Design InteriorGhid amenajare

Idei decorare pereți: living, dormitor, bucătărie

Pereții interiori ai unei locuințe sunt adevărate pânze pe care se pot așterne povești. Dacă urmează să îți renovezi casa și cauți inspirație pentru cel mai frumos decor pentru pereți, te invităm să citești în continuare. Vei afla cum poți să înfrumusețezi pereții camerelor principale, folosind mici artificii estetice. 

Livingul, bucătăria și dormitorul vor deveni camerele în care confortul și sentimentul de acasă se vor îmbina cu un design de excepție, plăcut atât de tine, cât și de către cei dragi.

În general, găsești numeroase idei pentru alegerea mobilei, a electronicelor și electrocasnicelor, a decorațiunilor și mai puțin despre cum poți decora pereții. Gândește-te la modul în care te simți într-o locuință unde culoarea pereților nu îți place. Îți dorești doar să pleci mai repede.

Casa ta merită tot ce este mai bun în materie de decor pentru pereți, așa că vrem să îți venim în ajutor și îți prezentăm în continuare cele mai frumoase idei pentru un decor interior pentru pereți.

Vei descoperi cele mai reușite idei pentru a decora pereții interiori ai locuinței într-un mod simplu și rapid. Designul interior nu trebuie să fie complicat și nici să îți ocupe mult timp.

Ce se poate pune pe perete: top obiecte pe care să le folosești pentru decorarea peretelui

Imaginează-ți că locuința ta începe să prindă contur. Indiferent dacă o renovezi sau abia o construiești, începi să vizualizezi cum va arăta mobilată și decorată. Însă, ai idee și cum vor arăta pereții?

Dacă te întrebi ce se poate pune pe perete pentru a crea un spațiu primitor și pentru a transforma o locuință din casă în acasă, este bine să știi că limita este setată doar de imaginația ta și oarecum de câteva reguli de design interior.

Așa cum menționam mai devreme, vizualizează pereții ca și cum ar fi pânze care abia așteaptă să fie pictate sau decorate. Îți dorești pereți în culori deschise, pereți cu tapet sau un singur perete care să iasă în evidență?

Înainte de a căuta idei de amenajări cu model pe perete, stabilește câteva reguli simple, ținând cont de cum vrei să arate casa la final. Așadar, iată principalele elemente pe care le poți utiliza pentru a obține cele mai frumoase modele de pereți. 

Idei de decor pentru pereți interiori – Fotografii 

În cazul în care îți dorești să păstrezi pereții albi, dar nu vrei monotonie, atunci poți alege să îi decorezi cu fotografii sau ilustrații. 

Poți păstra ideea de statement wall cu multe fotografii sau poți crea un model din rame care să ofere personalitate unui perete la alegere. Ca să eviți aglomerația și senzația de apăsare, simulează pe calculator cum se potrivesc imaginile între ele. 

decor pereti cu poze

Idei de decor pentru pereți interiori – Tablouri

Arta nu se demodează niciodată. Alege imagini care te reprezintă sau care dau o senzație de bine atunci când sunt privite, fie că este vorba de peisaje, artă digitală, ilustrație sau forme geometrice. 

Mare atenție la dimensiunea tablourilor și încadrarea acestora. Nu plasa doar două sau trei tablouri mici pe un perete foarte mare, care nu are și mobilă în raza vizuală.

Optează pentru tablouri de dimensiuni mai mari sau un tablou mare și altele mai mici, care să îl încadreze. Astfel, vei obține un decor deosebit și rapid, care poate fi schimbat oricând dorești. 

idei de decorare a peretilor

Idei de decor pentru pereți interiori – Panouri 3D

În cazul în care îți dorești să accentuezi un singur perete din sufragerie, atunci îți propunem panouri decorative. 

Poți alege panouri 3D pentru un perete de living modern și astfel te poți bucura nu doar de culoare, ci și de un model deosebit, care va atrage atenția invitaților și care îți va aduce bucurie ori de câte ori îl vei privi.

decor pereti 3d

Idei de decor pentru pereți interiori – Stickere pe perete

O altă modalitate pentru a obține modele de pereți ușor de realizat și simplu de modificat, în caz că vrei o schimbare, este decorarea cu stickere.

