Profesioniști

Interviu de angajare pentru postul de agent imobiliar – cum te pregătești?

Interviul de angajare este una dintre cele mai importante etape în procesul de selecție. Acesta este un schimb de informații între angajator și candidat, cu scopul de a determina potrivirea celui din urmă cu cerințele postului vacant pentru care candidează. 

Dacă urmează să participi la un interviu de angajare pentru un post de agent imobiliar, există o serie de aspecte pe care trebuie să le iei în considerare, atunci când te pregătești pentru această etapă a procesului de recrutare și selecție.

Interviu agent imobiliar – de ce este importantă pregătirea?

Pregătirea candidatului este o etapă crucială, atunci când acesta participă la un interviu de angajare. Discuțiile purtate în timpul interviului trebuie să susțină și să întărească aspectele menționate în CV, să lămurească neclaritățile și, nu în ultimul rând, să convingă. 

Prin urmare, conversația nu se poate baza în totalitate pe spontaneitatea agentului imobiliar, indiferent dacă acesta deține o experiență vastă în domeniu sau este încă la început de drum.

Deși este vorba despre același domeniu de activitate, fiecare companie are particularitățile sale, iar cunoașterea informațiilor esențiale legate de organizație va crea impresia unui candidat implicat, care își dorește cu adevărat să obțină postul.

Mai mult, nicio întrebare dintre cele adresate de către recrutor nu trebuie să surprindă candidatul. În anumite contexte, acesta își poate dori să afle cum ai rezolvat o situație dificilă, care au fost experiențele pe care le cataloghezi un succes în cariera ta sau care sunt valorile tale individuale și profesionale. 

Indiferent care vor fi curiozitățile recrutorului, pregătește câteva exemple care să te plaseze într-o lumină pozitivă și care să fie potrivite cu climatul organizațional al firmei angajatoare.

Primul interviu de angajare ca agent imobiliar – de ce trebuie să ții cont?

Dacă nu ai experiență în domeniul imobiliar și te afli la primul interviu de angajare, identifică acele abilități cheie și experiențe trecute care îți pot fi de folos în profesia de agent imobiliar. Recrutorul va aprecia adaptabilitatea de care dai dovadă în situațiile mai puțin familiare.

Deși expertiza este importantă, iar cursurile de specializare în domeniu reprezintă un plus, comunicarea și implicarea pot cântări la fel de mult. Astfel, comunică deschis și pregătește câte un răspuns pentru fiecare potențială întrebare legată de acest domeniu. 

Cele mai căutate competențe și aptitudini ale unui agent imobiliar sunt capacitatea de negociere și comunicare, adaptabilitatea și flexibilitatea, buna organizare, productivitatea, gestionarea corectă a timpului sau abilitățile sociale. În funcție de competențele pe care le deții, identifică situații din viața profesională sau personală, care să susțină și să exemplifice aceste aptitudini.

Totodată, documentarea este extrem de relevantă, în etapa de pregătire pentru un interviu agent imobiliar. Analizează compania angajatoare, încearcă să înțelegi cultura organizațională și valorile acesteia. Cunoaște-i modul de lucru, obiectul de activitate și proiectele în care este implicată, în măsura în care aceste informații sunt disponibile publicului larg. 

Totodată, recitește anunțul de angajare și notează eventualele neclarități legate de atribuțiile postului. În momentul în care recrutorul te va invita să-i adresezi întrebări, este indicat să folosești oportunitatea, pentru a clarifica orice aspect care te-a nedumerit, fie că este legat de procesele de lucru sau de atribuțiile incluse în fișa postului, fie de beneficiile pe care angajatorul le oferă.

Întrebări interviu agent imobiliar – la ce să te aștepți?

Dacă ai experiență în domeniu, întrebările pe care recrutorii le vor adresa vor fi legate de modul în care ai abordat diferite situații în procesul de tranzacționare a unui imobil. Aceștia vor dori să afle care sunt tehnicile tale de negociere și persuasiune, cum interacționezi cu potențialii clienți ori cât de implicat poți fi în procesul de vânzare sau închiriere.

Întrebările pe care un recrutor le adresează în cadrul interviului sunt diferite. Totuși, în etapa de pregătire, este recomandat să-ți analizezi istoricul profesional și să extragi câteva situații care să îți pună în valoare competențele. 

