Cromoterapia - beneficiile culorilor, cum le alegem pe cele potrivite pentru dormitor, living, bucătărie

26 august 2020

Publicat de storia

Cromoterapia - beneficiile culorilor, cum le alegem pe cele potrivite pentru dormitor, living, bucătărie

La fel ca sunetul sau mirosul, și culorile ne pot da o anumită stare și pot avea semnificații diferite. Beneficiile lor pot fi aduse în viața de zi cu zi, în nenumărate modalități, inclusiv în modul în care ne decorăm locuința. Iată, în continuare, mai multe detalii despre cum poți alege culorile în dormitor, pentru a contura atmosfera dorită:

  • Ce este cromoterapia 
  • Ce efecte pot avea culorile
  • Culori potrivite pentru dormitorul tău
  • Ce culori sunt nepotrivite pentru dormitor

Ce este cromoterapia 

Încă din Antichitate se vorbește despre faptul că fiecare culoare are un anumit efect asupra privitorului. Există mai multe domenii în care s-au studiat efectele și beneficiile cromoterapiei. Încă din tradițiile vechilor egipteni, greci sau arabi, se utilizau, ca remedii minerale colorate, pietre, cristale, unguente și vopsele pentru anumite tratamente. În 1927, Dinshah P. Ghadiali a explicat, în cartea sa enciclopedică „Spectro-Chrome Therapy”, modul în care diferite culori au diverse efecte terapeutice asupra organismului. De asemenea, cercetătorii de la NASA au fost printre primii care au creat instrumente de terapie care folosesc lumina colorată pentru a ajuta astronauții să se vindece de anumite probleme musculare și alte leziuni la nivelul pielii. De atunci, cromoterapia este folosită ca metodă de tratament în medicina alternativă sau în saloanele de înfrumusețare și în centrele SPA. 

Conform unui studiu publicat în 2005 (A Critical Analysis of Chromotherapy and Its Scientific Evolution), cromoterapia este o metodă de tratament care folosește spectrul vizibil, culorile,  pentru a vindeca anumite afecțiuni. Este o metodă alternativă noninvazivă de tratament, care pornește de la ideea că organismul are capacitatea de a răspunde emoțional și psihologic în mod diferit la anumite culori. Astfel, conform cromoterapiei, culorile ne pot calma, relaxa sau vindeca ori ne pot face triști și nervoși. Am putea spune că, atunci când vine vorba de designul interior, culorile pot fi un cuțit cu două tăișuri: trebuie să știm cum să le alegem și să le folosim astfel încât să ne aducă starea dorită. Iată, în continuare, câteva direcții de care merită să ții cont. 

Ce efecte pot avea culorile

Coloritul pereților reflectă gustul și creativitatea ta, dar, în același timp, are un rol foarte important în crearea unei ambianțe plăcute în casă. 

ce este cromoterapia

Roșul este o culoare pe care, de cele mai multe ori, o asociem cu pasiunea, focul, acțiunea, căldura. Conform specialiștilor, ea poate stimula intelectul, poate activa tonusul muscular, însă, folosită în exces, ne poate agita. De aceea, ea se potrivește foarte bine în camera de zi, în living sau în biroul tău, însă nu este indicat să abuzezi. O canapea gri cu perne roșii, un perete roșu combinat cu trei pereți albi, o draperie, un covor, o vază roșie sunt câteva detalii pe care le poți folosi cu încredere pentru a te bucura de calitățile acestei culori. 

ce efecte pot avea culorile

Galbenul este un simbol al luminii, al căldurii și al soarelui. De aceea, este o culoare caldă, veselă, care poate antrena bucuria şi, în același timp, are o influență pozitivă asupra capacității de concentrare, stimulează atenția, motiv pentru care este folosită adesea pe taxiuri sau autobuze școlare. Poți folosi accentele de galben în spațiul în care lucrezi, în biroul tău sau în bucătărie: te vor ajuta mai ales atunci când ai nevoie să studiezi, să dezvolți un nou proiect sau să aduci mai mult optimism în apartamentul tău.  