Vei găsi numeroase modele de stickere, pentru orice încăpere: începând de la cele mai simple, cu scris sau într-o singură culoare, până la cele mai complicate și cu dimensiuni mari. Dă frâu liber imaginației și obține un decor al pereților deosebit, cu ajutorul stickerelor.

Idei de decor pentru pereți interiori – Obiecte artizanale

Ce spui de următoarea idee? Decor pentru pereți cu obiecte artizanale. Acestea pot fi realizate din lemn sau din combinații de lemn cu diverse metale ori alte materiale.

Obiectele artizanale conferă unicitate spațiului tău și inspiră creativitate.

➡️ Îți dorești un apartament care să îți permită să îl amenajezi de la zero? Intră pe site-ul Storia.ro și găsești peste 200.000 de anunțuri din care poți alege. Apartamentul ideal pentru tine te așteaptă.

Materiale ideale pentru decorarea pereților

Modele de pereți vopsiți cu vopsea decorativă

Pe lângă vopseaua clasică pentru pereți, poți alege vopsea decorativă. Ce este aceasta? O vopsea specială, texturată, cate transformă imediat pereții în elemente decorative. Vopseaua poate imita aspectul și textura de beton sau chiar marmură și astfel vei obține cele mai frumoase modele de pereți vopsiți.

Modele de pereți interiori cu tapet 

Deși tapetul părea că s-a îndepărtat de tendințele designului interior, a recăpătat teren datorită artiștilor graficieni și noilor metode de aplicare. În plus, pereții tapetați sunt mult mai ușor de întreținut și curățat decât lavabila. 

Poți opta pentru un tapet simplu, cu modele subtile, dar care totuși conferă un aspect deosebit încăperii sau poți alege un tapet cu model supradimensionat. Tapetul se pretează foarte bine și amenajării unui perete de accent.

dormitor cu tapet

Pereți statement

O altă idee creativă ar fi să optezi pentru un perete statement în fiecare cameră. Astfel, vei vopsi sau decora diferit un perete, iar pe ceilalți îi vei păstra simpli.

Rolul acestui tip de perete accent pentru living, dormitor sau bucătărie este de a atrage atenția de la restul pereților sau pentru a da impresia unei camere mai mari, dacă vei decora peretele cel mai îndepărtat.

Idei de placare a pereților interiori

Când te gândești la placarea pereților, probabil îți vin în minte imagini cu lambriuri sau alte materiale folosite cu preponderență în urmă cu multe decenii și nu îți surâde ideea. Din fericire, placarea modernă a pereților interiori poate crea un efect reușit și se pot obține câteva modele de pereți interiori demni de admirat, indiferent de stil.

Dacă îți dorești o locuință amenajată în stil industrial, poți opta pentru placarea pereților cu ajutorul cărămizii decorative. În funcție de preferințele tale, poți placa un singur perete sau poți folosi accente pe stâlpi, în dreptul șemineului sau pe arcade.

Bineînțeles, trebuie să menționăm și placarea pereților cu panouri decorative din lemn. Acestea se pot folosi chiar și pe pereți interiori subțiri și oferă un sentiment de bine, de căldură, de acasă. Uită de lemnul de tip lambriu, deoarece panourile moderne arată excepțional.

dormitor perete caramida

➡️ Îți dorești o casă cu un living generos, unde să petreci momente frumoase alături de cei dragi? În cazul acesta, află că poți găsi casa visurilor tale pe site-ul Storia.ro, platforma cu cele mai multe anunțuri de la proprietari, dezvoltatori imobiliari și agenții.

Top idei de modele și decor pentru pereți interiori în funcție de cameră 

După ce ți-am prezentat câteva modalități prin care poți obține un decor pentru pereți deosebit, cel mai bine este să îți exemplificăm ce poți alege în funcție de tipul camerei. Astfel, îți vom prezenta câteva idei de decorare a pereților din living, dormitor sau bucătărie, practic, principalele camere ale unei case.

Decorarea pereților din living

Livingul este cea mai importantă cameră dintr-o locuință. Aici petrecem momente de relaxare alături de familie, de prieteni sau, pur și simplu, ne bucurăm de o carte sau de un film bun.

