Design Interior

Cum alegi canapeaua potrivită la tine acasă 

Alegerea și achiziționarea unei canapele se numără printre deciziile și investițiile importante pe care le faci pentru amenajarea locuinței. 

Când vine vorba de alegerea unei canapele, opțiunile par a fi infinite. Deși ai putea crede că știi exact ce îți dorești, odată ce intri într-un magazin de mobilă sau navighezi pe site-urile specializate în decorarea casei, toate modelele existente te pot debusola, astfel că devine dificil să faci alegerea corectă.

Mai mult decât un loc unde să te odihnești, canapeaua este cel mai important element din cameră, fiind o ancoră pentru celelalte obiecte de mobilier și accesorii.

Canapeaua este, așadar, o piesă de mobilier pe care trebuie să o alegi ținând cont de mai mulți factori, printre care designul și dimensiunea încăperii, precum și funcționalitatea și durabilitatea unui astfel de obiect.

canapea living

Dimensiunea canapelei

Unul dintre aspectele de care este necesar să ții cont când alegi o canapea este locul exact din living unde vrei să o plasezi. Totodată, este important să analizezi și să hotărăști cât spațiu îți dorești să ocupe în arhitectura generală a camerei. Un alt factor esențial este prezența în jurul ei a altor obiecte de mobilier similare. Îți dorești o singură canapea sau mai multe? Vrei să ai și fotolii sau să fie un element singular? Consideri că ai nevoie și de scaune pentru a întregi designul camerei? Toate aceste întrebări sunt importante și trebuie să găsești răspunsurile potrivite înainte de a începe să cauți canapeaua pentru living.

Dacă îți dorești ca punctul central al camerei să fie canapeaua, poți să iei în considerare modelele cu o formă ușor rotundă. Acestea ocupă mai mult spațiu în cameră, dar au și mai multe locuri, drept urmare, sunt perfecte pentru familiile numeroase sau pentru cele care organizează frecvent întâlniri cu prietenii. Însă, dacă ai o sufragerie mică, lucrurile se schimbă, întrucât, în astfel de condiții, canapeaua iese și mai mult în evidență. Drept urmare, este recomandat să alegi un model practic, dar cu un design plăcut, care să fie în armonie cu restul spațiului din cameră.

Totodată, este important ca, atunci când alegi o canapea, să te gândești și la viitor. Dacă tocmai ți-ai cumpărat o casa și vrei să o amenajezi după bunul tău plac, opțiunile sunt multiple. Însă, dacă locuiești într-un apartament inchiriat, nu trebuie să pierzi din vedere faptul că te poți muta oricând și atunci este recomandat să alegi un model de canapea care să poată fi ușor de transportat.

canapea pentru living

Funcționalitatea canapelei

Organizarea cu succes a spațiului din living începe cu o analiză a stilului de viață. Utilitatea unei camere și amenajarea ei sunt direct proporționale. Astfel, înainte de a alege o canapea care să umple spațiul din cameră, este important să identifici timpul pe care îl vei petrece acolo și activitățile pe care le vei desfășura. De pildă, dacă obișnuiești să te uiți la televizor, este recomandat să așezi canapeaua cu fața spre el. Pe de altă parte, dacă îți place să fii gazda prietenilor tăi și să organizezi seri de jocuri și discuții, o idee bună ar fi să creezi un semicerc în jurul unei mese. Acesta poate fi obținut cu ajutorul unei canapele într-o formă rotundă plus câteva scaune ori fotolii mai mici. Totodată, dacă ai o familie numeroasă și vrei să respecți intimitatea fiecărui membru, poți alege un model de canapea cu mai multe perne, astfel încât să o poți folosi integral sau să formezi zone individuale.

alegerea canapelei

Forma canapelei

Un alt detaliu important de care trebuie să ții cont când alegi o canapea pentru living este forma. Odată ce ai decis funcționalitatea canapelei, poți căuta forma care se va integra cel mai bine în designul camerei. O canapea în forma de „L“ este o alegere minunată pentru zonele care au nevoie să fie împărțite (de pildă, separarea zonei de relaxare și joc de cea pentru servirea mesei). Pe de altă parte, canapeaua tradițională este întotdeauna o idee excelentă, mai ales dacă îți dorești să adaugi fotolii și scaune în jurul ei. Aceasta este potrivită atât pentru încăperile de mici dimensiuni, cât și pentru camerele mari. Nu în ultimul rând, canapeaua în formă rotundă este alegerea perfectă pentru camerele în care au loc întâlniri și discuții. 

AICI gasesti mai multe informatii despre amenajarea unei locuinte open space

Materialul din care este realizată canapeaua

În primul rând, o canapea trebuie să fie solidă, pentru a rezista în timp. Modelele cu o structură realizată din lemn masiv (nuc, fag, stejar) sau cu un schelet metalic sunt mai rezistente. Deși costurile de achiziție ale acestor modele de canapele pot fi mai ridicate, investiția se amortizează odată cu trecerea timpului.

Un alt aspect important, de care este bine să ții cont când cauți o canapea pentru living, este materialul din care este realizată tapițeria. Este adevărat că aspectul are un rol esențial în designul camerei, însă funcționalitatea canapelei trebuie să primeze atunci când iei o decizie. Și, pentru că opțiunile pentru alegerea tapițeriei sunt numeroase, trebuie să calculezi bine riscurile. De exemplu, dacă în casă sunt animale de companie, o canapea din piele ar putea fi o opțiune problematică. Pisica ori câinele ar putea zgâria materialul, astfel că tapițeria nu ar rezista foarte mult. Pe de altă parte, dacă vrei o canapea rezistentă și pe care să o poți curăța ușor, modelele cu tapițerie din materiale sintetice sunt cele la care trebuie să te uiți prima dată. Cât despre canapelele din bumbac, acestea au un aspect plăcut și sunt confortabile, însă, în cazul în care copiii obișnuiesc să se joace frecvent prin cameră, trebuie să fii atent să aibă mereu mâinile curate, întrucât petele sunt mai greu de scos de pe o astfel de tapițerie. Există, însă, și modele de canapele cu tapițerie de bumbac, permițând adăugarea unei huse, pentru a proteja materialul de bază.

Culoarea canapelei 

Când alegi o canapea, este important să ții cont atât de confort, cât și de aspectul acesteia. Dacă nu știi ce culori se potrivesc decorului din living, alege nuanțe neutre; astfel, vei avea siguranța că noua canapea se va integra perfect în cameră, indiferent de design. Totodată, aspectul unei canapele poate fi îmbunătățit cu ușurință cu ajutorul pernelor și al păturilor colorate.

Poți afla mai multe detalii despre cromoterapie și cum să alegi culorile potrivite pentru living din acest articol.

Așadar, nu te grăbi să iei o decizie pripită, când ești în căutarea unei canapele pentru living, ci analizează cu atenție toți factorii importanți – de la culoare și formă până la funcționalitate și dimensiune – și optează pentru modelul care să integreze perfect toate cerințele pe care le ai în vedere.

Ultima editare: 03 noiembrie 2020

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button