Vezi categoria noastră de 👉ANSAMBLURI REZIDENTIALE

Vezi 👉 AICI oferta noastra de CASE NOI

cum alegi culorile potrivite

Portocaliul, la fel ca galbenul, este o culoare caldă, ideală atunci când vrei să creezi o atmosferă primitoare în casa ta. Este potrivită pentru living, bucătărie, dar și pentru camerele întunecate. Pentru a crea o atmosferă mai luminoasă, poți aduce câteva accente de portocaliu pe peretele opus ferestrei: va amplifica lumina naturală. De asemenea, poți folosi detalii care să înveselească locuinta ta: o draperie portocalie, pernele și așternutul de pe pat în aceeași nuanță, vaze, lumânări sau obiecte decorative portocalii, în combinație cu unele galbene. 

verde pentru dormitor

Verdele - când îl privim, cu siguranță ne duce cu gândul la iarbă, frunze, copaci… pe scurt, la natură, motiv pentru care specialiștii spun că această culoare ne ajută să diminuăm efectele stresului, ne echilibrează structura somatică și pe cea psihică, efectul fiind unul calmant.  Prospețimea, vitalitatea, optimismul sunt, de asemenea, stări la care ne conectează această culoare. De aceea, poate fi folosită în orice încăpere, pentru că oriunde ai nevoie de „o gură de aer proaspăt”. 

dormitor albastru

Și albastrul ne duce cu gândul la elemente din natură: apa, marea, oceanul, libertatea sunt traduceri ale acestei culori. Stilul mediteranean este cel care susține cel mai bine această idee. Nu este de mirare că albastrul poate avea un efect relaxant asupra organismului. În terapie, este folosit cu succes pentru a trata insomnia sau stările de anxietate, spun specialiștii. 

living mov

Violetul - mulți dintre noi asociem această culoare cu inteligența, misterul, magia. Despre culoarea violet se spune că stimulează creativitatea, însă poate deveni obositoare atunci când este folosită în exces. În cantități mici, este ideală pentru dormitor sau în spațiul de lucru, mai ales dacă jobul pe care îl practici este unul care implică multă creativitate și inspirație. 

Culori potrivite pentru dormitorul tău

Așa cum ai observat în rândurile anterioare, fiecare om asociază o culoare, conștient sau inconștient, cu o stare sau cu un simbol. Atunci când vine vorba de alegerea designului pentru dormitor, este bine să ne canalizăm atenția către schemele de culori care ne pot îmbunătăți somnul, capacitatea de a ne relaxa și de a diminua efectele stresului. Iată care sunt acestea: 

culori potrivite pentru dormitor

Verdele în combinație cu nuanțe deschise - tonurile de verde sunt odihnitoare, au efect calmant și un efect pozitiv asupra calității somnului, nu obosesc privirea, iar acesta este un atu. Le poți folosi cu succes în dormitorul tău și, pentru un plus de creativitate care stimulează simțurile, poți alterna nuanțele închise de verde cu cele deschise sau cu alb, roz-pal, crem, galben-pal.

dormitor albastru

Albastrul este vedetă atunci când vine vorba de recomandări pentru alegerea culorilor din dormitor. Cum folosim această culoare, însă? Regula este destul de simplă. Nuanțele deschise de albastru sunt recomandate pentru dormitoarele care sunt folosite și ca spațiu de lucru, în timp ce nuanțele intense, închise, sunt ideale dacă utilizezi dormitorul doar pentru odihnă și relaxare. Avantajul acestei culori este că poate fi folosită în nenumărate nuanțe. De exemplu, turcoazul închis, în combinație cu griul și maro-ciocolată, poate crea intimitate, senzualitate și o atmosferă clasică, elegantă. 

dormitor crem

Crem - de asemenea, toate nuanțele pastelate te ajută să conturezi o atmosferă relaxantă dormitorului tău. La fel ca albastrul deschis, ele sunt potrivite în cazul în care obișnuiești să lucrezi în dormitor. Pentru un plus de eleganță, poți folosi această culoare în combinație cu griul și nuanțele de violet (levănțică, liliac, prună).

În plus față de acestea, mai poți alege culoarea roz: în nuanțe pale, are efect calmant, iar în combinație cu tonurile pământii, elimină stările de nervozitate și agresiune, de aceea este bine să fie folosită pentru dormitor. 

Ce culori sunt nepotrivite pentru dormitor

Deși nu este culoare, vom menționa albul ca fiind o alegere mai puțin potrivită pentru camera în care dormi. Chiar dacă un dormitor alb pare ordonat și aerisit, în același timp, poate fi obositor, din cauza efectului luminos pe care îl are. Dacă nu vrei să revopsești pereții albi, poți încerca să adaugi câteva accente de albastru, violet, crem, poți aduce detalii decorative (vaze, tăvi, rame foto, perne, lenjerii de pat), care să înveselească atmosfera. 

De asemenea, evită culorile care stimulează activitatea și capacitatea de concentrare, precum roșul, portocaliul și galbenul. Pe acestea este bine să le folosești în camera de zi. 

Nu în ultimul rând, combină toate aceste idei cu preferințele tale, cu imaginația, creativitatea ta și sfaturile experților. Cu siguranță, rezultatul obținutul va fi unul pozitiv și pe gustul tău.

Ultima editare: 26 august 2020

Dă share în social media