Ai la dispoziție numeroase idei de amenajări pentru pereți livinguri, însă totul depinde de caracteristicile sufrageriei casei tale. 

Unele idei se potrivesc unor pereți înalți și pot fi complet nereușite într-o sufragerie de dimensiuni mici.

De asemenea, este bine să ții cont și de felul în care este poziționată și gândită sufrageria. Spre exemplu, dacă îți dorești un perete statement, atunci asigură-te că peretele este ales să reflecte lumină. 

Pentru că am dat exemplul cu peretele statement, este bine să știi că acesta poate fi integrat în orice tip de sufragerie, indiferent de dimensiunea ei. Singura condiție este ca peretele să nu aibă prea mult mobilier sau elemente de decor care să atraga atenția. În caz contrat, peretele și mobilierul vor concura pentru atenție.

decor pereti sufragerie

Cum obții un perete living modern

Dacă te bucuri de un living cu dimensiuni generoase, poți opta pentru vopsea decorativă într-o nuanță deschisă, aplicată pe toți pereții sau pe trei dintre aceștia.

În cazul în care ai o pasiune pentru călătorii, poți decora pereții sufrageriei cu fotografii din călătoriile tale sau chiar și cu un panou format din fotografii ale locurilor în care îți dorești să ajungi.

Adori materialele naturale? Atunci poți alege un decor pentru pereții livingului din materiale mai neobișnuite, dar cu un efect deosebit. Ce spui de un perete din plante sau din mușchi?

Așa cum poți observa, în living ai o mare libertate în ceea ce privește alegerea unui decor al pereților care să iasă în evidență și care să fie cu adevărat apreciat. 

Poți pune în aplicare aproape orice idee de pereți decorativi interior pentru living. Important este să creezi armonie între mobilier, scopul livingului și restul culorilor.

Spre exemplu, dacă vrei ca livingul să fie strict spațiu de relaxare, nu și de petreceri, alege decorațiuni de perete pentru living care să îți dea o stare de bună dispoziție.

Culori și idei de decorare pentru peretele din living

Culorile și atmosfera generală din living sunt în strânsă legătură. Dacă îți dorești o sufragerie veselă și primitoare, în care să petreci momente de neuitat alături de cei dragi, atunci alege culori calde. Acestea oferă și senzația de spațiu luminos și mult mai mare.

Pentru o sufragerie cu dimensiuni generoase, poți opta pentru culori reci. Acestea sunt utilizate în general pentru a crea un contrast între mărimea livingului și mobilier. Spre exemplu, poți opta pentru pereți decorativi pentru living în diverse nuanțe de verde și albastru, pentru un efect sofisticat. Verdele are și rolul de a stimula simțurile, iar albastrul te ajută să te relaxezi după o zi lungă la locul de muncă.

În cazul în care nu știi ce fel de culori să alegi, atunci îndreaptă-ți atenția spre culori neutre. Reprezintă o alegere sigură, care emană confort și eleganță și se potrivesc cu majoritatea stilurilor de amenajare. Spre exemplu, poți opta pentru alb și bej pentru camere mici, având în vedere că luminează chiar și sufrageriile mici. Mai mult, dacă alegi culori neutre pentru pereți, ai la dispoziție mai multe variante de culori pentru mobilier.

➡️ Cauți cromatica potrivită? Citește și „Cum să alegi culorile potrivite pentru pereții casei tale”. 

Sfaturi de amenajare pereți living. Ce obiecte sunt recomandate în living pentru decorul pereților

Dacă vrei să decorezi pereții livingului cu diverse obiecte, îți vom prezenta câteva idei pe care cu siguranță le vei aprecia. Dacă ai un living spațios și vrei să pui în evidență un anumit perete, poți alege un tablou supradimensionat, încadrat de lumini. Se va vedea foarte bine atât pe timpul zilei, cât și pe timpul serii.

Ce alte obiecte poți alege pentru a decora pereții din living? Iată câteva idei care sigur te vor cuceri:

  • picturi direct pe pereți;
  • plante sau flori (naturale, în ghivece sau artificiale, lipite de perete);
  • diverse obiecte textile, în special dacă alegi stilul boho pentru amenajare;
  • ceasuri de perete;
  • panouri decorative 3D și altele.
decor interior modern

Decorul pereților din dormitor

Dormitorul este a doua cameră ca importanță după living și, uneori, chiar și ca dimensiune. De aceea, pentru a decora pereții trebuie să ții cont de câteva aspecte.

