Știri

Emisiunea ZF Real Estate by Storia.ro, pauza ta de prânz informativă, în fiecare marți

Storia.ro lansează anul acesta o nouă inițiativă care susține informarea transparentă a publicului, oferind acces la opiniile unor specialiștii avizați, care tratează cele mai interesante subiecte ale momentului în imobiliare, pe toate segmentele: rezidental, office, retail, industrial. 

Astfel, în ianuarie 2023, Storia.ro si ZF lansează ZF Real Estate, emisiune dedicată afacerilor imobiliare, care va fi difuzată săptămânal, în fiecare zi de marți, la ora 13.00,  pe homepageul-ul ZF.ro și pe canalele ZF de Facebook, Linkedin, Instagram și Twitter

Cei interesați își pot petrece pauza de prânz urmărind dezbaterea celor mai actuale și interesante teme din domeniu, alături de Ioana Matei, moderatoarea emisiunii, și invitații săi. Înregistrările video vor fi disponibile pentru vizionare și după transmisiunile live, pe canalele ZF, iar informațiile principale vor fi expuse în materiale scrise, publicate de ZF ulterior emisiunilor.

Primul episod, transmis săptămâna aceasta, l-a avut invitat pe Gabriel Voicu, Vicepreședinte al companiei imobiliare SVN România, care a expus concluziile sale pentru 2022 și așteptările pentru 2023.

Consultantul imobiliar a început prin a preciza că 2021 a fost un an al recordurilor, înregistrând cele mai multe tranzacții raportate la anii anterior. În anul 2022, numărul de tranzacții în București și Ilfov a crescut cu 8,75%, în timp ce prețurile au crescut cu 7% pe piața veche și cu 12% pe piața nouă, foarte aproape de cifra estimată de SVN la început de an – aproximativ 15%.

Legat de estimările pentru evoluția prețurilor din 2023, Gabriel Voicu s-a referit la necesitatea unei analize atente a tuturor segmentelor, întrucât pot evolua diferit: în timp ce unele pot înregistra și creșteri de 10%, în altele se poate vorbi de o fluctuație constanță de plus sau minus 5%. Referitor la creșterea dobânzilor, Gabriel Voicu a punctat faptul că în acest moment există 2 bănci care oferă dobândă fixă de 6,9% pe primii 7 ani, pentru cei care au nevoie de creditare, dar că trebuie ținut cont de faptul că 50% dintre tranzacțiile din București și împrejurimi se fac cu cash, mai ales de către cei care au peste 100.000 Euro în cont.

Un alt factor care trebuie luat în considerare este faptul că Bucureștiul este format în două treimi din piața veche – unde evoluția prețurilor depinde de cerere și ofertă, în timp ce pentru treimea formată din imobile noi, prețurile cresc în funcție de materialele de construcție, forța de muncă etc.

Pe parcursul emisiunii, specialistul a raportat caracteristici ale pieței din România la cele din Ungaria sau Polonia, cum ar fi faptul că dobânda în aceste țări este cu 40% mai mare, în timp ce prețurile în imobiliare, din 2010 până în prezent, au crescut cu 20% în România, iar în Ungaria s-au dublat. Emisiunea integrală poate fi urmărită aici.

Astfel, Storia.ro, platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri din piață, continuă să-și susțină misiunea de informare corectă a tuturor actorilor implicați în piața imobiliară din România, de la agenți imobiliari și dezvoltatori, până la publicul aflat în căutarea unei locuințe.

Back to top button