau, chiar dacă sunt contra cost, să închei și un contract de mentenanță. Acesta poate acoperi verificări anuale ale unității exterioare și interioare, curățare și igienizare, verificare parametri electrici și mecanici, completare freon.

Tipuri sisteme de aer condiționat

Cele mai cunoscute și folosite sisteme de are condiționat sunt cele de tip Split. Implică amplasarea unei unități montate pe perete în interior și a unei unități exterioare conectată la aceasta. Acest tip de sistem AC este o alegere excelentă din mai multe motive. Nu numai că necesită doar o mică gaură printr-un perete pentru a conecta cele două unități, dar vine și cu capacitatea de a controla temperatura camerei și de a încălzi casa atunci când dorești. Unitățile dublu-split și multi-split sunt și ele extrem de răspândite, diferența fiid aici că au două sau mai multe unități interioare.

Potrivite mai ales clădirilor de birouri sunt sistemele cu montare în tavan. Avantajul acestora este convecția naturală a aerului rece în încăperi, distribuția uniformă a aerului versus distribuția aerului rece asupra corpului nostru. Pentru casa viitorului, dar și pentru cei care vor să construiască de la zero, o alegere optimă ar fi sistemele de climatizare tip duct care implică realizarea de trasee în pereți și tavan, care să răcească uniform locuința.

Dacă ești chiriaș, iar proprietarul nu dorește instalarea unui AC split, poți opta pentru un aparat de aer condiționat mobil. AC-ul portabil este compus dintr-o unitate mobilă, debitul de aer fiind emis printr-un tub de evacuare. Nu sunt foarte eficiente, dar nu necesită o instalare autorizată. 

Aerul condiționat versus sustenabilitate. Este AC-ul o opțiune „verde”?

Aparatele de aer condiționat au reputația de a fi neprietenoase cu mediul și, într-o oarecare măsură, este adevărat. Pot folosi multă energie electrică și pot afecta rețeaua de distribuție mai ales în zilele toride. Agenții frigorifici utilizați în trecut au contribuit și ei la distrugerea stratului de ozon. Din fericire, nu mai e cazul astăzi întrucât majoritatea folosesc agent R32 care nu mai are același efect. 

În mod ideal, o casă ar trebui să aibă o eficiență termică suficient de bună pentru ca doar rareori să fie nevoie de un aparat de aer condiționat. Nefiind acolo încă, e bine să știm cum putem fi mai ecologici și atunci când optăm pentru instalarea unui AC:

  • Izolarea locuinței
  • Montajul unui AC de ultimă generație, cu funcțiile descrise mai sus
  • Alegerea unui AC cu termen de garanție mare; de regulă pot fi folosite până la 10 ani cu îngrijirea optimă
  • Instalarea unui sistem fotovoltaic la care să legăm echipamentele din locuință.

De unde cumperi?

Din fericire, găsești în piață o mulțime de oferte AC, fie la magazine online, în magazinele de instalații sanitare, construcții, chiar și la furnizorii de energie. Cum spuneam mai sus, recomandăm alegerea unui furnizor care să îți ofere „pachetul complet”, ca să stai fără griji de la decizie și post-instalare. E musai de asemenea să apelezi la instalatori autorizați, altfel riști pierderea garanției. De exemplu, la E.ON, oferta E.ON Cool include de la aparate de aer condiționat split de la branduri renumite, la instalare și servicii anuale pe durata contractului, chiar și intervenții 24/7 pentru urgențe. Fiecare model beneficiază de garanție extinsă, iar cu plata, e mai ușor că nu scoți toți banii din buzunar deodată. Vei plăti în rate lunare, abia după montaj.

Back to top button