În primul rând, ține cont că dormitorul trebuie să îți aducă liniște și relaxare. Astfel, optează pentru un decor pentru pereți odihnitor. 

Poți merge pe varianta unor pereți vopsiți în culori deschise sau pentru a decora pereții cu obiecte deosebite. Ce spui și de niște lumini?

decor dormitor elegant

În al doilea rând, ține cont și de dimensiunea încăperii când alegi un decor de pereți pentru dormitor. 

Nu îți dorești ca decorațiunile sau pereții să pară sufocanți, mai ales dacă este vorba despre o cameră cu dimensiuni nu tocmai generoase.

Poți opta pentru un perete dominat de fotografii sau pentru a accentua un perete cu un ceas supradimensionat și astfel obții un model de perete pentru dormitor impresionant.

tablouri decorative

Decorul pereților din bucătărie

Am ajuns și la camera ce poate fi mai dificilă din punctul de vedere al alegerii culorilor sau decorului pentru că este, de regulă, încăperea cea mai funcțională, deci aglomerată. Este vorba despre bucătărie.

De obicei, spațiul pentru decor al pereților din bucătărie este destul de mic, având în vedere că pereții sunt acoperiți de mobilier sau electrocasnice. 

În cazul în care nu optezi pentru faianță sau alt tip de plăci pe perete, poți strecura câte un element decorativ.

Altfel, singura opțiune este să optezi pentru un decor de pereți minimalist. Cum poți realiza acest lucru?

Fie decorezi pereții cu ajutorul unor stickere tematice, fie plasezi mici decorațiuni artizanale. Vopseaua lavabilă cu efect tablă de scris este excelentă în bucătărie pentru că permite notițe cu rețetele, meniul săptămânii sau alocarea de activități pentru familie. Iar partea cea mai bună este că poate fi curățată cu ușurință. 

Dacă dispui de o bucătărie generoasă, atunci cu siguranță poți alege un alt tip de decor pereți, mai complex, dar care în același timp să nu confere o atmosferă sufocantă.

O altă idee ar fi să alegi decorațiuni utile, cum ar fi o listă de cumpărături pe care să scrii cu un marker sau cu cretă, o tăbliță pe care să notezi meniul dintr-o săptămână și așa mai departe.

Bineînțeles, dacă vrei să păstrezi lucrurile cât mai simple, alege pereți vopsiți modern în bucătăria ta și te vei bucura de un aspect elegant, practic și ușor de întreținut.

Totuși, ține cont să alegi o vopsea potrivită bucătăriei, care rezistă la abur, fum, temperaturi crescute, soluții dezinfectante și de curățare și altele. 

decor bucatarie colorata

Cele mai importante reguli de care să ții cont în decorarea pereților

Pentru ca locuința ta să se simtă ca „acasă” este necesar să ții cont de câteva reguli pentru decorarea pereților. Te vor ajuta să obții un aspect deosebit și să îți pui amprenta asupra locuinței:

  • dacă îți dorești un perete statement, în cazul celorlalți optează pentru culori sau decorațiuni discrete;
  • nu folosi mai mult de trei idei de decorare într-o singură cameră;
  • alege un număr impar de obiecte mari de decor pe un singur perete (spre exemplu, tablouri);
  • peretele statement ar fi bine să se afle în spatele canapelei, patului, fotoliului și așa mai departe sau în fața ușii, pentru că acestea sunt zonele care atrag atenția prima dată;
  • dacă vrei să decorezi un perete cu fotografii sau tablouri în diverse dimensiuni, creează diverse forme cu acestea;
  • dacă ai de gând să utilizezi mai multe culori aprinse pentru pereții camerei și îți dorești o altă idee de decorare, folosește culori neutre pentru a crea un contrapunct vizual.

Așadar, sperăm să îți fie de folos informațiile și ideile despre decorul pereților pentru cele mai importante camere din locuință. Pe lângă toate aceste idei, important este să îți pui amprenta asupra locuinței, care să devină acasă pentru tine.

Back to top button