Utile

Ce trebuie sa stii inainte de a cumpara un apartament?

Pentru cei mai multi dintre noi, un apartament reprezinta cea mai scumpa achizitie pe care o facem in viata. Daca in sfarsit te-ai hotarat sa-ti cumperi primul tau apartament, in acest articol vei gasi o lista a celor mai importante lucruri pe care trebuie sa le verifici inainte de a face o asemenea achizitie importanta. Ce trebuie sa faci inainte de a decide ce locuinta sa cumperi?

In primul rand, decide-te asupra zonei in care doresti sa locuiesti. Acest lucru inseamna ori sa petreci o vreme in zona respectiva, ori sa cercetezi foarte bine intreaga zona. Inainte de a-ti cumpara apartamentul, verifica preturile de pe piata, vorbeste cu evaluatori independenti si cu agenti imobiliari si verifica vanzarile recente din zona. Nu te baza doar pe sfaturile dezvoltatorului, vanzatorului sau agentului.

Viziteaza cat mai multe proprietati care se incadreaza in criteriile tale, astfel incat sa-ti faci o parere asupra proprietatii in care urmeaza sa investesti.

Cum alegi?

  1.  Zgomotul

Inainte de toate, ai grija ca proprietatea pe care o alegi sa aiba toate facilitatile de care ai nevoie: magazine, transport public, parcuri, spitale, scoli, locuri de munca, sala de gimnastica si altele. De asemenea, incearca sa eviti ca blocul in care te muti sa fie situat in apropierea unor cluburi, cafenele sau alte locuri cu muzica live.

Atentie si la trafic! Daca esti o persoana mai linistita, evita zonele intens circulate. Inainte sa cumperi, viziteaza locuinta la orele de varf.

La ce sa te uiti cand cumperi un apartament

  1.  Siguranta

Inainte de a semna contractul, intereseaza-te cat de veche este cladirea si daca exista probabilitatea sa apara, ulterior, diverse probleme care sa necesite reparatii sau inlocuiri ale instalatiilor sau altor elemente constructive. Iti recomandam sa soliciti un raport asupra cladirii al unui arhitect sau inginer, inainte de a cumpara. De asemenea, inainte sa cumperi, viziteaza apartamentul cu un specialist in domeniul constructiilor, pentru a-ti semnala orice posibil inconvenient de constructie.

Tot de siguranta tine si securitatea cladirii. Intereseaza-te cum se face accesul in cladire si daca exista camere de securitate in spatiile comune, dar si de gradul de infractionalitate din zona sau cartierul respectiv.

  1.  Structura apartamentului si privelistea

Cand alegi apartamentul, ai grija ca balconul sau macar una dintre ferestre sa aiba acces la soare si sa nu ai privelistea blocata de alte cladiri. Este destul de greu, mai ales in Bucuresti, dar nu imposibil.

Ce trebuie sa stii cand cumperi un apartament

  1.  Cheltuielile

Inainte sa cumperi, verifica si care sunt cheltuielile de intretinere a acestuia si daca ai acces la parcare. Uita-te pe listele de intretinere sa vezi cam cat se plateste in bloc pentru utilitati, in cazul unui apartament similar celui dorit de tine. De asemenea, poti intreba viitorii posibili vecini despre taxele si impozitele pe care le platesc pentru proprietati similare.

Daca ai o masina, nu uita sa te interesezi despre locul de parcare. Intreaba vanzatorul daca ai parcare asigurata sau daca va trebui sa platesti suplimentar pentru aceasta. In cazul in care fostul proprietar nu a avut un autoturism, fa o solicitare la primaria locala pentru a-ti repartiza un loc cat mai aproape de casa.

  1.  Vecinii

Desi nu par a ridica nicio problema, unii vecini iti pot face viata un calvar. Incearca sa afli de cine vei fi inconjurat pentru mai multi ani ai vietii tale, inainte de a semna un contract. Iti va fi foarte greu sa locuiesti langa un vecin prea zgomotos sau amator de petreceri, dar si langa persoane cu un auz mult prea sensibil.

De asemenea, uita-te la curatenia de pe scara blocului, din fata blocului si la gradinile din jurul acestuia. Iti vor da foarte multe indicii despre comunitatea din care vei face parte.

Ultima editare: 10 martie 2021
Back to top button