Rolul întrebărilor este acela de a determina gradul de potrivire al unui candidat cu postul de agent imobiliar, astfel că răspunsurile complexe, susținute de exemple concludente, pot contribui la formarea unei opinii pozitive.

Totodată, interacțiunea dintre agent și clienți este extrem de importantă. Dacă, de-a lungul carierei, ai reușit să menții o relație bună cu un cumpărător mulțumit, care s-a aflat în căutarea unei case de vanzare, folosește acest exemplu pentru a-ți dovedi abilitățile sociale și tehnicile de persuasiune care au dat roade.

Mai mult decât atât, pe lângă întrebările referitoare la experiența și calificările candidatului, recrutorii vor dori să verifice interesul real al acestuia pentru postul vacant. Prin urmare, vor adresa întrebări cu rol informativ legate de compania angajatoare, proiectele curente, valori sau cultura organizațională. 

Deși aceste întrebări au caracter opțional, este important ca viitorul angajat să cunoască, într-o anumită măsură, organizația în care își va desfășura activitatea.

În cazul în care nu ai experiență în domeniul imobiliar, analizează toate motivele care te-au condus la decizia de a începe o carieră de agent imobiliar, indiferent că este vorba despre anumite competențe sau de aspirații de viitor. Întrebările recrutorilor vor include subiecte de acest fel, pentru a se asigura că motivația candidatului are o bază fondată.

De asemenea, pentru a analiza capacitatea potențialului candidat de a face față anumitor împrejurări, intervievatorul poate prezenta situații fictive pentru care acesta trebuie să găsească o rezolvare. 

De pildă, candidatului i se prezintă un apartament de vanzare, situat într-o anumită zonă a orașului și estimat la un anumit preț, fiind rugat să ia rolul unui agent de vânzare și să convingă un anumit client să cumpere proprietatea respectivă. 

Pentru astfel de situații, îți poți imagina care ar fi argumentele pe care le-ai aduce în favoarea apartamentului și care ar fi modalitatea potrivită de abordare, evitând un posibil blocaj. Adaptabilitatea este, desigur, extrem de importantă și în cadrul acestor probe practice.

Interviu agent imobiliar- care sunt pașii unui interviu de succes

Pentru a asigura reușita unui interviu de angajare, este important să pui accentul pe etapa de pregătire. Deși spontaneitatea este apreciată, o pregătire minuțioasă a tuturor aspectelor pe care îți dorești să le expui în cadrul întâlnirii te va conduce, cu siguranță, spre succes.

1. Informează-te despre compania angajatoare

Află care sunt cele mai renumite proiecte, dar și care sunt valorile pe care organizația le împărtășește.

2. Analizează-ți CV-ul și construiește-ți discursul în acord cu acesta

Informațiile prezentate în cadrul interviului au rolul de a susține elementele cuprinse în CV.

3. Analizează anunțul de recrutare

Analiza anunțului de recrutare are rolul de a ajuta candidatul să înțeleagă profilul angajatului ideal și să-și adapteze discursul în funcție de cerințele specifice ale organizației.

4. Notează întrebările și prezintă-le recrutorului

Decizia nu aparține în exclusivitate angajatorului, iar interviul este, în egală măsură, oportunitatea candidatului de a-și da seama dacă mediul organizațional i se potrivește. Astfel, orice întrebare sau nelămurire merită clarificată încă de la început.

5. Gândește-te la un răspuns adaptabil pentru orice tip de întrebare

După cum spuneam, este important ca momentele sau situațiile care te avantajează să fie scoase în evidență. Astfel, amintește-ți reușitele înregistrate de-a lungul carierei și adaptează-le în funcție de întrebarea adresată.

Pregătirea pentru interviul de angajare reprezintă o etapă cu rol obligatoriu în procesul de recrutare și selecție. În plus, un candidat pregătit va fi mai încrezător, iar șansele de reușită vor crește considerabil. Așadar, interviul de angajare poate fi o unealtă extrem de benefică pentru angajat, care are șansa de a-și dovedi competența, priceperea și diversele abilități utile în domeniul imobiliar.

Back to top button